Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Absurd dat een senator geen vragen mag stellen

zaterdag 8 november 2014  - Lode Vereeck  -  Het Belang van Limburg, De Plus, pag. 15. 

De nieuwe Senaat houdt zich vooral bezig met de belangen van de deelstaten. Daarom zou élke senator over alle nodige informatie, in het bijzonder over zijn deelstaat, moeten kunnen beschikken. Dit stuit momenteel op (grond)wettelijke bezwaren. Maar waar een wil is, is een weg.

Lees meer →

Extra tekort van 1,5 miljard en 10.000 nieuwe jobs minder

woensdag 5 november 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

De Europese Commissie verwacht voor ons land een economische groei van 0,9% in 2014 en 2015. Dat is respectievelijk 0,2% en 0,6% minder dan het federaal Planbureau had vooropgesteld. “Dit is slecht nieuws”, meent econoom Lode Vereeck van de UHasselt. “Het betekent dat de federale regering dit en volgend jaar ruim één miljard euro inkomsten minder heeft. Voor de Vlaamse regering gaat het over 320 miljoen euro. Voorts leidt deze groeivertraging tot ruim 10.000 nieuwe jobs minder dan eerst was voorzien.”

Lees meer →

Vrees voor extra tekort: 1,5 miljard

woensdag 5 november 2014  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 11. 

De Europese Commissie verwacht voor België een economische groei van 0,9% in 2014 en 2015. Dat is respectievelijk 0,2% en 0,6% minder dan het Planbureau had vooropgesteld. Volgens econoom Lode Vereeck komt dat neer op 1,5 miljard minder inkomsten en het verlies van 10.000 banen extra.

Lees meer →

Systeem uitbreiden naar meer steden

dinsdag 4 november 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

HASSELT - “Als Vlaanderen zijn werkzaamheidsgraad wil optrekken, moeten meer jonge werkzoekenden geactiveerd worden. Werkervaringsstages zijn een uitstekende manier om de vaardigheden, kennis, ervaring en arbeidsattitude van die jonge werkzoekende te verbeteren”, meent Lode Vereeck. [...] Vereeck stelt vijf aanpassingen voor.

Lees meer →

Te weinig jonge werklozen vinden weg naar werkstage

dinsdag 4 november 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

“Vlaanderen telt vandaag ruim 51.000 werklozen onder de 25 jaar. In Limburg gaat het om 7.300 jonge werklozen. De Vlaamse regering voorziet duizenden stageplekken om hen aan het werk te krijgen, maar die raken moeizaam ingevuld. Dat moet beter, zeker nu de sluiting van Ford Genk voor de deur staat.” Dat zegt senator Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Stageplaatsen voor werklozen blijven leeg

dinsdag 4 november 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

De duizenden stageplaatsen in bedrijven die de Vlaamse regering heeft gecreëerd, raken maar moeilijk ingevuld. Dat blijkt uit cijfers die senator Lode Vereeck (Open Vld) heeft opgevraagd. Nochtans telt Vlaanderen vandaag 51.000 jonge werklozen. In zijn beleidsnota voorziet minister van Werk Philippe Muyters in een bijsturing van het systeem.

Lees meer →

Ford Genk: de grootste schok moet nog komen

vrijdag 17 oktober 2014  - Guido Cloostermans  -  Het Belang van Limburg, pag. 21. 

Het aantal werknemers van Ford Genk en van de toeleveranciers dat het bedrijf al verlaten heeft, is beperkt. Het aantal werknemers dat inmiddels ander werk heeft gevonden, is nog beperkter. Dat is jammer, want er zijn wel jobs, maar die bevinden zich in andere sectoren.

Lees meer →

Na vijf jaar wordt het leven iets goedkoper

dinsdag 30 september 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 17. 

Ons land kampt opnieuw met een negatieve inflatie. Dat wil zeggen dat het leven iets goedkoper is geworden, vooral door de lagere energieprijzen. Dat is sinds november 2009 niet meer gebeurd. Als deze trend aanhoudt en de prijzen structureel dalen, spreken we over deflatie. Dat lijkt goed voor de consument, maar is nefast voor onze economie.

