Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Standpunt: Miserietaks

vrijdag 11 april 2014  - Yves Desmet  -  De Morgen, pag. 2. 

Deze belasting is in wezen haast crapuleus te noemen. En dat is een woord dat je heel spaarzaam moet gebruiken.

Lees meer →

'Miserietaks kwam er onder chantage'

vrijdag 11 april 2014  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 17. 

Open Vld en sp.a willen 'asociale en perverse' taks schrappen. 'De verdeeltaks brengt inderdaad veel geld op, maar dat moeten we ook ergens anders kunnen vinden', stelt Lode Vereeck, Open Vld.

Lees meer →

'Miserietaks' brengt 72 miljoen euro op

vrijdag 11 april 2014  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 5. 

De verdeeltaks, ook bekend als de 'miserietaks', bracht de Vlaamse regering vorig jaar 72 miljoen euro op. Dat is een stijging met 37 procent sinds de taks anderhalf jaar geleden werd verhoogd.

Lees meer →

Scheidingen bezorgen Vlaanderen 72 miljoen euro

vrijdag 11 april 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

De verdeeltaks, ook bekend als de 'miserietaks', heeft de Vlaamse regering vorig jaar 72 miljoen euro opgebracht. Vereeck noemt het een asociale maatregel.

Lees meer →

72

vrijdag 11 april 2014  -  De Standaard, pag. 9. 

De verdeeltaks, ook bekend als de 'miserietaks' of 'echtscheidingstaks', heeft de Vlaamse regering vorig jaar 72 miljoen euro opgebracht. 'Deze asociale maatregel heeft de Vlaamse regering een fiks extraatje opgebracht', besluit Vereeck.

Lees meer →

'Vlaamse regering maakt met asociale miserietaks scheidende mensen tientallen miljoenen euro armer'

donderdag 10 april 2014  - Lode Vereeck  -  Knack.be 

Een beschaafd land heft géén belasting op verarming, schrijft Lode Vereeck (Open VLD) over de Vlaamse 'miserietaks'. 'Deze Vlaamse regering heeft een laffe aanval ingezet op scheidende mensen. Haar 'warme samenleving' bezorgt vele mensen dan ook koude rillingen.'

Lees meer →

Miserietaks brengt 72 miljoen euro op

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 2. 

Een van de dossiers die de Vlaamse regering deze legislatuur in zwaar weer deed belanden, is de verdeeltaks. Dat is de belasting die u na een echtscheiding of erfenis betaalt om het gedeelte van de woning van uw partner, broers of zussen over te kopen. De oppositie haalde alles uit de kast om deze "asociale belastingverhoging op de kap van scheidende gezinnen" - ook wel miserietaks of echtscheidingstaks genoemd - tegen te houden.

Lees meer →

Open Vld: Taks afschaffen

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 3. 

Als Open Vld na 25 mei deel uitmaakt van de Vlaamse regering, willen Nele Lijnen en Lode Vereeck de miserietaks afschaffen in geval van echtscheidingen.

Lees meer →

Scheidingen bezorgen Vlaanderen hoop geld

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 72 miljoen euro ontvangen uit de verdeeltaks, beter bekend als de 'miserie- of echtscheidingstaks': een stijging met 37% sinds de taks anderhalf jaar geleden werd verhoogd. De verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden bij de verdeling van een woning na een scheiding of bij een erfenis.

Lees meer →

Scheidingen bezorgen Vlaanderen hoop geld

donderdag 10 april 2014  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 7. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 72 miljoen euro ontvangen uit de verdeeltaks, beter bekend als de 'miserieof echtscheidingstaks'. Een stijging met 37% sinds de taks anderhalf jaar geleden werd verhoogd. De verdeeltaks is een belasting die betaald moet worden bij de verdeling van een woning na een scheiding of bij een erfenis.

Lees meer →

Jonge wetenschappers hebben almaar minder kans op onderzoeksbeurs

donderdag 10 april 2014  - Guy Tegenbos  -  De Standaard, pag. 13. 

Jonge wetenschappers hebben almaar minder kans op onderzoeksbeurs« Vorige Volgende » 10 van 11 Wie een beurs wil van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) heeft almaar minder kans op slagen.

