Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Clash over speculatietaks op komst nu Open Vld dwarsligt

vrijdag 16 oktober 2015  - Tine Peeters en Jeroen Van Horenbeek  -  De Morgen, pag. 8. 

Op Twitter gaf professor Lode Vereeck suggesties over de aanpassingen aan deze taks. Suggesties die niet waren doorgesproken met de top. “Open Vld staat voor ondernemerskapitalisme, niet voor een speculatief kapitalisme.” Voor hem moet de minwaardenaftrek erin én ook alle financiële producten.

Lees meer →

Betaal mee Griekse schuld af, kom naar de Akropolis!

vrijdag 16 oktober 2015  - Remy Amkreutz  -  De Morgen, pag. 6. 

Als u het kroonjuweel van Athene wilt bezoeken, zal u diep in de buidel mogen tasten. Een ticket voor de Akropolis kost nu nog 12 euro, maar zal volgend jaar stijgen naar 52 euro. Maar daarmee helpt u de Grieken wel bij de aflossing van hun staatsschuld.

Lees meer →

Kris Peeters geeft openingscollege Economie

vrijdag 11 september 2015  -  De Standaard, pag. 24. 

Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zal op maandag 21 september het openingscollege Economie geven aan een vierhonderdtal studenten van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (BEW) van de Universiteit Hasselt. Dat gebeurt in het kader van de cursus Economie die Lode Vereeck (Open VLD) doceert aan de Hasseltse universiteit.

Lees meer →

Kris Peeters geeft op 21 september openingscollege Economie aan UHasselt

donderdag 10 september 2015  - DRM  -  Belga 

Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters zal op maandag 21 september het openingscollege Economie geven aan de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (BEW) van de Universiteit Hasselt. Dat gebeurt in het kader van de cursus Economie die Lode Vereeck (Open Vld) doceert aan de Hasseltse universiteit. Peeters zal tijdens het college een "Economic State of the Union" presenteren.

Lees meer →

De Tafel

zaterdag 22 augustus 2015  - Timmie Van Diepen en Ivo Vandekerckhove  -  Het Belang van Limburg, Plus, pag. 1 - 5. 

Geen Limburgs accent aan onze tafel deze week. Economieprofessor en senator Lode Vereeck is een import-Limburger, volleybalster Valérie Courtois letterlijk en figuurlijk een exportproduct met een opvallende Gentse tongval. Maar toch is er meer dat hen bindt dan ze zelf denken. Een hartelijk gesprek over de vermaledijde Limburgse braindrain, de aanhoudende vluchtelingencrisis en Maradona die het publiek begroet als ware hij de paus.

Lees meer →

Helft minder ongevallen met postbodes in vijf jaar

donderdag 30 juli 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - Het aantal arbeidsongevallen bij de federale overheidsdiensten is vorig jaar met meer dan 10 procent gedaald. Vooral bij bpost liep het aantal ongevallen fors terug. Sinds 2010 is het aantal ongevallen met postbodes met de helft verminderd. De meeste kans op een arbeidsongeval is er in een van onze gevangenissen.

Lees meer →

Grexit moet vermeden worden

vrijdag 17 juli 2015  - Lode Vereeck  -  De Tijd.be 

Een grexit moet worden vermeden indien mogelijk. Griekenland heeft wel degelijk veel te verliezen bij een labiele eurozone. Schuldverlichting en het invoeren van een systeem met twee munten zijn daarom te verkiezen.

Lees meer →

Grexit als oplossing voor de Grieken

donderdag 16 juli 2015  - Andres Tirez  -  De Tijd, pag. 10. 

Waarom kiezen de Grieken niet zelf voor een exit uit de eurozone? De schade van een grexit op korte termijn ondergaan ze nu al, zonder grexit.

Lees meer →

Reacties: “Zo’n duidelijke nee had ik niet verwacht”

maandag 6 juli 2015  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

”Ja, ik had dit resultaat verwacht”, zegt Lode Vereeck (Open Vld). “Want dit ging alleen over financiën. [..] Wat veel belangrijker is, is een goed businessplan voor Griekse economie.

