Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

‘Ik heb veel rijke klanten gehad die géén belastingen betaalden’

donderdag 9 mei 2019  - Michel Vandersmissen  -  Knack, pag. 10. 

‘Hebzucht en ijdelheid staan de noodzakelijke hervorming van ons belastingsysteem in de weg’, zegt fiscaal topadvocaat Victor Dauginet. Fiscaal econoom Lode Vereeck volgt hem: ‘Als we kunnen voortkabbelen zoals nu, dan doen we dat. Het zit in het DNA van het land.’

Lees meer →

De vier werven: 3. Investeringen

dinsdag 7 mei 2019  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Professor Lode Vereeck berekende drie jaar geleden dat Limburg jaarlijks 326 miljoen euro misloopt als je het aandeel overheidsactiviteiten (investeringen, toelagen en personeel) afzet tegen de totale bevolking, doelgroepen, oppervlakte en toegevoegde waarde.

Lees meer →

Het rapport van onze Limburgse politici

zaterdag 27 april 2019  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Bijna tien jaar geleden, op dinsdag 19 mei 2009, deed uw krant heel wat stof opwaaien. Bovenaan de frontpagina prijkte Jan Peumans (N-VA). Hij werd met 8 op 10 door de politieke redactie van deze krant tot beste Limburgse parlementslid uitgeroepen. Vijf jaar later viel die eer te beurt aan Lode Vereeck (Open Vld) met 9 op 10. Voor wie het interesseert: ook andere kranten riepen in 2004 Peumans en in 2009 Vereeck uit tot beste parlementsleden.

Lees meer →

Pretpolitiek

donderdag 25 april 2019  - Wouter Deprez  -  De Standaard, pag. 3 

Daarna las ik met verbijstering dat Lode Vereeck van Open VLD, vijf jaar geleden tot beste Vlaamse parlementair gekozen, toen ook al de kwaliteit van het Vlaams Parlement beneden alle peil gezakt vond. De partij die een plan heeft om het Vlaams Parlement weg te manoeuvreren van pretpolitiek en prietpraat, krijgt mijn stem.

Lees meer →

Alternatieven voor de heffing per kilometer

zaterdag 13 april 2019  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 8. 

Lode Vereeck (Open Vld), professor economie aan de UHasselt: “Toen [in 2004] leek dit [verhandelbare toegangsrechten] nog sciencefiction, maar dankzij de technologische evolutie komt het erg dichtbij”, zegt hij. “Als een snelweg zesduizend auto’s per uur aan kan, zouden we maar zesduizend toegangstickets voor die autostrade op de markt brengen. Zoals tijdslots op de luchthaven.”

Lees meer →

”Ze zoeken de man, niet langer de feiten”

donderdag 7 maart 2019  - Toon Royackers  -  Het Laatste Nieuws, pag. 13. 

Er zijn geen bewijzen gevonden van mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Open Vld-politicus Lode Vereeck uit Diepenbeek. Het parket Limburg seponeert daarom de zaak.

Lees meer →

Op zoek naar een fiscaal ideaal

zaterdag 2 maart 2019  - Rik Van Cauwelaert  -  De Tijd, pag. 22. 

Omdat aan dood en taksen toch niet te ontkomen valt, zocht senator Lode Vereeck een fiscaal ideaal. Hij kwam uit bij een transactietaks die alle andere taksen overbodig maakt. Eén ding is zeker: het is een prettige gedachte.

Lees meer →

Taksjager: de zoektocht naar de fiscale graal

woensdag 27 februari 2019  - Kristof Willekens  -  Doorbraak.be 

INTERVIEW. Lode Vereeck zet de bakens uit voor de renovatie van het Belgische belastingstelsel.

Lees meer →

A new ‘taksjager’ is born

woensdag 27 februari 2019  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Vereeck stelt de unieke transactietaks voor om te komen tot een fundamentele en eerlijke hervorming van het huidige belastingstelsel dat hij “achterhaald” en zelfs “maffieus” noemt. Het gaat om een echte single tax, die alle andere belastingen en verplichte sociale bijdragen van alle overheden in dit land vervangt door één enkele taks van 1,216 procent op elke transactie.

