Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Opinie: Wat hadden ze niet in de jaren 80 wat we nu hebben voor het goede leven?

donderdag 3 november 2016  - Andreas Tirez  -  De Tijd, pag. 12. 

Als meer vrijheid de doelstelling van de voorstanders van een basisinkomen is, dan laten ze het onrealistische pleidooi voor een basisinkomen beter varen en zetten ze hun energie volledig in op het verhogen van het leefloon tot aan de armoedegrens. Het is veel gemakkelijker te financieren en te implementeren, en de vrijheid wordt zonder twijfel sterk verhoogd voor deze mensen.

Lees meer →

Wat bezielt Paul Magnette?

woensdag 26 oktober 2016  - Peter Casteels  -  Knack, pag. 34-37 

‘Veel Walen zijn gedesinformeerd’, zegt Vereeck, die het akkoord al twee keer helemaal heeft doorgeploegd. ‘In CETA staat letterlijk dat het importerende land milieu- en sociale regels kan opleggen aan alles wat het invoert. Wij zetten onze standaarden en blijven dat doen. Mensen moeten de tekst gewoon lezen. In dit akkoord ís al rekening gehouden met de soms terechte bezorgdheden. Daarom is het net zo’n goed akkoord.’

Lees meer →

Ceta: Kopfzerbrechen bei Staatsrechtlern

maandag 24 oktober 2016  - Belga (sc)  -  Grenz Echo, pag. 5. 

Die Hängepartie um das Freihandelsabkommen zwischen der EU und Kanada, Ceta, ruft Staatsrechtler in Belgien auf den Plan. Hintergrund ist ein Resolutionsvorschlag der flämischen Liberalen (Open VLD) im Senat, durch den Verträge wie Ceta oder das noch auszuhandelnde Freihandelsabkommen zwischen der EU und den USA (TTIP) schneller gutgeheißen werden könnten. Die beiden Open-VLD-Senatoren Rik Daems und Lode Vereeck rufen in ihrem Antrag die Föderalregierung zur Zustimmung auf - ohne grünes Licht der Teilstaaten. Sie argumentieren, ein Ja des Senats sei ausreichend, schließlich sei die Einrichtung mit der sechsten Staatsreform zu einer „Kammer der Teilstaaten“ reformiert worden. Die Teilstaaten hätten seitdem ein Mitspracherecht im Hohen Haus, das dafür ausreichend sei.

Lees meer →

Le jour où le Ceta fit patatras

zaterdag 22 oktober 2016  - Gilles Toussaint, Maria Udrescu et Stéphane Tassin  -  La Libre Belgique, pag. 4. 

Côté flamand, deux sénateurs libéraux, Rik Daems et Lode Vereeck (Open VLD), annoncent le dépôt d’une résolution invitant le gouvernement fédéral à approuver les accords en dépit de l’arrêt des négociations. Selon les députés, une approbation de cette résolution par le Sénat autorisait la Belgique à approuver le Ceta.

Lees meer →

CETA: deux sénateurs déposent une résolution pour permettre à la Belgique de signer

zaterdag 22 oktober 2016  -  LaLibre.be 

Deux sénateurs libéraux flamands, Rik Daems et Lode Vereeck, ont annoncé vendredi le dépôt d’une résolution invitant le gouvernement fédéral à approuver les accords de libre-échange entre l’Union européenne et le Canada. [...] ”Toutes les entités fédérées belges disposent d’une représentation permanente au Sénat, où elles se concertent. C’est donc l’organe parfait pour donner un feu vert définitif ou non aux traités commerciaux qui concernent les parlements des entités”, ont affirmé MM. Daems et Vereeck dans un communiqué, rappelant que le commerce extérieur était une compétence partagée entre le niveau fédéral et les Régions.

Lees meer →

Wallonië gedraagt zich als een aasgierfonds

donderdag 20 oktober 2016  - Lode Vereeck  -  De Morgen, pag. 2. 

Wallonië gedraagt zich dus als een aasgierfonds: het maakt misbruik van juridische procedures om zijn wil op te leggen aan een ruime democratische meerderheid die wel een constructieve oplossing wil.

Lees meer →

Lijden om te laden

zaterdag 15 oktober 2016  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg/Plus, pag. 4. 

