Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Open VLD wil sleutelen aan afkoopwet

maandag 7 april 2014  -  Het Nieuwsblad, pag. 9. 

De Vlaamse liberalen zijn bereid om de wet op de minnelijke schikking aan te passen. Dat heeft Open VLD'er Lode Vereeck gisteren in De Zevende Dag gezegd.

Lees meer →

'Vlaamse regering gedraagt zich als SOVJET-STAAT'

maandag 7 april 2014  - Ann Van den Broek en Roel Wauters  -  De Morgen, pag. 1. 

Vijf jaar lang probeerde Lode Vereeck allerhande documenten beet te krijgen via de officiële parlementaire weg. Meer dan eens tevergeefs. Maar wat hem als volksvertegenwoordiger niet lukte, kon wel als privépersoon. 'De Vlaamse regering gedraagt zich als een sovjet-staat.'

Lees meer →

'Gebrek aan transparantie regering is belachelijk'

maandag 7 april 2014  - Ann Van den Broek  -  De Morgen, pag. 5. 

Samen met Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Vereeck stelt ook Vlaams parlementsvoorzitter Peumans vast dat burger sneller info krijgt dan politici.

Lees meer →

Open VLD schaaft liquidatiebonus bij

vrijdag 4 april 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 7. 

De liberalen stellen een nieuwe regeling inzake liquidatie­bonussen voor, na de bakken kritiek die ze hebben gekregen.

Lees meer →

Vlaamse liberalen willen nieuw regime liquidatiebonus deels terugdraaien

vrijdag 4 april 2014  - Pieter Blomme  -  De Tijd, pag. 2. 

De 'nieuwe' Vlaamse liberalen Lode Vereeck en Daniëlle Van Wesenbeeck willen het vernieuwde regime voor de liquidatiebonus hervormen. 'We hebben daarvoor de steun van de partijtop', zeggen ze in koor. 'Met dit nieuwe voorstel trekt Open VLD naar de verkiezingen.'

Lees meer →

Schulden van OCMW's stijgen tot 2 miljard euro

vrijdag 4 april 2014  -  Het Nieuwsblad, pag. 6. 

De schulden van de Vlaamse OCMW's zijn in 2012 met 15,5 procent gestegen. In totaal gaat het nu al om bijna 2 miljard euro.

Lees meer →

Schuld OCMW's ontploft

donderdag 3 april 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De schulden van de Vlaamse OCMW's zijn in 2012 met 15,5 procent gestegen, tot bijna twee miljard euro. De stijging is veruit het grootst in Limburg: op een jaar tijd steeg de schuld van de 44 Limburgse OCMW's met liefst 40 procent, of 63 miljoen euro. "Tegenover 2009 bedraagt die stijging zelfs 51 procent. De nieuwe Vlaamse regering moet ingrijpen, want dit is voor de lokale besturen onhoudbaar", zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Schulden Vlaamse OCMW's stijgen tot bijna 2 miljard

donderdag 3 april 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7. 

De schulden van de Vlaamse steden en gemeenten zijn in 2012 gestegen tot bijna 8 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois.

Lees meer →

Gemeenteschuld stijgt traagst in Antwerpen

donderdag 3 april 2014  -  Gazet van Antwerpen, pag. 9. 

De schulden van de Vlaamse gemeenten en OCMW's zijn van 2009 tot 2012 fors gestegen. De stijging is het laagst in de provincie Antwerpen, al blijft de schuld per inwoner hoog.

Lees meer →

Jullie scores zijn wel erg streng

donderdag 27 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 18. 

Vijf jaar geleden kreeg de huidige parlementsvoorzitter, Jan Peumans (N-VA), van De Standaard zelf de trofee van beste parlementslid. Sinds gisteren is zijn opvolger bekend: zijn gouwgenoot Lode Vereeck, die zich als LDD-fractieleider een naam maakte in het Vlaams Parlement en nu als eerste opvolger op de Open VLD-kamerlijst in Limburg staat. Peumans kan zich volledig vinden in dat oordeel.

Lees meer →

Kiezers verdienen waar voor hun geld

woensdag 26 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 8. 

Open VLD-parlementslid en voormalig LDD-fractieleider Lode Vereeck voelt zich gevleid door zijn benoeming tot beste Vlaams parlementslid in het rapport van De Standaard.

Lees meer →

Vlaams Parlement klauwt niet

woensdag 26 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 2. 

