Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

“Jobinhoud wijzigen”

donderdag 22 maart 2018  Rudi Smeets

Machtigste Limburgers, plaats 55: Lode Vereeck, Diepenbeek, senator Open Vld - professor economie UHasselt

“Tussen mijn politieke en economische functie is er vaak een interessante wisselwerking. Daardoor kan ik mijn analyse over zware beroepen op de politieke agenda plaatsen. Oostenrijk dient vaak als inspiratie, omdat men er de criteria voor het begrip zwaar beroep heeft geobjectiveerd. Voor de definitie van zware arbeid wordt in de Schwerarbeitsverordnung zelfs het aantal verbruikte kilocalorieën vermeld. Ik vind het in dit debat belangrijk dat men een mindshift maakt van zwaar beroep naar zwaar werk.”

“Voor een politieagent is een nachtelijke patrouille zwaarder dan administratie. Wil men andere, minder zware taken op het einde van de loopbaan, dan zou men die flexibiliteit moeten inbouwen vanaf het begin. Ja, ook voor twintigers. Door jaarlijks 10 procent van de jobinhoud te wijzigen, bijvoorbeeld.

Een ander stokpaardje van me is de taxshift, waarvan de gunstige gevolgen nu volop zichtbaar worden. Een derde van de bijgekomen jobs is te danken aan die maatregel, maar het werk is niet af. De lasten op arbeid moeten verder omlaag.”

Het Belang van Limburg, pag. 10.

← Terug naar het overzicht