Lees meer →

La Flandre, Etat soviétique ?

donderdag 10 april 2014  - Guillaume Capron  -  Tendances, pag. 20. 

Pour le président du Parlement flamand, un pays dans lequel le citoyen lambda possède davantage de droits qu'un parlementaire est une aberration et un gouvernement qui tolère et couvre pareilles pratiques se couvre de ridicule.

Lees meer →

Primus van het parlement

dinsdag 8 april 2014  - Ann De Boeck  -  De Morgen, pag. 13. 

Lode Vereeck Vlaams Parlementslid Open Vld

Lees meer →

Ook Open VLD ziet probleem met afkoopwet

dinsdag 8 april 2014  - Wim Van de Velden  -  De Tijd, pag. 6. 

Nadat sp.a-staatssecretaris John Crombez had laten weten af te willen van minnelijke schikkingen bij grote financiële criminaliteit, heeft ook Open VLD bij monde van Lode Vereeck laten weten 'open te staan' om de discussie aan te gaan en de 'afkoopwet' aan te passen.

Lees meer →

Ook Open VLD wil nieuwe afkoopwet

maandag 7 april 2014  - Christof Vanschoubroek  -  De Standaard, pag. 1. 

Open VLD is bereid om mee te werken aan een aanpassing van de zogenaamde afkoopwet. 'Aanpassingen om zo correcter te schikken, daar valt over te onderhandelen', zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (Open VLD).

Lees meer →

Sleutelen om 'afkoopwet' te redden

maandag 7 april 2014  - Christof Vanschoubroek  -  De Standaard, pag. 11. 

Zelfs Open VLD staat open voor een aanpassing van de zogenaamde 'afkoopwet'. De partij beseft dat zonder aanpassing het maatschappelijk draagvlak voor die wet verder afbrokkelt.

Lees meer →

Open VLD wil sleutelen aan afkoopwet

maandag 7 april 2014  -  Het Nieuwsblad, pag. 9. 

De Vlaamse liberalen zijn bereid om de wet op de minnelijke schikking aan te passen. Dat heeft Open VLD'er Lode Vereeck gisteren in De Zevende Dag gezegd.

Lees meer →

'Vlaamse regering gedraagt zich als SOVJET-STAAT'

maandag 7 april 2014  - Ann Van den Broek en Roel Wauters  -  De Morgen, pag. 1. 

Vijf jaar lang probeerde Lode Vereeck allerhande documenten beet te krijgen via de officiële parlementaire weg. Meer dan eens tevergeefs. Maar wat hem als volksvertegenwoordiger niet lukte, kon wel als privépersoon. 'De Vlaamse regering gedraagt zich als een sovjet-staat.'

Lees meer →

'Gebrek aan transparantie regering is belachelijk'

maandag 7 april 2014  - Ann Van den Broek  -  De Morgen, pag. 5. 

Samen met Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Vereeck stelt ook Vlaams parlementsvoorzitter Peumans vast dat burger sneller info krijgt dan politici.

Lees meer →

Open VLD schaaft liquidatiebonus bij

vrijdag 4 april 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 7. 

De liberalen stellen een nieuwe regeling inzake liquidatie­bonussen voor, na de bakken kritiek die ze hebben gekregen.

Lees meer →

Vlaamse liberalen willen nieuw regime liquidatiebonus deels terugdraaien

vrijdag 4 april 2014  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 2. 

De 'nieuwe' Vlaamse liberalen Lode Vereeck en Daniëlle Van Wesenbeeck willen het vernieuwde regime voor de liquidatiebonus hervormen. 'We hebben daarvoor de steun van de partijtop', zeggen ze in koor. 'Met dit nieuwe voorstel trekt Open VLD naar de verkiezingen.'

Lees meer →

Schulden van OCMW's stijgen tot 2 miljard euro

vrijdag 4 april 2014  -  Het Nieuwsblad, pag. 6. 

De schulden van de Vlaamse OCMW's zijn in 2012 met 15,5 procent gestegen. In totaal gaat het nu al om bijna 2 miljard euro.

