Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Vlaamse energieheffing: wie geen geloofwaardig alternatief biedt, is niet geloofwaardig.

woensdag 2 maart 2016  - Lode Vereeck  -  Knack.be 

Met stijgende verbazing volg ik sinds enkele weken het debat over de Vlaamse energieheffing. Bewuste desinformatie, gepersonaliseerde aanvallen: de groenen zijn de Trumpisten van Vlaanderen geworden. Wie geen geloofwaardig alternatief biedt, is immers zelf niet geloofwaardig.

Lees meer →

Geen extra studentenkoten

woensdag 24 februari 2016  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag.26. 

UHasselt-prof Lode Vereeck (Open Vld) hield nog een pleidooi voor Diepenbeek als universiteitsgemeente. “De overlast van sommigen moet beteugeld, niet de studentengemeenschap moet gestraft.”

Lees meer →

Overheid neemt weinig jeugd aan

vrijdag 19 februari 2016  -  Metro, pag. 3. 

De federale overheid slaagt er niet om te voldoen aan de ‘Jongerenverplichting’. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Nationale Arbeidsraad, dat senator Lode Vereeck (Open VLD) kon inkijken.

Lees meer →

Overheid neemt te weinig jongeren in dienst

vrijdag 19 februari 2016  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8. 

Hoewel ze de regel in 1999 zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er niet in om de ‘Jongerenverplichting’ (minstens 3% werknemers jonger dan 26 jaar) na te komen.

Lees meer →

Federale overheid heeft te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de jongerenverplichting na te komen. [..] “De private sector, social profit en andere overheden komen hun verplichtingen wel grotendeels na”, zeggen de Open Vld-parlementairen Lode Vereeck en Egbert Lachaert [..].

Lees meer →

Overheid moet meer jongeren aannemen

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 1. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er niet in om de jongeren-verplichting na te komen. Die houdt in dat minstens 3 procent van de werknemers jonger dan 26 jaar moet zijn. De federale overheid geraakt maar aan de helft.

Lees meer →

Federale overheid heeft te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8. 

Hoewel ze die regel zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de jongerenverplichting na te komen. Dat blijkt uit een evaluatierapport van de Nationale Arbeidsraad.

Lees meer →

Federale overheid neemt te weinig jongeren in dienst

donderdag 18 februari 2016  - Het Belang van Limburg, pag. 1.  -  Yves Lambrix 

Hoewel ze de regel in 1999 zelf in het leven heeft geroepen, slaagt de federale overheid er maar voor de helft in om de 'Jongerenverplichting' (minstens 3% werknemers jonger dan 26 jaar) na te komen.

Lees meer →

Minder klachten over fietspaden, meer over wegen

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vorig jaar 221 klachten gekregen over fietspaden in Limburg. Dat zijn er 291 of 57% minder dan in 2014. [..] Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft opgevraagd.

Lees meer →

Halvering aantal klachten over fietspaden in Limburg

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Terwijl het aantal klachten over wegen [..] het voorbije jaar met ruim een kwart is toegenomen, werden 11% minder klachten over fietspaden genoteerd. In Limburg zijn [er] 50% meer klachten over wegen, maar 57% minder klachten over fietspaden. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die Senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft opgevraagd.

Lees meer →

Halvering aantal klachten over fietspaden in Limburg

dinsdag 16 februari 2016  - Yves Lambrix  -  De Standaard, pag. 32. 

Terwijl het aantal klachten over wegen het voorbije jaar met ruim een kwart is toegenomen, werden er elf procent minder klachten over fietspaden genoteerd. In Limburg zijn [er] vijftig procent meer klachten over wegen, maar 57 procent minder klachten over fietspaden. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2015 die senator Lode Vereeck (Open VLD) heeft opgevraagd.

Lees meer →

’Als journalist had hij makkelijker praten’

zaterdag 13 februari 2016  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 6. 

‘Met het ministerschap zijn de puzzelstukjes van zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling mooi samengevallen’, zegt senator Lode Vereeck (Open VLD), die net als Van Overtveldt doceert aan de Universiteit van Hasselt.

