Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de coulissen: 'It's a beautiful day'

woensdag 30 mei 2018  Yves Lambrix

Precies vijftien jaar geleden wist hij voor het eerst de nationale politiek te prikkelen, met de ‘Verkiezingsvoorspeller’ die hij voor deze krant had uitgewerkt. Hierin vroeg professor Lode Vereeck van het Limburgs Universitair Centrum u niet naar uw stemgedrag, maar wel om de verkiezingsuitslag te voorspellen. Op verkiezingsdag bleek zijn voorspeller, net als de opiniepeilingen, wonderwel juist in de tendensen maar jammer genoeg fout in de percentages.

Hoewel pas 53 lentes jong kan de hoogleraar economie en beleidsmanagement die zelfs twaalf jaar les gaf in Argentinië, nu al terugkijken op een boeiende, politieke carrière. Die startte in 1999, toen federaal minister van Landbouw en Middenstand Jaak Gabriëls (Open Vld) hem als adjunct-kabinetschef binnenhaalde. Een jaar later stond Vereeck voor het eerst op de liberale kieslijst in Diepenbeek. Toch was het tot zijn tweede verkiezingsdeelname in 2009 wachten op een hoofdprijs: als lijsttrekker van LDD in Limburg wist Lode Vereeck dat jaar een Vlaams Parlementszitje te bemachtigen.

De Vlaamse overheid als laattijdige betaler, de oprichting van I-Cleantech, het in kaart brengen van de geldstromen in België, het zijn slechts enkele dossiers waarmee Vereeck het verschil maakte. Dat deed hij ook met de Limburgtoets, waarin hij had becijferd dat Limburg jaarlijks 326 miljoen euro aan Vlaamse en federale begrotingsmiddelen mis liep. Met zijn kritiek op de miserietaks (verdeeltaks bij echtscheidingen) kreeg hij dan weer de Vlaamse publieke opinie aan zijn kant en ontpopte hij zich tot een oppositieleider met gezag. Zijn werkijver, dossierkennis, verbale kracht, heldere communicatie en humor maakten dat hij op het einde van de legislatuur door alle kranten tot beste parlementslid werd bekroond. Deze gegeerde trofee maakte dat hij bij de verkruimeling van LDD in 2014 opnieuw onderdak kreeg bij zijn geliefde Open Vld.

De voorbije vier jaar is de professor een beetje weggedeemsterd in het politieke moeras van de Senaat. Dat is jammer, voor Limburg én voor zijn partij die steevast roept dat geen enkel talent verloren mag gaan. Akkoord, in zijn gewoonten is Lode Vereeck geen doorsnee liberaal: hij is een culinaire asceet die houdt van spaghetti en alcohol mijdt, hij speelde ooit dwarsfluit, bracht een folkplaatje uit en schreef het liedje ‘ It’s a beautiful day’ dat in 2008 zelfs de halve finale van Eurosong haalde. Dit alles verhinderde boegbeeld Patrick Dewael recent niet om zijn toekomstplan samen met Lode Vereeck in deze krant uit de doeken te doen.

Op 14 oktober trekt de professor opnieuw de lijst van Open Vld in Diepenbeek. Een goede uitslag leidt mogelijk tot een verkiesbare plaats op de lijst bij de Vlaamse verkiezingen in 2019… en een terugkeer naar het parlement waar het voor Vereeck allemaal echt begon. In dat geval dringt een remix van ‘ It’s a beautiful day’ meer dan ooit op.

Het Belang van Limburg, pag. 8.

← Terug naar het overzicht