De elektrische auto is bezig aan een bescheiden doorbraak. De openbare laadinfrastructuur staat echter nog in de kinderschoenen. Er zijn te weinig laadpalen en er is nauwelijks correcte informatie over prijzen, toegankelijkheid en beschikbaarheid. Bovendien weet niemand in België hoeveel publiek toegankelijke laadpunten er zijn. Gelukkig is er beterschap op komst, tegen 2020 althans.

Lees meer →

LRM mag meer dan 10 miljoen uitkeren aan LSM

donderdag 13 oktober 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4. 

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM mag voortaan jaarlijks meer dan 10 miljoen euro winst uitkeren aan de stichting Limburg Sterk Merk (LSM). Dat de structurele onderfinanciering van Limburg (326 miljoen euro per jaar volgens professor Lode Vereeck) een zware hypotheek legt op de verdere ontwikkeling van de provincie, wordt gemakshalve verdrongen.

Lees meer →

Een lapmiddel voor de loonhandicap

donderdag 6 oktober 2016  - Roeland Byl  -  Trends, pag. 38. 

Moeten we bedrijfssubsidies afschaffen? De vraag mag gesteld worden, nu blijkt dat multinationals zoals Caterpillar er royaal gebruik van maken, maar als puntje bij paaltje komt toch gewoon fabrieken sluiten. Maar de bedrijfssubsidies afschaffen is niet vanzelfsprekend.

Lees meer →

Bezigheidstherapie van 50 miljoen per jaar

woensdag 21 september 2016  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 14. 

Natuurlijk zit de nieuwe Senaat in het slop. Door de communautaire standstill is hij al twee jaar lang afgesloten van zijn kernopdracht.

Lees meer →

Bourgeois en Magnette geven gezamenlijk openingscollege in Hasselt

donderdag 1 september 2016  - Seppe Knaepen  -  BELGA 

Ministers-presidenten Geert Bourgeois (N-VA) en Paul Magnette (PS) zullen op 20 september een gezamenlijk openingscollege economie geven aan de studenten van professor Lode Vereeck aan de Universiteit Hasselt. De Vlaamse en Waalse regeringsleiders zullen er een 'Economic State of the Union' opmaken.

Lees meer →

Sortie N-VA contre l’apologie du terrorisme

donderdag 28 juli 2016  - Christian Laporte  -  La Libre Belgique, pag. 9. 

Par ailleurs, Lode Vereeck (Open VLD) et le SP.A jugent qu’il ne faut pas changer la loi.

Lees meer →

Jacht op de grote fortuinen

zaterdag 18 juni 2016  - Lex Moolenaar  -  Gazet van Antwerpen, pag. 24. 

Econoom en Open Vld-senator Lode Vereeck publiceerde een lange lijst van manieren waarop vermogen in ons land al wordt belast: via de roerende en onroerende voorheffing, de successie- en registratierechten, de personenbelasting enzovoort. Volgens Vereeck behoort België zelfs tot de Europese landen waar vermogens het zwaarst worden belast, slechts voorafgegaan door Nederland, Tsjechië, Slowakije en de Scandinavische landen.

Lees meer →

Manchester

dinsdag 14 juni 2016  - Christof Vanschoubroek  -  De Standaard, pag. 10 

Kreten & gefluister

Lees meer →

NMBS-roadshow is “veel blabla maar weinig tjoektjoek”

vrijdag 20 mei 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Vier NMBS-toplui kwamen gisteren naar Limburg afgezakt om de spoortoestand met de gouverneur en een 15-tal beleidsmakers te bespreken. Deze laatsten kwamen (opnieuw) van een kale kermis thuis.

Lees meer →

Liefst 18 overlegorganen over openbaar vervoer

donderdag 19 mei 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 5. 

“Toen het aangepaste vervoersplan van de NMBS eind 2014 werd ingevoerd, bleken heel wat bussen van De Lijn plots niet meer aan te sluiten op de aankomende treinen van de NMBS. Nochtans zijn er maar liefst 18 organen die zich bezighouden met de coördinatie van het openbaar vervoer in België.” Dat zegt senator Lode Vereeck. “We moeten hier fors in snoeien, en één orgaan oprichten dat kan beslissen en resultaten kan voorleggen.”

