Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Peeters verhoogt druk op Ford

donderdag 10 oktober 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 18 

BRUSSEL - Als Ford Europa juridische procedures over de gronden van Ford Genk wil vermijden, zal het stappen moeten zetten. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in een telefonisch gesprek met Stephen Odell, de topman van Ford Europe.

Lees meer →

Tijd van kapitaalverankering is voorbij

zaterdag 5 oktober 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

In plaats van ondernemingen dwingend hier te houden wil de Vlaamse regering vooral inzetten op een gezond bedrijfsklimaat. Maar daar knelt het schoentje, blijkt uit een studie van de Vlaamse administratie.

Lees meer →

Vandeurzen helpt ziekenhuizen op weg naar obligatiemarkt

vrijdag 4 oktober 2013  - BARBARA MOENS EN BART HAECK  -  De TIjd, pag. 8 

Ziekenhuizen en andere welzijnsinstellingen krijgen vaak een 'njet' als ze bij de bank willen lenen. De Vlaamse regering helpt ze nu met een waarborg richting obligatiemarkt.

Lees meer →

Minister Schauvliege bestempelt Fordfabriek 'onterecht' niet brandveilig

donderdag 3 oktober 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 19 

Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege laat uitschijnen dat de Fordgebouwen met uitzondering van de pershal, de blauwe blok waar de bedienden werken en de wielenfabriek brandonveilig zouden zijn. Dat heeft ze namelijk geantwoord op een schriftelijke vraag die het Limburgs parlementslid Lode Vereeck (LDD) haar stelde over de staat van de fordfabriek en wat er bij de sluiting eind volgend jaar moet mee gebeuren.

Lees meer →

Deel Ford-gebouwen moet tegen de grond

donderdag 3 oktober 2013  - RALPH GREGOOR  -  De Standaard, pag. 35 en Het Nieuwsblad, pag. 22 

Als er nieuwe activiteiten komen op de site van Ford Genk, dan zullen wellicht meerdere gebouwen eerst worden gesloopt. Uit verslagen van de brandweer blijkt immers dat enkele panden niet meer brandveilig zijn.

Lees meer →

Deel van Ford Genk moet worden gesloopt

donderdag 3 oktober 2013  -  De Tijd, pag. 18 

Na de sluiting van de Ford-autofabriek in Genk volgend jaar, kan het grootste deel van de gebouwen het best gesloopt worden. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag van Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Grootste deel Ford Genk moet gesloopt

woensdag 2 oktober 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

GENK - Als de fabriek van Ford Genk eind volgend jaar dichtgaat, wordt het overgrote deel van de gebouwen best gesloopt. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag van Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Meeste gebouwen bij Ford Genk best gesloopt

woensdag 2 oktober 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - "De Genkse brandweer heeft vastgesteld dat alleen de pershal, wielenfabriek en het hoofdgebouw op de site van Ford Genk brandveilig zijn. We kunnen ervan uitgaan dat de andere gebouwen gesloopt moeten worden." Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Vlaanderen krijgt een belasting- en besparingsregering

donderdag 26 september 2013  - ALAIN MOUTON  -  Trends, pag. 16 

Bezorgt de zesde staatshervorming Vlaanderen een financiële kater? Nieuwe middelen komen slechts in beperkte mate naar de deelstaten, en groeien onvoldoende. De beperkte extra fiscale autonomie zal al evenmin leiden tot minder fiscale druk.

Lees meer →

Regering blaast stof van Oosterweel

donderdag 26 september 2013  - Paul Geudens  -  Gazet van Antwerpen, pag. 12 

Oppositie kritisch voor "regering in lopende zaken" Minister-president Kris Peeters heeft aangekondigd dat er de komende maanden beslissingen zullen vallen over belangrijke mobiliteitsdossiers, zoals Oosterweel. Zijn regering kreeg gisteren het vertrouwen in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

Uw nachtwinkelbeleid is discriminatie

donderdag 26 september 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 22 

Lode Vereeck (DAAD) wees er aanvankelijknog braafjes op dat er in de begroting 6.000 euro inkomsten voorzien waren uittaksen op deze handelszaken, terwijl de drie nachtwinkels die nog resten elk1.500 euro dokken.

