Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Antwerpen verliest miljoen euro per jaar aan boscompensatie

zaterdag 15 maart 2014  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 4. 

De provincies Antwerpen en Limburg verliezen jaarlijks ruim een miljoen euro aan boscompensatie en draaien op voor de herbebossing van de rest van Vlaanderen. "Dat is totaal onaanvaardbaar, zeker in crisistijd". Dat zeggen Vlaams parlementsleden Lode Vereeck en Lydia Peeters van Open Vld. Het Vlaamse Bosdecreet stelt dat gekapt bos dat verdwijnt door een bouwproject moet worden gecompenseerd.

Lees meer →

Open Vld geeft Peeters II een nipte voldoende

woensdag 5 maart 2014  - Tine Peeters  -  De Morgen, pag. 6. 

51% krijgt de Vlaamse regering van de liberalen; zij onderzochten honderd beloftes op tien beleidsdomeinen.

Lees meer →

Geen einde aan 48 lokale taksen op bedrijven

woensdag 5 maart 2014  -  De Tijd, pag. 1. 

48 lokale belastingen op ondernemingen zijn samen goed voor een kwart van de lokale inkomsten uit belastingen. Minister Muyters (N-VA) beloofde een vereenvoudiging van de lokale bedrijfsfiscaliteit, maar loste die belofte deze legislatuur niet in. Open VLD begrijpt niet waarom Muyters die 'quick win' liet liggen.

Lees meer →

Bedrijven moeten zich weg banen door bos van 48 lokale taksen

woensdag 5 maart 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6. 

48 verschillende bedrijfstaksen zijn goed voor bijna een kwart van de fiscale inkomsten van de Vlaamse gemeenten. De door Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters beloofde vereenvoudiging bleef dode letter.

Lees meer →

Belofte om te vereenvoudigen wordt niet uitgevoerd

woensdag 5 maart 2014  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering en in het bijzonder minister van Begroting en Financiën Muyters (N-VA) hebben geen werk gemaakt van hun belofte om te komen tot een meer bedrijfsvriendelijk fiscaal klimaat in de gemeenten. Lode Vereeck (Open Vld) vindt dat een gemiste kans.

Lees meer →

5,6

woensdag 5 maart 2014  -  Het Nieuwsblad, pag. 8. 

De Vlaamse regering moest vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten betalen op te laat betaalde facturen. Dat blijkt uit cijfers die Lode Vereeck (Open VLD) opvroeg bij minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA). 'Elektronische facturatie moet in de toekomst tot veel betere resultaten leiden', reageert Muyters.

Lees meer →

Te laat betaalde facturen kosten Vlaanderen 5,6 miljoen

woensdag 5 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten moeten neertellen op te laat betaalde facturen. Dat meldt 'Metro' op basis van cijfers die Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg. "Dat is verkwisting van belastinggeld. De Vlaamse overheid nam maatregelen om dit te verhelpen, maar veel verbetering is er blijkbaar niet." De 'verwijlintresten' lagen in 2013 vijf procent lager dan het jaar ervoor.

Lees meer →

Te laat betalen kost Vlaanderen 5,6 miljoen

woensdag 5 maart 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 8. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro intresten moeten betalen op te laat betaalde facturen. Dat blijkt uit cijfers die Lode Vereeck (Open Vld) opvroeg bij minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA). Dit is een stijging van 26,5 procent ten opzichte van 2011.

Lees meer →

N-VA doet PS-model over in Vlaanderen

dinsdag 4 maart 2014  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2. 

Het Vlaams Energiebedrijf is een dure en volstrekt overbodige Vlaamse overheidsinstelling. De taken van het energiebedrijf kunnen perfect gedaan worden door bestaande instellingen en het zit op een berg geld (bijna 50 miljoen euro) waar het amper iets mee doet. De verkiezingsbelofte van N-VA is een pure verspilling van belastinggeld geworden. Daarmee brengt N-VA het PS-model in de praktijk in Vlaanderen.

Lees meer →

Vlaams Energiebedrijf is duur en overbodig

dinsdag 4 maart 2014  - Dominique Soenens  -  De Morgen, pag. 9. 

Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) is een dure en volstrekt overbodige Vlaamse overheidsinstelling. De taken van het VEB kunnen perfect gedaan door bestaande instellingen als het Vlaams Energieagentschap (VEA) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). De overheidsinstelling zit op een berg geld van bijna 50 miljoen euro waar het amper iets mee doet.

Lees meer →

Te laat betaalde facturen kosten Vlaanderen 5,6 miljoen

dinsdag 4 maart 2014  - Annelies Roose  -  Metro, pag. 2. 

BRUSSEL - De Vlaamse regering heeft vorig jaar 5,6 miljoen euro interesten moeten betalen op te laat betaalde facturen. Dat is minder dan in 2012 (-5%), maar toch is Lode Vereeck (Open Vld) niet tevreden. «Dit is verkwisting van belastinggeld. De Vlaamse overheid nam maatregelen om dit probleem te verhelpen, maar veel verbetering is er blijkbaar niet.»

Lees meer →

Elektrische auto in de frigo

woensdag 26 februari 2014  - Guido Cloosterman  -  Het Belang van Limburg, pag. 9 

De Vlaamse overheid steekt de elektrische auto in de koelkast. Verbijsterend, net nu de Vlaamse regering alle hefbomen in handen heeft om elektrisch rijden te stimuleren.

Lees meer →

Elektrisch rijden niet aangemoedigd

woensdag 26 februari 2014  - Guido Cloosterman  -  Gazet van Antwerpen, pag. 10 

De Vlaamse overheid steekt de elektrische auto in de koelkast. "Verbijsterend", vindt Lode Vereeck (Open Vld). "Net nu de Vlaamse regering alle hefbomen in handen heeft om elektrisch rijden te stimuleren."

Lees meer →

10 geldvragen aan Lode Vereeck

zaterdag 22 februari 2014  - Sven Vonck  -  De Tijd, pag. 44 

Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (49), hoogleraar economie, hecht weinig belang aan materiële zaken en weet wat het is om uitgaven goed te moeten plannen.

Lees meer →

550.000 euro voor opleidingen aan 469 werknemers

woensdag 19 februari 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Nu de sluiting van Ford Genk nadert, heeft de Vlaamse regering een eerste steundossier ingediend bij de Europese Commissie. Ze vraagt 550.000 euro voor een VDAB-project om 469 ontslagen werknemers naar een andere baan te begeleiden. "Schouder aan schouder verder werken en niet onder elkaar kibbelen, is de boodschap. We moeten alle mogelijke steun proberen binnen te halen om de ontslagen werknemers naar een nieuwe baan te begeleiden. Voor nieuwe jobs in Limburg en bij uitbreiding in Vlaanderen is echter ook een drastische verlaging van de arbeidslasten nodig", besluit Vereeck.

Lees meer →

Kmo's leenden 1,9 miljard in tweede helft 2013

vrijdag 14 februari 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 9 

1,9 miljard kredieten aan KMO's is op zich goed nieuws. Maar als de Vlaamse regering stelt dat dit te danken is aan haar bankenplan, dan is dat niet correct. Want de banken maken (voorlopig) helemaal geen gebruik van de modaliteiten (waarborgregeling) uit het bankenplan.

Lees meer →

Open VLD is veranderd, net zoals ik

zaterdag 8 februari 2014  - Barbara Moens en Dries Bervoets  -  De Tijd, pag. 3 

'Met een nieuwe visietekst is Open VLD weer een frisse partij die duidelijke liberale keuzes maakt. De wereld is veranderd, net als Open VLD en ikzelf.'

Lees meer →

De liberalen bij de N-VA komen nog wel terug

zaterdag 8 februari 2014  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 8 

Iedereen ziet toch wel dat economie, koopkracht en jobs de centrale thema's van de campagne zijn? Tja, ik ben econoom en politicus, dan ga ik nu toch niet aan de zijlijn staan?

Lees meer →

'Parel van het parlement' kiest voor Open VLD

vrijdag 7 februari 2014  - Simon Andries  -  Het Nieuwsblad, pag. 8  

Het noodlijdende Lijst Dedecker (LDD) ziet in het heetst van de strijd sterkhouder Lode Vereeck vertrekken naar tegenstander Open VLD. Vereeck moet wel hopen op een ministerpost voor Patrick Dewael om weer een parlementszetel te bemachtigen.