Lees meer →

Vlaams Parlement wil rendement buitenlandse missies verhogen

vrijdag 3 juli 2015  - DRM/KWO  -  Belga 

Het Vlaams Parlement past de regels voor buitenlandse parlementaire missies aan, op initiatief van Open Vld-parlementslid Rik Daems. Lode Vereeck reageert heel tevreden: "Ik ben heel blij met de voorstellen van collega Daems. Ze komen tegemoet aan de kritiek die ik in het verleden had. Er komt een duidelijk voor- en natraject en een verslag van elke missie. Dat kan de return-on-investment van de parlementaire missies verhogen."

Lees meer →

Geknoei voor de ogen van de hele wereld

donderdag 2 juli 2015  - Werner Rommers  -  Het Nieuwsblad, pag. 12. 

De chaotische onderhandelingen tussen Europa en Griekenland hebben almaar meer weg van een moddergevecht, waarbij alle trucs en spelletjes de revue passeren. [Maar] ’de allerbelangrijkste reden waarom het misloopt en blijft mislopen, is een gebrek aan vertrouwen’, zegt Lode Vereeck, economieprofessor aan de UHasselt en tevens Open VLD-senator.

Lees meer →

'We mogen ons niet superieur wanen tegenover Grieken, dit had ons ook kunnen overkomen'

dinsdag 30 juni 2015  - Annelies Van Erp  -  Knack.be 

'We moeten alles op alles zetten om een Grieks faillissement te voorkomen', benadrukt Lode Vereeck (Open VLD). Hij was in Argentinië toen dat land in 2001 bankroet ging, 'ongeziene chaos en wanhoop leidden tot doden.'

Lees meer →

Argentijnse lessen voor Athene

dinsdag 30 juni 2015  - Lode Vereeck  -  De Morgen, pag. 2. 

De geschiedenis leert dat het bankroet van een land mensen ongemeen hard treft. Het leidt tot armoede, vaak ook tot een exodus. [..] Een duurzame sanering van de overheidsfinanciën vereist vooral een nieuwe economische en sociale dynamiek in Griekenland.

Lees meer →

Wat gebeurt er met land dat failliet gaat?

dinsdag 30 juni 2015  - Hannes Cattebeke  -  Het Nieuwsblad, pag. 3. 

Griekenland heeft in de eerste plaats nood aan een goed businessplan.

Lees meer →

L’Open VLD débaptise le Sénat

vrijdag 26 juni 2015  -  Le Vif/L’Express, pag. 6. 

Il est temps de ramener le Sénat à sa juste place en lui donnant une appellation conforme à sa nouvelle vocation: "Chambre des entités fédérées".

Lees meer →

Bestuur verrast door positieve rekening

maandag 22 juni 2015  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 21. 

Vanavond bespreekt de Diepenbeekse raad de rekening 2014 en volgens financieschepen Jos Leroi en Open-VLD-raadslid en senator Lode Vereeck mag dat met de glimlach gebeuren. Er is immers een overschot van ruim 1,4 miljoen euro.

Lees meer →

Bestuur verrast door overschot van 1,4 miljoen euro in 2014

maandag 22 juni 2015  - Dirk Jacobs  -  Het Nieuwsblad, pag. 21. 

Diepenbeek - Vanavond bespreekt de Diepenbeekse raad de rekening 2014 en volgens schepen van Financiën Jos Leroi (CD&V) en Open-VLD-raadslid en senator Lode Vereeck mag dat met de glimlach gebeuren. Er is immers een overschot van ruim 1,4 miljoen euro.

Lees meer →

TTIP is geen uitverkoop aan corporate America

vrijdag 12 juni 2015  - Patrick Dewael, Lode Vereeck en Philippe de Backer (Open Vld)  -  Tijd.be 

Het maatschappelijk debat over TTIP, het beoogde vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS, is belangrijk. Maar het wordt hoog tijd dat het opnieuw over feiten en reële bezorgdheden gaat, en niet over populistische fabels.

Lees meer →

Oostenrijk, het nieuwe gidsland

woensdag 10 juni 2015  - Ruben Mooijman  -  De Standaard, pag. 14-15. 

