Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Lezersbrieven

vrijdag 6 maart 2015  -  Het Belang van Limburg, pag. 14. 

Lezersbrieven over Limburgtoets en NMBS

Lees meer →

1 op 3 ambtenaren werkt thuis (harder dan op het werk)

donderdag 5 maart 2015  - Isolde Van Den Eynde en Philippe Ghysens  -  Het Laatste Nieuws, pag. 10-11. 

32% van de Vlaamse en 29% van de federale ambtenaren doen aan thuiswerken. Dat blijkt uit data die Open Vld-senator en professor fiscale economie Lode Vereeck de voorbije maanden heeft verzameld. En ook al hebben ze hun reputatie tegen, de cijfers tonen aan dat het wel degelijk werkt.

Lees meer →

Mauvaise gestion flamande

woensdag 4 maart 2015  -  La Libre Belgique, pag. 6. 

Selon “De Tijd”, le gouvernement flamand a payé l’année dernière 6,8 millions d’euros d’intérêts pour des factures payées en retard. C’est un quart de plus qu’en 2013.

Lees meer →

Vlaanderen betaalt kwart meer voor te late facturen

dinsdag 3 maart 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 8. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar bijna 7 miljoen euro intresten betaald voor te laat betaalde facturen. Dat is een kwart meer dan in 2013. Dat besluit senator Lode Vereeck (Open VLD) op basis van cijfers van zijn partijgenote, Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom.

Lees meer →

Vlaanderen betaalt kwart meer voor late facturen

dinsdag 3 maart 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 1. 

De Vlaamse regering betaalde in het verkiezingsjaar 2014 bijna 7 miljoen euro intresten voor te laat vereffende facturen. Dat is een kwart meer dan in 2013, concludeert senator Lode Vereeck (Open VLD) op basis van cijfers van Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD).

Lees meer →

”Niet de Calimero uithangen”

maandag 2 maart 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 4. 

“Limburg moet het heft in eigen handen nemen. We zijn erkend als ontwrichte zone en hebben onze eigen investeringsmaatschappij.” Dat zegt Limburgs politicus Peter Vanvelthoven (sp.a) naar aanleiding van de studie van senator Lode Vereeck (Open Vld) waaruit blijkt dat onze provincie elk jaar honderden miljoenen misloopt.

Lees meer →

Vicieuze cirkel doorbreken

maandag 2 maart 2015  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

[...] dat we geen Calimero mogen zijn [is een opmerking] die steevast vindt dat hem onrecht wordt aangedaan. Hier gaat het helemaal niet om. Waar het wel om gaat, dat is het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin we nu zitten. We moeten ons op alle domeinen kunnen ontwikkelen en versterken. Daar is geld voor nodig. Dat is goed voor ons. En wat goed is voor Limburg, is uiteindelijk ook goed voor Vlaanderen.

Lees meer →

Limburg loopt elk jaar 326 miljoen euro mis

zaterdag 28 februari 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2-5. 

Limburg loopt elk jaar 326 miljoen euro mis, of 381 euro per Limburger. Dat blijkt uit de Limburgtoets, de nieuwe berekeningsmodule van senator Lode Vereeck. In die Limburgtoets heeft de econoom het aandeel overheidsactiviteiten (investeringen, toelagen en personeel) in Limburg afgezet tegen de totale bevolking, doelgroepen, oppervlakte, toegevoegde waarde, enz. “Limburg heeft jaarlijks recht op gemiddeld 2,74 miljard euro maar moet het stellen met 2,41 miljard euro. Dat is 326 miljoen euro of anderhalve SALK te weinig”, zegt Lode Vereeck. “Deze structurele onderfinanciering van 12 procent legt een zware hypotheek op de ontwikkeling van Limburg, alle Toekomstcontracten, Limburgplannen en SALK-plannen ten spijt.” De econoom stelt zes acties voor om deze ongelijkheid weg te werken.

Lees meer →

Limburg krijgt elk jaar 326 miljoen euro te weinig van Brussel

zaterdag 28 februari 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Limburg loopt elk jaar 326 miljoen euro mis omdat politiek Brussel niet geeft waar de provincie recht op heeft. Dit blijkt uit de ‘Limburgtoets’, een nieuw berekeningsmodel ontwikkeld door econoom en senator Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

De Neger van Vlaanderen

zaterdag 28 februari 2015  - Indra Dewitte  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

"We zijn de Neger van Vlaanderen”, zei onze columnist Noel Slangen enkele maanden geleden over Limburg. En dat blijkt nu te kloppen. Vandaag heeft uw krant exclusief de resultaten van de nieuwe “Limburgtoets” van econoom en Open VLD-politicus Lode Vereeck kunnen inkijken. De cijfers zijn ronduit alarmerend. Maar liefst 326 miljoen euro krijgt onze provincie jaarlijks te weinig van Brussel.

