Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Bezigheidstherapie van 50 miljoen per jaar

woensdag 21 september 2016  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 14. 

Natuurlijk zit de nieuwe Senaat in het slop. Door de communautaire standstill is hij al twee jaar lang afgesloten van zijn kernopdracht.

Lees meer →

Bourgeois en Magnette geven gezamenlijk openingscollege in Hasselt

donderdag 1 september 2016  - Seppe Knaepen  -  BELGA 

Ministers-presidenten Geert Bourgeois (N-VA) en Paul Magnette (PS) zullen op 20 september een gezamenlijk openingscollege economie geven aan de studenten van professor Lode Vereeck aan de Universiteit Hasselt. De Vlaamse en Waalse regeringsleiders zullen er een 'Economic State of the Union' opmaken.

Lees meer →

Sortie N-VA contre l’apologie du terrorisme

donderdag 28 juli 2016  - Christian Laporte  -  La Libre Belgique, pag. 9. 

Par ailleurs, Lode Vereeck (Open VLD) et le SP.A jugent qu’il ne faut pas changer la loi.

Lees meer →

Jacht op de grote fortuinen

zaterdag 18 juni 2016  - Lex Moolenaar  -  Gazet van Antwerpen, pag. 24. 

Econoom en Open Vld-senator Lode Vereeck publiceerde een lange lijst van manieren waarop vermogen in ons land al wordt belast: via de roerende en onroerende voorheffing, de successie- en registratierechten, de personenbelasting enzovoort. Volgens Vereeck behoort België zelfs tot de Europese landen waar vermogens het zwaarst worden belast, slechts voorafgegaan door Nederland, Tsjechië, Slowakije en de Scandinavische landen.

Lees meer →

Manchester

dinsdag 14 juni 2016  - Christof Vanschoubroek  -  De Standaard, pag. 10 

Kreten & gefluister

Lees meer →

NMBS-roadshow is “veel blabla maar weinig tjoektjoek”

vrijdag 20 mei 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Vier NMBS-toplui kwamen gisteren naar Limburg afgezakt om de spoortoestand met de gouverneur en een 15-tal beleidsmakers te bespreken. Deze laatsten kwamen (opnieuw) van een kale kermis thuis.

Lees meer →

Liefst 18 overlegorganen over openbaar vervoer

donderdag 19 mei 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 5. 

“Toen het aangepaste vervoersplan van de NMBS eind 2014 werd ingevoerd, bleken heel wat bussen van De Lijn plots niet meer aan te sluiten op de aankomende treinen van de NMBS. Nochtans zijn er maar liefst 18 organen die zich bezighouden met de coördinatie van het openbaar vervoer in België.” Dat zegt senator Lode Vereeck. “We moeten hier fors in snoeien, en één orgaan oprichten dat kan beslissen en resultaten kan voorleggen.”

Lees meer →

Zo geraken ze natuurlijk nergens

donderdag 19 mei 2016  - Simon Andries en Farid El Mabrouk  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

Samen met Open VLD-senator Lode Vereeck pleit Karin Brouwers (CD&V) voor één federaal overlegorgaan dat beslissingen kan nemen, in plaats van achttien ‘praatbarakken’.

Lees meer →

”Fusie kan belastingen doen dalen”

woensdag 20 april 2016  - Dimitri Meus  -   Het Laatste Nieuws, pag. 19. 

Lode Vereeck, financieel expert van Open Vld, wijst naar de objectieve cijfers. ”Er is een vuistregel die zegt dat een gemeente om en bij de 20.000 inwoners moet tellen om levensvatbaar te besturen. Met onze 19.000 zitten we daar netjes tegen, dus deze discussie lijkt me niet aan de orde. Bovendien bouwen we onze schuld nu al vlot af.”

Lees meer →

Ons land blijft kampioen in belasten singles

donderdag 14 april 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 9. 

Nergens ter wereld worden alleenstaanden zonder kinderen zwaarder belast dan in België.

