Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Hele senaat opgetrommeld voor vergadering van 5 minuten

zaterdag 19 november 2016  Katrien Stragier

De plenaire vergadering in de Senaat duurde gisteren welgeteld... 5 minuten. “Is dat hele circus nog wel nodig?”, vraagt Elisabeth Meuleman (Groen). N-VA gaat in 2019 weer voor de afschaffing pleiten.

Eén keer per maand komen alle zestig senatoren samen voor een plenaire vergadering. Maar die van gisteren was in een zucht voorbij: er stond enkel een eedaflegging op de agenda. “En het is niet de eerste keer dat het zo snel gedaan is”, zo vertelt Elisabeth Meuleman (Groen). “De maand voordien nam ze ook al geen tien minuten in beslag. Er gebeurt nuttig werk in de Senaat, over hoe de klimaatinspanningen binnen België verdeeld moeten worden. Maar moet dat in de Senaat? Kan het niet in een andere formule?”

N-VA gaat na de parlementsverkiezingen van 2019 alvast de afschaffing ervan weer op tafel leggen. “Het valt niet meer uit te leggen dat zo’n instelling blijft draaien. Die bijna 50 miljoen per jaar kunnen in de huidige samenleving beter aan iets anders besteed worden”, vindt fractieleidster Annick De Ridder.

Maar die analyse vinden Open Vld en sp.a al te eenvoudig. “De vergadering had veel langer geduurd als men enkele voorstellen van Bert Anciaux (sp.a) niet van de agenda had gehaald”, werpt Katia Segers (sp.a) op. “Het is ook een nuttig orgaan om met de andere gemeenschappen in ons land na te denken over dossiers zoals mobiliteit. Dat de Senaat moet afslanken: ja. Maar afschaffen? Waar ga je dan dat model dat België heet een plek geven?”

 

Nieuwe naam

Zowel rood als blauw vinden het wel tijd voor een nieuwe naam. “De Senaat zoals we die lang kenden, is eigenlijk al verdwenen. Het is eerder de Kamer van de deelstaten”, zegt Lode Vereeck (Open Vld). “Het grootste werk wordt ook in de commissies geleverd, niet in de plenaire vergadering. Dat is vaak saai, maar nuttig werk.” Hij rekent dat de Senaat het in de toekomst met 16 miljoen euro per jaar moet kunnen doen - naar Nederlands model. “Afschaffen zal niets opleveren: het onderhoud van het gebouw kost sowieso 5 miljoen en er gaat 30 miljoen naar vastbenoemd personeel.”

Door de zesde staatshervorming stelt de hervormde Senaat weinig voor. Sinds 2014 zitten er maar 60 senatoren die jaarlijks 8 tot 10 keer samenkomen. Vijftig van hen doen die job onbezoldigd bovenop die van regionaal parlementslid. Tien worden er rechtstreeks door hun partij aangeduid. Ze kunnen geen wetten veranderen of stemmen, kunnen zich enkel laten gelden bij grondwetswijzigingen of bemiddelen in conflicten tussen de regio’s.

Het Laatste Nieuws, pag. 12

← Terug naar het overzicht