Lode Vereeck (Open VLD) is volgens de redactie van De Standaard het beste Vlaams parlementslid van de voorbije zittingsperiode.

Lees meer →

Het Vlaams Parlement stelt teleur

woensdag 26 maart 2014  - Bart Brinckman  -  De Standaard, pag. 2. 

Open VLD deed een uitstekende transfer door Lode Vereeck na zijn LDD-avontuur terug te nemen. Als Vlaams parlementslid combineerde de Limburger een grote welsprekendheid met een uitstekende dossierkennis. Als geen ander slaagde Vereeck erin om met welgemikt opzoekingswerk nieuws te maken of vanuit de oppositie de regering in verlegenheid te brengen. Terecht roept De Standaard hem uit tot beste Vlaamse volksvertegenwoordiger.

Lees meer →

Parlement zonder panache

woensdag 26 maart 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 2. 

Het Vlaams halfrond telt een aantal erg sterke parlementsleden. Maar helaas torsen de fracties ook massa's ballast. Veel lokale helden vallen op dit niveau door de mand. Het grote verloop en de eeuwige cumul deden de rest. Dit parlement snakt naar minder middelmaat, meer ambitie en, als het even kan, vijf jaar stabiliteit.

Lees meer →

Score: 8,5. Beste parlementslid in Vlaams parlement

woensdag 26 maart 2014  -  De Standaard, pag. 11. 

Oordeel: Vereeck, bijna de hele bestuursperiode lang de fractieleider van LDD, is uitgegroeid tot een referentiepunt van het Vlaams Parlement. Hij heeft zich als professor gesmeten in het politieke werk en beheerst intussen alle aspecten. Hij werkt hard op dossiers met goede medewerkers, werkt een ­visie uit en slaagt erin die in de media te brengen.

Lees meer →

952 miljoen nodig voor Vlaams onderzoek

dinsdag 25 maart 2014  - Maarten Goethals  -  De Standaard, pag. 14. 

Wil Vlaanderen een topregio worden, dan moet de volgende Vlaamse regering bijna een miljard extra pompen in wetenschappelijk onderzoek. Boven op de normale investeringen. Dat blijkt uit simulaties van minister Ingrid Lieten (sp.a) op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Lode Vereeck (Open Vld).

Lees meer →

Lode Vereeck meest bedrijvige parlementslid

dinsdag 25 maart 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - Van de zestien Limburgers is Lode Vereeck veruit het meest actieve Vlaamse Parlementslid. Dat blijkt uit een doorlichting van de werkzaamheden van de 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers.

Lees meer →

Vereeck actiefste Limburgse parlementair

dinsdag 25 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 19. 

Lode Vereeck (Open Vld) is de actiefste Limburger in het Vlaams parlement. Dat blijkt uit cijfers van de website zewerkenvoorjou.be. Vereeck nam in deze legislatuur maar liefst 1.629 parlementaire initiatieven en is daarmee zelfs de derde meest actieve zetelhouder in Vlaanderen.

Lees meer →

Open VLD wil 15 miljard euro besparen

dinsdag 18 maart 2014  - Jasper D'Hoore  -  De Tijd, pag. 6. 

Open VLD wil tegen 2019 voor 15 miljard euro besparen op de overheidsinkomsten om een lastenverlaging voor werkgever en werknemers te financieren. Zo willen de liberalen 100.000 extra jobs creëren.

Lees meer →

Open Vld gaat voor 100.000 extra jobs

dinsdag 18 maart 2014  - Dieter Dujardin  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

Binnen de vijf jaar 100.000 jobs extra: dat is de ambitie die Open Vld naar voor schuift. Hoe? Door de belastingen met 10 miljard te verlagen, 15 miljard te besparen op de overheid én de werkloosheidsuitkering te beperken tot 3 jaar. "Noem het een afslankkuur, maar geen crashdieet. Daarvan beland je in het ziekenhuis of donder je van 't podium", knipogen de liberalen richting panda De Wever.

Lees meer →

5-5-5 versus 3D

dinsdag 18 maart 2014  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 7. 

