Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

”Ondernemer nóg meer belast dan werknemer”

donderdag 5 januari 2017  Katrien Stragier

Van elke 100 euro die ondernemers voor zichzelf overhouden, pikt de fiscus er liefst 53,79 in. Da’s 10 euro meer dan 5 jaar geleden. “En nóg een pak zwaarder belast dan werknemers op hun loon”, weet Lode Vereeck (Open Vld). “Hoog tijd voor een lagere vennootschapsbelasting.”

Ben je werknemer? Dan betaal je in het allerhoogste geval 50% belastingen op wat je verdient. Zodra er meer dan 2.913 euro bruto op je loonbrief staat, geef je de helft af aan de fiscus. Veel? “Ontzettend veel. Maar ondernemers betalen momenteel nog méér op hun inkomen”, werpt Open Vld’er en professor Economie Lode Vereeck op. “Wie zichzelf een vergoeding toekent met wat er aan het einde van de rit overschiet, betaalt daar nu liefst 53,79% belastingen op.” Van dat dividend gaat er immers 33,99% vennootschapsbelasting af. Daarna volgt er nog roerende voorheffing, die sinds 1 januari weer is opgetrokken, van 27 naar 30%. “Vijf jaar geleden - vóór de regering-Di Rupo - bedroeg die nog maar 15%. Van 100 euro winst hield een ondernemer eind 2011 nog 56,11 euro over”, becijfert Vereeck. Dat is bijna 10 euro meer dan nu.

 

Drastisch

Of ondernemers in de praktijk toch niet veel minder ophoesten dankzij allerlei aftrekken en achterpoortjes? “Volgens Eurostat tellen bedrijven in ons land effectief zo’n 27,80% aan vennootschapsbelasting neer. Met een roerende voorheffing van 30%, houdt een ondernemer daarmee dus 50,54 euro van zijn 100 euro winst over”, rekent Vereeck. Dat komt neer op een belastingdruk van 49,46%. “Maar ook werknemers kunnen in de personenbelasting bepaalde kosten aftrekken en hebben een belastingvrije som. Uit gegevens van de FOD Economie blijkt dan ook dat het hoogste tarief dat zij in de praktijk betalen geen 50%, maar 36,9% is”, werpt de Open Vld’er op.

Vereeck dringt er bijgevolg op aan om nu vaart te zetten achter de hervorming van de vennootschapsbelasting. In de laatst bekende voorstellen van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat het tarief voor kmo’s naar 20%, voor grotere bedrijven naar 25%. Daarmee zou de ondernemer in het eerste geval 56 euro van zijn 100 euro winst overhouden, in het tweede 52,50 euro. “We moeten de vennootschapsbelasting drastisch en snel verlagen”, zegt Vereeck. “Niet alleen om bedrijven hier te houden, maar ook voor het inkomen van onze ondernemers die nu veel hogere aanslagvoeten hebben dan wie een job heeft en geen financieel risico neemt.”

Het Laatste Nieuws, pag. 2.

← Terug naar het overzicht