Lees meer →

M/V van de dag: Lode Vereeck

vrijdag 7 februari 2014  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 2  

In het nieuws omdat hij een plaats als eerste opvolger krijgt op de Kamerlijst in Limburg.

Lees meer →

Verloren brilsmurf is weer thuis

vrijdag 7 februari 2014  - Marjan Justaert  -  De Standaard, pag. 9  

'Een onbetwist talent', wordt Lode Vereeck genoemd. Een talent dat met LDD helaas het verkeerde vehikel koos. Maar een overstap naar Open VLD geeft het parlementslid weer een waterkans op een politieke toekomst. En meteen gaat hij als een stamboekliberaal tekeer: 'Het plan van de N-VA is sociaal niet verantwoord.'

Lees meer →

Lode Vereeck ruilt LDD opnieuw in voor Open Vld

vrijdag 7 februari 2014  - Ann Van den Broek  -  De Morgen, pag. 7  

Amper enkele uren is Lode Vereeck weer lid van de blauwe stal en hij praat al over 'we' alsof hij Open Vld vijf jaar geleden nooit verruild heeft voor LDD. Eerste opvolger op de Kamerlijst van de liberalen in Limburg wordt hij, en medewerker van de studiedienst. Een job die hij zal blijven combineren met zijn werk als professor economie aan de UHasselt.

Lees meer →

"Bij Open Vld kom ik opnieuw thuis"

donderdag 6 februari 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Vlaams Parlementslid Lode Vereeck neemt vandaag (donderdag) ontslag uit de LDD-fractie en keert terug naar Open Vld. Bij de verkiezingen van 25 mei krijgt hij daar de eerste opvolgersplaats op de Limburgse Kamerlijst. Voorts gaat de prof economie de studiedienst van de Vlaamse liberalen versterken om het economisch programma van Open Vld te verfijnen. "Zowel op professioneel als op menselijk vlak ben ik erg tevreden. Na een onderbreking van vijf jaar voelt dit aan als thuiskomen", glundert de Diepenbekenaar.

Lees meer →

Lode Vereeck keert terug naar Open Vld

donderdag 6 februari 2014  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1  

BRUSSEL - Vlaams parlementslid Lode Vereeck (49) neemt vandaag ontslag uit de LDD-fractie. Hij keert terug naar Open Vld. Bij de verkiezingen van 25 mei wordt hij daar eerste opvolger op de Kamerlijst in Limburg. "Dit voelt aan als thuiskomen."

Lees meer →

Verkoop Vlaamse gronden kost meer dan het opbrengt

vrijdag 31 januari 2014  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 6 

De Vlaamse begroting van 2013 is afgesloten met een klein overschot van 174,6 miljoen euro. Maar een spook uit het verleden zal die begroting wel nog tot 2034 blijven achtervolgen: de omstreden verkoop van de Aquafingronden.

Lees meer →

Ford-grond tot 180 miljoen waard

vrijdag 17 januari 2014  - DIMITRI MEUS  -  Het Laatste Nieuws, pag. 17 

Wie de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek wil kopen, kan maar beter een flink pak geld op tafel leggen. Volgens schattingen zouden de terreinen minstens 41 tot zelfs 180 miljoen euro waard zijn. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is wel bereid de prijs flink te laten zakken, in ruil voor een project met grote tewerkstelling.

Lees meer →

Ford-grond tot 180 miljoen waard

vrijdag 17 januari 2014  - DIMITRI MEUS  -  Het Laatste Nieuws, pag. 17 

Wie de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek wil kopen, kan maar beter een flink pak geld op tafel leggen. Volgens schattingen zouden de terreinen minstens 41 tot zelfs 180 miljoen euro waard zijn. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is wel bereid de prijs flink te laten zakken, in ruil voor een project met grote tewerkstelling.

Lees meer →

Kandidaten voor delen site Ford Genk

vrijdag 17 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 21 

BRUSSEL - De Vlaamse regering voert momenteel gesprekken met kandidaat-investeerders voor de site van Ford Genk. Dat is gisteren gebleken in de commissie Economie van het Vlaamse parlement. Er zijn kandidaten voor delen van de site, maar niet voor het geheel.