Lees meer →

Vlaanderen wil investeren, maar botst op Europa

zaterdag 13 september 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8 

De 3,25 miljard euro die het Oosterweelproject in Antwerpen gaat kosten, moet in de Vlaamse begroting worden opgenomen. Dat zegt de Europese statistische dienst Eurostat. Hetzelfde zou gelden voor andere Vlaamse publiek-private-samenwerkingsprojecten (pps) rond scholenbouw, rusthuizen en wegen (samen 11 miljard euro). “Vlaanderen wil en kan investeren, maar nieuwe Europese regels zetten die investeringen op de helling”, zegt professor publieke financiën Lode Vereeck van de UHasselt.

Lees meer →

"Argentinië is geen kadaver"

vrijdag 1 augustus 2014  - Roger Huisman  -  Het Belang van Limburg, pag. 10. 

Argentinië heeft zijn juridische veldslag tegen Amerikaanse aasgierfondsen verloren. Daarmee is het land technisch bankroet. Wat zijn de gevolgen en mogelijke oplossingen? Buitenland-journalist Roger Huisman interviewt professor Lode Vereeck (UHasselt), die jarenlang les gaf in het land.

Lees meer →

Bankroet? Nog geen paniek

vrijdag 1 augustus 2014  - Frederik Descamps  -  De Morgen, pag. 9. 

De deadline is verstreken, het verdict is onherroepelijk: Argentinië is bankroet. Een conflict met een groep speculatieve schuldeisers blijft aanslepen en dreigt de economie schade toe te brengen. De gevolgen in negen vragen en antwoorden.

Lees meer →

Lode Vereeck in 'De Ochtend' op Radio 1 over dreigend bankroet van Argentinië

maandag 30 juni 2014  -  Radio 1, De Ochtend 

Een spannende dag vandaag voor de Argentijnen. Want als hun regering vandaag haar schulden niet afbetaald, dan is hun land voor de tweede keer in 13 jaar failliet.

Lees meer →

Argentinië vs. Bankroet: 0-2?

maandag 23 juni 2014  - Lode Delputte  -  De Morgen, pag. 14. 

Analyse - Land stevent af op tweede failliet in dertien jaar nu aasgierfondsen miljardenschuld opeisen.

Lees meer →

Lode Vereeck gecoöpteerd senator Open Vld

zaterdag 21 juni 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 9. 

BRUSSEL - Open Vld draagt uittredend Vlaams parlementslid Lode Vereeck voor als gecoöpteerd senator. Dat heeft de partij vrijdag beslist op voorstel van voorzittster Gwendolyn Rutten.

Lees meer →

Lode Vereeck gecoöpteerd senator Open Vld

zaterdag 21 juni 2014  -  Gazet van Antwerpen, pag. 7. 

Open Vld draagt uittredend Vlaams parlementslid Lode Vereeck voor als gecoöpteerd senator.

Lees meer →

Open VLD vist Lode Vereeck op als senator

zaterdag 21 juni 2014  -  De Tijd, pag. 3. 

Lode Vereeck wordt senator voor Open VLD.

Lees meer →

Open Vld stuurt Lode Vereeck naar Senaat

zaterdag 21 juni 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 6. 

Lode Vereeck wordt gecoöpteerd senator voor Open Vld. Dat heeft voorzitster Gwendolyn Rutten gisteren bekendgemaakt. Als een totale verrassing komt die beslissing niet.

Lees meer →

16 Limburgers leggen de eed af als Vlaams parlementslid

woensdag 18 juni 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 en 15 

Joker Lode levert extra zetel op

woensdag 28 mei 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 6. 

Midden in de N-VA-tsunami heeft Open Vld zondag toch een extra Kamerzetel veroverd. Limburg en Vlaams-Brabant wonnen een zitje, Antwerpen verloor er een. "In Limburg zijn we terug aan het groeien, mede dankzij onze joker, Lode Vereeck", zegt Patrick Dewael. Het is van 2008 geleden dat Dewael nog zoveel kans maakte op een ministerpost.

