Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Wat als... de overheid slechts één belasting zou heffen ?

donderdag 22 december 2016  Lode Vereeck

 

Al in de 17de eeuw ging de liberale filosoof John Locke op zoek naar zo'n unieke belasting. Maar het werd pas menens toen de populaire Amerikaanse econoom Henry George eind 19de eeuw voorstelde om enkel grond te belasten. Hij vond dat de welvaart die te danken was aan arbeid en kapitaal niet mocht worden belast, maar wel de meerwaarde van grond die het resultaat was van openbare werken en dus geen inspanningen van de eigenaar had gevergd.

Welke belasting zou in de 21ste eeuw alle andere belastingen kunnen vervangen? Professor Edgar Feige (Univ. Wisconsin-Madison) stelt voor alle digitale geldtransacties te belasten. Zij zijn een veelvoud van het bbp. Daardoor volstaat een heel laag tarief. Bovendien is het een eenvoudige belasting, die een belastingbrief overbodig maakt. En het is ook een rechtvaardige belasting want de sterkste schouders verrichten ook meer en grotere transacties en zullen dus de zwaarste lasten dragen.

De regering Michel zette al een eerste stap door in de nieuwe deeleconomie een bevrijdende bronbelasting op elke transactie in te voeren. Het is op die fiscale weg dat wij moeten verdergaan.

← Terug naar het overzicht