Lees meer →

De fiscale graal

woensdag 27 februari 2019  - Ewald Pironet  -  Knack, pag. 41. 

Econoom en Open VLD-senator Lode Vereeck gaat in zijn uitdagende en vlot leesbare nieuwe boek Taksjager op zoek naar ‘de fiscale graal: één enkele belasting die alle andere belastingen vervangt’. Hij denkt die gevonden te hebben met de unieke transactietaks: alle belastingen en verplichte sociale bijdragen van alle overheden in dit land worden afgeschaft en vervangen door één heffing van 1,216 procent per geldtransactie.

Lees meer →

’t Kan verkeren

donderdag 15 november 2018  -  Trends, pag. 146. 

De Leuvense econoom André Decoster vindt de sociale vlaktaks een slecht idee. Lode Vereeck, professor overheidsfinanciën en een van de fiscale experts van Open Vld, geeft een onderbouwde repliek op de bezwaren van Decoster.

Lees meer →

Grondwettelijk Hof vindt verdeling Gemeentefonds niet discriminerend

vrijdag 5 oktober 2018  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Het Grondwettelijk Hof handhaaft de spelregels voor de jaarlijkse verdeling van 2,6 miljard euro uit het Gemeentefonds, en dus ook de toewijzing van 40,8% van die enveloppe voor Antwerpen en Gent. 19 gemeenten hadden gevraagd die verdeelsleutel te vernietigen.

Lees meer →

Fusiestad Limburg goed voor 361 miljoen euro extra per jaar

zaterdag 29 september 2018  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Als de 42 Limburgse steden en gemeenten fuseren tot de ‘stad Limburg’ komt er elk jaar 361 miljoen euro extra uit het Vlaams Gemeentefonds naar deze provincie. Dat heeft professor overheidsfinanciën Lode Vereeck (UHasselt) berekend. “Dit betekent dat Limburg elk jaar opnieuw meer krijgt dan de hele enveloppe van het SALK-actieplan gedurende de voorbije vijf jaar”, aldus Vereeck. “Bovendien kan je de fusie administratief doorvoeren waarbij je, naar Antwerps model, werkt met één gemeenteraad en 42 districtsraden.”

Lees meer →

De ongelijke verdeling van het Gemeentefonds

zaterdag 29 september 2018  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 3. 

“De ongelijke verdeling van deze middelen zorgt al jaren voor frustraties”, zegt professor Lode Vereeck.

Lees meer →

‘Stad Limburg’ goed voor 600 miljoen

zaterdag 29 september 2018  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Lode Vereeck: “Fuseer 42 steden en gemeenten naar Antwerps model”

Lees meer →

Vereeck: “Stop met wachten op Spartacus”

zaterdag 22 september 2018  - Jan Bex, Dirk Jacobs en Caroline Vandenreyt  -  Het Belang van Limburg, pag. 20. 

Lode Vereeck (Open Vld): “Er moet een nieuw plan komen om met of zonder Spartacus Diepenbeek te ontwikkelen. We kunnen niet nog eens tien jaar wachten.”

Lees meer →

Tachtigjarige Yvonne komt voor het eerst op bij Open VLD

dinsdag 10 juli 2018  - Dirk Jacobs  -  Het Nieuwsblad, pag. 4. 

Enkele weken geleden pakte lijsttrekker Lode Vereeck in Diepenbeek nog uit met een flink verjongde Open VLD-lijst. Maar in één klap is er nu voldoende tegengewicht: de 80-jarige Yvonne Vandegaer versterkt de lijst. Yvonne is in Diepenbeek wijd en zijd bekend na 45 jaar geschenkenhandel te hebben uitgebaat op het Marktplein. Voor het eerst in haar leven doet ze aan de verkiezingen mee. Als ze verkozen geraakt, zetelt ze.

Lees meer →

“Iets rood durf ik niet meer te dragen”

dinsdag 10 juli 2018  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 18. 