Lees meer →

Schuld en vriend

zaterdag 13 februari 2016  - Rik Van Cauwelaert  -  De Tijd, pag. 57 

Schulden maken mag, maar met mate. We hadden al een vermoeden, maar de deugdelijkheid van die stelling is nu wetenschappelijk bewezen.

Lees meer →

De ene Van Overtveldt is de andere niet

zaterdag 6 februari 2016  - Ruben Mooijman  -  De Standaard, pag. 24. 

Landen waar de overheid en de gezinnen diep in de schulden zitten, groeien op lange termijn niet trager of sneller dan landen met weinig schuld. Dat is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en senator Lode Vereeck (Open VLD) samen met Willem Vanlaer en Wim Marneffe onlangs hebben gepubliceerd.

Lees meer →

Ja, er is toekomst voor de autosector in Vlaanderen

donderdag 21 januari 2016  - Lode Vereeck  -  De Tijd, pag. 11. 

Een mooie toekomst voor de automobielsector dankt Vlaanderen aan een dubbele omslag: een meer structureel beleid van lastenverlagingen en de fabrikanten die hier resoluut de innovatiekaart trekken.

Lees meer →

”Geef studenten stemrecht waar ze op kot zitten”

maandag 18 januari 2016  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Geef studenten stemrecht in de gemeente waar ze op kot zitten. Dat voorstel heeft Vlaams parlementslid Rik Daems gisteren geopperd op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld in Diepenbeek. “Studenten leren zo rekening te houden met de belangen van anderen, het lokaal bestuur zal hetzelfde doen met hen”, zegt Daems.

Lees meer →

“Laat ook kotstudenten stemmen”

maandag 18 januari 2016  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 7. 

Geef studenten stemrecht in de gemeente waar ze op kot zitten. Dat voorstel opperde Vlaams parlementslid Rik Daems gisteren geopperd op de nieuwjaarsreceptie van Open Vld. “Studenten leren zo rekening te houden met de belangen van anderen. Het lokaal bestuur zal hetzelfde doen met hen."

Lees meer →

Studenten gooien taarten naar professor Lode Vereeck

woensdag 16 december 2015  - Dimitri Meus  -  Het Laatste Nieuws, pag. 16. 

Wat een senator-professor lijden kan. Lode Vereeck, verbonden aan de Universiteit Hasselt, maar ook zetelend als senator voor Open Vld, kreeg gisteren heel wat taarten naar zich gesmeten door studenten. Vereeck onderging die beproeving voor Music For Life.

Lees meer →

Voor het eerst kritiek uit meerderheid op speculatietaks

dinsdag 15 december 2015  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 7. 

Voor het eerst weerklinkt uit de meerderheid kritiek op de speculatietaks. Open VLD-parlementslid Lode Vereeck noemt de taks ‘een beetje erover’.

Lees meer →

Dan toch geen korting voor raadsleden bij huur van zalen

zaterdag 7 november 2015  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 29. 

Oppositielid Frank Keunen (sp.a) heeft duidelijk heimwee naar de oude politieke cultuur van moddergooien. Maar daar wil de nieuwe Diepenbeekse bestuursploeg (Puur, N-VA, CD&V, Open Vld) niet aan mee doen; zij wil enkel op een constructieve manier aan politiek doen.

Lees meer →

De tax shift ontleed

zaterdag 31 oktober 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, De Plus, pag. 6. 

De tax shift die de regering-Michel doorvoert, is historisch en slim tegelijk. Historisch omdat ze 7,4 miljard euro lasten op arbeid wegshift, waardoor er onder normale omstandigheden 80.000 extra jobs worden gecreëerd. Slim omdat de koopkracht van werkenden, steuntrekkers en gepensioneerden er niet op achteruit gaat.

Lees meer →

”Een logisch idee hou je niet tegen”

woensdag 21 oktober 2015  - Rudi Smeets  -  Het Belang van Limburg, pag. 12. 

100 machtigste Limburgers: plaats 73: Lode Vereeck (Diepenbeek), senator en professor Economie UHasselt

Lees meer →

Clash over speculatietaks op komst nu Open Vld dwarsligt

vrijdag 16 oktober 2015  - Tine Peeters en Jeroen Van Horenbeek  -  De Morgen, pag. 8. 