Is Oostenrijk het nieuwe gidsland? Je zou het bijna denken. Om de haverklap halen Vlaamse politici het Alpenland aan als inspiratiebron. Het lijkt zelfs traditionele voorbeeldlanden als Denemarken of Finland te overvleugelen. Deze week was het weer raak. De Open VLD verwees naar Oostenrijk in zijn bijdrage in het debat over werkzaam werk.

Lees meer →

Minder verdienen in ruil voor lichter werk

dinsdag 9 juni 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Senator Lode Vereeck stelt voor om de loonevolutie los te koppelen van de anciënniteit als enig criterium. In ruil voor iets minder loon krijgen oudere werknemers lichter werk. Dat maakt het voor werkgevers gemakkelijker om ze langer aan het werk te houden en voor werknemers gemakkelijk om te blijven werken.

Lees meer →

Open VLD wil af van zware beroepen

dinsdag 9 juni 2015  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 7. 

Na de N-VA zegt ook Open VLD dat er geen zware beroepen bestaan, wel zwaar werk. ‘Werkgevers moeten werknemers heroriënteren in plaats van ze automatisch op vervroegd pensioen te sturen.’

Lees meer →

Vereeck, Lachaert en Van Quickenborne maken werk van werkbaar werk

maandag 8 juni 2015  - Persdienst  -  Open Vld 

Open Vld senator Lode Vereeck stelt samen met Kamerleden Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne een visietekst voor over werkbaar werk. “Deze ideeën rond arbeidsorganisatie, verloning, groeimogelijkheden en fiscaliteit moeten langer werken mogelijk maken. We vertrekken daarbij vanuit de vaststelling dat ‘werkbaar werk’ een zaak is van iedereen, zowel jongeren als ouderen.” Bedoeling is om deze ideeën concreet in wetgevende initiatieven te vertalen.

Lees meer →

’Lobbyisten aasgierfondsen hebben nood aan les ethiek’

donderdag 21 mei 2015  - Katrien Verstraete  -  De Tijd, pag. 7. 

De kritiek van een Amerikaanse lobbyist op het Belgische wetsvoorstel om aasgierfondsen aan te pakken deert de initiatiefnemers niet. ‘Zijn kritiek houdt geen steek’. [..] Van Biesen en Vereeck besluiten dan ook dat niet zij en hun collega-parlementsleden nood hebben aan een cursus [internationale financiën], maar wel de Amerikaanse lobbyisten. ‘En eentje in ethiek.’

Lees meer →

Vlaanderen in Afwachting

woensdag 13 mei 2015  - Lieven Desmet  -  De Morgen, pag. 12. 

Met veel tromgeroffel werd Vlaanderen in Actie in 2006 gelanceerd. Er werd in totaal 8,5 miljoen euro tegenaan gegooid. [...] Toenmalig LDD-fractieleider Lode Vereeck hekelt herhaaldelijk de marketingkosten. “Er zijn in Vlaanderen veel dringender noden waaraan dit geld besteed kan worden.”

Lees meer →

LVDK op maandag: de tax shift

maandag 11 mei 2015  - Luc Van der Kelen  -  Het Laatste Nieuws, pag. 4. 

Luc Van der Kelen kijkt elke maandag met zijn brede blik naar de politieke en maatschappelijke actualiteit. [...] Een goeie fiscaliteit moet volgens de liberale economist Lode Vereeck beantwoorden aan het SMART-principe: simpel (met weinig aftrekposten), matig (maximaal 50 procent), aanvaard (door iedereen), rechtvaardig (dus progressief) en terecht (waar de burger iets wezenlijks voor terugkrijgt). Vandaag halen we geen van die vijf principes. Hoog tijd om eraan te beginnen.

Lees meer →

Nu al denken aan SALK 2.0

zaterdag 9 mei 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

De uitvoering van het SALK, het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, zit op schema. In die mate dat achter de schermen de voorbereidingen zijn begonnen voor SALK 2.0. Dat bleek vrijdag na de bijeenkomst van de Taskforce Limburg.

Lees meer →

België knipt vleugels van aasgierfondsen

donderdag 7 mei 2015  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 8. 