Het aantal extra jobs is dé eyecatcher in de twee becijferde plannen die tot nu toe voorliggen. Met 100.000 extra jobs overtroeft Open VLD moeiteloos CD&V, dat het op 30.000 houdt. Nochtans beloven beide partijen eenlastenverlaging van 3 miljard - al zit daar bij CD&V al de al besliste 1,35 miljard van de huidige regering in (het competitiviteitspact) en komt die bij Open VLD er ­bovenop. Het Vlaamse sluitstuk(je) brengt voor de liberalen het aantal extra banen dankzij de lastenverlaging op 75.000.

Lees meer →

Citius, altius, fortius: het regent jobs bij Open VLD

dinsdag 18 maart 2014  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 6. 

'We zetten de overheid op dieet, maar het is geen crashdieet' Na CD&V onthult ook Open VLD haar cijfers. Het '5-5-5-plan' levert liefst 100.000 banen op en kost 22,5 miljard euro. Bijna 15 miljard vloeit voort uit het 'beknotten van de uitgaven' - al blijft het wachten op de details ervan.

Lees meer →

Liberalen spreken over 294.000 banen, zonder nieuwe belastingen

dinsdag 18 maart 2014  - Ann Van Den Broek  -  De Morgen, pag. 6. 

Om al die plannen te betalen zet Open Vld de overheid op een erg streng regime.

Lees meer →

Open VLD belooft 100.000 extra jobs

dinsdag 18 maart 2014  - Marjan Justaert  -  Het Nieuwsblad, pag. 9. 

Na CD&V onthult ook Open VLD haar cijfers. Het '5-5-5-plan' levert liefst 100.000 banen op en kost 22,5 miljard euro. Bijna 15 miljard vloeit voort uit het 'beknotten van de uitgaven' - al blijft het wachten op de details daarover.

Lees meer →

Limburg verliest miljoen euro per jaar aan boscompensatie

zaterdag 15 maart 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 6. 

BRUSSEL - "Net omdat wij een groene provincie zijn, verliest Limburg elk jaar een miljoen euro aan boscompensatie en draaien wij op voor de herbebossing van de rest van Vlaanderen. Onaanvaardbaar, zeker in tijden van economische crisis." Dat zeggen de Vlaams parlementsleden Lode Vereeck en Lydia Peeters van Open Vld.

Lees meer →

Antwerpen verliest miljoen euro per jaar aan boscompensatie

zaterdag 15 maart 2014  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 4. 

De provincies Antwerpen en Limburg verliezen jaarlijks ruim een miljoen euro aan boscompensatie en draaien op voor de herbebossing van de rest van Vlaanderen. "Dat is totaal onaanvaardbaar, zeker in crisistijd". Dat zeggen Vlaams parlementsleden Lode Vereeck en Lydia Peeters van Open Vld. Het Vlaamse Bosdecreet stelt dat gekapt bos dat verdwijnt door een bouwproject moet worden gecompenseerd.

Lees meer →

Open Vld geeft Peeters II een nipte voldoende

woensdag 5 maart 2014  - Tine Peeters  -  De Morgen, pag. 6. 

51% krijgt de Vlaamse regering van de liberalen; zij onderzochten honderd beloftes op tien beleidsdomeinen.

Lees meer →

Geen einde aan 48 lokale taksen op bedrijven

woensdag 5 maart 2014  -  De Tijd, pag. 1. 

48 lokale belastingen op ondernemingen zijn samen goed voor een kwart van de lokale inkomsten uit belastingen. Minister Muyters (N-VA) beloofde een vereenvoudiging van de lokale bedrijfsfiscaliteit, maar loste die belofte deze legislatuur niet in. Open VLD begrijpt niet waarom Muyters die 'quick win' liet liggen.

Lees meer →

Bedrijven moeten zich weg banen door bos van 48 lokale taksen

woensdag 5 maart 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6. 

48 verschillende bedrijfstaksen zijn goed voor bijna een kwart van de fiscale inkomsten van de Vlaamse gemeenten. De door Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters beloofde vereenvoudiging bleef dode letter.

Lees meer →

Belofte om te vereenvoudigen wordt niet uitgevoerd

woensdag 5 maart 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering en in het bijzonder minister van Begroting en Financiën Muyters (N-VA) hebben geen werk gemaakt van hun belofte om te komen tot een meer bedrijfsvriendelijk fiscaal klimaat in de gemeenten. Lode Vereeck (Open Vld) vindt dat een gemiste kans.