Lees meer →

Alle Vlaamse politieke partijen willen woonbonus hervormen

donderdag 19 september 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 4 

'Het debat over de woonbonus is geopend', verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). De Vlaamse regering verzekert dat de al aangegane leningen geen gevaar lopen en dat er voor januari 2015 niets verandert.

Lees meer →

Ford weigert Vlaamse steun terug te betalen

donderdag 19 september 2013  -  De Tijd, pag. 5 

De Amerikaanse autobouwer Ford is niet van plan de 42,9 miljoen euro die hij in de periode 2002-2012 aan investerings- en opleidingssteun van Vlaanderen kreeg, terug te betalen. In januari had Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V, foto) dat geëist omdat Ford zijn engagementen niet nakomt.

Lees meer →

Peeters dreigt met rechtszaak als Ford subsidies niet teruggeeft

donderdag 19 september 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 5 

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) dreigt een blauwtje te lopen. De 43 miljoen euro Vlaamse subsidies die hij van Ford had teruggeëist nadat het bedrijf de sluiting van de fabriek in Genk had aangekondigd, wordt vooralsnog niet teruggestort.

Lees meer →

Ford wil 42,9 miljoen niet terugbetalen

woensdag 18 september 2013  - Eric DONCKIER  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Ford is niet van plan om de 42,9 miljoen euro die het in de periode 2002-2012 aan investerings- en opleidingssteun kreeg, terug te betalen. Dat heeft het bedrijf aan minister-president Kris Peeters laten weten. Het nieuws dateert al van 10 juni, maar raakte nu pas bekend via het antwoord van minister-president Kris Peeters op een schriftelijke vraag van Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Rommelkredieten kosten Vlaanderen 11 miljoen euro

dinsdag 17 september 2013  -  Het belang van limburg, pag.4 

Vier Vlaamse overheidsinstellingen verliezen minstens elf miljoen euro op beleggingen in langlopende rommelkredieten die ze kochten voor het uitbreken van de financiële crisis.

Lees meer →

Rommelbelegging kost Vlaanderen 11 miljoen

maandag 16 september 2013  - Pascal Dendooven  -  De Standaard, pag. 24. 

Vier Vlaamse overheidsinstellingen verliezen minstens 11 miljoen euro op hun rommelobligaties. Bovendien zit geld geblokkeerd, waardoor Vlaanderen moet lenen om PMV aan middelen te helpen.

Lees meer →

Minister Muyters enthousiast over initiatief van schaatser Bart Swings

zaterdag 17 augustus 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 12 

Bedrijven vinden die de ploeg willen steunen is erg moeilijk. Via de fans moeten we toch zo'n 400.000 euro kunnen inzamelen Schaatsmanager Bart Veldkamp Voor het eerst doen topsporters een beroep op geld van hun supporters om hun dure trainingen en materiaal te kunnen betalen. Schaatser Bart Swings startte deze week met zulke 'crowdfunding' om te kunnen deelnemen aan de Winterspelen en ook het bobsleeteam roept intussen zijn fans op tot sponsoren. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) ziet hierin zelfs een mogelijkheid voor álle Vlaamse topsporters. Sportmarketeers hebben er echter hun twijfels bij.

Lees meer →

Verkoop elektrische auto's is helemaal in elkaar gestort

donderdag 1 augustus 2013  - Guido CLOOSTERMANS  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Hier denkt men dat er laadpunten bijkomen als er maar genoeg elektrische auto's rondrijden. Het is net andersom Lode Vereeck (LDD) Lode Vereeck (LDD) vergelijkt Vlaams beleid met Nederland en Noorwegen HASSELT - De verkoop van elektrische auto's is in de eerste helft van het jaar volledig in elkaar gestort. Tot dan werden in ons land amper 136 elektrische wagens ingeschreven, blijkt uit cijfers van Febiac.

Lees meer →

Gemeenten wentelen kosten afvalwater af op consument

zaterdag 20 juli 2013  -  De Standaard, pag. 10 

De lokale belastingen op het lozen van huishoudelijk afvalwater zijn in zeven jaar tijd verdrievoudigd. 'Kraantjeswater is een basisrecht, maar Vlaamse gezinnen staan stilaan voor een torenhoge factuur. En de prijs gaat alleen maar blijven stijgen', zegt Lode Vereeck.

