Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

Vereeck: “Stop met wachten op Spartacus”

zaterdag 22 september 2018  Jan Bex, Dirk Jacobs en Caroline Vandenreyt

Zullen een Colruyt en een Delhaize het al drukke Diepenbeek-centrum niet onleefbaar maken? “Neen, maar het uitblijven van Spartacus zorgt er wel voor dat Diepenbeek ruimtelijk niet vooruit kan”, vindt de meerderheid. Van het Demerstrand is dan weer ‘een rommeltje’ gemaakt. Zegt de oppositie. “Als het van mij afhangt, voorzie ik dit jaar nog 1 miljoen euro voor het Demerstrand”, zegt burgemeester Patrick Hermans. “Zodat we begin 2019 onmiddellijk de plannen kunnen afmaken en dan aanbesteden. Anders verliezen we een jaar.”

 

Diepenbeek-centrum

In Diepenbeek bestaan plannen voor een Colruyt en Delhaize, allebei in mekaars buurt in het centrum. Zou het niet beter zijn de al drukke dorpskern zelf op te waarderen? Ook al blijft de besluiteloosheid rond Spartacus aanslepen.

Patrick Hermans (PUUR): “Als Colruyt dat bestudeert en grond koopt, lijkt me dat onderbouwd. Eén winkel is voor PUUR genoeg. Colruyt vinden wij wel een trekker. Als het ruimtelijk uitvoeringsplan het toelaat, kunnen ze beginnen. Maar Spartacus dwarsboomt elke ontwikkeling.”

Jos Leroi (CD&V): “We hebben een mooie overeenkomst met Vlaanderen kunnen afdwingen. Ik heb nog alle vertrouwen dat het goedkomt.”

Danny Bulen (Pro 3590): “Ik hoop het. Al ben ik niet meer zeker. Alles staat hier in functie van die tram die niet komt.”

Hugo Leroux (Groen): “Het gaat schandalig traag. Alleen studiebureaus worden hier beter van. Maar die studie voor bijkomende winkels is nooit door een schepencollege of gemeenteraad goedgekeurd. Onze voorgestelde geo-marketingscan werd weggestemd. Wij zijn niet tegen, we willen eerst weten of Diepenbeek wel die draagkracht heeft.”

Lode Vereeck (Open Vld): “Colruyt en Delhaize weten wel wat ze doen. Dat soort winkels zijn juist trekkers. Ook al zou het beter een trein geweest zijn, Spartacus in deze vorm heeft zoveel voordelen voor Diepenbeek dat we niet nog eens tien jaar kunnen wachten. Er moet een nieuw RUP komen om met of zonder Spartacus Diepenbeek te ontwikkelen.”

Hugo Leroux ( toont brochure): “Zes jaar geleden stelde u dat Spartacus Diepenbeek zou doen ontsporen.”

Lode Vereeck: “De situatie is veranderd. Nu kunnen we noord met zuid verbinden. Als men de treinbedding verlaagt, is het mogelijk met een licht hellende brug over het spoor te rijden.”

Rik Kriekels (N-VA): “Spartacus is voor Diepenbeek zeker een meerwaarde. Maar als het niet kan, moeten we naar plan B: het behoud van de omleidingsweg en het wegnemen van de overwegen. Dat kost 4 tot 6 miljoen. Dat is voor Diepenbeek financieel niet haalbaar. Daar hebben we nationale partijen voor nodig.”

Danny Bulen (Pro 3590): “Altijd maar afschuiven op Spartacus. Altijd maar vooruitschuiven. Nooit neemt Diepenbeek zelf het initiatief.”

Hermans: “Niet akkoord. We hebben wel samengezeten en goede voorwaarden afgedwongen. Maar onze Limburgse volksvertegenwoordigers trekken niet aan een touw.”

Vereeck: “Het parlement zet voldoende druk, maar in de partij van minister Weyts is Jan Peumans tegen. Intussen kunnen we al veel doen voor de zwakke weggebruiker. Spartacus is dat konijn uit een hoge hoed dat men te pas en te onpas gebruikt als men iets niet wil doen.”

Kriekels: “Ik ben fan van Jan. Maar Jan woont in Riemst, ik in Diepenbeek. Je mag toch de vraag stellen: Moet dat allemaal zoveel kosten?”

Leroux: “De fout is dat er twee RUP’s zijn in functie van iets dat er nog niet is. Terwijl ik 15 jaar geleden voorgesteld heb om verkeerslichten te zetten aan het gemeentehuis en er een sluis te maken. Dan weer je alle doorgaand verkeer tussen Hasselt en Bilzen. De luchtkwaliteit is daar trouwens schandalig slecht.”

Leroi: “Vreemd. Vroeger kreeg de lokale politiek het verwijt nooit op lange termijn te denken. Nu hebben we een langetermijnvisie. En weer is het niet goed.”

 

Demerstrand

Voor de afwerking van de sportsite aan het Demerstrand er is minimaal evenveel geld nodig. Er moet onder meer nog een voetbalstadion bij. Is dat geld er?

Kriekels: “We moeten de knoop nu doorhakken. De mensen van de zaalsporten zijn tevreden. Maar zij die voetballen of tennissen zijn ongelukkig. Wat N-VA betreft, werken we af.”

Hermans: “Akkoord. Er staat nu een mooie sporthal voor 3 miljoen. Als we de middelen hadden, hadden we het ook afgemaakt. Als het van mij afhangt, voorzie ik dit jaar nog 1 miljoen op de begroting zodat we onmiddellijk in 2019 kunnen starten met het afwerken van de plannen en de aanbesteding. Dan winnen we een jaar.”

Bulen: “Het zou elk jaar verkiezingen moeten zijn. Men vraagt die clubs te fusioneren en als de plannen er zijn, heeft men plots de centen niet meer. Dat is de omgekeerde wereld. Intussen is de huidige infrastructuur van voetbal en tennis barslecht.”

Leroi: “De keuze van de burgemeester is nobel, maar ik heb begrepen dat we nu geen beslissingen meer mogen nemen die lasten meebrengen voor het volgende bestuur.”

Vereeck: “Een rommeltje nu, dat Demerstrand. Al zou het een topsite kunnen worden. Ik vind niet dat de verdere uitbouw al eerder moest beslist zijn. Niet vergeten dat we in 2012 pas een geweldige schuldencrisis achter de rug hadden. De eerste drie-vier jaar was het financieel beleid hier voorzichtig. Terecht. Maar hier mogen we wel voor lenen. Dit is een investering die loopt over meerdere generaties.”

Leroux: “Ik hoor vooral verkiezingspraat. We kunnen maar 2 tot 2,5 miljoen per jaar investeren. De helft gaat al meteen naar de voetbal.”

Het Belang van Limburg, pag. 20.

← Terug naar het overzicht