Lees meer →

Ford-site onder marktprijs in ruil voor jobs

vrijdag 17 januari 2014  -  De Tijd, pag. 4 

Vlaams minister-president Kris Peeters sluit een verkoop van de Genkse Ford-site onder de marktprijs niet uit, indien die prijs deel zou uitmaken van een akkoord over een investeringsproject met een grote tewerkstelling.

Lees meer →

Helft 'Ford-vacatures' bij de VDAB ingevuld

vrijdag 10 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 18 

GENK - Van de 785 vacatures die eind oktober op de website van de VDAB werden aangekondigd voor werknemers van Ford Genk en van de toeleveranciers, zijn er inmiddels 355 ingevuld. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

KlimOp-leningen LRM groot succes

maandag 6 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

BRUSSEL - De KlimOp-lening van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM voor kleine ondernemingen is een enorm succes. Tijdens de eerste vier maanden waren er al 189 aanvragen. Ondertussen werden ook al 8 leningen toegekend en worden er 49 dossiers onderzocht.

Lees meer →

189 bedrijven vragen lening voor Limburgse investering

maandag 6 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - De KlimOp-lening van de LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) voor kleine ondernemingen is een enorm succes. Tijdens de eerste vier maanden waren er al 189 aanvragen. Ondertussen werden al 8 leningen toegekend en worden 49 dossiers onderzocht.

Lees meer →

Het goede voorbeeld

zaterdag 4 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Dat de Vlaamse consument geen elektrische wagen lust, wisten we al. Maar nu blijken ook de Vlaamse steden en gemeenten niet geïnteresseerd te zijn in elektrische auto's. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck.

Lees meer →

Tips voor meer elektrisch verkeer

zaterdag 4 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

BRUSSEL - Lode Vereeck vindt het jammer dat zo weinig gemeenten en provincies gebruik maken van de subsidies, want ze hebben in zijn ogen een voorbeeldfunctie om te komen naar een omslag naar meer milieuvriendelijke voertuigen. Zelf stelt hij tien maatregelen voor om tot die omslag te komen.

Lees meer →

Gemeenten hebben geen interesse in elektrische auto's

zaterdag 4 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

BRUSSEL - De Vlaamse regering geeft gemeenten subsidies voor de aankoop van elektrische voertuigen, maar die zijn niet geïnteresseerd. De 308 gemeenten en vijf provincies hebben samen amper 68 voertuigen gekocht met subsidies.

Lees meer →

Lode Vereeck: "DHI kan ook zonder Salk-geld"

donderdag 26 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

"De inspectie financiën heeft negatief advies gegeven aan het DHI-project van iMinds", zegt Lode Vereeck, Vlaams parlementslid van LDD.

Lees meer →

1,1 miljoen voor begeleiding Ford-werknemers

dinsdag 24 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft bij het Europees Globalisatiefonds een eerste pakket aan hertewerkstellingsmaatregelen voor Ford-werknemers ingediend. Daar is een bedrag van 1,1 miljoen euro mee gemoeid.

Lees meer →

248 miljoen voor rioleringswerken

zaterdag 21 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

De Vlaamse regering investeert in 2014 in totaal voor 248 miljoen euro in gemeentelijke rioleringswerken. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege uitgerekend. Sinds 1996 werd er voor 1.418,6 miljoen euro geïnvesteerd in rioleringswerken. Limburg is de beste leerling van de klas met 323,7 miljoen euro aan investeringen.

Lees meer →

Site makkelijk 180 miljoen euro waard

zaterdag 21 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

De grond en de gebouwen van Ford in Genk zijn op de markt gemakkelijk 180 miljoen euro waard. Dat becijfert Marcel Schouteden van InTrust, industrieel vastgoedexpert.

Lees meer →

LDD is klein, mijn invloed is beperkt

donderdag 19 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 13 

Dat ik in deze lijst sta, zie ik als een blijk van waardering voor mijn werk. Al moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat mijn invloed in Limburg als lid van een kleine oppositiepartij (LDD) beperkt is. Het enige dat ik vanuit de oppositie kan doen, is objectieve en wetenschappelijk onderbouwde analyses geven van maatschappelijke, en in het bijzonder economische, problemen.