Lees meer →

Schuld OCMW's ontploft

donderdag 3 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De schulden van de Vlaamse OCMW's zijn in 2012 met 15,5 procent gestegen, tot bijna twee miljard euro. De stijging is veruit het grootst in Limburg: op een jaar tijd steeg de schuld van de 44 Limburgse OCMW's met liefst 40 procent, of 63 miljoen euro. "Tegenover 2009 bedraagt die stijging zelfs 51 procent. De nieuwe Vlaamse regering moet ingrijpen, want dit is voor de lokale besturen onhoudbaar", zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Schulden Vlaamse OCMW's stijgen tot bijna 2 miljard

donderdag 3 april 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7. 

De schulden van de Vlaamse steden en gemeenten zijn in 2012 gestegen tot bijna 8 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois.

Lees meer →

Gemeenteschuld stijgt traagst in Antwerpen

donderdag 3 april 2014  -  Gazet van Antwerpen, pag. 9. 

De schulden van de Vlaamse gemeenten en OCMW's zijn van 2009 tot 2012 fors gestegen. De stijging is het laagst in de provincie Antwerpen, al blijft de schuld per inwoner hoog.

Lees meer →

Jullie scores zijn wel erg streng

donderdag 27 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 18. 

Vijf jaar geleden kreeg de huidige parlementsvoorzitter, Jan Peumans (N-VA), van De Standaard zelf de trofee van beste parlementslid. Sinds gisteren is zijn opvolger bekend: zijn gouwgenoot Lode Vereeck, die zich als LDD-fractieleider een naam maakte in het Vlaams Parlement en nu als eerste opvolger op de Open VLD-kamerlijst in Limburg staat. Peumans kan zich volledig vinden in dat oordeel.

Lees meer →

Kiezers verdienen waar voor hun geld

woensdag 26 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 8. 

Open VLD-parlementslid en voormalig LDD-fractieleider Lode Vereeck voelt zich gevleid door zijn benoeming tot beste Vlaams parlementslid in het rapport van De Standaard.

Lees meer →

Vlaams Parlement klauwt niet

woensdag 26 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 2. 

Lode Vereeck (Open VLD) is volgens de redactie van De Standaard het beste Vlaams parlementslid van de voorbije zittingsperiode.

Lees meer →

Het Vlaams Parlement stelt teleur

woensdag 26 maart 2014  - Bart Brinckman  -  De Standaard, pag. 2. 

Open VLD deed een uitstekende transfer door Lode Vereeck na zijn LDD-avontuur terug te nemen. Als Vlaams parlementslid combineerde de Limburger een grote welsprekendheid met een uitstekende dossierkennis. Als geen ander slaagde Vereeck erin om met welgemikt opzoekingswerk nieuws te maken of vanuit de oppositie de regering in verlegenheid te brengen. Terecht roept De Standaard hem uit tot beste Vlaamse volksvertegenwoordiger.

Lees meer →

Parlement zonder panache

woensdag 26 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 2. 

Het Vlaams halfrond telt een aantal erg sterke parlementsleden. Maar helaas torsen de fracties ook massa's ballast. Veel lokale helden vallen op dit niveau door de mand. Het grote verloop en de eeuwige cumul deden de rest. Dit parlement snakt naar minder middelmaat, meer ambitie en, als het even kan, vijf jaar stabiliteit.

Lees meer →

Score: 8,5. Beste parlementslid in Vlaams parlement

woensdag 26 maart 2014  -  De Standaard, pag. 11. 

Oordeel: Vereeck, bijna de hele bestuursperiode lang de fractieleider van LDD, is uitgegroeid tot een referentiepunt van het Vlaams Parlement. Hij heeft zich als professor gesmeten in het politieke werk en beheerst intussen alle aspecten. Hij werkt hard op dossiers met goede medewerkers, werkt een ­visie uit en slaagt erin die in de media te brengen.

Lees meer →

952 miljoen nodig voor Vlaams onderzoek

dinsdag 25 maart 2014  - Maarten Goethals  -  De Standaard, pag. 14. 