Lees meer →

Alsof de Panama-route wel eenvoudig is

donderdag 7 april 2016  - Toon Vanheukelom  -  De Standaard, pag. 30. 

Het ontluikende Panama-schandaal roept de vraag op wat precies de dieperliggende oorzaken zijn van de belastingontduiking en -ontwijking. Hoogleraar fiscaal recht Michel Maus wijst met een beschuldigende vinger naar de ‘fenomenale’ belastingdruk in België. Lode Vereeck (Open VLD) zegt dat de onthullingen de nood aan ‘transparantere, eenvoudigere, rechtvaardige en lagere belastingen’ aantonen.

Lees meer →

De Grauwe versus Vereeck

woensdag 6 april 2016  - Peter Casteels en Ewald Pironet  -  Knack, pag. 38-45 

Het gat in de begroting gaat niet vanzelf weg. Ook niet wanneer België geteisterd wordt door terreuraanslagen waarvan de politieke naschokken de meeste aandacht opeisen. Knack bracht daarom Paul De Grauwe en Lode Vereeck, twee economen van liberalen huizen, voor het eerst bij elkaar om de vragen te beantwoorden waar deze regering mee worstelt.

Lees meer →

“Iedereen kan je vlot leren lezen, ook kind met dyslexie”

zaterdag 19 maart 2016  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 22 

In het Nederlandse Enschede zijn ze erin geslaagd om in twee jaar tijd de groep zwakke lezers aan het eind van de basisschool van 67 procent te reduceren tot 2 procent, inclusief de kinderen met dyslexie. Erik Moonen, taaldocent aan de Universiteit Hasselt, stelde in de Tinteltuin in Zoutleeuw de methode voor aan Open Vld’ers Gwendolyn Rutten, Ann Brusseel en Lode Vereeck. “Wij hebben zelfs nul procent zwakke lezers”, klinkt het in de school.

Lees meer →

Die Saga von der immer effizienten Staatsreform

zaterdag 19 maart 2016  - Christian Schmitz  -  Grenz Echo, pag. 2. 

Die flämische Tageszeitung „De Morgen“ hat eine interessante Finanzstudie veröffentlicht. Demnach haben die institutionellen Umwälzungen in Belgien zwischen 1990 und 2014 unter dem Strich zu deutlichen Mehrausgaben der öffentlichen Hand geführt.

Lees meer →

Staatshervormingen jagen België op kosten

vrijdag 18 maart 2016  - Bart Eeckhout  -  De Morgen, pag. 8-9. 

Nieuw onderzoek bevestigt wat velen vermoeden, maar niemand durft te zeggen. Er is een aantoonbare correlatie tussen het hoge overheidsbeslag en de federalisering van het land.

Lees meer →

'Echte hypocrisie? 5 jaar niks doen en dan verwijten dat ze jouw lamentabele erfenis aanpakken'

zondag 13 maart 2016  - Lode Vereeck  -  Knack.be 

Lode Vereeck (Open VLD) pikt de kritiek van Rob Beenders (SP.A) niet op het energiebeleid van Vlaams minister Annemie Turtelboom. 'Problemen creëren is één ding. Problemen oplossen, daar heb je liberalen voor nodig.'

Lees meer →

Vereeck hoeft studie niet toe te lichten

woensdag 9 maart 2016  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 3. 

Op zijn blog liet Vereeck weten dat hij niet langer geïnteresseerd is om zijn studie toe te lichten. Alle cijfers zijn bekend. Aan de politici om de juiste beslissingen te nemen.

Lees meer →

Mobiliteitsdossiers en Fordsite schieten niet op

dinsdag 8 maart 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) kampt met drie grote problemen: de mobiliteitsprojecten, de Fordsite en de nieuwe gevangenis in Leopoldsburg. Vlaams parlementsleden Beenders, Robeyns en Danen dienen opnieuw een resolutie om de geografische spreiding van Vlaamse overheidsmiddelen te monitoren. Het gaat hier over de studie van professor Lode Vereeck (UHasselt), die berekende dat Limburg elk jaar voor 326 miljoen euro wordt ondergefinancierd.

