Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Een partij vol professoren? Geen goed idee volgens... professoren

maandag 13 april 2015  -  Het Nieuwsblad, pag. 9. 

Een partij vol professoren? Geen goed idee volgens... professoren: Hendrik Vuye (N-VA, staatsrecht), Johan Vande Lanotte (SP.a, grondwettelijk recht), Lode Vereeck (Open Vld, publieke economie) en Rik Torfs (CD&V, rector).

Lees meer →

’Gewoon Steve’

vrijdag 3 april 2015  -  De Tijd, pag. 3. 

Volgens Open VLD-senator Lode Vereeck is de politieke erfenis van Stevaert niet het gratis-beleid, maar de verkeersveiligheid. ‘Min 34 procent doden in verkeer tussen 2000 en 2005’, tweette hij.

Lees meer →

Meer arbeidsongevallen bij Vlaamse overheid, minder in private sector

dinsdag 31 maart 2015  - DRM/GEJ  -  Belga 

Het aantal arbeidsongevallen bij de Vlaamse overheid is in 2013 met 16 procent gestegen tot 1.177. De stijging staat in schril contrast met de daling (-4,2 procent) in de private sector. Vooral de stijging van het aantal ongevallen in het woon-werkverkeer bij de Vlaamse overheid valt op, van 355 in 2012 naar 466 in 2013, een stijging van ruim 31 procent. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-senator Lode Vereeck heeft verzameld. "Gezien de cijfers voor de algemene verkeersveiligheid in Vlaanderen in 2014 verslechterd zijn, is het bang afwachten wat de resultaten op het vlak van arbeidsongevallen voor 2014 zijn", aldus Vereeck.

Lees meer →

Ambtenaren (40%) botsen meer dan werknemers in privé (16%)

maandag 30 maart 2015  - Isolde Van den Eynde  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8. 

Vier op de tien arbeidsongevallen bij de Vlaamse overheid gebeuren van en naar het werk. Dat is bijna drie keer zo hoog als in de privésector. Zo blijkt uit cijfers van Open Vld-senator Lode Vereeck. Bovendien blijft het aantal arbeidsongevallen bij de Vlaamse overheid stijgen.

Lees meer →

Ontslagen werknemers van Ford hebben 187 miljoen bankschulden

zaterdag 28 maart 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 19. 

BRUSSEL- De ontslagen werknemers van Ford en de toeleveranciers hebben samen nog 187,5 miljoen euro bankschulden. Dat blijkt uit cijfers die senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft laten opvragen bij Vlaams minister Muyters. “De banken verwachten pas over een jaar betalingsproblemen”, zegt Vereeck. Hij vindt het merkwaardig dat diezelfde banken geen statistieken bijhouden over het aantal zorgtrajecten dat ze met de ontslagen werknemers zijn gestart om hun leningen te herzien. “De Vlaams regering had dat nochtans gevraagd.”

Lees meer →

De storm rond de begrotingstruc

donderdag 26 maart 2015  -  Trends, pag. 45 

Aquafin kwam twee jaar geleden in een mediastorm terecht, toen Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD, nu Open Vld) een begrotingstruc aan het licht bracht. De regering verkocht tussen 2010 en 2013 voor 398,5 miljoen euro terreinen en gronden van de Vlaamse Milieumaatschappij aan Aquafin.

Lees meer →

Lieten mag niet interpelleren over Limburg-rapport van Lode Vereeck

dinsdag 24 maart 2015  -  Het Belang van Limburg, pag. 14. 

Het uitvoerend bureau van het Vlaams Parlement heeft maandag een verzoek tot interpellatie van Ingrid Lieten (sp.a) aan Geert Bourgeois (N-VA) geweigerd. Zij wilde de minister-president interpelleren over het Limburg-rapport van Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Meer steun aan auto-industrie ondanks sluiting Ford Genk

vrijdag 20 maart 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

HASSELT - De Vlaamse overheid heeft in de afgelopen legislatuur 2009-2014 91,7 miljoen euro aan subsidies uitgekeerd aan de Vlaamse voertuigenindustrie. Dat heeft senator Lode Vereeck (Open Vld) berekend. Opvallend is dat de overheidssteun na de sluiting van Ford Genk nog steeg, terwijl de sector in zijn geheel aan belang verloor. “Aangezien 8,8 miljoen euro subsidies voor Ford Genk de sluiting niet konden voorkomen, is het tijd om het steunbeleid over een andere boeg te gooien”, zegt Vereeck.

Lees meer →

Steun Vlaamse auto-industrie stijgt sinds sluiting Ford Genk

vrijdag 20 maart 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 20. 