Op Twitter gaf professor Lode Vereeck suggesties over de aanpassingen aan deze taks. Suggesties die niet waren doorgesproken met de top. “Open Vld staat voor ondernemerskapitalisme, niet voor een speculatief kapitalisme.” Voor hem moet de minwaardenaftrek erin én ook alle financiële producten.

Lees meer →

Betaal mee Griekse schuld af, kom naar de Akropolis!

vrijdag 16 oktober 2015  - Remy Amkreutz  -  De Morgen, pag. 6. 

Als u het kroonjuweel van Athene wilt bezoeken, zal u diep in de buidel mogen tasten. Een ticket voor de Akropolis kost nu nog 12 euro, maar zal volgend jaar stijgen naar 52 euro. Maar daarmee helpt u de Grieken wel bij de aflossing van hun staatsschuld.

Lees meer →

Kris Peeters geeft openingscollege Economie

vrijdag 11 september 2015  -  De Standaard, pag. 24. 

Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zal op maandag 21 september het openingscollege Economie geven aan een vierhonderdtal studenten van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (BEW) van de Universiteit Hasselt. Dat gebeurt in het kader van de cursus Economie die Lode Vereeck (Open VLD) doceert aan de Hasseltse universiteit.

Lees meer →

Kris Peeters geeft op 21 september openingscollege Economie aan UHasselt

donderdag 10 september 2015  - DRM  -  Belga 

Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters zal op maandag 21 september het openingscollege Economie geven aan de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen (BEW) van de Universiteit Hasselt. Dat gebeurt in het kader van de cursus Economie die Lode Vereeck (Open Vld) doceert aan de Hasseltse universiteit. Peeters zal tijdens het college een "Economic State of the Union" presenteren.

Lees meer →

De Tafel

zaterdag 22 augustus 2015  - Timmie Van Diepen en Ivo Vandekerckhove  -  Het Belang van Limburg, Plus, pag. 1 - 5. 

Geen Limburgs accent aan onze tafel deze week. Economieprofessor en senator Lode Vereeck is een import-Limburger, volleybalster Valérie Courtois letterlijk en figuurlijk een exportproduct met een opvallende Gentse tongval. Maar toch is er meer dat hen bindt dan ze zelf denken. Een hartelijk gesprek over de vermaledijde Limburgse braindrain, de aanhoudende vluchtelingencrisis en Maradona die het publiek begroet als ware hij de paus.

Lees meer →

Helft minder ongevallen met postbodes in vijf jaar

donderdag 30 juli 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - Het aantal arbeidsongevallen bij de federale overheidsdiensten is vorig jaar met meer dan 10 procent gedaald. Vooral bij bpost liep het aantal ongevallen fors terug. Sinds 2010 is het aantal ongevallen met postbodes met de helft verminderd. De meeste kans op een arbeidsongeval is er in een van onze gevangenissen.

Lees meer →

Grexit moet vermeden worden

vrijdag 17 juli 2015  - Lode Vereeck  -  De Tijd.be 

Een grexit moet worden vermeden indien mogelijk. Griekenland heeft wel degelijk veel te verliezen bij een labiele eurozone. Schuldverlichting en het invoeren van een systeem met twee munten zijn daarom te verkiezen.

Lees meer →

Grexit als oplossing voor de Grieken

donderdag 16 juli 2015  - Andres Tirez  -  De Tijd, pag. 10. 

Waarom kiezen de Grieken niet zelf voor een exit uit de eurozone? De schade van een grexit op korte termijn ondergaan ze nu al, zonder grexit.

Lees meer →

Reacties: “Zo’n duidelijke nee had ik niet verwacht”

maandag 6 juli 2015  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

”Ja, ik had dit resultaat verwacht”, zegt Lode Vereeck (Open Vld). “Want dit ging alleen over financiën. [..] Wat veel belangrijker is, is een goed businessplan voor Griekse economie.

Lees meer →

Vlaams Parlement wil rendement buitenlandse missies verhogen

vrijdag 3 juli 2015  - DRM/KWO  -  Belga 

Het Vlaams Parlement past de regels voor buitenlandse parlementaire missies aan, op initiatief van Open Vld-parlementslid Rik Daems. Lode Vereeck reageert heel tevreden: "Ik ben heel blij met de voorstellen van collega Daems. Ze komen tegemoet aan de kritiek die ik in het verleden had. Er komt een duidelijk voor- en natraject en een verslag van elke missie. Dat kan de return-on-investment van de parlementaire missies verhogen."

