Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Ford-grond tot 180 miljoen waard

vrijdag 17 januari 2014  - DIMITRI MEUS  -  Het Laatste Nieuws, pag. 17 

Wie de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek wil kopen, kan maar beter een flink pak geld op tafel leggen. Volgens schattingen zouden de terreinen minstens 41 tot zelfs 180 miljoen euro waard zijn. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is wel bereid de prijs flink te laten zakken, in ruil voor een project met grote tewerkstelling.

Lees meer →

Ford-grond tot 180 miljoen waard

vrijdag 17 januari 2014  - DIMITRI MEUS  -  Het Laatste Nieuws, pag. 17 

Wie de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek wil kopen, kan maar beter een flink pak geld op tafel leggen. Volgens schattingen zouden de terreinen minstens 41 tot zelfs 180 miljoen euro waard zijn. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is wel bereid de prijs flink te laten zakken, in ruil voor een project met grote tewerkstelling.

Lees meer →

Kandidaten voor delen site Ford Genk

vrijdag 17 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 21 

BRUSSEL - De Vlaamse regering voert momenteel gesprekken met kandidaat-investeerders voor de site van Ford Genk. Dat is gisteren gebleken in de commissie Economie van het Vlaamse parlement. Er zijn kandidaten voor delen van de site, maar niet voor het geheel.

Lees meer →

Ford-site onder marktprijs in ruil voor jobs

vrijdag 17 januari 2014  -  De Tijd, pag. 4 

Vlaams minister-president Kris Peeters sluit een verkoop van de Genkse Ford-site onder de marktprijs niet uit, indien die prijs deel zou uitmaken van een akkoord over een investeringsproject met een grote tewerkstelling.

Lees meer →

Helft 'Ford-vacatures' bij de VDAB ingevuld

vrijdag 10 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 18 

GENK - Van de 785 vacatures die eind oktober op de website van de VDAB werden aangekondigd voor werknemers van Ford Genk en van de toeleveranciers, zijn er inmiddels 355 ingevuld. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

KlimOp-leningen LRM groot succes

maandag 6 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

BRUSSEL - De KlimOp-lening van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM voor kleine ondernemingen is een enorm succes. Tijdens de eerste vier maanden waren er al 189 aanvragen. Ondertussen werden ook al 8 leningen toegekend en worden er 49 dossiers onderzocht.

Lees meer →

189 bedrijven vragen lening voor Limburgse investering

maandag 6 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - De KlimOp-lening van de LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) voor kleine ondernemingen is een enorm succes. Tijdens de eerste vier maanden waren er al 189 aanvragen. Ondertussen werden al 8 leningen toegekend en worden 49 dossiers onderzocht.

Lees meer →

Het goede voorbeeld

zaterdag 4 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Dat de Vlaamse consument geen elektrische wagen lust, wisten we al. Maar nu blijken ook de Vlaamse steden en gemeenten niet geïnteresseerd te zijn in elektrische auto's. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck.

Lees meer →

Tips voor meer elektrisch verkeer

zaterdag 4 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

BRUSSEL - Lode Vereeck vindt het jammer dat zo weinig gemeenten en provincies gebruik maken van de subsidies, want ze hebben in zijn ogen een voorbeeldfunctie om te komen naar een omslag naar meer milieuvriendelijke voertuigen. Zelf stelt hij tien maatregelen voor om tot die omslag te komen.

Lees meer →

Gemeenten hebben geen interesse in elektrische auto's

zaterdag 4 januari 2014  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

BRUSSEL - De Vlaamse regering geeft gemeenten subsidies voor de aankoop van elektrische voertuigen, maar die zijn niet geïnteresseerd. De 308 gemeenten en vijf provincies hebben samen amper 68 voertuigen gekocht met subsidies.

Lees meer →

Lode Vereeck: "DHI kan ook zonder Salk-geld"

donderdag 26 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

"De inspectie financiën heeft negatief advies gegeven aan het DHI-project van iMinds", zegt Lode Vereeck, Vlaams parlementslid van LDD.

Lees meer →

1,1 miljoen voor begeleiding Ford-werknemers

dinsdag 24 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft bij het Europees Globalisatiefonds een eerste pakket aan hertewerkstellingsmaatregelen voor Ford-werknemers ingediend. Daar is een bedrag van 1,1 miljoen euro mee gemoeid.