De Vlaamse overheid heeft in de periode 2009-2014 in totaal 91,7 miljoen euro aan subsidies uitgekeerd aan de Vlaamse voertuigenindustrie. Dat blijkt uit een berekening van economieprofessor en senator Lode Vereeck (Open Vld). “Al die steun heeft niet kunnen voorkomen dat Ford werd gesloten”, aldus Vereeck. “Tijd dus om het Vlaamse steunbeleid over een andere boeg te gooien.”

Lees meer →

Vlaanderen drukt gaspedaal in voor subsidies autosector

vrijdag 20 maart 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 3. 

De Vlaamse overheid heeft tijdens de vorige regeerperiode 91,7 miljoen euro in de auto- industrie gepompt. Bijna een derde daarvan ging naar grote auto- en busproducenten. Vereeck stelt voor om de Vlaamse subsidies drastisch te verminderen en dat geld te gebruiken voor meer investeringen in bijvoorbeeld de weginfrastructuur en innovatieve of digitale vervoerstechnologieën.

Lees meer →

Paarse Lode

donderdag 19 maart 2015  -  De Morgen, pag. 7. 

Is paars terug? Je zou het bijna denken bij het nieuws dat Lode Vereeck van Open Vld een nieuw boek aan het schrijven is met John Crombez van SP.a.

Lees meer →

’Stel je voor dat de Senaat zijn nut bewijst’

zaterdag 14 maart 2015  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 12. 

Is de Senaat verworden tot een gouden kooi voor goedbetaalde ambtenaren en gebuisde politici? Of gebeuren er écht boeiende dingen? Een week in het rode pluche, waar hard werk beloond wordt met het in twijfel trekken van de meerwaarde ervan.

Lees meer →

’Schaf gecoöpteerde senatoren af’

vrijdag 13 maart 2015  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 6. 

Lode Vereeck van Open VLD vindt dan weer dat de slagkracht van de gecoöpteerden groter mag worden. Voor een workaholic als hij is het wennen in de Senaat. ‘Ik vind dat wij het recht moeten hebben om ook vragen te stellen aan ministers uit de Vlaamse regering, want senatoren worden toch verondersteld de belangen van hun deelstaat te behartigen?’

Lees meer →

KlimOp-leningen al goed voor 30 miljoen euro aan investeringen

donderdag 12 maart 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 16. 

Brussel - Sinds de start in augustus 2013 zijn de KlimOp-leningen van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM al goed voor een totaalinvestering van ruim 30 miljoen euro in de Limburgse economie. Dat heeft Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) laten weten aan senator Lode Vereeck (Open Vld). Het gaat om ongeveer 800 jobs, waarvan ruim 300 nieuwe.

Lees meer →

Budgettaire krapte bedreigt cyberveiligheid overheid

donderdag 12 maart 2015  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 6. 

Brussel - De beveiliging tegen cyberaanvallen en datalekken werpt tot nu toe vruchten af. Senator Lode Vereeck (Open VLD) vroeg bij de Vlaamse en de federale administratie gegevens op over de strijd tegen digitale lekken. Die blijken erg beperkt te zijn.

Lees meer →

Fiscus controleert 7% bedrijven

woensdag 11 maart 2015  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 9. 

‘Met het huidige personeelsbestand bij Financiën is het onmogelijk op geregelde tijdstippen iedereen te controleren.’ Volgens het ACV heeft Financiën ‘niet een paar honderd, maar een paar duizend’ extra mensen nodig. ‘Dat kan miljarden opbrengen.’ ‘Met 21.183 ambtenaren in de algemene dienst en 2.014 stafleden kan je moelijk spreken van personeelstekort bij de federale overheidsdienst Financiën’, tweette Open VLD-Senator Lode Vereeck.

Lees meer →

Bidules et doublons

vrijdag 6 maart 2015  - Pierre Havaux  -  Le Vif/L’Express, pag. 22. 

Horrifiée, la Flandre se découvre une administration en surpoids aigu, priée de se débarrasser au plus vite de ces kilos superflus qui font honte dans la patrie de la "goed bestuur".

Lees meer →

La Flandre en "modèle PS"

vrijdag 6 maart 2015  - Pierre Havaux  -  Le Vif/L’Express, pag. 18. 

Artifices budgétaires, administration pléthorique, "réglementite" aiguë, bureaucratie tatillonne, nominations politisées: la Flandre "qui gagne" patauge aussi. Et là, le PS n’y est pour rien...

Lees meer →

Lezersbrieven

vrijdag 6 maart 2015  -  Het Belang van Limburg, pag. 14. 