Lees meer →

Toch tweede Kamerzetel voor Limburg

maandag 26 mei 2014  - Marij Wyers  -  Het Belang van Limburg, pag. 10. 

"Het belooft een helderblauwe dag te worden", lieten de liberale positivisten 's ochtends via Twitter weten.

Lees meer →

Lagere loonlasten van extra groot belang in Limburg

zaterdag 24 mei 2014  - Kizzy Van Horne  -  Het Nieuwsblad, pag. 31. 

Bij de vorige federale verkiezingen in 2010 verloor Open VLD in Limburg opnieuw enkele procentpunten. 'Omdat Lijst Dedecker niet meer opkomt in Limburg en Lode Vereeck nu kandidaat is bij Open VLD, heeft die partij zich in dat opzicht versterkt', stelt professor Johan Ackaert.

Lees meer →

No balls, no glory

donderdag 22 mei 2014  - Marjan Justaert en Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 12. 

Gedaan met de dichtgeknepen billen, het glas is halfvol voor de liberalen. Letterlijk en figuurlijk knallen de 'good vibrations' uit de boxen van huis-dj Regi. 'Wij hebben onze klap al gehad. Als we nu stabiel blijven, kunnen we nadien weer opbouwen.' Open VLD gelooft er écht in. De vraag is: doet de Vlaming dat ook?

Lees meer →

Optimisme troef bij raming extra banen

woensdag 14 mei 2014  - Dries De Smet en Christof Van Schoubroek  -  De Standaard, pag. 14. 

De politieke partijen zijn wel erg optimistisch over het aantal banen dat ze met hun loonlastenverlaging zullen creëren. Van alle scenario's waarvoor de KU Leuven een raming maakte, zitten de cijfers van de partijen op of zelfs boven het meest rooskleurige scenario.

Lees meer →

Jong Vld'ers discussiëren over economische crisis en politiek

vrijdag 9 mei 2014  - Frederic Vandebroek  -  Het Belang van Limburg, pag. 6. 

Jong Vld Beringen organiseerde een sprekersavond in parochiezaal Sint-Paulus in Paal. Dieter Guffens, senior economist bij de KBC Groep, en Lode Vereeck, professor economie en Vlaams volksvertegenwoordiger, waren de sprekers van dienst.

Lees meer →

Lode Vereeck: eerste van de klas

zaterdag 3 mei 2014  - Eric Donckier en Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg - Plus, pag. 2-5 

HASSELT - Zondag 25 mei trekken we naar de stembus om onze nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen voor de volgende vijf jaar. Om ons te helpen met kennis van zaken te stemmen, stelde Het Belang van Limburg het rapport van de Limburgse parlementairen op. Daaruit blijkt dat Lode Vereeck (Open Vld) veruit het beste parlementslid is. Zijn collega's vinden dat trouwens ook, dat wil wat zeggen.

Lees meer →

Vijf jaar ruzie over de jobkorting

donderdag 1 mei 2014  -  Trends, pag. 22. 

De afschaffing was een belastingverhoging van 700 miljoen euro die elke Vlaming over de hele legislatuur 3000 euro heeft gekost.

Lees meer →

Het wankele Vlaamse evenwicht

donderdag 1 mei 2014  - Alain Mouton  -  Trends, pag. 20 

Hoe gezond is de Vlaamse begroting? De Vlaamse regering pronkt met een licht overschot en zegt dat de Vlaamse regering wel degelijk bespaard heeft. Maar achter het evenwicht gaan onevenwichten schuil.

Lees meer →

Ondank

vrijdag 25 april 2014  - De Morgen, pag. 2.  -  Yves Desmet 

Voor wie u ook kiest op 25 mei, laat het voor een man of vrouw zijn die er een eigen mening op nahoudt, en sla de partijslaven en jaknikkers over.

Lees meer →

Bart De Wever zet deur open voor Vlaamse schuldenopbouw

donderdag 24 april 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6. 