Lees meer →

248 miljoen voor rioleringswerken

zaterdag 21 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

De Vlaamse regering investeert in 2014 in totaal voor 248 miljoen euro in gemeentelijke rioleringswerken. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege uitgerekend. Sinds 1996 werd er voor 1.418,6 miljoen euro geïnvesteerd in rioleringswerken. Limburg is de beste leerling van de klas met 323,7 miljoen euro aan investeringen.

Lees meer →

Site makkelijk 180 miljoen euro waard

zaterdag 21 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

De grond en de gebouwen van Ford in Genk zijn op de markt gemakkelijk 180 miljoen euro waard. Dat becijfert Marcel Schouteden van InTrust, industrieel vastgoedexpert.

Lees meer →

LDD is klein, mijn invloed is beperkt

donderdag 19 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 13 

Dat ik in deze lijst sta, zie ik als een blijk van waardering voor mijn werk. Al moet ik in alle eerlijkheid toegeven dat mijn invloed in Limburg als lid van een kleine oppositiepartij (LDD) beperkt is. Het enige dat ik vanuit de oppositie kan doen, is objectieve en wetenschappelijk onderbouwde analyses geven van maatschappelijke, en in het bijzonder economische, problemen.

Lees meer →

Dubbelinterview - Eric Van Rompuy (CD&V) en Lode Vereeck (LDD) wikken en wegen de begroting

dinsdag 17 december 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 12 

Over de begroting zijn ze het niet eens. Eric Van Rompuy (CD&V) looft het evenwicht, Lode Vereeck (LDD) trekt het in twijfel. Maar voor de verwezenlijkingen van de Vlaamse regering zijn ze eensgezind onverbiddelijk.

Lees meer →

Vlaams bezoekerscentrum van 605.000 euro in steigers

vrijdag 13 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 8 

BRUSSEL - In zijn tentoonstellingszaal 'De Loketten' wil het Vast Bureau van het Vlaams parlement een interactief bezoekerscentrum van 605.000 euro onderbrengen. De beslissing veroorzaakt nogal wat commotie, zowel bij leden van de meerderheid als bij de oppositie.

Lees meer →

Nieuw bezoekerscentrum Vlaams Parlement heeft kostenplaatje van 600.000 euro

vrijdag 13 december 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 10 

Het geld dat is uitgespaard moet blijkbaar op. Kunnen we onze bezoekers niet op een andere manier ontvangen? vlaams fractievoorzitter LDD, lode vereeck Het Vlaams Parlement schort zijn tijdelijke tentoonstellingen op en plant een nieuw bezoekerscentrum. Daar hangt een prijskaartje van 605.000 euro aan vast. Te duur, vindt de oppositie.

Lees meer →

Openstaande factuur bodemsaneringen: €63.500.000

maandag 9 december 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 1 

5,1 miljoen euro, dat kon de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij de afgelopen maanden recupereren voor de bodemsaneringen. De overige 63,5 miljoen euro ziet Vlaanderen wellicht nooit terug.

Lees meer →

Laarzen mogen ook u iets kosten

donderdag 5 december 2013  - SARA ENGELEN  -  De Morgen, pag. 6 

De lancering van het paar exclusieve laarzen van A.F. Vandevorst wordt gesubsidieerd voor 175.000 euro door de Vlaamse overheid. 'Dit geld kunnen we beter besteden.'

Lees meer →

Tramlijn Hasselt-Maastrichtplots helft minder rendabel

woensdag 4 december 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De Spartacus-tramlijn 1 tussen Hasselt en Maastricht zal de helft minder rendabel zijn dan gedacht. Een nota van de Vlaamse regering raamt de jaarlijkse exploitatiekost nu op 29,2 miljoen euro en de opbrengst op 6 miljoen euro. Dat komt neer op een kostendekkingsgraad van 20,8 procent. Twee jaar geleden was dat nog 27,3 miljoen euro kosten tegenover 10,5 miljoen euro opbrengsten, wat betekent dat De Lijn 38,5 procent van de uitgaven van deze tramlijn met eigen inkomsten zou kunnen financieren.

Lees meer →

Staatshervorming slaat gat van 2,4 miljard in begroting

dinsdag 3 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - Als gevolg van de zesde staatshervorming moet de volgende Vlaamse regering tegen 2019 liefst 2,4 miljard euro besparen om de begroting in evenwicht te houden. Dit is de grootste saneringsoperatie ooit.