Meerderheid en oppositie in de Kamer gaan de strijd aan met de aasgierfondsen. Die kopen schuldpapier van zwalpende, vaak armere, landen over om ze nadien via de rechtbank te dwingen tot volledige afbetaling. Die praktijk wordt aan banden gelegd in België. ‘We willen een voorbeeld zijn voor andere landen.’

Lees meer →

”Er zijn vele positieve ontwikkelingen in Limburg”

maandag 4 mei 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 6. 

GENK - “We hebben geen behoefte aan nieuwe studies, plannen en hoorzittingen. We weten wat er moet gebeuren om Limburg vooruit te helpen. We moeten het nu vooral doen”, zegt Vlaams Parlementslid en Genkenaar Jos Lantmeeters (N-VA), die trouwens vindt dat we op de goede weg zitten.

Lees meer →

Iedereen Brusselt!

maandag 4 mei 2015  - Dominiek Claes  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Hoera! Als alles goed gaat, hebben we straks eindelijk een Limburger die in Brussel op tafel zal slaan. Want Paul Kumpen, dit jaar nog voorzitter van Voka Limburg, gaat volgend jaar hoogstwaarschijnlijk een reeks hoger spelen.

Lees meer →

Politiek failliet van het Limburggevoel

donderdag 30 april 2015  - Indra Dewitte  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Het is gedaan met het fameuze Limburggevoel. Niet bij de Limburger, wel bij zijn politieke kopstukken. De affaire-Vereeck, waarbij de Vlaamse regering weigert om te luisteren naar de argumenten bij de fameuze Limburg-studie van Open Vld-politicus en econoom Lode Vereeck, is niet zomaar een veeg teken aan de wand. Het is het pijnlijke orgelpunt van wat we al een tijdje voelen aankomen. Onze Limburgse verkozenen zijn niet meer in staat om het belang van de provincie boven het partijbelang te stellen.

Lees meer →

”Politici willen niet luisteren? Wij wel!”

donderdag 30 april 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 9. 

BRUSSEL - “Als onze Limburgse politici in Brussel niet willen luisteren, doen wij dat. Daarom nodigen de Limburgse sociale partners professor Vereeck dinsdag uit om zijn Limburg-studie te komen toelichten.” Dat zegt voorzitter Bart Lodewyckx van de Sociaal-Economische Raad van de Regio (SERR) Limburg. Dat uitgerekend de Limburgers in het Vlaams Parlement de hoorzitting-Vereeck torpedeerden, wekt heel wat wrevel op.

Lees meer →

4 miljoen euro verkeersbelasting geïnd bij wegcontroles

woensdag 29 april 2015  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - Vlaamse belastingcontroleurs hebben vorig jaar bij wegcontroles 8.207 bestuurders kunnen klissen die de verkeersbelasting voor hun voertuig niet hadden betaald. Dat leverde de Vlaamse schatkist 4 miljoen euro op, een recordbedrag.

Lees meer →

Meerderheid gunt socialisten hoorzitting met Vereeck niet

woensdag 29 april 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen geen hoorzitting waarin senator en econoom Lode Vereeck zijn Limburg-studie komt toelichten. Vlaams parlementslid Ingrid Lieten (sp.a) had daarom gevraagd. Hoewel Open Vld zijn senator wilde steunen, voerden N-VA en CD&V de druk op om daarvan af te zien.

Lees meer →

Sterk bezig

woensdag 29 april 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

In de krant van 28 februari publiceerde deze krant een studie van Lode Vereeck. Daaruit bleek dat onze provincie jaarlijks 326 miljoen euro aan Vlaamse en Belgische begrotingsmiddelen misloopt. [...] De Vlaamse regering denkt enkel in functie van Antwerpen. Eerst Antwerpen en dan de rest. Laat dat nu net de reden zijn waarom er geen studie, zelfs geen hoorzitting met Lode Vereeck, mag komen. Het is ver gekomen, we durven zelfs onze stem niet meer verheffen, laat staan dat we met de vuist op tafel slaan. Sterk bezig.

Lees meer →

Een partij vol professoren? Geen goed idee volgens... professoren

maandag 13 april 2015  -  Het Nieuwsblad, pag. 9. 

