Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Venezuela staat op instorten

zaterdag 25 augustus 2018  Lode Vereeck

Venezuela is een rijk land met de grootste oliereserves ter wereld. Toch is de economie een puinhoop en zijn 1,5 miljoen Venezolanen op de vlucht. Vandaag heerst er honger en armoede en zijn er grote tekorten aan zowat alles. Afgelopen jaar kromp de economie met 18 procent. De inflatie wordt geschat op 1 miljoen procent. Dat betekent dat de prijzen elke dag maal 28 gaan. De situatie is onleefbaar en onhoudbaar. Venezuela is dan ook gestopt met het terugbetalen van haar staatsschuld en is dus officieel failliet.

 

Hoe is het zover kunnen komen?

Naast corruptie en nepotisme heeft het Venezolaanse regime zich vooral schuldig gemaakt aan enkele fatale economische blunders. De problemen zijn begonnen toen de olieprijzen daalden. Daarvoor stroomden de dollars binnen. De regering bouwde maar liefst 2 miljoen sociale woningen, wat haar populariteit onder de allerarmsten verklaart. De communistische regering wilde nog een stapje verder gaan, nog socialer zijn en plaatste prijsplafonds op basismiddelen zoals meel, bakolie, medicijnen en hygiënische producten. Die maximumprijzen waren echter zo laag dat de winkeliers er niks meer aan verdienden. Buitenlandse bedrijven trokken weg en binnenlandse ondernemers sloten de deuren, met als gevolg dat er al snel tekorten ontstonden aan voedsel en medicijnen. Ik heb het al vaker gezegd, maar sociaal beleid voer je niet door de productprijzen te manipuleren. Het is een recept voor economische rampspoed. Verder zag het staatsoliebedrijf PDVSA (dat voor de nodige dollars in de schatkist moest zorgen) haar inkomsten wegsmelten door de dalende olieprijs, maar ook door het gebrek aan investeringen en de nodige know-how. De Venezolaanse regering drukte daarom maar bolivars (d.i. de Venezolaanse munt) bij in de hoop het economische tij te keren. Maar als mensen meer geld te spenderen hebben aan steeds minder producten, dan schieten de prijzen al gauw door het dak.

 

Hoe probeert de Venezolaanse regering de situatie te redden?

De regering introduceert nu een nieuwe munt, een nieuwe bolivar die gekoppeld wordt aan de petro (een cryptomunt van de Venezolaanse staat). De nieuwe bolivar is gelijk aan de oude bolivar na een devaluatie van 95 procent en na het schrappen van 5 nullen. Dat betekent dat 1 dollar = 60 nieuwe bolivar.

 

Gaat dit de inflatie breken en de economie doen heropleven?

Als de regering voorzichtig is met het drukken van nieuwe bolivars, dan kan dit in theorie de inflatie doen stilvallen. Maar het ziet er niet naar uit, omdat het economische beleid niet wordt aangepast. De maximumprijzen worden iets afgezwakt (bv. voor petroleum) maar blijven van kracht, waardoor tekorten zullen blijven bestaan. Daarenboven is de bolivar gekoppeld aan de petro die in handen is van de regering. Het ziet er dus naar uit dat de gelddrukpersen in Caracas binnenkort weer overuren gaan maken. Op korte termijn is er maar één oplossing en dat is overgaan tot de (tijdelijke) dollarisatie van de economie en de liberalisering van de prijzen, zoals Argentinië aantoonde in de jaren 90 (hoewel er te lang werd vastgehouden aan de gelijkheid tussen peso en dollar, waardoor de concurrentiekracht dan weer in het gedrang kwam).

 

Laten we hopen dat er snel een ander economisch beleid gevoerd wordt vanuit Caracas en dat er een einde komt aan het lijden en de massale exodus van het Venezolaanse volk.

← Terug naar het overzicht