Lezersbrieven over Limburgtoets en NMBS

Lees meer →

1 op 3 ambtenaren werkt thuis (harder dan op het werk)

donderdag 5 maart 2015  - Isolde Van Den Eynde en Philippe Ghysens  -  Het Laatste Nieuws, pag. 10-11. 

32% van de Vlaamse en 29% van de federale ambtenaren doen aan thuiswerken. Dat blijkt uit data die Open Vld-senator en professor fiscale economie Lode Vereeck de voorbije maanden heeft verzameld. En ook al hebben ze hun reputatie tegen, de cijfers tonen aan dat het wel degelijk werkt.

Lees meer →

Mauvaise gestion flamande

woensdag 4 maart 2015  -  La Libre Belgique, pag. 6. 

Selon “De Tijd”, le gouvernement flamand a payé l’année dernière 6,8 millions d’euros d’intérêts pour des factures payées en retard. C’est un quart de plus qu’en 2013.

Lees meer →

Vlaanderen betaalt kwart meer voor te late facturen

dinsdag 3 maart 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 8. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar bijna 7 miljoen euro intresten betaald voor te laat betaalde facturen. Dat is een kwart meer dan in 2013. Dat besluit senator Lode Vereeck (Open VLD) op basis van cijfers van zijn partijgenote, Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom.

Lees meer →

Vlaanderen betaalt kwart meer voor late facturen

dinsdag 3 maart 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 1. 

De Vlaamse regering betaalde in het verkiezingsjaar 2014 bijna 7 miljoen euro intresten voor te laat vereffende facturen. Dat is een kwart meer dan in 2013, concludeert senator Lode Vereeck (Open VLD) op basis van cijfers van Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD).

Lees meer →

”Niet de Calimero uithangen”

maandag 2 maart 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 4. 

“Limburg moet het heft in eigen handen nemen. We zijn erkend als ontwrichte zone en hebben onze eigen investeringsmaatschappij.” Dat zegt Limburgs politicus Peter Vanvelthoven (sp.a) naar aanleiding van de studie van senator Lode Vereeck (Open Vld) waaruit blijkt dat onze provincie elk jaar honderden miljoenen misloopt.

Lees meer →

Vicieuze cirkel doorbreken

maandag 2 maart 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

[...] dat we geen Calimero mogen zijn [is een opmerking] die steevast vindt dat hem onrecht wordt aangedaan. Hier gaat het helemaal niet om. Waar het wel om gaat, dat is het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin we nu zitten. We moeten ons op alle domeinen kunnen ontwikkelen en versterken. Daar is geld voor nodig. Dat is goed voor ons. En wat goed is voor Limburg, is uiteindelijk ook goed voor Vlaanderen.

Lees meer →

Limburg loopt elk jaar 326 miljoen euro mis

zaterdag 28 februari 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2-5. 

Limburg loopt elk jaar 326 miljoen euro mis, of 381 euro per Limburger. Dat blijkt uit de Limburgtoets, de nieuwe berekeningsmodule van senator Lode Vereeck. In die Limburgtoets heeft de econoom het aandeel overheidsactiviteiten (investeringen, toelagen en personeel) in Limburg afgezet tegen de totale bevolking, doelgroepen, oppervlakte, toegevoegde waarde, enz. “Limburg heeft jaarlijks recht op gemiddeld 2,74 miljard euro maar moet het stellen met 2,41 miljard euro. Dat is 326 miljoen euro of anderhalve SALK te weinig”, zegt Lode Vereeck. “Deze structurele onderfinanciering van 12 procent legt een zware hypotheek op de ontwikkeling van Limburg, alle Toekomstcontracten, Limburgplannen en SALK-plannen ten spijt.” De econoom stelt zes acties voor om deze ongelijkheid weg te werken.

Lees meer →

Limburg krijgt elk jaar 326 miljoen euro te weinig van Brussel

zaterdag 28 februari 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Limburg loopt elk jaar 326 miljoen euro mis omdat politiek Brussel niet geeft waar de provincie recht op heeft. Dit blijkt uit de ‘Limburgtoets’, een nieuw berekeningsmodel ontwikkeld door econoom en senator Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

De Neger van Vlaanderen

zaterdag 28 februari 2015  - Indra Dewitte  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

"We zijn de Neger van Vlaanderen”, zei onze columnist Noel Slangen enkele maanden geleden over Limburg. En dat blijkt nu te kloppen. Vandaag heeft uw krant exclusief de resultaten van de nieuwe “Limburgtoets” van econoom en Open VLD-politicus Lode Vereeck kunnen inkijken. De cijfers zijn ronduit alarmerend. Maar liefst 326 miljoen euro krijgt onze provincie jaarlijks te weinig van Brussel.