Lees meer →

Vlaanderen wacht grootste besparingsoperatie ooit

dinsdag 3 december 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - "Ten gevolge van de zesde staatshervorming zal de volgende Vlaamse regering tegen 2019 cumulatief 2,4 miljard euro moeten besparen om het begrotingsevenwicht te behouden. Dat is de grootste saneringsoperatie ooit." Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) op basis van de meerjarenbegroting van Vlaams Begrotingsminister Philippe Muyters.

Lees meer →

Vlaanderen verliest 7,8 miljard

dinsdag 3 december 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 1 

Factuur zesde staatshervorming nog hoger dan ramingen N-VA, berekent Vlaamse regering

Lees meer →

Volgende Vlaamse ploeg moet 2,4 miljard euro besparen

dinsdag 3 december 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

De volgende Vlaamse regering moet door de nieuwe financieringswet flink besparen. Voor de hele legislatuur gaat het om 2,4 miljard euro. Dan is er nog geen euro besteed aan nieuw beleid.

Lees meer →

Btw-verlaging levert niks op, maar kost gezin 7,5 euro

maandag 2 december 2013  - DIETER DUJARDIN  -  Het Laatste Nieuws, pag. 6 

Dit zal een gat in de begroting slaan, en als dat gedicht wordt met nieuwe belastingen, zullen we het zeker voelen. Lode Vereeck (LDD) "De verlaging van de btw op elektriciteit zal een gezin niet 100 euro per jaar opleveren, maar 7,5 euro kósten, vanwege het grotere gewicht in de index." Dat zegt econoom Gert Peersman (UGent). Positief bekeken kan je stellen dat het gaat om een indexsprong, die de burger amper voelt. "Juist, op voorwaarde dat het gat dat deze maatregel in de begroting slaat, niet wordt gevuld met nieuwe belastingen", aldus Lode Vereeck (LDD). "Voor alle relancemaatregelen geldt de vraag: wie betaalt de factuur?"

Lees meer →

Peeters wil nog dit jaar akkoord over Ford-site

vrijdag 29 november 2013  - RALPH GREGOOR  -  Het Nieuwsblad, pag. 29 

Vlaams minister-president Kris Peeters hoopt tegen het einde van het jaar een akkoord te hebben bereikt over de herbestemming van de Ford-site in Genk.

Lees meer →

Ook in Diepenbeek geen stijging van belastingen

donderdag 28 november 2013  - RALPH GREGOOR  -  Het Nieuwsblad, pag. 24 

De meerjarenbegroting van de gemeente Diepenbeek is afgerond. Opvallende vaststelling is dat de belastingen niet zullen verhogen in deze gemeente

Lees meer →

Belastingen en opcentiemen onveranderd tot 2018

woensdag 27 november 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 22 

Diepenbeek De gemeente Diepenbeek zal de personenbelasting (8 procent) en de opcentiemen (1.390) de komende vijf jaar niet verhogen. Dat staat te lezen in het infoblad van PUUR, de partij van burgemeester Patrick Hermans, die het nieuws bevestigt.

Lees meer →

De financiering van de 308 Vlaamse gemeenten

zaterdag 23 november 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Brussel - Veel gemeenten hebben het financieel moeilijk. Dat zal op korte termijn niet verbeteren, ze staan voor grotere pensioenuitgaven. Maar hoe zit het juist met die gemeentefinanciën? Over hoeveel geld beschikken de 308 Vlaamse gemeenten allemaal samen? En vanwaar komt dat geld? Lode Vereeck, fractieleider van LDD in het Vlaams parlement, zocht het uit op basis van cijfers voor 2011, de laatste volledige cijfers .Het resultaat is best spectaculair, de Vlaamse gemeenten geven samen 13 miljard euro uit.

Lees meer →

Winst of verlies PMV voortaan zichtbaar in Vlaamse begroting

woensdag 20 november 2013  - BARBARA MOENS EN BART HAECK  -  De Tijd, pag. 8 

Een stuk van de investeringsmaatschappij PMV geldt voortaan als een onderdeel van de Vlaamse overheid. De winst of het verlies van PMV zal dus mee de Vlaamse begroting bepalen.

Lees meer →

Elektriciteit kost het meest voor kleine verbruikers

woensdag 20 november 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 6 

Onze energiekosten zijn de afgelopen acht jaar met 43% gestegen, terwijl het leven 'slechts' 22,6% duurder werd. Opmerkelijk: hoe minder je verbruikt, hoe meer je betaalt.

