Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Pretpolitiek

donderdag 25 april 2019  Wouter Deprez

De drieling der verkiezingen ­nadert met rasse schreden, tijd om me te informeren, dacht ik! Het zwaartepunt van de macht lijkt te verschuiven naar de gewesten, dus zocht ik info op over het Vlaams Parlement. Daar zou mijn armzalig stemmetje het grootste verschil maken.

Eerst vond ik het een ontluisterend beeld, dat vertrekkend Groen-volksvertegenwoordiger Bart ­Caron, alom gewaardeerd, schetste. Hij ziet voornamelijk jaknikkers en luie parlementsleden. De meerderheid speelt amateuristische, nepkritische toneeltjes. Voorstellen van de minderheid worden sowieso bij voorbaat afgeschoten. Afscheidnemend parlementsvoorzitter Jan Peumans - van N-VA en even alom gewaardeerd - was niet minder vernietigend. Hij ziet parlementaire commissies waar maar evenveel parlementsleden aanwezig zijn als uitgenodigde experts. Politici met een zware cumul blinken zowel mentaal als fysiek uit in afwezigheid. En daarna las ik met verbijstering dat Lode Vereeck van Open VLD, vijf jaar geleden tot beste Vlaamse parlementair gekozen, toen ook al de kwaliteit van het Vlaams Parlement beneden alle peil gezakt vond.

De partij die een plan heeft om het Vlaams Parlement weg te manoeuvreren van pretpolitiek en prietpraat, krijgt mijn stem.

De Standaard, pag. 3

← Terug naar het overzicht