Lees meer →

Zo geraken ze natuurlijk nergens

donderdag 19 mei 2016  - Simon Andries en Farid El Mabrouk  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

Samen met Open VLD-senator Lode Vereeck pleit Karin Brouwers (CD&V) voor één federaal overlegorgaan dat beslissingen kan nemen, in plaats van achttien ‘praatbarakken’.

Lees meer →

”Fusie kan belastingen doen dalen”

woensdag 20 april 2016  - Dimitri Meus  -   Het Laatste Nieuws, pag. 19. 

Lode Vereeck, financieel expert van Open Vld, wijst naar de objectieve cijfers. ”Er is een vuistregel die zegt dat een gemeente om en bij de 20.000 inwoners moet tellen om levensvatbaar te besturen. Met onze 19.000 zitten we daar netjes tegen, dus deze discussie lijkt me niet aan de orde. Bovendien bouwen we onze schuld nu al vlot af.”

Lees meer →

Ons land blijft kampioen in belasten singles

donderdag 14 april 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 9. 

Nergens ter wereld worden alleenstaanden zonder kinderen zwaarder belast dan in België.

Lees meer →

Alsof de Panama-route wel eenvoudig is

donderdag 7 april 2016  - Toon Vanheukelom  -  De Standaard, pag. 30. 

Het ontluikende Panama-schandaal roept de vraag op wat precies de dieperliggende oorzaken zijn van de belastingontduiking en -ontwijking. Hoogleraar fiscaal recht Michel Maus wijst met een beschuldigende vinger naar de ‘fenomenale’ belastingdruk in België. Lode Vereeck (Open VLD) zegt dat de onthullingen de nood aan ‘transparantere, eenvoudigere, rechtvaardige en lagere belastingen’ aantonen.

Lees meer →

De Grauwe versus Vereeck

woensdag 6 april 2016  - Peter Casteels en Ewald Pironet  -  Knack, pag. 38-45 

Het gat in de begroting gaat niet vanzelf weg. Ook niet wanneer België geteisterd wordt door terreuraanslagen waarvan de politieke naschokken de meeste aandacht opeisen. Knack bracht daarom Paul De Grauwe en Lode Vereeck, twee economen van liberalen huizen, voor het eerst bij elkaar om de vragen te beantwoorden waar deze regering mee worstelt.

Lees meer →

“Iedereen kan je vlot leren lezen, ook kind met dyslexie”

zaterdag 19 maart 2016  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 22 

In het Nederlandse Enschede zijn ze erin geslaagd om in twee jaar tijd de groep zwakke lezers aan het eind van de basisschool van 67 procent te reduceren tot 2 procent, inclusief de kinderen met dyslexie. Erik Moonen, taaldocent aan de Universiteit Hasselt, stelde in de Tinteltuin in Zoutleeuw de methode voor aan Open Vld’ers Gwendolyn Rutten, Ann Brusseel en Lode Vereeck. “Wij hebben zelfs nul procent zwakke lezers”, klinkt het in de school.

Lees meer →

Die Saga von der immer effizienten Staatsreform

zaterdag 19 maart 2016  - Christian Schmitz  -  Grenz Echo, pag. 2. 

Die flämische Tageszeitung „De Morgen“ hat eine interessante Finanzstudie veröffentlicht. Demnach haben die institutionellen Umwälzungen in Belgien zwischen 1990 und 2014 unter dem Strich zu deutlichen Mehrausgaben der öffentlichen Hand geführt.

Lees meer →

Staatshervormingen jagen België op kosten

vrijdag 18 maart 2016  - Bart Eeckhout  -  De Morgen, pag. 8-9. 

Nieuw onderzoek bevestigt wat velen vermoeden, maar niemand durft te zeggen. Er is een aantoonbare correlatie tussen het hoge overheidsbeslag en de federalisering van het land.

Lees meer →

'Echte hypocrisie? 5 jaar niks doen en dan verwijten dat ze jouw lamentabele erfenis aanpakken'

zondag 13 maart 2016  - Lode Vereeck  -  Knack.be 

Lode Vereeck (Open VLD) pikt de kritiek van Rob Beenders (SP.A) niet op het energiebeleid van Vlaams minister Annemie Turtelboom. 'Problemen creëren is één ding. Problemen oplossen, daar heb je liberalen voor nodig.'

Lees meer →

Vereeck hoeft studie niet toe te lichten

woensdag 9 maart 2016  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 3. 