Lees meer →

Vlaamse energieheffing: wie geen geloofwaardig alternatief biedt, is niet geloofwaardig.

woensdag 2 maart 2016  - Lode Vereeck  -  Knack.be 

Met stijgende verbazing volg ik sinds enkele weken het debat over de Vlaamse energieheffing. Bewuste desinformatie, gepersonaliseerde aanvallen: de groenen zijn de Trumpisten van Vlaanderen geworden. Wie geen geloofwaardig alternatief biedt, is immers zelf niet geloofwaardig.

Lees meer →

Geen extra studentenkoten

woensdag 24 februari 2016  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag.26. 

UHasselt-prof Lode Vereeck (Open Vld) hield nog een pleidooi voor Diepenbeek als universiteitsgemeente. “De overlast van sommigen moet beteugeld, niet de studentengemeenschap moet gestraft.”

Lees meer →

Overheid neemt weinig jeugd aan

vrijdag 19 februari 2016  -  Metro, pag. 3. 

De federale overheid slaagt er niet om te voldoen aan de ‘Jongerenverplichting’. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Nationale Arbeidsraad, dat senator Lode Vereeck (Open VLD) kon inkijken.

Lees meer →

Overheid neemt te weinig jongeren in dienst

vrijdag 19 februari 2016  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8. 

Hoewel ze de regel in 1999 zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er niet in om de ‘Jongerenverplichting’ (minstens 3% werknemers jonger dan 26 jaar) na te komen.

Lees meer →

Federale overheid heeft te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de jongerenverplichting na te komen. [..] “De private sector, social profit en andere overheden komen hun verplichtingen wel grotendeels na”, zeggen de Open Vld-parlementairen Lode Vereeck en Egbert Lachaert [..].

Lees meer →

Overheid moet meer jongeren aannemen

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 1. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er niet in om de jongeren-verplichting na te komen. Die houdt in dat minstens 3 procent van de werknemers jonger dan 26 jaar moet zijn. De federale overheid geraakt maar aan de helft.

Lees meer →

Federale overheid heeft te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de jongerenverplichting na te komen. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Nationale Arbeidsraad.

Lees meer →

Federale overheid neemt te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Het Belang van Limburg, pag. 1.  -  Yves Lambrix 

Hoewel ze de regel in 1999 zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de 'Jongerenverplichting' (minstens 3% werknemers jonger dan 26 jaar) na te komen.

Lees meer →

Minder klachten over fietspaden, meer over wegen

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vorig jaar 221 klachten gekregen over fietspaden in Limburg. Dat zijn er 291 of 57% minder dan in 2014. [..] Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft opgevraagd.

Lees meer →

Halvering aantal klachten over fietspaden in Limburg

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Terwijl het aantal klachten over wegen [..] het voorbije jaar met ruim een kwart is toegenomen, werden 11% minder klachten over fietspaden genoteerd. In Limburg zijn [er] 50% meer klachten over wegen, maar 57% minder klachten over fietspaden. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die Senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft opgevraagd.

Lees meer →

Halvering aantal klachten over fietspaden in Limburg

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  De Standaard, pag. 32. 

Terwijl het aantal klachten over wegen het voorbije jaar met ruim een kwart is toegenomen, werden er elf procent minder klachten over fietspaden genoteerd. In Limburg zijn [er] vijftig procent meer klachten over wegen, maar 57 procent minder klachten over fietspaden. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die senator Lode Vereeck (Open VLD) heeft opgevraagd.

Lees meer →

’Als journalist had hij makkelijker praten’

zaterdag 13 februari 2016  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 6. 

‘Met het ministerschap zijn de puzzelstukjes van zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling mooi samengevallen’, zegt senator Lode Vereeck (Open VLD), die net als Van Overtveldt doceert aan de Universiteit van Hasselt.