Lees meer →

Dubbelinterview - Eric Van Rompuy (CD&V) en Lode Vereeck (LDD) wikken en wegen de begroting

dinsdag 17 december 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 12 

Over de begroting zijn ze het niet eens. Eric Van Rompuy (CD&V) looft het evenwicht, Lode Vereeck (LDD) trekt het in twijfel. Maar voor de verwezenlijkingen van de Vlaamse regering zijn ze eensgezind onverbiddelijk.

Lees meer →

Vlaams bezoekerscentrum van 605.000 euro in steigers

vrijdag 13 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 8 

BRUSSEL - In zijn tentoonstellingszaal 'De Loketten' wil het Vast Bureau van het Vlaams parlement een interactief bezoekerscentrum van 605.000 euro onderbrengen. De beslissing veroorzaakt nogal wat commotie, zowel bij leden van de meerderheid als bij de oppositie.

Lees meer →

Nieuw bezoekerscentrum Vlaams Parlement heeft kostenplaatje van 600.000 euro

vrijdag 13 december 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 10 

Het geld dat is uitgespaard moet blijkbaar op. Kunnen we onze bezoekers niet op een andere manier ontvangen? vlaams fractievoorzitter LDD, lode vereeck Het Vlaams Parlement schort zijn tijdelijke tentoonstellingen op en plant een nieuw bezoekerscentrum. Daar hangt een prijskaartje van 605.000 euro aan vast. Te duur, vindt de oppositie.

Lees meer →

Openstaande factuur bodemsaneringen: €63.500.000

maandag 9 december 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 1 

5,1 miljoen euro, dat kon de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij de afgelopen maanden recupereren voor de bodemsaneringen. De overige 63,5 miljoen euro ziet Vlaanderen wellicht nooit terug.

Lees meer →

Laarzen mogen ook u iets kosten

donderdag 5 december 2013  - SARA ENGELEN  -  De Morgen, pag. 6 

De lancering van het paar exclusieve laarzen van A.F. Vandevorst wordt gesubsidieerd voor 175.000 euro door de Vlaamse overheid. 'Dit geld kunnen we beter besteden.'

Lees meer →

Tramlijn Hasselt-Maastrichtplots helft minder rendabel

woensdag 4 december 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De Spartacus-tramlijn 1 tussen Hasselt en Maastricht zal de helft minder rendabel zijn dan gedacht. Een nota van de Vlaamse regering raamt de jaarlijkse exploitatiekost nu op 29,2 miljoen euro en de opbrengst op 6 miljoen euro. Dat komt neer op een kostendekkingsgraad van 20,8 procent. Twee jaar geleden was dat nog 27,3 miljoen euro kosten tegenover 10,5 miljoen euro opbrengsten, wat betekent dat De Lijn 38,5 procent van de uitgaven van deze tramlijn met eigen inkomsten zou kunnen financieren.

Lees meer →

Staatshervorming slaat gat van 2,4 miljard in begroting

dinsdag 3 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - Als gevolg van de zesde staatshervorming moet de volgende Vlaamse regering tegen 2019 liefst 2,4 miljard euro besparen om de begroting in evenwicht te houden. Dit is de grootste saneringsoperatie ooit.

Lees meer →

Vlaanderen wacht grootste besparingsoperatie ooit

dinsdag 3 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - "Ten gevolge van de zesde staatshervorming zal de volgende Vlaamse regering tegen 2019 cumulatief 2,4 miljard euro moeten besparen om het begrotingsevenwicht te behouden. Dat is de grootste saneringsoperatie ooit." Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) op basis van de meerjarenbegroting van Vlaams Begrotingsminister Philippe Muyters.

Lees meer →

Vlaanderen verliest 7,8 miljard

dinsdag 3 december 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 1 

Factuur zesde staatshervorming nog hoger dan ramingen N-VA, berekent Vlaamse regering

Lees meer →

Volgende Vlaamse ploeg moet 2,4 miljard euro besparen

dinsdag 3 december 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

De volgende Vlaamse regering moet door de nieuwe financieringswet flink besparen. Voor de hele legislatuur gaat het om 2,4 miljard euro. Dan is er nog geen euro besteed aan nieuw beleid.

Lees meer →