De volgende Vlaamse regering staat voor grote uitdagingen in de scholenbouw en de welzijnssector. N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit daarom 'de Belgische oplossing' niet uit: meer lenen. Maar kan dat wel? Nee, een lening komt zowel in de schuldcijfers als in de begrotingscijfers. Wanneer de overheid dat geld effectief uitgeeft om de scholen te bouwen, duikt haar begroting in het rood, terwijl alle overheden hun budget in evenwicht moeten houden. Dat is budgettair compleet onhaalbaar.

Lees meer →

Winnaars, maar buiten spel gezet

donderdag 24 april 2014  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 7. 

De primussen van het parlement. 'Als het parlement geen macht heeft, dan is het omdat het die macht niet grijpt', Lode Vereeck.

Lees meer →

Het onzichtbare monnikenwerk van Johan Sauwens

woensdag 23 april 2014  -  Knack, pag. 42. 

Toen ze Lode Vereeck vroegen wat hij zelf het beste parlementaire werk vond, antwoordde hij: 'De commissie 'Speed', die werd opgericht voor de versnelling van vergunningprocedures. In die commissie, die werd voorgezeten door Johan Sauwens (CD&V), is er over de partijgrenzen heen erg open en constructief gewerkt. Sauwens is erin geslaagd om 76 voorstellen unaniem door alle leden te laten goedkeuren. Dat is een hoogtepunt van democratie.'

Lees meer →

Lode Vereeck laat Ingrid Lieten in het stof bijten

woensdag 23 april 2014  -  Knack, pag. 42. 

Een socialistisch minister die het moet afleggen tegen een oppositielid, en dan nog een nieuwkomer van LDD, dat had het Vlaams Parlement nog niet gezien.

Lees meer →

'Partijen rekenen verkeerd'

zaterdag 19 april 2014  - Tine Peeters  -  De Morgen, pag. 1. 

Econoom Gert Peersman kraakt becijferde verkiezingsprogramma's af. 'Al die plannen zijn op een bedroevende manier gemaakt.'

Lees meer →

Het bochtenwerk van de N-VA

vrijdag 18 april 2014  - Lode Vereeck en Dirk Van Mechelen  -  De Standaard, pag. 34 

Doordat de N-VA deel uitmaakt van de Vlaamse regering, richt ze haar pijlen op de federale. Alleen schiet ze volgens Lode Vereeck en Dirk Van Mechelen met steeds wisselende middelen en al te vaak naast het doelwit. En is het niet vreemd dat een partij met een zo Vlaams profiel geen Vlaams programma voorlegt?

Lees meer →

Standpunt: Miserietaks

vrijdag 11 april 2014  - Yves Desmet  -  De Morgen, pag. 2. 

Deze belasting is in wezen haast crapuleus te noemen. En dat is een woord dat je heel spaarzaam moet gebruiken.

Lees meer →

'Miserietaks kwam er onder chantage'

vrijdag 11 april 2014  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 17. 

Open Vld en sp.a willen 'asociale en perverse' taks schrappen. 'De verdeeltaks brengt inderdaad veel geld op, maar dat moeten we ook ergens anders kunnen vinden', stelt Lode Vereeck, Open Vld.

Lees meer →

'Miserietaks' brengt 72 miljoen euro op

vrijdag 11 april 2014  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 5. 

De verdeeltaks, ook bekend als de 'miserietaks', bracht de Vlaamse regering vorig jaar 72 miljoen euro op. Dat is een stijging met 37 procent sinds de taks anderhalf jaar geleden werd verhoogd.

Lees meer →

Scheidingen bezorgen Vlaanderen 72 miljoen euro

vrijdag 11 april 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

De verdeeltaks, ook bekend als de 'miserietaks', heeft de Vlaamse regering vorig jaar 72 miljoen euro opgebracht. Vereeck noemt het een asociale maatregel.

Lees meer →

72

vrijdag 11 april 2014  -  De Standaard, pag. 9. 

De verdeeltaks, ook bekend als de 'miserietaks' of 'echtscheidingstaks', heeft de Vlaamse regering vorig jaar 72 miljoen euro opgebracht. 'Deze asociale maatregel heeft de Vlaamse regering een fiks extraatje opgebracht', besluit Vereeck.