Lees meer →

5,6

woensdag 5 maart 2014  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

De Vlaamse regering moest vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten betalen op te laat betaalde facturen. Dat blijkt uit cijfers die Lode Vereeck (Open VLD) opvroeg bij minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA). 'Elektronische facturatie moet in de toekomst tot veel betere resultaten leiden', reageert Muyters.

Lees meer →

Te laat betaalde facturen kosten Vlaanderen 5,6 miljoen

woensdag 5 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten moeten neertellen op te laat betaalde facturen. Dat meldt 'Metro' op basis van cijfers die Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg. "Dat is verkwisting van belastinggeld. De Vlaamse overheid nam maatregelen om dit te verhelpen, maar veel verbetering is er blijkbaar niet." De 'verwijlintresten' lagen in 2013 vijf procent lager dan het jaar ervoor.

Lees meer →

Te laat betalen kost Vlaanderen 5,6 miljoen

woensdag 5 maart 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten moeten betalen op te laat betaalde facturen. Dat blijkt uit cijfers die Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg bij minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA). Dit is een stijging van 26,5 procent ten opzichte van 2011.

Lees meer →

N-VA doet PS-model over in Vlaanderen

dinsdag 4 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

Het Vlaams Energiebedrijf is een dure en volstrekt overbodige Vlaamse overheidsinstelling. De taken van het energiebedrijf kunnen perfect gedaan worden door bestaande instellingen en het zit op een berg geld (bijna 50 miljoen euro) waar het amper iets mee doet. De verkiezingsbelofte van N-VA is een pure verspilling van belastinggeld geworden. Daarmee brengt N-VA het PS-model in de praktijk in Vlaanderen.

Lees meer →

Vlaams Energiebedrijf is duur en overbodig

dinsdag 4 maart 2014  - Dominique Soenens  -  De Morgen, pag. 9. 

Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) is een dure en volstrekt overbodige Vlaamse overheidsinstelling. De taken van het VEB kunnen perfect gedaan door bestaande instellingen als het Vlaams Energieagentschap (VEA) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). De overheidsinstelling zit op een berg geld van bijna 50 miljoen euro waar het amper iets mee doet.

Lees meer →

Te laat betaalde facturen kosten Vlaanderen 5,6 miljoen

dinsdag 4 maart 2014  - Annelies Roose  -  Metro, pag. 2. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro interesten moeten betalen op te laat betaalde facturen. Dat is minder dan in 2012 (-5%), maar toch is Lode Vereeck (Open Vld) niet tevreden. «Dit is verkwisting van belastinggeld. De Vlaamse overheid nam maatregelen om dit probleem te verhelpen, maar veel verbetering is er blijkbaar niet.»

Lees meer →

Elektrische auto in de frigo

woensdag 26 februari 2014  - Guido Cloosterman  -  Het Belang van Limburg, pag. 9 

De Vlaamse overheid steekt de elektrische auto in de koelkast. Verbijsterend, net nu de Vlaamse regering alle hefbomen in handen heeft om elektrisch rijden te stimuleren.

Lees meer →

Elektrisch rijden niet aangemoedigd

woensdag 26 februari 2014  - Guido Cloosterman  -  Gazet van Antwerpen, pag. 10 

De Vlaamse overheid steekt de elektrische auto in de koelkast. "Verbijsterend", vindt Lode Vereeck (Open Vld). "Net nu de Vlaamse regering alle hefbomen in handen heeft om elektrisch rijden te stimuleren."

Lees meer →

10 geldvragen aan Lode Vereeck

zaterdag 22 februari 2014  - Sven Vonck  -  De Tijd, pag. 44 

Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (49), hoogleraar economie, hecht weinig belang aan materiële zaken en weet wat het is om uitgaven goed te moeten plannen.

Lees meer →

550.000 euro voor opleidingen aan 469 werknemers

woensdag 19 februari 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Nu de sluiting van Ford Genk nadert, heeft de Vlaamse regering een eerste steundossier ingediend bij de Europese Commissie. Ze vraagt 550.000 euro voor een VDAB-project om 469 ontslagen werknemers naar een andere baan te begeleiden. "Schouder aan schouder verder werken en niet onder elkaar kibbelen, is de boodschap. We moeten alle mogelijke steun proberen binnen te halen om de ontslagen werknemers naar een nieuwe baan te begeleiden. Voor nieuwe jobs in Limburg en bij uitbreiding in Vlaanderen is echter ook een drastische verlaging van de arbeidslasten nodig", besluit Vereeck.