Lees meer →

Schuld en vriend

zaterdag 13 februari 2016  - Rik Van Cauwelaert  -  De Tijd, pag. 57 

Schulden maken mag, maar met mate. We hadden al een vermoeden, maar de deugdelijkheid van die stelling is nu wetenschappelijk bewezen.

Lees meer →

De ene Van Overtveldt is de andere niet

zaterdag 6 februari 2016  - Ruben Mooijman  -  De Standaard, pag. 24. 

Landen waar de overheid en de gezinnen diep in de schulden zitten, groeien op lange termijn niet trager of sneller dan landen met weinig schuld. Dat is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en senator Lode Vereeck (Open VLD) samen met Willem Vanlaer en Wim Marneffe onlangs hebben gepubliceerd.

Lees meer →

Ja, er is toekomst voor de autosector in Vlaanderen

donderdag 21 januari 2016  - Lode Vereeck  -  De Tijd, pag. 11. 

Een mooie toekomst voor de automobielsector dankt Vlaanderen aan een dubbele omslag: een meer structureel beleid van lastenverlagingen en de fabrikanten die hier resoluut de innovatiekaart trekken.

Lees meer →

”Geef studenten stemrecht waar ze op kot zitten”

maandag 18 januari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Geef studenten stemrecht in de gemeente waar ze op kot zitten. Dat voorstel heeft Vlaams parlementslid Rik Daems gisteren geopperd op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld in Diepenbeek. “Studenten leren zo rekening te houden met de belangen van anderen, het lokaal bestuur zal hetzelfde doen met hen”, zegt Daems.

Lees meer →

“Laat ook kotstudenten stemmen”

maandag 18 januari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 7. 

Geef studenten stemrecht in de gemeente waar ze op kot zitten. Dat voorstel opperde Vlaams parlementslid Rik Daems gisteren geopperd op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld. “Studenten leren zo rekening te houden met de belangen van anderen. Het lokaal bestuur zal hetzelfde doen met hen."

Lees meer →

Studenten gooien taarten naar professor Lode Vereeck

woensdag 16 december 2015  - Dimitri Meus  -  Het Laatste Nieuws, pag. 16. 

Wat een senator-professor lijden kan. Lode Vereeck, verbonden aan de Universiteit Hasselt, maar ook zetelend als senator voor Open Vld, kreeg gisteren heel wat taarten naar zich gesmeten door studenten. Vereeck onderging die beproeving voor Music For Life.

Lees meer →

Voor het eerst kritiek uit meerderheid op speculatietaks

dinsdag 15 december 2015  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 7. 

Voor het eerst weerklinkt uit de meerderheid kritiek op de speculatietaks. Open VLD-parlementslid Lode Vereeck noemt de taks ‘een beetje erover’.

Lees meer →

Dan toch geen korting voor raadsleden bij huur van zalen

zaterdag 7 november 2015  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 29. 

Oppositielid Frank Keunen (sp.a) heeft duidelijk heimwee naar de oude politieke cultuur van moddergooien. Maar daar wil de nieuwe Diepenbeekse bestuursploeg (Puur, N-VA, CD&V, Open Vld) niet aan mee doen; zij wil enkel op een constructieve manier aan politiek doen.

Lees meer →

De tax shift ontleed

zaterdag 31 oktober 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, De Plus, pag. 6. 

De tax shift die de regering-Michel doorvoert, is historisch en slim tegelijk. Historisch omdat ze 7,4 miljard euro lasten op arbeid wegshift, waardoor er onder normale omstandigheden 80.000 extra jobs worden gecreëerd. Slim omdat de koopkracht van werkenden, steuntrekkers en gepensioneerden er niet op achteruit gaat.

Lees meer →

”Een logisch idee hou je niet tegen”

woensdag 21 oktober 2015  - Rudi Smeets  -  Het Belang van Limburg, pag. 12. 

100 machtigste Limburgers: plaats 73: Lode Vereeck (Diepenbeek), senator en professor Economie UHasselt

Lees meer →

Clash over speculatietaks op komst nu Open Vld dwarsligt

vrijdag 16 oktober 2015  - Tine Peeters en Jeroen Van Horenbeek  -  De Morgen, pag. 8. 