Wil Vlaanderen een topregio worden, dan moet de volgende Vlaamse regering bijna een miljard extra pompen in wetenschappelijk onderzoek. Boven op de normale investeringen. Dat blijkt uit simulaties van minister Ingrid Lieten (sp.a) op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Lode Vereeck meest bedrijvige parlementslid

dinsdag 25 maart 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - Van de zestien Limburgers is Lode Vereeck veruit het meest actieve Vlaamse Parlementslid. Dat blijkt uit een doorlichting van de werkzaamheden van de 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers.

Lees meer →

Vereeck actiefste Limburgse parlementair

dinsdag 25 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 19. 

Lode Vereeck (Open Vld) is de actiefste Limburger in het Vlaams parlement. Dat blijkt uit cijfers van de website zewerkenvoorjou.be. Vereeck nam in deze legislatuur maar liefst 1.629 parlementaire initiatieven en is daarmee zelfs de derde meest actieve zetelhouder in Vlaanderen.

Lees meer →

Open VLD wil 15 miljard euro besparen

dinsdag 18 maart 2014  - Jasper D'Hoore  -  De Tijd, pag. 6. 

Open VLD wil tegen 2019 voor 15 miljard euro besparen op de overheidsinkomsten om een lastenverlaging voor werkgever en werknemers te financieren. Zo willen de liberalen 100.000 extra jobs creëren.

Lees meer →

Open Vld gaat voor 100.000 extra jobs

dinsdag 18 maart 2014  - Dieter Dujardin  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

Binnen de vijf jaar 100.000 jobs extra: dat is de ambitie die Open Vld naar voor schuift. Hoe? Door de belastingen met 10 miljard te verlagen, 15 miljard te besparen op de overheid én de werkloosheidsuitkering te beperken tot 3 jaar. "Noem het een afslankkuur, maar geen crashdieet. Daarvan beland je in het ziekenhuis of donder je van 't podium", knipogen de liberalen richting panda De Wever.

Lees meer →

5-5-5 versus 3D

dinsdag 18 maart 2014  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 7. 

Het aantal extra jobs is dé eyecatcher in de twee becijferde plannen die tot nu toe voorliggen. Met 100.000 extra jobs overtroeft Open VLD moeiteloos CD&V, dat het op 30.000 houdt. Nochtans beloven beide partijen eenlastenverlaging van 3 miljard - al zit daar bij CD&V al de al besliste 1,35 miljard van de huidige regering in (het competitiviteitspact) en komt die bij Open VLD er ­bovenop. Het Vlaamse sluitstuk(je) brengt voor de liberalen het aantal extra banen dankzij de lastenverlaging op 75.000.

Lees meer →

Citius, altius, fortius: het regent jobs bij Open VLD

dinsdag 18 maart 2014  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 6. 

'We zetten de overheid op dieet, maar het is geen crashdieet' Na CD&V onthult ook Open VLD haar cijfers. Het '5-5-5-plan' levert liefst 100.000 banen op en kost 22,5 miljard euro. Bijna 15 miljard vloeit voort uit het 'beknotten van de uitgaven' - al blijft het wachten op de details ervan.

Lees meer →

Liberalen spreken over 294.000 banen, zonder nieuwe belastingen

dinsdag 18 maart 2014  - Ann Van Den Broek  -  De Morgen, pag. 6. 

Om al die plannen te betalen zet Open Vld de overheid op een erg streng regime.

Lees meer →

Open VLD belooft 100.000 extra jobs

dinsdag 18 maart 2014  - Marjan Justaert  -  Het Nieuwsblad, pag. 9. 

Na CD&V onthult ook Open VLD haar cijfers. Het '5-5-5-plan' levert liefst 100.000 banen op en kost 22,5 miljard euro. Bijna 15 miljard vloeit voort uit het 'beknotten van de uitgaven' - al blijft het wachten op de details daarover.

Lees meer →

Limburg verliest miljoen euro per jaar aan boscompensatie

zaterdag 15 maart 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 6. 