Lees meer →

Kmo's leenden 1,9 miljard in tweede helft 2013

vrijdag 14 februari 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 9 

1,9 miljard kredieten aan KMO's is op zich goed nieuws. Maar als de Vlaamse regering stelt dat dit te danken is aan haar bankenplan, dan is dat niet correct. Want de banken maken (voorlopig) helemaal geen gebruik van de modaliteiten (waarborgregeling) uit het bankenplan.

Lees meer →

Open VLD is veranderd, net zoals ik

zaterdag 8 februari 2014  - Barbara Moens en Dries Bervoets  -  De Tijd, pag. 3 

'Met een nieuwe visietekst is Open VLD weer een frisse partij die duidelijke liberale keuzes maakt. De wereld is veranderd, net als Open VLD en ikzelf.'

Lees meer →

De liberalen bij de N-VA komen nog wel terug

zaterdag 8 februari 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 8 

Iedereen ziet toch wel dat economie, koopkracht en jobs de centrale thema's van de campagne zijn? Tja, ik ben econoom en politicus, dan ga ik nu toch niet aan de zijlijn staan?

Lees meer →

'Parel van het parlement' kiest voor Open VLD

vrijdag 7 februari 2014  - Simon Andries  -  Het Nieuwsblad, pag. 8  

Het noodlijdende Lijst Dedecker (LDD) ziet in het heetst van de strijd sterkhouder Lode Vereeck vertrekken naar tegenstander Open VLD. Vereeck moet wel hopen op een ministerpost voor Patrick Dewael om weer een parlementszetel te bemachtigen.

Lees meer →

M/V van de dag: Lode Vereeck

vrijdag 7 februari 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 2  

In het nieuws omdat hij een plaats als eerste opvolger krijgt op de Kamerlijst in Limburg.

Lees meer →

Verloren brilsmurf is weer thuis

vrijdag 7 februari 2014  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 9  

'Een onbetwist talent', wordt Lode Vereeck genoemd. Een talent dat met LDD helaas het verkeerde vehikel koos. Maar een overstap naar Open VLD geeft het parlementslid weer een waterkans op een politieke toekomst. En meteen gaat hij als een stamboekliberaal tekeer: 'Het plan van de N-VA is sociaal niet verantwoord.'

Lees meer →

Lode Vereeck ruilt LDD opnieuw in voor Open Vld

vrijdag 7 februari 2014  - Ann Van den Broek  -  De Morgen, pag. 7  

Amper enkele uren is Lode Vereeck weer lid van de blauwe stal en hij praat al over 'we' alsof hij Open Vld vijf jaar geleden nooit verruild heeft voor LDD. Eerste opvolger op de Kamerlijst van de liberalen in Limburg wordt hij, en medewerker van de studiedienst. Een job die hij zal blijven combineren met zijn werk als professor economie aan de UHasselt.

Lees meer →

"Bij Open Vld kom ik opnieuw thuis"

donderdag 6 februari 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Vlaams Parlementslid Lode Vereeck neemt vandaag (donderdag) ontslag uit de LDD-fractie en keert terug naar Open Vld. Bij de verkiezingen van 25 mei krijgt hij daar de eerste opvolgersplaats op de Limburgse Kamerlijst. Voorts gaat de prof economie de studiedienst van de Vlaamse liberalen versterken om het economisch programma van Open Vld te verfijnen. "Zowel op professioneel als op menselijk vlak ben ik erg tevreden. Na een onderbreking van vijf jaar voelt dit aan als thuiskomen", glundert de Diepenbekenaar.

Lees meer →

Lode Vereeck keert terug naar Open Vld

donderdag 6 februari 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1  

BRUSSEL - Vlaams parlementslid Lode Vereeck (49) neemt vandaag ontslag uit de LDD-fractie. Hij keert terug naar Open Vld. Bij de verkiezingen van 25 mei wordt hij daar eerste opvolger op de Kamerlijst in Limburg. "Dit voelt aan als thuiskomen."

Lees meer →

Verkoop Vlaamse gronden kost meer dan het opbrengt

vrijdag 31 januari 2014  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 6 

De Vlaamse begroting van 2013 is afgesloten met een klein overschot van 174,6 miljoen euro. Maar een spook uit het verleden zal die begroting wel nog tot 2034 blijven achtervolgen: de omstreden verkoop van de Aquafingronden.

Lees meer →