Lees meer →

Geknoei voor de ogen van de hele wereld

donderdag 2 juli 2015  - Werner Rommers  -  Het Nieuwsblad, pag. 12. 

De chaotische onderhandelingen tussen Europa en Griekenland hebben almaar meer weg van een moddergevecht, waarbij alle trucs en spelletjes de revue passeren. [Maar] ’de allerbelangrijkste reden waarom het misloopt en blijft mislopen, is een gebrek aan vertrouwen’, zegt Lode Vereeck, economieprofessor aan de UHasselt en tevens Open VLD-senator.

Lees meer →

'We mogen ons niet superieur wanen tegenover Grieken, dit had ons ook kunnen overkomen'

dinsdag 30 juni 2015  - Annelies Van Erp  -  Knack.be 

'We moeten alles op alles zetten om een Grieks faillissement te voorkomen', benadrukt Lode Vereeck (Open VLD). Hij was in Argentinië toen dat land in 2001 bankroet ging, 'ongeziene chaos en wanhoop leidden tot doden.'

Lees meer →

Argentijnse lessen voor Athene

dinsdag 30 juni 2015  - Lode Vereeck  -  De Morgen, pag. 2. 

De geschiedenis leert dat het bankroet van een land mensen ongemeen hard treft. Het leidt tot armoede, vaak ook tot een exodus. [..] Een duurzame sanering van de overheidsfinanciën vereist vooral een nieuwe economische en sociale dynamiek in Griekenland.

Lees meer →

Wat gebeurt er met land dat failliet gaat?

dinsdag 30 juni 2015  - Hannes Cattebeke  -  Het Nieuwsblad, pag. 3. 

Griekenland heeft in de eerste plaats nood aan een goed businessplan.

Lees meer →

L’Open VLD débaptise le Sénat

vrijdag 26 juni 2015  -  Le Vif/L’Express, pag. 6. 

Il est temps de ramener le Sénat à sa juste place en lui donnant une appellation conforme à sa nouvelle vocation: "Chambre des entités fédérées".

Lees meer →

Bestuur verrast door positieve rekening

maandag 22 juni 2015  - Dirk Jacobs  -  Het Belang van Limburg, pag. 21. 

Vanavond bespreekt de Diepenbeekse raad de rekening 2014 en volgens financieschepen Jos Leroi en Open-VLD-raadslid en senator Lode Vereeck mag dat met de glimlach gebeuren. Er is immers een overschot van ruim 1,4 miljoen euro.

Lees meer →

Bestuur verrast door overschot van 1,4 miljoen euro in 2014

maandag 22 juni 2015  - Dirk Jacobs  -  Het Nieuwsblad, pag. 21. 

Diepenbeek - Vanavond bespreekt de Diepenbeekse raad de rekening 2014 en volgens schepen van Financiën Jos Leroi (CD&V) en Open-VLD-raadslid en senator Lode Vereeck mag dat met de glimlach gebeuren. Er is immers een overschot van ruim 1,4 miljoen euro.

Lees meer →

TTIP is geen uitverkoop aan corporate America

vrijdag 12 juni 2015  - Patrick Dewael, Lode Vereeck en Philippe de Backer (Open Vld)  -  Tijd.be 

Het maatschappelijk debat over TTIP, het beoogde vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS, is belangrijk. Maar het wordt hoog tijd dat het opnieuw over feiten en reële bezorgdheden gaat, en niet over populistische fabels.

Lees meer →

Oostenrijk, het nieuwe gidsland

woensdag 10 juni 2015  - Ruben Mooijman  -  De Standaard, pag. 14-15. 

Is Oostenrijk het nieuwe gidsland? Je zou het bijna denken. Om de haverklap halen Vlaamse politici het Alpenland aan als inspiratiebron. Het lijkt zelfs traditionele voorbeeldlanden als Denemarken of Finland te overvleugelen. Deze week was het weer raak. De Open VLD verwees naar Oostenrijk in zijn bijdrage in het debat over werkzaam werk.