Lees meer →

Elektrische mobiliteit al drie jaar in vriesvak

dinsdag 17 februari 2015  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

Het federaal masterplan voor elektrische mobiliteit is al drie jaar dode letter. ‘En dan zijn we verbaasd als bedrijven zoals Tesla kiezen voor een vestiging in Nederland’, zegt Vereeck. Zijn partij heeft in de Senaat nu een resolutie ingediend om het masterplan nieuw leven in te blazen.

Lees meer →

Masterplan elektrische mobiliteit al drie jaar dode letter

maandag 16 februari 2015  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 6. 

“Drie jaar nadat het ontwerp van federaal masterplan elektrische mobiliteit door alle betrokkenen werd ondertekend, is het nog steeds dode letter.” Dat zegt senator Lode Vereeck (Open Vld). “De stuurgroep die het masterplan moest concretiseren kwam slechts driemaal samen, de laatste keer op 26 januari 2012. En dan zijn we verbaasd als bedrijven als Tesla kiezen voor een vestiging in Nederland.”

Lees meer →

N-VA wil korte metten maken met dure bestuurszitjes in Senaat

vrijdag 13 februari 2015  - Dries Bervoet  -  De Tijd, pag. 9. 

De N-VA en de PS maken ruzie over de hoge vergoedingen voor de bestuurders van de pensioenkas van de Senaat. Die vormt de inzet van een grotere strijd over de toekomst van de instelling.

Lees meer →

19 buitenlandse investeringen in Limburg

donderdag 12 februari 2015  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

In Limburg zijn vorig jaar 19 buitenlandse investeringen gerealiseerd, samen goed voor 276 nieuwe jobs.

Lees meer →

Nummerplaat inruilen voor tram/bus niet langer gratis

woensdag 21 januari 2015  -  Metro, pag. 3. 

Binnenkort wordt het systeem waarbij mensen hun autonummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn deels betalend. Dat schrijft Open Vld-policitus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn.

Lees meer →

De Lijn beperkt opnieuw gratis rijden

woensdag 21 januari 2015  -  Gazet van Antwerpen, pag. 6. 

De formule waarbij mensen hun nummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn, wordt binnenkort deels betalend. Dat schrijft Open Vld-politicus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn.

Lees meer →

Auto inruilen voor abonnement De Lijn minder interessant

woensdag 21 januari 2015  -  Het Belang van Limburg, pag. 15. 

De formule waarbij mensen hun nummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn, wordt binnenkort deels betalend. Dat schrijft Open Vld-politicus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn.

Lees meer →

Federale overheid betaalt één factuur op de vier te laat

woensdag 21 januari 2015  - Pieter Blomme, Patrick Luystermans, Stijn Demeester  -  De Tijd, pag. 1. 

De federale overheidsdiensten zijn slechte betalers. Slechts drie op de vier facturen worden binnen twee maanden betaald, leren cijfers van minister van Begroting Hervé Jamar (MR).

Lees meer →

Une facture sur quatre n'est pas payée à temps par les autorités

woensdag 21 januari 2015  - François-Xavier Lefèvre  -  L'Echo, pag. 1. 

DINA-abonnement binnenkort niet langer gratis

dinsdag 20 januari 2015  - DRM  -  Belga Press Agency 

BRUSSEL 20/01 (BELGA) = De formule waarbij mensen hun nummerplaat inruilen voor een abonnement van De Lijn, wordt binnenkort deels betalend. Dat schrijft Open Vld-politicus Lode Vereeck op zijn blog en wordt bevestigd door De Lijn. "We hebben de grote massa die we wilden bereiken al bereikt", legt men bij De Lijn uit.

Lees meer →

Personeel Senaat kan werken bij andere parlementen

zaterdag 17 januari 2015  - Belga  -  De Tijd, pag. 9. 

De Senaat heeft afspraken gemaakt met het Vlaams Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap om personeel ter beschikking te stellen.

Lees meer →

Senaat stelt personeel ter beschikking van Vlaams Parlement en Parlement Franse gemeenschap

vrijdag 16 januari 2015  - AHO  -  Belga Press Agency 

De Senaat heeft afspraken gemaakt met het Vlaams Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap om personeel ter beschikking te stellen. Met andere assemblees heeft de Senaat dergelijke afspraken niet. Wel is er een overeenkomst met het Grondwettelijk Hof voor het ter beschikking stellen van tolken.

