Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

“Genk heeft meer controverse nodig”

woensdag 20 september 2017  Chris Nelis

Jan Boots, gedelegeerd bestuurder van CityD, trekt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de lijst van Open Vld in Genk. De 51-jarige Genkenaar was jaren geleden winkelstraatmanager en kent onder meer op die manier de stad door en door. Boots wordt zowel door het lokale bestuur als door de provinciale afdeling van Open Vld naar voor gedragen.

De lokale liberale afdeling was al langer op zoek naar stabiliteit en een lijsttrekker met charisma en kennis van zaken. De onenigheden, perikelen en verdeeldheid die de jongste jaren de agenda van Open Vld Genk beheersten, behoren volgens het lokale partijbestuur nu definitief tot het verleden.

Provinciale kopstukken zochten mee naar een geschikte kopman om de liberalen in Genk weer op de kaart te zetten. Het is niet de eerste keer trouwens dat Open Vld met Jan Boots flirt. “In het verleden is er inderdaad nog sprake van geweest dat ik zou kandideren”, zegt Boots. “Maar ik had toen niet zoveel zin om in een negatief verhaal te stappen. Over de recente vraag om lijsttrekker in Genk te worden heb ik enkele weken moeten nadenken. Maar na gesprekken met het bestuur, gemeenteraadslid Vanessa Cludts en bestuurslid Marc Martens ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat hier een ploeg staat die met veel enthousiasme de uitdaging wil aangaan. Genk is een complexe industriële stad waarvan het ondenkbaar is dat een partij zoals Open Vld hier amper grond raakt.”

 

Potentieel

Dat is ook één van de redenen waarom de provinciale kopstukken meegewerkt hebben aan de fundering van een nieuwe partij en lijsttrekker. “De liberalen hadden in Genk enkele legislaturen geleden zes zetels”, zegt Patrick Dewael. “Er is dus heel wat potentieel bij het kiespubliek. We konden de toestand niet zomaar laten aanmodderen.”

Ook Lode Vereeck zet mee zijn schouders onder Open Vld Genk. Volgens Vereeck heeft Genk te veel belangrijke politieke items die nood hebben aan een kritische benadering. “Dat is wat wij gaan doen”, gaat Boots verder. “De liberalen een gezicht geven in het debat. Genk heeft meer controverse nodig. Er zijn meer dan genoeg onderwerpen waarin verandering noodzakelijk is. Ik denk dan aan mobiliteit en aan knelpunten in het centrum. We staan voor uitdagingen zoals het Thor Park, dat zeker zo aantrekkelijk moet worden als Corda in Hasselt. Al die items gaan we bespreken in ons bestuur. En we geven er vorm aan in een programma waar we later mee naar buiten komen.”

Het Belang van Limburg, pag. 26.

← Terug naar het overzicht