Enkele weken geleden pakte lijsttrekker Lode Vereeck in Diepenbeek nog uit met een flink verjongde Open Vld-lijst. Maar in één klap is er nu voldoende tegengewicht met de 80-jarige Yvonne Vande Gaer. Yvonne is in Diepenbeek wijd en zijd bekend na 45 jaar geschenkenhandel te hebben uitgebaat op het Marktplein. Voor het eerst in haar leven doet ze aan de verkiezingen mee. Als ze verkozen geraakt, zetelt ze.

Lees meer →

Katrijn Reekmans in de voetsporen van papa en opa

zaterdag 2 juni 2018  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 29. 

Een opvallende kandidate op de Diepenbeekse Open Vld-lijst is Katrijn Reekmans, een 22 jarige studente Handelswetenschappen aan de UHasselt. Ze heeft de politiek met de paplepel meegekregen. Zo was haar grootvader Arthur Reekmans actief als lid van de gemeente- en OCMW-raad, én was haar papa Ward Reekmans twaalf jaar schepen in Diepenbeek. “Toch was het professor Lode Vereeck die me overtuigde”, vertelt Katrijn.

Lees meer →

In de coulissen: 'It's a beautiful day'

woensdag 30 mei 2018  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Op 14 oktober trekt de professor opnieuw de lijst van Open Vld in Diepenbeek. Een goede uitslag leidt mogelijk tot een verkiesbare plaats op de lijst bij de Vlaamse verkiezingen in 2019… en een terugkeer naar het parlement waar het voor Vereeck allemaal echt begon. In dat geval dringt een remix van ‘ It’s a beautiful day’ meer dan ooit op.

Lees meer →

Lode Vereeck trekt Diepenbeekse Open Vld-lijst

vrijdag 25 mei 2018  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 23. 

“Een sterke ploeg met ervaren rotten en jonge paarden, dat is onze lijst", aldus Lode Vereeck. De bekende columniste en barista Ilse Pipeleers is zijn running mate. Vereeck heeft zich ook verzekerd van de steun van bekende oud-schepenen als lijstduwer Pierre Leuraers, Brigitte Bodson op de vierde plaats en de bekende juwelier Eddy Heleven op plaats vijf. Het meest opvallende aan de blauwe lijst is dat jongeren alle kansen krijgen.

Lees meer →

Personenbelasting blijft in ons land een loden last

donderdag 17 mei 2018  - Alain Mouton  -  Trends, pag. 16-19. 

Ondanks de verlaging van de personenbelasting, die dit jaar op kruissnelheid komt, wordt het inkomen van een Belgische werknemer nog altijd zeer snel tegen het hoogste tarief van 50 procent belast. Wordt een nieuwe hervorming met lagere tarieven een prioriteit tijdens de volgende legislatuur?

Lees meer →

“Jobinhoud wijzigen”

donderdag 22 maart 2018  - Rudi Smeets  -  Het Belang van Limburg, pag. 10. 

Machtigste Limburgers, plaats 55: Lode Vereeck, Diepenbeek, senator Open Vld - professor economie UHasselt

Lees meer →

“Oostenrijk kan voorbeeld zijn bij definitie zware beroepen”

vrijdag 16 maart 2018  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

“De Oostenrijkse definitie van ‘ Schwerarbeit’ kan als kompas dienen om het begrip ‘zwaar werk’ in de Belgische wetgeving te definiëren.” Dat zegt Open Vld-Senator Lode Vereeck, die zich al sinds 2015 in deze materie verdiept.

Lees meer →

Een gat van 1,4 miljard

donderdag 15 maart 2018  - Farid El Mabrouk  -  Gazet van Antwerpen, pag. 11. 

Het lijkt zo goed als vast te staan dat niet de 1,4 miljard, maar de 700 miljoen als startpunt zal worden genomen. Een jaar voor de verkiezingen nog veel geld zoeken en mogelijk de kiezer voor het hoofd stoten, het zit er niet in. Tot grote ergernis van onder meer Open Vld-senator en ­begrotingsexpert Lode ­Vereeck. “Dan zou 2018 het tweede verloren begrotingsjaar zijn. Dat is dus geen optie”, tweette hij gisteren.