Lees meer →

Stroomprijs stijgt dubbel zo snel als levensduurte

dinsdag 19 november 2013  -  Gazet van Antwerpen, pag. 9 

Sinds 2004 is de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen met 43% gestegen tot 735 euro in 2012. De levensduurte steeg in dezelfde periode met 22%. Dat zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Van onze buren betaalt enkel een Duits gezin meer." 0 0 Vereeck vroeg ook de gegevens op bij Eurostat. "Daaruit blijkt dat een doorsnee Belgisch gezin vorig jaar aan het basistarief gemiddeld 796 euro uitgaf voor zijn elektriciteitsverbruik.

Lees meer →

Stroomprijs stijgt sterk

dinsdag 19 november 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

BRUSSEL - "Sinds 2004 is de elektriciteitsfactuur voor een doorsnee Vlaams gezin met 43 procent gestegen, tot 735 euro in 2012. De levensduurte steeg in dezelfde periode met 22 procent." Dat zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD, foto) op basis van gegevens van Vlaams energieminister Freya van den Bossche (sp.a). "Volgens een studie van Eurostat betalen enkel Duitsers, Denen en Cyprioten meer voor hun elektriciteit dan Belgen."

Lees meer →

Belgische stroomprijs bij duurste van Europa

dinsdag 19 november 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - Sinds 2004 is de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen met 43% gestegen, tot 735 euro in 2012. Voor België gaat het om een stijging van 59%. De levensduurte steeg in dezelfde periode met 22%. Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Elektriciteit het duurst voor kleine verbruikers

dinsdag 19 november 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 2 

Onze energiekosten zijn de afgelopen acht jaar met 43 procent gestegen, terwijl het leven 'slechts' 22,6 procent duurder werd. Opmerkelijk: hoe minder je verbruikt, hoe meer je betaalt. Kleine verbruikers zijn vaak net het armst.

Lees meer →

4.600.000 euro per jaar voor verloederde plantentuin

maandag 18 november 2013  - BARBARA DEBUSSCHERE  -  De Morgen, pag. 3 

Vlaanderen zal jaarlijks 4,6 miljoen euro bijpassen om de verwaarloosde Plantentuin van Meise onder handen te nemen. Die valt vanaf 2014 onder Vlaamse bevoegdheid. De Inspectie Financiën berekende voor het eerst wat de tuin zal kosten, en de rekening is gepeperd.

Lees meer →

Vlaamse regering krijgt de volle laag

donderdag 14 november 2013  -  De Standaard, pag. 5 

Het Vlaamse evenwicht is schone schijn, besluit de oppositie uit de kritiek van het Rekenhof op de begroting.

Lees meer →

Rekenhof hekelt begrotingstrucs van Muyters

woensdag 13 november 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

De Vlaamse regering gaat er van uit dat ze 593 miljoen euro die ze heeft voorzien voor 2014 niet zal uitgeven. Het Rekenhof betreurt dat de Vlaamse regering al haar buffers opgesoupeerd heeft, zodat er geen marge meer is om tegenvallers op te vangen.

Lees meer →

15.000 jobs, gratis en voor niks

woensdag 13 november 2013  - Gert Peersman en Koen Schoors  -  De Standaard, pag. 38 

Dat de relancediscussie nu nog niet beslecht is, Gert Peersman en Koen Schoors snappen het niet. Het is nochtans duidelijk wat moet gebeuren, zeggen ze. Verhoog de btw en verlaag de loonlasten, en je krijgt fors meer banen zonder dat je de begroting in het rood duwt. Er woedt al een tijdje een debat over de relancemaatregelen die de overheid kan nemen om de economie een duwtje in de rug te geven. Met het oog op een goede besluitvorming heeft het Planbureau op uniforme wijze een aantal mogelijkheden becijferd. Een daarvan, de verlaging van de btw op elektriciteit, is in de media uitgebreid aan bod gekomen. De maatregel zou tegen 2018 bijna 8.000 banen kunnen opleveren. Groot was onze verbazing toen Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) vorige week ook de andere scenario's die door het Planbureau werden berekend openbaar maakte. Uit de cijfers blijkt immers dat een btw-verlaging voor elektriciteit van alle mogelijke scenario's het grootste kostenplaatje per gecreëerde job heeft. Op kruissnelheid kost het voorstel de belastingbetaler jaarlijks (!) ruim 45.000 euro per job.