Lees meer →

Auditeurs vragen overbodig personeel

donderdag 18 juli 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 8 

In hun jaarverslag van 2012 spreken IAVA, de Interne Audit van de Vlaamse Administratie, en zijn aansturend orgaan, het Auditcomité, straffe taal. Onomwonden klinkt het anderhalve pagina lang dat het personeelsbestand van het auditagentschap ontoereikend is en dat dat al het geval is sinds de opstart in 2000. Maar de politiek heeft nooit gehoor gegeven aan die bekommernis, aldus het jaarrapport, ook al uit "begrijpelijke budgettaire gronden".

Lees meer →

650.000 euro voor schade door wegdek

donderdag 18 juli 2013  -  De Morgen, pag. 9 

De Vlaamse overheid ontving in 2012 1.611 claims van weggebruikers voor schade opgelopen door de staat van de verkeersinfrastructuur. In 610 gevallen werd effectief een vergoeding uitbetaald, goed voor een totaal bedrag van 652.133 euro. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Lode Vereeck (LDD). Het aantal schadeclaims en de uitbetaalde vergoedingen lagen in 2012 lager dan de jaren voordien. In 2010 en 2011 werden respectievelijk 1.887 en 2.336 schadeclaims ingediend, waarop in 868 en 980 gevallen effectief ingegaan werd.

Lees meer →

Verdubbeling klachten over wegen

donderdag 18 juli 2013  - Eric DONCKIER   -  Het Belang van Limburg, pag 5 

BRUSSEL - De eerste vijf maanden van dit jaar waren er al méér klachten over de staat van onze wegen (4.565 klachten) dan in het hele jaar 2012 (4.225). Of dit ook zal leiden tot meer schadeclaims en uitbetaalde schadevergoedingen, is nog niet duidelijk. In 2012 ging het om 1.691 schadeclaims.

Lees meer →

Vergelijk kostprijs en taken van Vlaamse diplomatie met die in buurlanden

donderdag 18 juli 2013  - KOEN DEDOBBELEER   -  De Tijd, pag. 6 

Een centraal aanspreekpunt in Brussel voor alle Vlaamse vertegenwoordigers moet dubbelwerk en inefficiëntie vermijden. Fractieleider LDD, Lode Vereeck

Lees meer →

180 miljoen voor 10.000 jobs

woensdag 17 juli 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 12 

SUBSIDIES MOETEN LIMBURG OVER KATER FORD HELPEN De middenstand reageert alvast argwanend op de komst van Ikea, shoppingcentra en een nieuw vakantiepark Met een waslijst investeringen in onder meer mobiliteit, onderwijs, bedrijfsterreinen en toerisme wil de Vlaamse regering Limburg over zijn Ford-kater helpen. 180 miljoen euro hebben Peeters en co daarvoor over. Doel: de 10.000 jobs die in één klap worden weggevaagd één voor één terugwinnen. De juiste strategie? "Ja", verrast econoom en LDD-parlementslid Lode Vereeck. "Opnieuw alle eieren in één mand leggen zou waanzin zijn." Geert Noels heeft het over "nepjobs".

Lees meer →

Extra commissie over SALK-uitvoeringsplan

dinsdag 16 juli 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 7 

BRUSSEL - De commissie Economie komt donderdag in extra vergadering bijeen om te debatteren over het SALK-uitvoeringsplan. Dit gebeurt op vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Laat supporters meebetalen voor sporter

maandag 15 juli 2013  - Fabian Lefevere  -  Het Nieuwsblad, pag. 9 

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor crowdfunding van topsporters, een systeem waarin supporters en bedrijven kunnen meebetalen aan de carrière van hun favoriet. Dat zegt hij op aangeven van de Vlaams Parlementsleden Lode Vereeck en Ulla Werbrouck (LDD). Fabian Lefevere

Lees meer →

Investeringen kunnen 900 miljoen goedkoper

woensdag 3 juli 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6 

De Vlaamse overheid zou beter niet meer lenen bij de banken. Als ze rechtstreeks een beroep zou doen op de obligatiemarkt, kan ze de komende twintig jaar 900 miljoen euro uitsparen bij de bouw van ziekenhuizen, rusthuizen en scholen. Dat berekende consultant Roland Berger.