Lees meer →

Een gat van 1,4 miljard

donderdag 15 maart 2018  - Farid El Mabrouk  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

Het lijkt zo goed als vast te staan dat niet de 1,4 miljard, maar de 700 miljoen als startpunt zal worden genomen. Een jaar voor de verkiezingen nog veel geld zoeken en mogelijk de kiezer voor het hoofd stoten, het zit er niet in. Tot grote ergernis van onder meer Open VLD-senator en begrotingsexpert Lode Vereeck. “Dan zou 2018 het tweede verloren begrotingsjaar zijn. Da’s dus geen optie”, tweette hij gisteren.

Lees meer →

Fiscale revolutie

zaterdag 20 januari 2018  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Op haar Vrijheidscongres heeft Open Vld gepleit voor een belastingrevolutie, met de sociale vlaktaks als vlaggenschip: tot een maandinkomen van 1.115 euro moet je geen belastingen betalen, op het bedrag daarboven wordt één tarief van 30 procent geheven op alle inkomsten uit arbeid en roerend vermogen. Om die grote fiscale hervorming te financieren, pleiten de Limburgse kopstukken Patrick Dewael en Lode Vereeck voor een drastische verlaging van het overheidsbeslag (aandeel van overheidsuitgaven ten opzichte van het bruto binnenlands product).

Lees meer →

Patrick Dewael & Lode Vereeck: “Overheden moeten 15 miljard euro zuiniger werken”

zaterdag 20 januari 2018  - Yves Lambrix en Indra Dewitte  -  Het Belang van Limburg - Plus, pag. 8-10. 

Open Vld’ers Patrick Dewael en Lode Vereeck hebben een duidelijk plan waar het met dit land naartoe moet. “Naast een sociale vlaktaks van 30 procent moeten onze overheden de shift maken naar duurzame investeringen. Om dit te financieren moeten ze samen 15 miljard euro zuiniger werken. Wij hebben daarvoor zes voorstellen klaar. Het sluitstuk is een grondwettelijke verankering van het overheidsbeslag onder de 50 procent.

Lees meer →

Vierdaagse werkweek mét loonbehoud kost 42 miljard

dinsdag 28 november 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4. 

Klinkklare nonsens, een utopie, economische harakiri. Het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een vierdagenwerkweek mét loonbehoud in te voeren kan op weinig bijval rekenen, zeker bij economen. “Dit voorstel invoeren zou 42 miljard euro kosten”, zegt professor economie Lode Vereeck (UHasselt). “Een vierdagenwerkweek zonder loonverlies is enkel mogelijk mits een productiviteitsgroei van 25 procent, in het zog van een vierde industriële revolutie dus. Anders prijst België zich uit de markt.”

Lees meer →

Limburgse bedrijven laten veel steun liggen

woensdag 22 november 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8 

In tegenstelling tot de kmo’s laten grote Limburgse bedrijven een slordige 20 miljoen euro aan Vlaamse innovatiesteun liggen.

Lees meer →

Limburgse bedrijven laten veel innovatiesteun liggen

woensdag 22 november 2017  - Yves Lambrix  -  Het Nieuwsblad, pag. 3. 

In tegenstelling tot de kmo’s laten grote Limburgse bedrijven zo'n 20 miljoen euro Vlaamse innovatiesteun liggen.

Lees meer →

Vlaktaks helpt vooral de laagste inkomens

maandag 20 november 2017  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Open Vld wil een vlaktaks invoeren waarbij het bedrag boven de armoedegrens aan 30 procent wordt belast. En alles eronder aan 0 procent. Volgens berekeningen van Open Vld-senator en economieprofessor Lode Vereeck betaal je zo op een brutoloon van 2.000 euro uiteindelijk 15 procent belastingen, op 3.000 euro bruto 20 procent, en op 5.000 euro bruto 24 procent.

Lees meer →

Singles niet laten opdraaien voor gezinskorting

woensdag 15 november 2017  - Isolde Van den Eynde  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

3.555 gezinnen betaalden vorig jaar geen ‘vastrecht’ - of vaste kost - voor hun drinkwater, terwijl 653.441 alleenstaanden 80 euro moesten betalen voor dezelfde service. Singles worden zo financieel gestraft.