Lees meer →

Vlaming vindt weg naar elektrische auto niet

zaterdag 9 november 2013  - ANN DE BOECK  -  De Morgen, pag. 12 

'In 2011 beloofde minister Lieten een uitgestippeld beleid voor de elektrische wagen. Bijna drie jaar later zijn er nog altijd geen concrete maatregelen' Lode Vereeck, Vlaams Parlementslid LDD

Lees meer →

Zo wankel is onze welvaartsstaat

woensdag 30 oktober 2013  - Dieter Dujardin  -  Het Laatste Nieuws, pag. 3. 

100 Belgen zijn er slechts 41 die hun brood verdienen met een job. 6 van hen zijn zelfstandigen, 26 werken voor een baas en 9 zijn ambtenaar. Die laatsten zorgen er uiteraard wel mee voor dat het systeem functioneert, door de dienstverlening die ze leveren en de belastingen die ze betalen, maar ze maken geen onderdeel uit van de private sector die de belastingen betaalt.

Lees meer →

ONTLUISTEREND BEELD VAN ONZE STAAT

woensdag 30 oktober 2013  - DIETER DUJARDIN  -  Het Laatste Nieuws, pag. 1 

Op 100 Belgen zijn er slechts 41 die werken, van wie 9 voor de staat. Uiteindelijk zorgt dus amper 32% voor de welvaart waarmee de overheid de rekeningen betaalt voor de ambtenarij, de jeugd, de werklozen en de almaar groter wordende groep senioren. Dat leert een doorlichting van econoom en politicus Lode Vereeck (LDD). "De foto van onze welvaartsstaat is een omgekeerde piramide die wankelt."

Lees meer →

Raad die beslissingen moet versnellen loopt enorme achterstand op

dinsdag 22 oktober 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 1 

Meer dan duizend Vlamingen met een bouwvergunning op zak wachten ondertussen al meer dan twee jaar op het verdict van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Een instantie die net in het leven werd geroepen om 'snel' te beslissen of een project al dan niet mag doorgaan.

Lees meer →

Peeters wil duidelijkheid van Odell

vrijdag 18 oktober 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 16 

BRUSSEL - Vlaams minister-president Kris Peeters gaat aan topman Stephen Odell van Ford meer uitleg vragen over de aankondiging van Ford vorige week om de site van Ford Genk wereldwijd te promoten. Dat antwoordde Peeters gisteren op vragen van de Vlaams parlementsleden Lode Vereeck (LDD) en Chris Janssens (Vlaams Belang).

Lees meer →

Oppositie laakt 'joepie-communicatie'

vrijdag 18 oktober 2013  -  De Standaard, pag. 7 

De Vlaamse regering stelt de tussentijdse resultaten van haar toekomstplan VIA te rooskleurig voor, klinkt het bij de oppositie in het parlement.

Lees meer →

Spoorlijn niet hypothekeren

zaterdag 12 oktober 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 41. 

De tram is een uitstekend vervoersmiddel in een stad. De bipool Hasselt-Genk (lijn 2) kan een tram dus goed gebruiken. De lijnen 1 en 3 naar Maastricht en Lommel zijn echter verplaatsingen tussen steden. Daarvoor dienen treinen (cfr. lijn 3). De sneltram op lijn 1 mag de toekomst van de spoorlijn Antwerpen-Hasselt-Maastricht-Duitsland niet hypothekeren.

Lees meer →

Vlaanderen loopt opnieuw achterstand op

donderdag 10 oktober 2013  -  De Standaard, pag. 5 

Met Nederland samenwerken voor wetenschappelijk onderzoek vindt oppositielid Lode Vereeck prima. Maar het verhult wel dat Vlaanderen weer achterstand oploopt met zijn inhaalplan voor onderzoek.

Lees meer →

Peeters verhoogt druk op Ford

donderdag 10 oktober 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 18 

BRUSSEL - Als Ford Europa juridische procedures over de gronden van Ford Genk wil vermijden, zal het stappen moeten zetten. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in een telefonisch gesprek met Stephen Odell, de topman van Ford Europe.

Lees meer →

Tijd van kapitaalverankering is voorbij

zaterdag 5 oktober 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

In plaats van ondernemingen dwingend hier te houden wil de Vlaamse regering vooral inzetten op een gezond bedrijfsklimaat. Maar daar knelt het schoentje, blijkt uit een studie van de Vlaamse administratie.

Lees meer →