Op zijn blog liet Vereeck weten dat hij niet langer geïnteresseerd is om zijn studie toe te lichten. Alle cijfers zijn bekend. Aan de politici om de juiste beslissingen te nemen.

Lees meer →

Mobiliteitsdossiers en Fordsite schieten niet op

dinsdag 8 maart 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) kampt met drie grote problemen: de mobiliteitsprojecten, de Fordsite en de nieuwe gevangenis in Leopoldsburg. Vlaams parlementsleden Beenders, Robeyns en Danen dienen opnieuw een resolutie om de geografische spreiding van Vlaamse overheidsmiddelen te monitoren. Het gaat hier over de studie van professor Lode Vereeck (UHasselt), die berekende dat Limburg elk jaar voor 326 miljoen euro wordt ondergefinancierd.

Lees meer →

Vlaamse energieheffing: wie geen geloofwaardig alternatief biedt, is niet geloofwaardig.

woensdag 2 maart 2016  - Lode Vereeck  -  Knack.be 

Met stijgende verbazing volg ik sinds enkele weken het debat over de Vlaamse energieheffing. Bewuste desinformatie, gepersonaliseerde aanvallen: de groenen zijn de Trumpisten van Vlaanderen geworden. Wie geen geloofwaardig alternatief biedt, is immers zelf niet geloofwaardig.

Lees meer →

Geen extra studentenkoten

woensdag 24 februari 2016  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag.26. 

UHasselt-prof Lode Vereeck (Open Vld) hield nog een pleidooi voor Diepenbeek als universiteitsgemeente. “De overlast van sommigen moet beteugeld, niet de studentengemeenschap moet gestraft.”

Lees meer →

Overheid neemt weinig jeugd aan

vrijdag 19 februari 2016  -  Metro, pag. 3. 

De federale overheid slaagt er niet om te voldoen aan de ‘Jongerenverplichting’. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Nationale Arbeidsraad, dat senator Lode Vereeck (Open VLD) kon inkijken.

Lees meer →

Overheid neemt te weinig jongeren in dienst

vrijdag 19 februari 2016  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8. 

Hoewel ze de regel in 1999 zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er niet in om de ‘Jongerenverplichting’ (minstens 3% werknemers jonger dan 26 jaar) na te komen.

Lees meer →

Federale overheid heeft te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de jongerenverplichting na te komen. [..] “De private sector, social profit en andere overheden komen hun verplichtingen wel grotendeels na”, zeggen de Open Vld-parlementairen Lode Vereeck en Egbert Lachaert [..].

Lees meer →

Overheid moet meer jongeren aannemen

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 1. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er niet in om de jongeren-verplichting na te komen. Die houdt in dat minstens 3 procent van de werknemers jonger dan 26 jaar moet zijn. De federale overheid geraakt maar aan de helft.

Lees meer →

Federale overheid heeft te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de jongerenverplichting na te komen. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Nationale Arbeidsraad.

Lees meer →

Federale overheid neemt te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Het Belang van Limburg, pag. 1.  -  Yves Lambrix 

Hoewel ze de regel in 1999 zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de 'Jongerenverplichting' (minstens 3% werknemers jonger dan 26 jaar) na te komen.

Lees meer →

Minder klachten over fietspaden, meer over wegen

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vorig jaar 221 klachten gekregen over fietspaden in Limburg. Dat zijn er 291 of 57% minder dan in 2014. [..] Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft opgevraagd.

Lees meer →

Halvering aantal klachten over fietspaden in Limburg

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Terwijl het aantal klachten over wegen [..] het voorbije jaar met ruim een kwart is toegenomen, werden 11% minder klachten over fietspaden genoteerd. In Limburg zijn [er] 50% meer klachten over wegen, maar 57% minder klachten over fietspaden. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die Senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft opgevraagd.

Lees meer →

Halvering aantal klachten over fietspaden in Limburg

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  De Standaard, pag. 32. 

Terwijl het aantal klachten over wegen het voorbije jaar met ruim een kwart is toegenomen, werden er elf procent minder klachten over fietspaden genoteerd. In Limburg zijn [er] vijftig procent meer klachten over wegen, maar 57 procent minder klachten over fietspaden. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die senator Lode Vereeck (Open VLD) heeft opgevraagd.