Op Twitter gaf professor Lode Vereeck suggesties over de aanpassingen aan deze taks. Suggesties die niet waren doorgesproken met de top. “Open Vld staat voor ondernemerskapitalisme, niet voor een speculatief kapitalisme.” Voor hem moet de minwaardenaftrek erin én ook alle financiële producten.

Lees meer →

Betaal mee Griekse schuld af, kom naar de Akropolis!

vrijdag 16 oktober 2015  - Remy Amkreutz  -  De Morgen, pag. 6. 

Als u het kroonjuweel van Athene wilt bezoeken, zal u diep in de buidel mogen tasten. Een ticket voor de Akropolis kost nu nog 12 euro, maar zal volgend jaar stijgen naar 52 euro. Maar daarmee helpt u de Grieken wel bij de aflossing van hun staatsschuld.

Lees meer →

Kris Peeters geeft openingscollege Economie

vrijdag 11 september 2015  -  De Standaard, pag. 24. 

Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zal op maandag 21 september het openingscollege Economie geven aan een vierhonderdtal studenten van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (BEW) van de Universiteit Hasselt. Dat gebeurt in het kader van de cursus Economie die Lode Vereeck (Open VLD) doceert aan de Hasseltse universiteit.

Lees meer →

Kris Peeters geeft op 21 september openingscollege Economie aan UHasselt

donderdag 10 september 2015  - DRM  -  Belga 

Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters zal op maandag 21 september het openingscollege Economie geven aan de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (BEW) van de Universiteit Hasselt. Dat gebeurt in het kader van de cursus Economie die Lode Vereeck (Open Vld) doceert aan de Hasseltse universiteit. Peeters zal tijdens het college een "Economic State of the Union" presenteren.

Lees meer →

De Tafel

zaterdag 22 augustus 2015  - Timmie Van Diepen en Ivo Vandekerckhove  -  Het Belang van Limburg, Plus, pag. 1 - 5. 

Geen Limburgs accent aan onze tafel deze week. Economieprofessor en senator Lode Vereeck is een import-Limburger, volleybalster Valérie Courtois letterlijk en figuurlijk een exportproduct met een opvallende Gentse tongval. Maar toch is er meer dat hen bindt dan ze zelf denken. Een hartelijk gesprek over de vermaledijde Limburgse braindrain, de aanhoudende vluchtelingencrisis en Maradona die het publiek begroet als ware hij de paus.

Lees meer →

Helft minder ongevallen met postbodes in vijf jaar

donderdag 30 juli 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - Het aantal arbeidsongevallen bij de federale overheidsdiensten is vorig jaar met meer dan 10 procent gedaald. Vooral bij bpost liep het aantal ongevallen fors terug. Sinds 2010 is het aantal ongevallen met postbodes met de helft verminderd. De meeste kans op een arbeidsongeval is er in een van onze gevangenissen.

Lees meer →

Grexit moet vermeden worden

vrijdag 17 juli 2015  - Lode Vereeck  -  De Tijd.be 

Een grexit moet worden vermeden indien mogelijk. Griekenland heeft wel degelijk veel te verliezen bij een labiele eurozone. Schuldverlichting en het invoeren van een systeem met twee munten zijn daarom te verkiezen.

Lees meer →

Grexit als oplossing voor de Grieken

donderdag 16 juli 2015  - Andres Tirez  -  De Tijd, pag. 10. 

Waarom kiezen de Grieken niet zelf voor een exit uit de eurozone? De schade van een grexit op korte termijn ondergaan ze nu al, zonder grexit.

Lees meer →

Reacties: “Zo’n duidelijke nee had ik niet verwacht”

maandag 6 juli 2015  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

”Ja, ik had dit resultaat verwacht”, zegt Lode Vereeck (Open Vld). “Want dit ging alleen over financiën. [..] Wat veel belangrijker is, is een goed businessplan voor Griekse economie.

Lees meer →