Lees meer →

Singles niet laten opdraaien voor gezinskorting

woensdag 15 november 2017  - IVDE  -  De Morgen, pag. 7. 

Ruim 200.000 gezinnen betaalden geen ‘vastrecht’ (vaste kost voor aansluiting op de waterleiding) voor hun drinkwater, terwijl alleenstaanden 80 euro moesten betalen voor dezelfde service. Singles worden zo financieel gestraft.

Lees meer →

“Genk heeft meer controverse nodig”

woensdag 20 september 2017  - Chris Nelis  -  Het Belang van Limburg, pag. 26. 

Ook Lode Vereeck zet mee zijn schouders onder Open Vld Genk. Volgens Vereeck heeft Genk te veel belangrijke politieke items die nood hebben aan een kritische benadering.

Lees meer →

Voor 660 miljoen euro riolen nodig in Limburg

zaterdag 16 september 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg/Plus, pag. 2. 

In opdracht van Vlario heeft de UHasselt onderzocht of de miljoenen die u en ik voor riolering betalen wel efficiënt worden gebruikt. Opmerkelijk: van de 1,25 miljard euro rioleringsuitgaven die gemeenten en intercommunales in de periode 2012-2015 deden, kan slechts voor 76% zwart op wit worden aangetoond dat het ook effectief naar investeringen en uitbating van rioleringsnetten is gegaan. Professor overheidsfinanciën Lode Vereeck (UHasselt) maakt een aantal conclusies en aanbevelingen. Zo vindt hij 24% overheadkosten veel en moet het verduidelijkt worden in welke mate deze kosten gelinkt zijn aan echte rioleringswerken. Duidelijk is dat een vernieuwd en bindend investeringsplan 2018-2027 zich opdringt.

Lees meer →

30

dinsdag 18 juli 2017  -  Grenz Echo, pag. 2. 

Durch die Abschaffung des Senats und durch die Kürzung der Anzahl Abgeordneten in der Kammer und im flämischen Regionalparlament würden Einsparungen in Höhe von rund 30 Millionen pro Jahr erzielt. Das hat der Ökonom und Politiker Lode Vereeck im Auftrag der flämischen Tageszeitung „Het Belang van Limburg“ ermittelt.

Lees meer →

De solides économies si on réduisait les assemblées parlementaires

dinsdag 18 juli 2017  -  La Libre Belgique, pag. 6. 

La suppression du Sénat et la réduction du nombre de députés fédéraux à 100 et de parlementaires flamands à 80 produirait une économie de 30 millions d’euros par an, a calculé le professeur d’économie à l’université de Hasselt Lode Vereeck, à la demande de “Het Belang van Limburg”.

Lees meer →

150 miljoen euro door afslanken parlementen

dinsdag 18 juli 2017  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8. 

De afschaffing van de Senaat en het afslanken van de parlementen tot 100 Kamerleden (nu 150) en 80 Vlaams Parlementsleden (nu 124) levert een besparing van 30 miljoen euro per jaar of 150 miljoen euro per legislatuur op.

Lees meer →

Parlementen afslanken brengt 150 miljoen op

maandag 17 juli 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Als we de Senaat afschaffen en de parlementen afslanken tot 100 Kamerleden (nu 150) en 80 Vlaams Parlementsleden (nu 124) zou dat een besparing van 30 miljoen euro per jaar of 150 miljoen euro per legislatuur betekenen. Dat heeft professor economie en beleidsmanagement Lode Vereeck (UHasselt) op vraag van Het Belang van Limburg berekend.

Lees meer →

Een besparing van 30 miljoen per jaar

maandag 17 juli 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 3. 

Op vraag van de krant heeft professor economie en beleidsmanagement Lode Vereeck (UHasselt) de financiële impact van de afschaffing van de Senaat en de voorgestelde afslanking van Kamer en Vlaams Parlement berekend. Die bedraagt 30 miljoen euro per jaar.

