Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Actie 12-12: een fiscale kanttekening

zondag 26 maart 2017

 

Dit is een persoonlijke beschouwing, geen partijstandpunt.

 

Het consortium 12-12 is een geldinzamelactie gestart voor dringende voedselhulp aan Afrika, dat getroffen wordt door de grootste hongersnood in veertig jaar. Op zich een uitstekend initiatief dat financiële steun verdient, want er dreigt een humanitaire ramp.

Voor elke euro die u schenkt aan 12-12, schenkt de regering, d.w.z. de belastingbetaler (uzelf dus), ook een euro. Als u een euro schenkt, dan schenkt u er eigenlijk twee. De euro die u rechtstreeks schenkt, is wel aftrekbaar van uw belastbaar inkomen (vanaf een gift van 40 euro).

Stel dat de helft van de belastingbetalers een schenking doet, en de andere helft niet. Voor elke euro die u schenkt, betaalt u dan in feite 1,25 euro en wentelt u 0,75 euro af op wie niets schenkt (t=50%). Indien u dus 1 euro wil schenken, dan moet u 0,80 euro storten op 12-12. U betaalt dan 1 euro (na verdubbeling door de regering (uzelf dus) en na belastingaftrek) en stuurt een belastingfactuur van 0,60 euro naar wie niets schenkt of niets kan schenken. Alle goede bedoelingen ten spijt, kan dat laatste niet de bedoeling zijn.

Het weigeren van de belastingaftrek is geen oplossing. Voor elke 2 euro betaalt de schenker dan 1,5 euro en de niet-schenker nog altijd 0,5 euro.

Daarom zal ik uit solidariteit met de hongerlijdende Afrikanen én de Vlaamse belastingbetalers mijn bijdrage zelf verdubbelen en storten op een andere rekening dan die van het consortium 12-12, zodat u als belastingbetaler niet mee mijn rekening/schenking betaalt.

← Terug naar het overzicht