Lees meer →

"Laat energiezuinigheid grondbelasting bepalen"

vrijdag 28 juni 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

Lode vereeck (LDD) wil onroerende voorheffing vernieuwen. De onroerende voorheffing is een belasting die u elk jaar betaalt op elke eigendom (onroerend goed) dat u in ons land hebt. Ze wordt berekend op basis van het federaal Kadastraal Inkomen (KI).

Lees meer →

Boetes voor bouwovertredingen breken record

dinsdag 25 juni 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 7 

De opbrengsten uit dwangsommen en administratieve boetes voor bouwovertredingen lagen nooit hoger. Van minnelijke schikkingen is nauwelijks sprake.

Lees meer →

Vlaamse onderzoekers krijgen te weinig kansen

maandag 17 juni 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 6 

Wil Vlaanderen een braindrain voorkomen, dan moet een op de drie van de aangevraagde onderzoeksprojecten ingewilligd worden. Maar Vlaanderen komt zelfs niet in de buurt.

Lees meer →

Vervroegd vertrek onderwijzers kost 55 miljoen

woensdag 12 juni 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

In 2013 doen nog 3.980 onderwijzers beroep op de TBS-regeling. De Vlaamse regering besliste vorig jaar de TBS-regeling - de vervroegde vertrekregeling voor leerkrachten - uit te laten doven. Toch weegt de regeling nog zwaar op de Vlaamse begroting.

Lees meer →

Oppositie vreest belastingverhoging door nieuwe weg

woensdag 29 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 19 

De Diepenbeekse oppositiepartijen DAAD, Groen en sp.a vrezen dat er een belastingverhoging op til is, als gevolg van de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen de Peperstraat en de Waardestraat. Schepen van Financiën Jos Leroi (CD&V) ontkent dat.

Lees meer →

Noord-Zuid verbinding kostte al acht miljoen

dinsdag 28 mei 2013  - Kizzy Van Horne  -  De Standaard, pag. 31 

Houthalen-Helchteren Noord-Zuid verbinding kostte al acht miljoen De verschillende studies die werden uitgevoerd over de aanleg van de Noord-Zuidverbinding, hebben al meer dan acht miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Lode Vereeck (LDD) aan Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer →

BAM slokte al 142 miljoen euro op

dinsdag 28 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 16 

Voor het BAM-tracé, dat de Antwerpse ring moet rondmaken, zijn al 142 miljoen euro aan studiekosten uitgegeven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) opvroeg bij minister Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer →

Werken kosten 150 miljoen nog voor ze begonnen zijn

dinsdag 28 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

Van een begin van de werken in Antwerpen (Oosterweel) en Limburg (Noord-Zuidverbinding) is nog lang geen sprake, maar dat belet niet dat ze al 150 miljoen hebben gekost aan studiewerk.

Lees meer →

Noord-Zuidverbinding heeft al 8 miljoen euro gekost

dinsdag 28 mei 2013  - Kizzy Van Horne  -  Het Nieuwsblad, pag. 20 

Houthalen-Helchteren De verschillende studies die uitgevoerd werden in het kader van de aanleg van de Noord-Zuidverbinding hebben al meer dan acht miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Lode Vereeck (LDD) aan Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer →

Studiekosten rond Noord-Zuid nu al 8 miljoen euro

maandag 27 mei 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Veiligheidsmaatregelen kosten 3,42 miljoen euro BRUSSEL - De studie- en advieskosten voor de Noord- Zuid in Limburg hebben al 8 miljoen euro gekost. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op de parlementaire vraag van Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Studiekosten BAM lopen op tot 142 miljoen

maandag 27 mei 2013  - Yves Lambrix en Lex Moolenaar  -  Gazet van Antwerpen, pag. 11 

Mobiliteit Bestuurders kostten alleen al vorig jaar 282.000 euro De studie- en advieskosten die de nv BAM heeft gemaakt voor het Masterplan in Antwerpen, hebben al 142 miljoen euro gekost. Dat heeft minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Vlamingen betalen 40 miljoen meer verkeerstaksen

woensdag 22 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 1 

De Vlaamse automobilisten hebben vorig jaar een slordige 1,29 miljard euro aan verkeersbelastingen betaald. "Dat is 40 miljoen méér dan het jaar voordien", zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Vlaamse regering doet chauffeurs meer betalen

woensdag 22 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 4 

4,2% MEER OPBRENGST UIT VERKEERSBELASTINGEN IN 1 JAAR De Vlaamse ministers zijn géén haar beter dan de federale in het invoeren van verkapte belastingverhogingen Lode Vereeck (LDD). Dit is geen verhoging, maar gewoon het gevolg van een betere inning en de indexering Philippe Muyters (N-VA).