Lees meer →

N-VA kleinste verliezer

maandag 17 juli 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Is een vermindering [van het aantal volksvertegenwoordigers] wenselijk? In een democratie ligt de macht - in principe - bij het volk. Vandaag is de macht vooral in handen van de regering, de bureaucratie en de partijen. Er moet dan ook een sterk tegengewicht zijn, dit wil zeggen voldoende vertegenwoordigers van het volk, dat de overheid streng controleert en desnoods haar (te) grote macht aan banden legt.

Lees meer →

Parlementen afslanken brengt 150 miljoen euro op

maandag 17 juli 2017  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8. 

Als we de Senaat afschaffen en de parlementen afslanken tot 100 Kamerleden (nu 150) en 80 Vlaams Parlementsleden (nu 124) zou dat een besparing van 30 miljoen euro per jaar of 150 miljoen euro per legislatuur betekenen. Dat heeft professor economie en beleidsmanagement Lode Vereeck (UHasselt) berekend.

Lees meer →

Groei als het perfecte alibi

donderdag 13 juli 2017  - Dries De Smet  -  De Standaard, pag. 20. 

Geen enkele politieke partij wil nog een begroting in evenwicht, want dat zou de groei fnuiken. Maar klopt dat argument wel?

Lees meer →

Begroting in evenwicht is niet voor deze legislatuur

woensdag 12 juli 2017  - Timmie Van Diepen  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Zoals professor overheidsfinanciën en Open Vld-senator Lode Vereeck het gisteren op Twitter verwoordde: “Als het in periodes van economische heropleving al niet lukt om de staatsfinanciën op orde te krijgen, wanneer dan wel?”

Lees meer →

’Eén kiezer, één stem’ is achterhaald, zegt cdH

woensdag 12 juli 2017  - Dieter Bauwens  -  De Morgen, pag. 9. 

Kiezers toelaten om voor meerdere partijen tegelijk te stemmen; is dat een oplossing om de burger meer bij de politiek te betrekken?

Lees meer →

Le séisme belgo-belge

vrijdag 7 juli 2017  - Olivier Mouton  -  Le Vif/L’Express, pag. 16. 

Vu le séisme électoral probable en 2019, le pays pourrait devenir pratiquement ingouvernable. Lode Vereeck, professeur d’économie politique à l’université de Hasselt et sénateur libéral flamand, en a posé le constat sur sa page Facebook, après la lecture du sondage : « Si ces projections se vérifiaient, les négociations gouvernementales risquent d’être très difficiles en 2019. » Plusieurs cas de figure deviendraient impossibles : la suédoise actuelle n’aurait plus la majorité au fédéral, de même qu’une tripartite classique ou une coalition rouge-romaine (socialiste et sociaux- chrétiens/ humanistes).

Lees meer →

Vrije en eerlijke handel met lage CO2-productie kan

dinsdag 27 juni 2017  - Eva De Bleeker en Lode Vereeck  -  De Tijd, pag. 10. 

Er is wereldwijd een gelijk speelveld nodig waarop minder propere productiemethodes niet langer een economisch voordeel opleveren. Het 'Environmental Goods Agreement' snel afsluiten zou een goede stap zijn, en een tijdelijke invoerheffing evenzeer.

Lees meer →

Panacheren kan kloof met burger verkleinen

woensdag 7 juni 2017  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

De grootste tekortkoming van ons kiessysteem is dat de kiezers geen stem hebben bij de coalitievorming. Lode Vereeck lans voor het panacheren waarbij een kiezer zijn stem kan verdelen over kandidaten van verschillende partijen. De meeste politieke partijen zijn niet tegen, maar lopen er ook niet warm voor.

Lees meer →

Fusie Hasselt-Genk: 7,5 miljoen extra uit Gemeentefonds

dinsdag 18 april 2017  - Guy Thuwys  -  Het Belang van Limburg, pag. 12. 

Als Hasselt en Genk fuseren, krijgt de nieuwe stad jaarlijks 7,5 miljoen euro meer uit het Vlaams Gemeentefonds dan wat beide steden nu afzonderlijk krijgen. Hasselt-Genk wordt met 142.000 inwoners de derde stad van Vlaanderen en heeft automatisch recht op een grotere dotatie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Hasselt uitgevoerd door Eveline Grauls en Lode Vereeck.

Lees meer →