Lees meer →

Gedaan met Vlaanderen in Actie

vrijdag 16 januari 2015  - Hannes Cattebeke  -  Het Nieuwsblad, pag. 11. 

De Vlaamse regering stopt met Vlaanderen in Actie (ViA). ‘Het idee op zich was uitstekend’, zo is te horen. ‘Maar door zijn omvang viel het bijzonder moeilijk te communiceren naar de publieke opinie.’ Vorige maand nog berekende Open VLD-senator Lode Vereeck dat ViA in totaal 7,9 miljoen euro heeft gekost.

Lees meer →

Vlaanderen in Actie sterft stille dood

vrijdag 16 januari 2015  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 9. 

Het merk ‘Vlaanderen in Actie’ sterft een stille dood. De projecten blijven bestaan, maar de regering-Bourgeois begraaft het label ‘Vlaanderen in Actie’. Open VLD’er Lode Vereeck berekende eerder dat Vlaanderen in totaal 7,9 miljoen euro heeft besteed aan communicatie en promotie voor Vlaanderen in Actie.

Lees meer →

’Regering is niet doof voor bonden’

woensdag 14 januari 2015  - Jan-Frederik Abbeloos  -  De Standaard, pag. 6. 

De regering hoopt morgen de vredespijp roken met de sociale partners. Die zouden de handen vrij krijgen in het loonoverleg en bij de verdeling van de welvaartsenveloppe. En de vakbonden krijgen hun signaal dat er een tax shift komt. Al moet nog blijken hoe die er zal uitzien.

Lees meer →

Vakbonden krijgen dan toch tax shift

woensdag 14 januari 2015  - Roel Wauters  -  De Morgen, pag. 7. 

De federale regering maakt wel degelijk werk van een nieuwe tax shift. Dat is de boodschap die premier Charles Michel (MR) klaar heeft voor de vakbonden die hij morgen ontvangt. Ook Open Vld toont zich intussen voorstander.

Lees meer →

N-VA linkser dan Open Vld

vrijdag 9 januari 2015  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 16. 

“Wij staan altijd open voor een tax shift, op voorwaarde dat die in een globale fiscale hervorming past. Uiteraard moet die hervorming ook wel economisch zinvol zijn”, zegt Vereeck.

Lees meer →

Elektrische auto moet in de etalage

vrijdag 9 januari 2015  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 13. 

Rijden er straks een pak meer elektrische auto’s rond in België? Open Vld werkt in de Senaat aan een nationaal masterplan om de verkoop uit het slop te halen.

Lees meer →

Ook goéd nieuws voor portemonnee

woensdag 7 januari 2015  - Frank Dereymaeker en Dieter Dujardin  -  Het Laatste Nieuws, pag. 3. 

De beperkte economische groei speelt de overheid ook parten, want de inkomsten vallen daardoor tegen. “De verwachte daling van de schuldgraad door de besparingen van de regering-Michel loopt daardoor vertraging op”, stelt Lode Vereeck (Open Vld). Maar dankzij de lage rente en de goedkope euro zijn alle elementen wel aanwezig om de economische motor in Europa én België weer op gang te trekken, denkt de liberaal.

Lees meer →

Verwirrung um das „schlafende Kapital”

dinsdag 6 januari 2015  -  Grenz Echo, pag. 6. 

Finanzen: CD&V hält an Vorschlag einer Reichensteuer fest – Ist doch das Sparbuch gemeint? Open VLD und N-VA interpretierten die Aussagen von Kris Peeters in erster Linie als ein Signal an die Gewerkschaften. Open-VLD-Senator Lode Vereeckt vermutet, auf diese Weise wolle Peeters signalisieren, dass die Föderalregierung an einer „Tax Shift” arbeitet.

Lees meer →

Rijkentaks voor wie slapend rijk wordt

dinsdag 6 januari 2015  - Simon Andries  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

CD&V-vicepremier Kris Peeters drukte gisteren nog maar eens door voor een rijkentaks of vermogenswinstbelasting. Maar met zijn pleidooi zaaide hij uiteindelijk meer verwarring dan duidelijkheid. Zowel bij Open VLD als bij N-VA interpreteerden ze de uitspraak gisteren vooral als ‘een signaal’ richting de vakbonden. ‘Op die manier wil hij wellicht tonen aan de vakbonden dat de regering wel degelijk werk maakt van een tax shift’, zegt Open VLD-senator Lode Vereeck.