Lees meer →

Minder verdienen in ruil voor lichter werk

dinsdag 9 juni 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Senator Lode Vereeck stelt voor om de loonevolutie los te koppelen van de anciënniteit als enig criterium. In ruil voor iets minder loon krijgen oudere werknemers lichter werk. Dat maakt het voor werkgevers gemakkelijker om ze langer aan het werk te houden en voor werknemers gemakkelijk om te blijven werken.

Lees meer →

Open VLD wil af van zware beroepen

dinsdag 9 juni 2015  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 7. 

Na de N-VA zegt ook Open VLD dat er geen zware beroepen bestaan, wel zwaar werk. ‘Werkgevers moeten werknemers heroriënteren in plaats van ze automatisch op vervroegd pensioen te sturen.’

Lees meer →

Vereeck, Lachaert en Van Quickenborne maken werk van werkbaar werk

maandag 8 juni 2015  - Persdienst  -  Open Vld 

Open Vld senator Lode Vereeck stelt samen met Kamerleden Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne een visietekst voor over werkbaar werk. “Deze ideeën rond arbeidsorganisatie, verloning, groeimogelijkheden en fiscaliteit moeten langer werken mogelijk maken. We vertrekken daarbij vanuit de vaststelling dat ‘werkbaar werk’ een zaak is van iedereen, zowel jongeren als ouderen.” Bedoeling is om deze ideeën concreet in wetgevende initiatieven te vertalen.

Lees meer →

’Lobbyisten aasgierfondsen hebben nood aan les ethiek’

donderdag 21 mei 2015  - Katrien Verstraete  -  De Tijd, pag. 7. 

De kritiek van een Amerikaanse lobbyist op het Belgische wetsvoorstel om aasgierfondsen aan te pakken deert de initiatiefnemers niet. ‘Zijn kritiek houdt geen steek’. [..] Van Biesen en Vereeck besluiten dan ook dat niet zij en hun collega-parlementsleden nood hebben aan een cursus [internationale financiën], maar wel de Amerikaanse lobbyisten. ‘En eentje in ethiek.’

Lees meer →

Vlaanderen in Afwachting

woensdag 13 mei 2015  - Lieven Desmet  -  De Morgen, pag. 12. 

Met veel tromgeroffel werd Vlaanderen in Actie in 2006 gelanceerd. Er werd in totaal 8,5 miljoen euro tegenaan gegooid. [...] Toenmalig LDD-fractieleider Lode Vereeck hekelt herhaaldelijk de marketingkosten. “Er zijn in Vlaanderen veel dringender noden waaraan dit geld besteed kan worden.”

Lees meer →

LVDK op maandag: de tax shift

maandag 11 mei 2015  - Luc Van der Kelen  -  Het Laatste Nieuws, pag. 4. 

Luc Van der Kelen kijkt elke maandag met zijn brede blik naar de politieke en maatschappelijke actualiteit. [...] Een goeie fiscaliteit moet volgens de liberale economist Lode Vereeck beantwoorden aan het SMART-principe: simpel (met weinig aftrekposten), matig (maximaal 50 procent), aanvaard (door iedereen), rechtvaardig (dus progressief) en terecht (waar de burger iets wezenlijks voor terugkrijgt). Vandaag halen we geen van die vijf principes. Hoog tijd om eraan te beginnen.

Lees meer →

Nu al denken aan SALK 2.0

zaterdag 9 mei 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

De uitvoering van het SALK, het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, zit op schema. In die mate dat achter de schermen de voorbereidingen zijn begonnen voor SALK 2.0. Dat bleek vrijdag na de bijeenkomst van de Taskforce Limburg.

Lees meer →

België knipt vleugels van aasgierfondsen

donderdag 7 mei 2015  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 8. 

Meerderheid en oppositie in de Kamer gaan de strijd aan met de aasgierfondsen. Die kopen schuldpapier van zwalpende, vaak armere, landen over om ze nadien via de rechtbank te dwingen tot volledige afbetaling. Die praktijk wordt aan banden gelegd in België. ‘We willen een voorbeeld zijn voor andere landen.’

Lees meer →