Een partij vol professoren? Geen goed idee volgens... professoren: Hendrik Vuye (N-VA, staatsrecht), Johan Vande Lanotte (SP.a, grondwettelijk recht), Lode Vereeck (Open Vld, publieke economie) en Rik Torfs (CD&V, rector).

Lees meer →

’Gewoon Steve’

vrijdag 3 april 2015  -  De Tijd, pag. 3. 

Volgens Open VLD-senator Lode Vereeck is de politieke erfenis van Stevaert niet het gratis-beleid, maar de verkeersveiligheid. ‘Min 34 procent doden in verkeer tussen 2000 en 2005’, tweette hij.

Lees meer →

Meer arbeidsongevallen bij Vlaamse overheid, minder in private sector

dinsdag 31 maart 2015  - DRM/GEJ  -  Belga 

Het aantal arbeidsongevallen bij de Vlaamse overheid is in 2013 met 16 procent gestegen tot 1.177. De stijging staat in schril contrast met de daling (-4,2 procent) in de private sector. Vooral de stijging van het aantal ongevallen in het woon-werkverkeer bij de Vlaamse overheid valt op, van 355 in 2012 naar 466 in 2013, een stijging van ruim 31 procent. Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-senator Lode Vereeck heeft verzameld. "Gezien de cijfers voor de algemene verkeersveiligheid in Vlaanderen in 2014 verslechterd zijn, is het bang afwachten wat de resultaten op het vlak van arbeidsongevallen voor 2014 zijn", aldus Vereeck.

Lees meer →

Ambtenaren (40%) botsen meer dan werknemers in privé (16%)

maandag 30 maart 2015  - Isolde Van den Eynde  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8. 

Vier op de tien arbeidsongevallen bij de Vlaamse overheid gebeuren van en naar het werk. Dat is bijna drie keer zo hoog als in de privésector. Zo blijkt uit cijfers van Open Vld-senator Lode Vereeck. Bovendien blijft het aantal arbeidsongevallen bij de Vlaamse overheid stijgen.

Lees meer →

Ontslagen werknemers van Ford hebben 187 miljoen bankschulden

zaterdag 28 maart 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 19. 

BRUSSEL- De ontslagen werknemers van Ford en de toeleveranciers hebben samen nog 187,5 miljoen euro bankschulden. Dat blijkt uit cijfers die senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft laten opvragen bij Vlaams minister Muyters. “De banken verwachten pas over een jaar betalingsproblemen”, zegt Vereeck. Hij vindt het merkwaardig dat diezelfde banken geen statistieken bijhouden over het aantal zorgtrajecten dat ze met de ontslagen werknemers zijn gestart om hun leningen te herzien. “De Vlaams regering had dat nochtans gevraagd.”

Lees meer →

De storm rond de begrotingstruc

donderdag 26 maart 2015  -  Trends, pag. 45 

Aquafin kwam twee jaar geleden in een mediastorm terecht, toen Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD, nu Open Vld) een begrotingstruc aan het licht bracht. De regering verkocht tussen 2010 en 2013 voor 398,5 miljoen euro terreinen en gronden van de Vlaamse Milieumaatschappij aan Aquafin.

Lees meer →

Lieten mag niet interpelleren over Limburg-rapport van Lode Vereeck

dinsdag 24 maart 2015  -  Het Belang van Limburg, pag. 14. 

Het uitvoerend bureau van het Vlaams Parlement heeft maandag een verzoek tot interpellatie van Ingrid Lieten (sp.a) aan Geert Bourgeois (N-VA) geweigerd. Zij wilde de minister-president interpelleren over het Limburg-rapport van Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Meer steun aan auto-industrie ondanks sluiting Ford Genk

vrijdag 20 maart 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

HASSELT - De Vlaamse overheid heeft in de afgelopen legislatuur 2009-2014 91,7 miljoen euro aan subsidies uitgekeerd aan de Vlaamse voertuigenindustrie. Dat heeft senator Lode Vereeck (Open Vld) berekend. Opvallend is dat de overheidssteun na de sluiting van Ford Genk nog steeg, terwijl de sector in zijn geheel aan belang verloor. “Aangezien 8,8 miljoen euro subsidies voor Ford Genk de sluiting niet konden voorkomen, is het tijd om het steunbeleid over een andere boeg te gooien”, zegt Vereeck.