Lees meer →

Nieuwjaarsboodschap Peeters valt slecht

dinsdag 6 januari 2015  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

Stimuleert men actief geld door aandelenwinst te belasten? Het is een bedenking die gisteren niet alleen direct gemaakt werd door economen, maar ook door leden van de meerderheid. “Via aandelen investeren in bedrijven: is dat actief of passief geld?”, tweette Open Vld-senator Lode Vereeck.

Lees meer →

’Symbooldossiers komen altijd als boemerang terug’

zaterdag 3 januari 2015  - Simon Andries  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

De afschaffing van de Franse rijkentaks doet ook bij ons de discussie over een vermogenswinstbelasting weer oplaaien. De vakbonden eisen nog altijd een grotere bijdrage van de vermogenden, maar N-VA en Open VLD trekken lessen uit de Franse mislukking. ‘Ofwel zijn alle rijken ribbedebie, ofwel wordt de middenklasse nog maar eens getroffen’, zegt Lode Vereeck (Open VLD).

Lees meer →

Open VLD en N-VA juichen einde Franse rijkentaks toe

zaterdag 3 januari 2015  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 3. 

Open VLD-senator Lode Vereeck maakte gisteren alvast duidelijk dat België ‘geen nood heeft aan een aparte rijkentaks, maar aan een globale fiscale hervorming’.

Lees meer →

Vlaanderen boert achteruit in onderzoek en ontwikkeling

vrijdag 2 januari 2015  - Guy Tegenbos  -  De Standaard, pag. 8. 

Vlaanderen investeert veel te weinig in onderzoek en ontwikkeling, zelfs minder dan de door Europa opgelegde doelstelling van 1 procent van het bbp. Daarom moet Vlaanderen een tweede spoor openen door aan ‘innoventie’ te doen. Bestaand onderzoek en bestaande patenten die nog in de lades liggen, valoriseren, vermarkten. Daar is nog veel winst mee te boeken, volgens Lode Vereeck (Open VLD).

Lees meer →

Dubbel zoveel laattijdige betalingen door verkiezingen

woensdag 31 december 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

De federale overheid is geen stipte betaler. Op 1 juni 2014 was het aantal te laat betaalde facturen opgelopen tot bijna 60.000, voor een bedrag van bijna 600 miljoen euro. De verklaring: de verkiezingen van 25 mei. Intussen is de regering-Michel begonnen aan een inhaaloperatie.

Lees meer →

Overheid betaalt facturen nog later

woensdag 31 december 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

Halverwege dit jaar waren er al 60.000 niet tijdig betaalde facturen voor een totaal bedrag van bijna 600 miljoen euro. Oorzaak waren de verkiezingen van 25 mei en de daarmee gepaard gaande blokkering van de kredieten. De regering-Michel is begonnen met het wegwerken van de achterstand.

Lees meer →

Kleiner parlement is daarom nog niet beter

dinsdag 30 december 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 10. 

Wie hoopt op een kleiner maar beter parlement, kan bedrogen uitkomen. Het beste Vlaamse parlementslid van 2009 (Jan Peumans, N-VA) en dat van 2014 (Lode Vereeck, Open VLD) zouden het parlement zelfs niet hebben gehaald.

Lees meer →

Vermogenswinstbelasting

maandag 29 december 2014  - Carl Devos  -  De Morgen, pag. 7. 

In aanloop naar 25 mei deed niets vermoeden dat vermogenswinstbelasting enkele maanden later zo belangrijk zou worden. Integendeel. Vandaag is het symbool uitgegroeid tot hét slagveld waarop de polarisering rond Michel I wordt uitgevochten. [...] Veel bezwaren tegen vermogenswinstbelasting waren opgelost als Michel I in de formatie had gedaan wat haar partijen eerder beloofden: een heus fiscaal hervormingspact sluiten. Nu verstopt de meerderheid zich achter haar eigen onkunde.

Lees meer →

De Wever: ‘Halveer aantal politici’

zaterdag 27 december 2014  - Bart Eeckhout  -  De Morgen, pag. 6. 

Schaf de Senaat af en schrap duchtig in mandaten in de Kamer en de deelstaatparlementen, stelt Bart De Wever (N-VA) voor. Dat uitgerekend een confederalist als De Wever de Senaat viseert, is merkwaardig. “Juist in een confederaal model, met sterke deelstaten die een ‘bond’ vormen, is de Senaat de plaats waar die deelstaten elkaar treffen om hun werkzaamheden te coördineren", zegt senator Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Groen licht voor zelfrijdende auto

vrijdag 26 december 2014  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 1. 

Open Vld wil het verbod op zelfrijdende auto’s in ons land opheffen en werkt daarvoor aan een initiatief in de Senaat. België wil samen met Nederland een voortrekkersrol spelen.

