Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Tachtigjarige Yvonne komt voor het eerst op bij Open VLD

dinsdag 10 juli 2018  Dirk Jacobs

Enkele weken geleden pakte lijsttrekker Lode Vereeck in Diepenbeek nog uit met een flink verjongde Open VLD-lijst. Maar in één klap is er nu voldoende tegengewicht: de 80-jarige Yvonne Vandegaer versterkt de lijst. Yvonne is in Diepenbeek wijd en zijd bekend na 45 jaar geschenkenhandel te hebben uitgebaat op het Marktplein. Voor het eerst in haar leven doet ze aan de verkiezingen mee. Als ze verkozen geraakt, zetelt ze.

Met rollator komt Yvonne naar het interview. “Vergis u niet”, lacht ze vitaal. “Binnen enkele weken is die weg, dan ben ik weer de oude. Maar nu moet het even van de dokter. En het heeft me aan het denken gezet. De stoepen liggen er niet zo goed bij, voor mensen met zo een toestel of jongere mensen met een buggy. Dat kan beter. Ook beter zichtbare oversteekplaatsen zijn nodig.”

Tachtig jaar en voor het eerst op een verkiezingslijst. “Ik wilde, kon en mocht niet eerder”, vat Yvonne het samen. “Ik had commerce, dan doet ge dat beter niet. Maar vraag het aan mijn familie: thuis werd geregeld gedebatteerd over politiek.”

Yvonne staat op plaats 10 en gaat campagne voeren met Mathias Allary, met zijn 21 lentes de jongste op de lijst, op plaats 9.

“Schrik niet, maar ik wil een zwemvijver op het Demerstrand in plaats van een visvijver daar. We hebben een prachtige visvijver iets verderop. In de winter kan daarop ook geschaatst worden. Het zou een pak mensen een verplaatsing naar Hasselt, Genk of Bilzen besparen”, denkt Yvonne.

 

Senioren uit hun huis halen

“Ik vind ook dat we meer moeten inzetten op contacten tussen jong en oud. In het woonzorgcentrum zorgt de komst van kinderen altijd voor lachende gezichten. Als de gemeente dan nog wat meer activiteiten voor senioren zou opzetten, halen we ze één voor één uit hun huis.”

De tachtiger wil ook meer groen. “Overal, maar op ons Marktplein zeker. Dat lelijk gebouw mag weg van mij.”

Yvonne zet zich recht. Netjes en helemaal in het blauw gekleed. Toeval? “Nee. Eigenlijk sta ik beter met rood. Maar dat durf ik niet meer te dragen. Gelukkig heb ik ook genoeg blauw. Weet je wat geweldig is, dat ik nog tegen ons ma P aula Vandormael kan vertellen dat ik ga opkomen. Zij is 102 jaar. Jammer genoeg kan ze niet op mij stemmen. Ze woont in een woon-zorgcentrum in Hasselt. Maar ze steunt me hoor, echt wel.”

Het Nieuwsblad, pag. 4.

← Terug naar het overzicht