BRUSSEL - "Net omdat wij een groene provincie zijn, verliest Limburg elk jaar een miljoen euro aan boscompensatie en draaien wij op voor de herbebossing van de rest van Vlaanderen. Onaanvaardbaar, zeker in tijden van economische crisis." Dat zeggen de Vlaams parlementsleden Lode Vereeck en Lydia Peeters van Open Vld.

Lees meer →

Antwerpen verliest miljoen euro per jaar aan boscompensatie

zaterdag 15 maart 2014  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 4. 

De provincies Antwerpen en Limburg verliezen jaarlijks ruim een miljoen euro aan boscompensatie en draaien op voor de herbebossing van de rest van Vlaanderen. "Dat is totaal onaanvaardbaar, zeker in crisistijd". Dat zeggen Vlaams parlementsleden Lode Vereeck en Lydia Peeters van Open Vld. Het Vlaamse Bosdecreet stelt dat gekapt bos dat verdwijnt door een bouwproject moet worden gecompenseerd.

Lees meer →

Open Vld geeft Peeters II een nipte voldoende

woensdag 5 maart 2014  - Tine Peeters  -  De Morgen, pag. 6. 

51% krijgt de Vlaamse regering van de liberalen; zij onderzochten honderd beloftes op tien beleidsdomeinen.

Lees meer →

Geen einde aan 48 lokale taksen op bedrijven

woensdag 5 maart 2014  -  De Tijd, pag. 1. 

48 lokale belastingen op ondernemingen zijn samen goed voor een kwart van de lokale inkomsten uit belastingen. Minister Muyters (N-VA) beloofde een vereenvoudiging van de lokale bedrijfsfiscaliteit, maar loste die belofte deze legislatuur niet in. Open VLD begrijpt niet waarom Muyters die 'quick win' liet liggen.

Lees meer →

Bedrijven moeten zich weg banen door bos van 48 lokale taksen

woensdag 5 maart 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6. 

48 verschillende bedrijfstaksen zijn goed voor bijna een kwart van de fiscale inkomsten van de Vlaamse gemeenten. De door Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters beloofde vereenvoudiging bleef dode letter.

Lees meer →

Belofte om te vereenvoudigen wordt niet uitgevoerd

woensdag 5 maart 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering en in het bijzonder minister van Begroting en Financiën Muyters (N-VA) hebben geen werk gemaakt van hun belofte om te komen tot een meer bedrijfsvriendelijk fiscaal klimaat in de gemeenten. Lode Vereeck (Open Vld) vindt dat een gemiste kans.

Lees meer →

5,6

woensdag 5 maart 2014  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

De Vlaamse regering moest vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten betalen op te laat betaalde facturen. Dat blijkt uit cijfers die Lode Vereeck (Open VLD) opvroeg bij minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA). 'Elektronische facturatie moet in de toekomst tot veel betere resultaten leiden', reageert Muyters.

Lees meer →

Te laat betaalde facturen kosten Vlaanderen 5,6 miljoen

woensdag 5 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten moeten neertellen op te laat betaalde facturen. Dat meldt 'Metro' op basis van cijfers die Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg. "Dat is verkwisting van belastinggeld. De Vlaamse overheid nam maatregelen om dit te verhelpen, maar veel verbetering is er blijkbaar niet." De 'verwijlintresten' lagen in 2013 vijf procent lager dan het jaar ervoor.

Lees meer →

Te laat betalen kost Vlaanderen 5,6 miljoen

woensdag 5 maart 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten moeten betalen op te laat betaalde facturen. Dat blijkt uit cijfers die Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg bij minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA). Dit is een stijging van 26,5 procent ten opzichte van 2011.

Lees meer →

N-VA doet PS-model over in Vlaanderen

dinsdag 4 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

Het Vlaams Energiebedrijf is een dure en volstrekt overbodige Vlaamse overheidsinstelling. De taken van het energiebedrijf kunnen perfect gedaan worden door bestaande instellingen en het zit op een berg geld (bijna 50 miljoen euro) waar het amper iets mee doet. De verkiezingsbelofte van N-VA is een pure verspilling van belastinggeld geworden. Daarmee brengt N-VA het PS-model in de praktijk in Vlaanderen.

Lees meer →