Lees meer →

Zelfrijdende auto komt naar België

vrijdag 26 december 2014  - Ann De Boeck  -  Het Laatste Nieuws, pag. 16. 

Open Vld wil het verbod op zelfrijdende auto’s in ons land opheffen en werkt daarvoor aan een initiatief in de Senaat. België wil samen met Nederland een voortrekkersrol spelen op vlak van de nieuwe technologie.

Lees meer →

Uitweg voor financiering Oosterweel

vrijdag 26 december 2014  - Wim Van de Velden  -  De Tijd, pag. 7. 

Alleen Vlaanderen heeft een probleem met publieke private samenwerking (pps). Daardoor veroorzaakt de financiering van de Oosterweelverbinding in Antwerpen heel wat kopzorgen. Het Belgische denkspoor, d.i. de aanpassing van de pps-contracten, kan misschien ook door de Vlaamse overheid worden gevolgd.

Lees meer →

Rijkentaks wordt al snel middenklassetaks

maandag 22 december 2014  - Isolde Van den Eynde  -  Het Laatste Nieuws, pag. 6. 

“Voer een vermogenswinstbelasting in en laat de rijken de crisis mee betalen”, roepen oppositie, vakbonden en CD&V — dit weekend nog bij monde van minister Kris Peeters — al weken. “Maar vermogen wórdt al flink belast”, zegt professor fiscale economie Lode Vereeck. “Bovendien zou dit ook de middenklasse raken.” Alles wat u moet weten over de nieuwste ‘belastinghype’.

Lees meer →

De geldstromen in België. Zoals het was, zoals het is, zoals het zal zijn.

zaterdag 13 december 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 22-23. 

Bij de vorming van de Vlaamse regering-Bourgeois en de federale regering-Michel en bij de begrotingsbesprekingen van de voorbije weken werden we doodgeslagen met cijfers. Het wordt alsmaar moeilijker om door de bomen het bos nog te zien. Gelukkig zijn er nog Lode Vereeck, professor aan de UHasselt en senator, en deze krant om orde in de chaos te brengen. De bijgaande schema’s brengen de geldstromen in België in kaart. Zoals het was. Zoals het is. En zoals het zal zijn.

Lees meer →

Ook voor Bourgeois is heel Limburg ‘ontwrichte zone’

woensdag 10 december 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

Heel Limburg blijft erkend als ontwrichte zone. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bevestigd. Maar op het noodzakelijke samenwerkingsakkoord daarover met de federale regering blijft het wachten.

Lees meer →

3.000 nieuwe jobs in LRM-bedrijven

donderdag 27 november 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 9. 

Door participaties in bijna 150 kmo’s heeft de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM de voorbije vijf jaar 2.738 nieuwe jobs helpen creëren, voor het overgrote deel in Limburg zelf. “Het gaat hier niet om vacatures maar om een echte uitbreiding van het personeelsbestand. In bedrijven waarin de LRM investeerde, steeg de tewerkstelling gemiddeld met 27 procent. De LRM bewijst haar nut en moet dus in Limburg blijven.” Dat zeggen de Open Vld’ers Lode Vereeck en Marino Keulen.

Lees meer →

Extra tegenvaller dreigt voor Vlaamse begroting

maandag 24 november 2014  - Ann Van Den Broek  -  De Morgen, pag. 9. 

De Vlaamse regering gaat deze legislatuur nog werken uitvoeren aan een reeks bruggen over het Albertkanaal. Ze rekent daarvoor op 108 miljoen euro uit de privésector. Maar het gevaar bestaat dat ze dat geld toch zelf zal moeten ophoesten.

Lees meer →

Een politicus moet hard werken

dinsdag 18 november 2014  - Rudi Smeets  -  Het Belang van Limburg, pag. 13. 

Lode Vereeck werd door de 500 machtigste Limburgers verkozen tot 75ste machtigste.

Lees meer →

Absurd dat een senator wèl vragen mag stellen

zaterdag 15 november 2014  - Jan Peumans  -  Het Belang van Limburg, Plus, pag. 14. 

Dat het controlerecht voorbehouden is aan de leden van het Vlaams parlement staat in het reglement van het Vlaams parlement. Het gevolg is dat Vlaamse gecoöpteerde senatoren, die wél verondersteld worden de belangen van hun deelstaat te behartigen, géén vragen kunnen stellen aan de Vlaamse deelstaatregering. Volgens Lode Vereeck is daaraan te verhelpen door een reglementswijziging. Volgens Jan Peumans vergt dit een grondwetswijziging.

Lees meer →