Lees meer →

’Als journalist had hij makkelijker praten’

zaterdag 13 februari 2016  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 6. 

‘Met het ministerschap zijn de puzzelstukjes van zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling mooi samengevallen’, zegt senator Lode Vereeck (Open VLD), die net als Van Overtveldt doceert aan de Universiteit van Hasselt.

Lees meer →

Schuld en vriend

zaterdag 13 februari 2016  - Rik Van Cauwelaert  -  De Tijd, pag. 57 

Schulden maken mag, maar met mate. We hadden al een vermoeden, maar de deugdelijkheid van die stelling is nu wetenschappelijk bewezen.

Lees meer →

De ene Van Overtveldt is de andere niet

zaterdag 6 februari 2016  - Ruben Mooijman  -  De Standaard, pag. 24. 

Landen waar de overheid en de gezinnen diep in de schulden zitten, groeien op lange termijn niet trager of sneller dan landen met weinig schuld. Dat is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en senator Lode Vereeck (Open VLD) samen met Willem Vanlaer en Wim Marneffe onlangs hebben gepubliceerd.

Lees meer →

Ja, er is toekomst voor de autosector in Vlaanderen

donderdag 21 januari 2016  - Lode Vereeck  -  De Tijd, pag. 11. 

Een mooie toekomst voor de automobielsector dankt Vlaanderen aan een dubbele omslag: een meer structureel beleid van lastenverlagingen en de fabrikanten die hier resoluut de innovatiekaart trekken.

Lees meer →

”Geef studenten stemrecht waar ze op kot zitten”

maandag 18 januari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Geef studenten stemrecht in de gemeente waar ze op kot zitten. Dat voorstel heeft Vlaams parlementslid Rik Daems gisteren geopperd op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld in Diepenbeek. “Studenten leren zo rekening te houden met de belangen van anderen, het lokaal bestuur zal hetzelfde doen met hen”, zegt Daems.

Lees meer →

“Laat ook kotstudenten stemmen”

maandag 18 januari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 7. 

Geef studenten stemrecht in de gemeente waar ze op kot zitten. Dat voorstel opperde Vlaams parlementslid Rik Daems gisteren geopperd op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld. “Studenten leren zo rekening te houden met de belangen van anderen. Het lokaal bestuur zal hetzelfde doen met hen."

Lees meer →

Studenten gooien taarten naar professor Lode Vereeck

woensdag 16 december 2015  - Dimitri Meus  -  Het Laatste Nieuws, pag. 16. 

Wat een senator-professor lijden kan. Lode Vereeck, verbonden aan de Universiteit Hasselt, maar ook zetelend als senator voor Open Vld, kreeg gisteren heel wat taarten naar zich gesmeten door studenten. Vereeck onderging die beproeving voor Music For Life.

Lees meer →

Voor het eerst kritiek uit meerderheid op speculatietaks

dinsdag 15 december 2015  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 7. 

Voor het eerst weerklinkt uit de meerderheid kritiek op de speculatietaks. Open VLD-parlementslid Lode Vereeck noemt de taks ‘een beetje erover’.

Lees meer →

Dan toch geen korting voor raadsleden bij huur van zalen

zaterdag 7 november 2015  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 29. 

Oppositielid Frank Keunen (sp.a) heeft duidelijk heimwee naar de oude politieke cultuur van moddergooien. Maar daar wil de nieuwe Diepenbeekse bestuursploeg (Puur, N-VA, CD&V, Open Vld) niet aan mee doen; zij wil enkel op een constructieve manier aan politiek doen.

Lees meer →

De tax shift ontleed

zaterdag 31 oktober 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, De Plus, pag. 6. 

De tax shift die de regering-Michel doorvoert, is historisch en slim tegelijk. Historisch omdat ze 7,4 miljard euro lasten op arbeid wegshift, waardoor er onder normale omstandigheden 80.000 extra jobs worden gecreëerd. Slim omdat de koopkracht van werkenden, steuntrekkers en gepensioneerden er niet op achteruit gaat.

Lees meer →

”Een logisch idee hou je niet tegen”

woensdag 21 oktober 2015  - Rudi Smeets  -  Het Belang van Limburg, pag. 12. 

100 machtigste Limburgers: plaats 73: Lode Vereeck (Diepenbeek), senator en professor Economie UHasselt

Lees meer →