Lees meer →

Elektrische mobiliteit al drie jaar in vriesvak

dinsdag 17 februari 2015  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

Het federaal masterplan voor elektrische mobiliteit is al drie jaar dode letter. ‘En dan zijn we verbaasd als bedrijven zoals Tesla kiezen voor een vestiging in Nederland’, zegt Vereeck. Zijn partij heeft in de Senaat nu een resolutie ingediend om het masterplan nieuw leven in te blazen.

Lees meer →

Masterplan elektrische mobiliteit al drie jaar dode letter

maandag 16 februari 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 6. 

“Drie jaar nadat het ontwerp van federaal masterplan elektrische mobiliteit door alle betrokkenen werd ondertekend, is het nog steeds dode letter.” Dat zegt senator Lode Vereeck (Open Vld). “De stuurgroep die het masterplan moest concretiseren kwam slechts driemaal samen, de laatste keer op 26 januari 2012. En dan zijn we verbaasd als bedrijven als Tesla kiezen voor een vestiging in Nederland.”

Lees meer →

N-VA wil korte metten maken met dure bestuurszitjes in Senaat

vrijdag 13 februari 2015  - Dries Bervoet  -  De Tijd, pag. 9. 

De N-VA en de PS maken ruzie over de hoge vergoedingen voor de bestuurders van de pensioenkas van de Senaat. Die vormt de inzet van een grotere strijd over de toekomst van de instelling.

Lees meer →

19 buitenlandse investeringen in Limburg

donderdag 12 februari 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

In Limburg zijn vorig jaar 19 buitenlandse investeringen gerealiseerd, samen goed voor 276 nieuwe jobs.

Lees meer →

Nummerplaat inruilen voor tram/bus niet langer gratis

woensdag 21 januari 2015  -  Metro, pag. 3. 

Binnenkort wordt het systeem waarbij mensen hun autonummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn deels betalend. Dat schrijft Open Vld-policitus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn.

Lees meer →

De Lijn beperkt opnieuw gratis rijden

woensdag 21 januari 2015  -  Gazet van Antwerpen, pag. 6. 

De formule waarbij mensen hun nummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn, wordt binnenkort deels betalend. Dat schrijft Open Vld-politicus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn.

Lees meer →

Auto inruilen voor abonnement De Lijn minder interessant

woensdag 21 januari 2015  -  Het Belang van Limburg, pag. 15. 

De formule waarbij mensen hun nummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn, wordt binnenkort deels betalend. Dat schrijft Open Vld-politicus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn.

Lees meer →

Federale overheid betaalt één factuur op de vier te laat

woensdag 21 januari 2015  - Pieter Blomme, Patrick Luystermans, Stijn Demeester  -  De Tijd, pag. 1. 

De federale overheidsdiensten zijn slechte betalers. Slechts drie op de vier facturen worden binnen twee maanden betaald, leren cijfers van minister van Begroting Hervé Jamar (MR).

Lees meer →

Une facture sur quatre n'est pas payée à temps par les autorités

woensdag 21 januari 2015  - François-Xavier Lefèvre  -  L'Echo, pag. 1. 

DINA-abonnement binnenkort niet langer gratis

dinsdag 20 januari 2015  - DRM  -  Belga Press Agency 

BRUSSEL 20/01 (BELGA) = De formule waarbij mensen hun nummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn, wordt binnenkort deels betalend. Dat schrijft Open Vld-politicus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn. "We hebben de grote massa die we wilden bereiken al bereikt", legt men bij De Lijn uit.

Lees meer →

Personeel Senaat kan werken bij andere parlementen

zaterdag 17 januari 2015  - Belga  -  De Tijd, pag. 9. 

De Senaat heeft afspraken gemaakt met het Vlaams Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap om personeel ter beschikking te stellen.

Lees meer →

Senaat stelt personeel ter beschikking van Vlaams Parlement en Parlement Franse gemeenschap

vrijdag 16 januari 2015  - AHO  -  Belga Press Agency 

De Senaat heeft afspraken gemaakt met het Vlaams Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap om personeel ter beschikking te stellen. Met andere assemblees heeft de Senaat dergelijke afspraken niet. Wel is er een overeenkomst met het Grondwettelijk Hof voor het ter beschikking stellen van tolken.

Lees meer →

Gedaan met Vlaanderen in Actie

vrijdag 16 januari 2015  - Hannes Cattebeke  -  Het Nieuwsblad, pag. 11. 