Lees meer →

Haperende administratie bezorgt IWT slecht rapport

woensdag 22 mei 2013  - g.teg  -  De Standaard, pag. 7 

Het Vlaams innovatie-instituut IWT ligt onder vuur, niet voor zijn innovatie, maar voor de haperende administratie.

Lees meer →

Vlaamse innovatie nog steeds ondoorzichtig en versnipperd

woensdag 22 mei 2013  - Bart Haeck  -  De Tijd, pag. 6 

Het IWT lijkt niet bij machte om zijn financiële activiteiten op te volgen. Dat gaat ten koste van de bedrijven en van de belastingbetaler. Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD) De Vlaamse overheid heeft moeite om op een efficiënte manier innovatie te ondersteunen. Er was al herhaaldelijk kritiek op de versnippering van haar beleid, nu rijst opnieuw kritiek op de ondoorzichtigheid ervan.

Lees meer →

Vernietigende evaluatie voor Vlaamse overheidsinstelling IWT

dinsdag 21 mei 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 3 

'Het IWT lijkt niet in staat om zijn financiële activiteiten op te volgen. Dit gaat ten koste van de bedrijven en de belastingbetaler' Lode Vereeck Vlaamse Parlementslid (LDD) Beperkte interne controle, ontoereikende procedures, beperkte administratieve organisatie. Een externe audit is erg scherp voor de Vlaamse overheidsinstelling IWT, een instelling die 320 miljoen euro belastinggeld beheert.

Lees meer →

Adviesraden kraken nieuw innovatieplan

dinsdag 21 mei 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

De regering formuleert de ene beleidstekst na de andere, maar wat is er al in de praktijk gebeurd? fractieleider LDD Lode Vereeck De Vlaamse Innovatieraad vreest dat de conceptnota zal leiden tot nog een nieuwe beleidsstrategie bovenop alle andere. Te veel plannen, maar te weinig actie en coherentie. De kritiek van de oppositie op het Vlaamse innovatiebeleid wordt nu ook gedeeld door de sociale partners en de innovatiespelers zelf

Lees meer →

Gewaarborgde Vlaamse schuld stijgt fel

maandag 13 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De totale schuld die de Vlaamse overheid heeft gewaarborgd, bedroeg eind maart 2013 ruim 10,6 miljard euro. Tegen eind dit jaar zal dat bedrag oplopen tot 12 miljard. Dat is een stijging met 3,1 miljard sinds eind 2009

Lees meer →

Vlaams fonds voor de zorg raakt moeilijk van de grond

maandag 13 mei 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

Flanders Care Invest raakt nauwelijks van de grond. De Vlaamse regering kondigde in mei 2011 de oprichting van een rollend fonds aan voor investeringen in startende bedrijven die innovatieve producten en diensten ontwikkelen in de zorgsector

Lees meer →

12 miljard

maandag 13 mei 2013  - Belga  -  De Standaard, pag. 9 

De totale gewaarborgde schuld die de Vlaamse overheid heeft uitstaan, bedroeg eind maart 2013 ruim 10,6 miljard euro. Tegen eind 2013 zal dat bedrag oplopen tot 12 miljard euro of ruim 3,1 miljard meer dan eind 2009. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) op een vraag van Lode Vereeck (LDD). Uit ramingen blijkt dat de teller van de gewaarborgde schuld de komende jaren verder kan oplopen tot 14,7 miljard euro eind 2015.

Lees meer →

Bouwovertreder weet niet van recht op minnelijke schikking

maandag 13 mei 2013  -  De Morgen, pag. 8 

Parlementslid Lode Vereeck (LDD) pleit voor een cel minnelijke schikkingen die bouwovertreders voorstellen doet Wie een bouwovertreding begaat en zijn werf stilgelegd ziet worden, kan zelf een minnelijke schikking aanvragen. Alleen weet niemand van het bestaan van die mogelijkheid af, en gebeurt het dus bijna nooit.

Lees meer →