Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Begroting in evenwicht is niet voor deze legislatuur

woensdag 12 juli 2017  Timmie Van Diepen

BRUSSEL - De regering-Michel slaagt er niet in de financiën van het land op orde te krijgen tegen het einde van de regeerperiode. Op de Vlaamse Feestdag gisteren werd duidelijk dat er ook in 2019 nog geen begroting in evenwicht zal zijn. De regering breekt daarmee een van haar belangrijkste verkiezingsbeloftes. En dat heeft ze te wijten aan haar eigen tax shift.

Het kwam hard aan afgelopen weekend, het rapport dat het Monitoringcomité aan de federale regeringspartijen bezorgde. Een begroting in evenwicht in 2019 vergt volgens de begrotingsexperts 7,7 miljard euro aan besparingen of extra inkomsten. Dat zou betekenen dat er na de 4,3 miljard euro in 2018 nog eens 3,4 miljard extra zou moeten worden gevonden in 2019.

 

“Geen blaasjes wijsmaken”

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet tijdens de viering van de Vlaamse Feestdag al uitschijnen dat zijn partij daarvoor past. En daar lijkt nu ook een consensus over te zijn binnen de regering. “We moeten de mars naar een evenwicht voortzetten, maar in een realistisch tempo. Acht miljard vinden in twee jaar, dat is de mensen blaasjes wijsmaken”, zei De Wever. “We hebben een economische heropleving, de groei stijgt, de private jobmotor is aangeslagen en de tax shift zal ervoor zorgen dat de lage en middeninkomens meer overhouden wat stimuleert om aan het werk te gaan. Als je dit alles uitveegt voor een budgettaire inspanning, dan fop je jezelf.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke zit op dezelfde lijn: “De inspanning is zeer groot en het wordt een moeilijke opgave om in 2019 tot een evenwicht te komen. We moeten ervoor waken dat we door te veel te besparen de economie schaden.” Open Vld vindt dat hervormingen en economische groei belangrijker zijn dan cijferfetisjisme. Al moet volgens de Vlaamse liberalen wel het maximale worden gedaan, zodat de inspanningen van de laatste jaren niet te grabbel worden gegooid.

Experts zoals professor Paul De Grauwe waarschuwden er trouwens eerder al voor dat het begrotingsevenwicht geen fetisj mag zijn. Want wie te veel snijdt, fnuikt de groei en betaalt daar later dubbel en dik de prijs voor.

De oorzaak van het oplopende begrotingstekort is de tax shift, die de federale regering zelf in de steigers zette. “Een belastingverlaging van 5 miljard euro”, benadrukt Beke. Maar wel met een kostprijs. De tax shift remt namelijk de ontvangsten van de bedrijfsvoorheffing in 2019 met ruim 1,5 miljard euro af, stelde het Monitoringcomité vast. Het is voor die onvolledige financiering van de tax shift dat begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) eerder al waarschuwde. Er staan voorlopig niet voldoende inkomsten tegenover de lastenverlaging en de terugverdieneffecten (bijvoorbeeld hogere belastinginkomsten door de creatie van extra jobs) zullen pas op langere termijn voelbaar zijn.

 

Wanneer dan wel?

Ondanks die verzachtende omstandigheden is het loslaten van het begrotingsevenwicht pijnlijk voor de regering-Michel. Met deze centrumrechtse coalitie zouden de staatsfinanciën tegen 2018 - en later 2019 - weer op orde worden gezet. Dat moet van Europa en leek ook te gaan lukken nu de economische conjunctuur stevig aantrekt. Maar zelfs die wind in de rug blijkt niet voldoende.

De vraag rijst of deze regering dan wel bereid is om te snijden waar het pijn doet. Of zoals professor overheidsfinanciën en Open Vld-senator Lode Vereeck het gisteren op Twitter verwoordde: “Als het in periodes van economische heropleving al niet lukt om de staatsfinanciën op orde te krijgen, wanneer dan wel?”

Het Belang van Limburg, pag. 8.

← Terug naar het overzicht