De Vlaamse regering stopt met Vlaanderen in Actie (ViA). ‘Het idee op zich was uitstekend’, zo is te horen. ‘Maar door zijn omvang viel het bijzonder moeilijk te communiceren naar de publieke opinie.’ Vorige maand nog berekende Open VLD-senator Lode Vereeck dat ViA in totaal 7,9 miljoen euro heeft gekost.

Lees meer →

Vlaanderen in Actie sterft stille dood

vrijdag 16 januari 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 9. 

Het merk ‘Vlaanderen in Actie’ sterft een stille dood. De projecten blijven bestaan, maar de regering-Bourgeois begraaft het label ‘Vlaanderen in Actie’. Open VLD’er Lode Vereeck berekende eerder dat Vlaanderen in totaal 7,9 miljoen euro heeft besteed aan communicatie en promotie voor Vlaanderen in Actie.

Lees meer →

’Regering is niet doof voor bonden’

woensdag 14 januari 2015  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 6. 

De regering hoopt morgen de vredespijp roken met de sociale partners. Die zouden de handen vrij krijgen in het loonoverleg en bij de verdeling van de welvaartsenveloppe. En de vakbonden krijgen hun signaal dat er een tax shift komt. Al moet nog blijken hoe die er zal uitzien.

Lees meer →

Vakbonden krijgen dan toch tax shift

woensdag 14 januari 2015  - Roel Wauters  -  De Morgen, pag. 7. 

De federale regering maakt wel degelijk werk van een nieuwe tax shift. Dat is de boodschap die premier Charles Michel (MR) klaar heeft voor de vakbonden die hij morgen ontvangt. Ook Open Vld toont zich intussen voorstander.

Lees meer →

N-VA linkser dan Open Vld

vrijdag 9 januari 2015  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 16. 

“Wij staan altijd open voor een tax shift, op voorwaarde dat die in een globale fiscale hervorming past. Uiteraard moet die hervorming ook wel economisch zinvol zijn”, zegt Vereeck.

Lees meer →

Elektrische auto moet in de etalage

vrijdag 9 januari 2015  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 13. 

Rijden er straks een pak meer elektrische auto’s rond in België? Open Vld werkt in de Senaat aan een nationaal masterplan om de verkoop uit het slop te halen.

Lees meer →

Ook goéd nieuws voor portemonnee

woensdag 7 januari 2015  - Frank Dereymaeker en Dieter Dujardin  -  Het Laatste Nieuws, pag. 3. 

De beperkte economische groei speelt de overheid ook parten, want de inkomsten vallen daardoor tegen. “De verwachte daling van de schuldgraad door de besparingen van de regering-Michel loopt daardoor vertraging op”, stelt Lode Vereeck (Open Vld). Maar dankzij de lage rente en de goedkope euro zijn alle elementen wel aanwezig om de economische motor in Europa én België weer op gang te trekken, denkt de liberaal.

Lees meer →

Verwirrung um das „schlafende Kapital”

dinsdag 6 januari 2015  -  Grenz Echo, pag. 6. 

Finanzen: CD&V hält an Vorschlag einer Reichensteuer fest – Ist doch das Sparbuch gemeint? Open VLD und N-VA interpretierten die Aussagen von Kris Peeters in erster Linie als ein Signal an die Gewerkschaften. Open-VLD-Senator Lode Vereeckt vermutet, auf diese Weise wolle Peeters signalisieren, dass die Föderalregierung an einer „Tax Shift” arbeitet.

Lees meer →

Rijkentaks voor wie slapend rijk wordt

dinsdag 6 januari 2015  - Simon Andries  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

CD&V-vicepremier Kris Peeters drukte gisteren nog maar eens door voor een rijkentaks of vermogenswinstbelasting. Maar met zijn pleidooi zaaide hij uiteindelijk meer verwarring dan duidelijkheid. Zowel bij Open VLD als bij N-VA interpreteerden ze de uitspraak gisteren vooral als ‘een signaal’ richting de vakbonden. ‘Op die manier wil hij wellicht tonen aan de vakbonden dat de regering wel degelijk werk maakt van een tax shift’, zegt Open VLD-senator Lode Vereeck.

Lees meer →

Nieuwjaarsboodschap Peeters valt slecht

dinsdag 6 januari 2015  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

Stimuleert men actief geld door aandelenwinst te belasten? Het is een bedenking die gisteren niet alleen direct gemaakt werd door economen, maar ook door leden van de meerderheid. “Via aandelen investeren in bedrijven: is dat actief of passief geld?”, tweette Open Vld-senator Lode Vereeck.

Lees meer →