Lees meer →

Steun Vlaamse auto-industrie stijgt sinds sluiting Ford Genk

vrijdag 20 maart 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 20. 

De Vlaamse overheid heeft in de periode 2009-2014 in totaal 91,7 miljoen euro aan subsidies uitgekeerd aan de Vlaamse voertuigenindustrie. Dat blijkt uit een berekening van economieprofessor en senator Lode Vereeck (Open Vld). “Al die steun heeft niet kunnen voorkomen dat Ford werd gesloten”, aldus Vereeck. “Tijd dus om het Vlaamse steunbeleid over een andere boeg te gooien.”

Lees meer →

Vlaanderen drukt gaspedaal in voor subsidies autosector

vrijdag 20 maart 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 3. 

De Vlaamse overheid heeft tijdens de vorige regeerperiode 91,7 miljoen euro in de auto- industrie gepompt. Bijna een derde daarvan ging naar grote auto- en busproducenten. Vereeck stelt voor om de Vlaamse subsidies drastisch te verminderen en dat geld te gebruiken voor meer investeringen in bijvoorbeeld de weginfrastructuur en innovatieve of digitale vervoerstechnologieën.

Lees meer →

Paarse Lode

donderdag 19 maart 2015  -  De Morgen, pag. 7. 

Is paars terug? Je zou het bijna denken bij het nieuws dat Lode Vereeck van Open Vld een nieuw boek aan het schrijven is met John Crombez van SP.a.

Lees meer →

’Stel je voor dat de Senaat zijn nut bewijst’

zaterdag 14 maart 2015  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 12. 

Is de Senaat verworden tot een gouden kooi voor goedbetaalde ambtenaren en gebuisde politici? Of gebeuren er écht boeiende dingen? Een week in het rode pluche, waar hard werk beloond wordt met het in twijfel trekken van de meerwaarde ervan.

Lees meer →

’Schaf gecoöpteerde senatoren af’

vrijdag 13 maart 2015  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 6. 

Lode Vereeck van Open VLD vindt dan weer dat de slagkracht van de gecoöpteerden groter mag worden. Voor een workaholic als hij is het wennen in de Senaat. ‘Ik vind dat wij het recht moeten hebben om ook vragen te stellen aan ministers uit de Vlaamse regering, want senatoren worden toch verondersteld de belangen van hun deelstaat te behartigen?’

Lees meer →

KlimOp-leningen al goed voor 30 miljoen euro aan investeringen

donderdag 12 maart 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 16. 

Brussel - Sinds de start in augustus 2013 zijn de KlimOp-leningen van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM al goed voor een totaalinvestering van ruim 30 miljoen euro in de Limburgse economie. Dat heeft Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) laten weten aan senator Lode Vereeck (Open Vld). Het gaat om ongeveer 800 jobs, waarvan ruim 300 nieuwe.

Lees meer →

Budgettaire krapte bedreigt cyberveiligheid overheid

donderdag 12 maart 2015  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 6. 

Brussel - De beveiliging tegen cyberaanvallen en datalekken werpt tot nu toe vruchten af. Senator Lode Vereeck (Open VLD) vroeg bij de Vlaamse en de federale administratie gegevens op over de strijd tegen digitale lekken. Die blijken erg beperkt te zijn.

Lees meer →

Fiscus controleert 7% bedrijven

woensdag 11 maart 2015  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 9. 

‘Met het huidige personeelsbestand bij Financiën is het onmogelijk op geregelde tijdstippen iedereen te controleren.’ Volgens het ACV heeft Financiën ‘niet een paar honderd, maar een paar duizend’ extra mensen nodig. ‘Dat kan miljarden opbrengen.’ ‘Met 21.183 ambtenaren in de algemene dienst en 2.014 stafleden kan je moelijk spreken van personeelstekort bij de federale overheidsdienst Financiën’, tweette Open VLD-Senator Lode Vereeck.

Lees meer →