Lees meer →

'Vlaamse regering maakt met asociale miserietaks scheidende mensen tientallen miljoenen euro armer'

donderdag 10 april 2014  - Lode Vereeck  -  Knack.be 

Een beschaafd land heft géén belasting op verarming, schrijft Lode Vereeck (Open VLD) over de Vlaamse 'miserietaks'. 'Deze Vlaamse regering heeft een laffe aanval ingezet op scheidende mensen. Haar 'warme samenleving' bezorgt vele mensen dan ook koude rillingen.'

Lees meer →

Miserietaks brengt 72 miljoen euro op

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Een van de dossiers die de Vlaamse regering deze legislatuur in zwaar weer deed belanden, is de verdeeltaks. Dat is de belasting die u na een echtscheiding of erfenis betaalt om het gedeelte van de woning van uw partner, broers of zussen over te kopen. De oppositie haalde alles uit de kast om deze "asociale belastingverhoging op de kap van scheidende gezinnen" - ook wel miserietaks of echtscheidingstaks genoemd - tegen te houden.

Lees meer →

Open Vld: Taks afschaffen

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 3. 

Als Open Vld na 25 mei deel uitmaakt van de Vlaamse regering, willen Nele Lijnen en Lode Vereeck de miserietaks afschaffen in geval van echtscheidingen.

Lees meer →

Scheidingen bezorgen Vlaanderen hoop geld

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 72 miljoen euro ontvangen uit de verdeeltaks, beter bekend als de 'miserie- of echtscheidingstaks': een stijging met 37% sinds de taks anderhalf jaar geleden werd verhoogd. De verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden bij de verdeling van een woning na een scheiding of bij een erfenis.

Lees meer →

Scheidingen bezorgen Vlaanderen hoop geld

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 7. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 72 miljoen euro ontvangen uit de verdeeltaks, beter bekend als de 'miserieof echtscheidingstaks'. Een stijging met 37% sinds de taks anderhalf jaar geleden werd verhoogd. De verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden bij de verdeling van een woning na een scheiding of bij een erfenis.

Lees meer →

Jonge wetenschappers hebben almaar minder kans op onderzoeksbeurs

donderdag 10 april 2014  - Guy Tegenbos  -  De Standaard, pag. 13. 

Jonge wetenschappers hebben almaar minder kans op onderzoeksbeurs« Vorige Volgende » 10 van 11 Wie een beurs wil van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) heeft almaar minder kans op slagen.

Lees meer →

La Flandre, Etat soviétique ?

donderdag 10 april 2014  - Guillaume Capron  -  Tendances, pag. 20. 

Pour le président du Parlement flamand, un pays dans lequel le citoyen lambda possède davantage de droits qu'un parlementaire est une aberration et un gouvernement qui tolère et couvre pareilles pratiques se couvre de ridicule.

Lees meer →

Primus van het parlement

dinsdag 8 april 2014  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 13. 

Lode Vereeck Vlaams Parlementslid Open Vld

Lees meer →

Ook Open VLD ziet probleem met afkoopwet

dinsdag 8 april 2014  - Wim Van de Velden  -  De Tijd, pag. 6. 

Nadat sp.a-staatssecretaris John Crombez had laten weten af te willen van minnelijke schikkingen bij grote financiële criminaliteit, heeft ook Open VLD bij monde van Lode Vereeck laten weten 'open te staan' om de discussie aan te gaan en de 'afkoopwet' aan te passen.

Lees meer →

Ook Open VLD wil nieuwe afkoopwet

maandag 7 april 2014  - Christof Vanschoubroek  -  De Standaard, pag. 1. 

Open VLD is bereid om mee te werken aan een aanpassing van de zogenaamde afkoopwet. 'Aanpassingen om zo correcter te schikken, daar valt over te onderhandelen', zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (Open VLD).

Lees meer →

Sleutelen om 'afkoopwet' te redden

maandag 7 april 2014  - Christof Vanschoubroek  -  De Standaard, pag. 11. 

Zelfs Open VLD staat open voor een aanpassing van de zogenaamde 'afkoopwet'. De partij beseft dat zonder aanpassing het maatschappelijk draagvlak voor die wet verder afbrokkelt.

Lees meer →