Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Kosteneffectief klimaatbeleid

donderdag 6 augustus 2020

Oostenrijk toont dat een regering altijd kan gevormd worden, indien de coalitiepartners elkaar respecteren en laten scoren op hun beleidsprioriteiten. Indien Groen zou deelnemen aan een regering, dan moet er voldoende/meer oog zijn voor een ecologisch beleid. Een stevig klimaatbeleid hoeft niet eens veel te kosten. Drie voorbeelden:

- Ecotaksen, waarvan de opbrengsten geoormerkt worden in een Klimaatfonds, zijn kosteneffectief op voorwaarde dat er een onbelast ecologisch alternatief is (anders zijn het geen gedragssturende, maar zuivere belastingen). Verandert het gedrag van de burgers en bedrijven, dan brengen de ecotaksen niets op. Verandert het gedrag niet, dan kan de overheid een klimaatbeleid voeren met de opbrengsten uit het Klimaatfonds.

- Reservatiesystemen raken door de corona-maatregelen meer en meer ingeburgerd (bv. stranden, zwembaden, recreatiedomeinen, restaurants, zomerbars, recyclageparken, sporthallen, musea). Indien het aantal reservaties voor toegang tot de autosnelwegen beperkt wordt tot de wegcapaciteit, dan verdwijnen voortaan alle files - in tegenstelling tot rekeningrijden en met uitzondering van zware ongevallen.

- Meer mensen op de trein, niet door 10 gratis tickets, maar door een gediversifieerd aanbod dankzij een gezonde concurrentie op het spoor, waardoor de treinreiziger eindelijk keuze heeft tussen vervoersmaatschappijen. De overheid bewaakt wel de kwaliteit en veiligheid van het treinaanbod. En zodra het wagenpark van de overheid wordt vernieuwd, wordt het vervangen door voertuigen met nul-uitstoot.

← Terug naar het overzicht