Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

'Waarom zou ik liegen?'

woensdag 25 januari 2012  -  De Standaard, pag. 6 

Minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) maakt aannemelijk dat hij niet heeft gelogen over de ontsporing van de begroting 2009. 'We dachten dat we de begroting al opnieuw onder controle hadden.' Hoeveel wist minister Muyters (N-VA) vooraf over de ontsporing van de begroting 2009 in december van dat jaar? Het is een halszaak geworden voor de minister, na het uitlekken van een mail van zijn medewerker waarin met zoveel woorden staat dat Muyters loog toen hij begin 2010 in het parlement zei dat hij tot op het laatst 'geen indicaties' had gekregen over het dreigende tekort.

Lees meer →

Geheime stemming over motie tegen Muyters?

woensdag 25 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

BRUSSEL - Het Vlaams Parlement stemt vandaag over een motie van wantrouwen van de oppositie over de persoon van minister Philippe Muyters. Het is de verwachting dat de N-VA-minister die stemming moeiteloos zal overleven. Maar de oppositie wil er een geheime stemming van te maken.

Lees meer →

Oppositie scherpt messen voor clash

dinsdag 24 januari 2012  -  De Tijd, pag. 11 

De storm rond Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) is nog niet gaan liggen. Vandaag staat een harde confrontatie met de oppositie op de agenda. Muyters moet zich in de commissie Financiën van het Vlaams Parlement verantwoorden voor de uitgelekte mail. Daarin zegt zijn medewerker dat Muyters gelogen heeft over de begroting van 2009. De Vlaamse regering wou die begroting met een tekort van 1 miljard euro afsluiten, maar aan het eind van de rit was het tekort 200 miljoen euro hoger dan voorzien. Nochtans had de minister op 16 december 2009 in het Parlement nog gezegd dat een tekort van 1 miljard realistisch was. Ook bij een interpellatie in januari 2010 gaf Muyters aan dat hij in december geen indicatie had over een extra tekort.

Lees meer →

BELGA: Vereeck: "Ik speel steeds de bal, nooit de man."

zaterdag 21 januari 2012 

BRUSSEL 21/01 (BELGA) = "Het is mijn taak als parlementslid en oppositieleider om de regering te controleren. En daarbij viseer ik zeker niet één minister of één partij. Bovendien speel ik altijd de bal en niet de man." Dat zegt LDD-fractieleider Lode Vereeck in een reactie op de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Vereeck ontkent dus dat hij Muyters zou viseren. "Ik heb veel respect voor de mens, ik heb alleen kritiek op zijn functioneren als minister", klinkt het. En was de minister van Financiën iemand anders geweest, dan was de kritiek even scherp geweest, zo verzekert hij.

Lees meer →

'Triestigaard, smeerlap, lullo's'

zaterdag 21 januari 2012  -  De Standaard, pag. 6 

De vraag of minister Muyters het parlement heeft voorgelogen over de begroting 2009 is nog niet helemaal beantwoord.

Lees meer →

Loog hij of loog hij niet?

zaterdag 21 januari 2012  -  De Tijd, pag. 5 

In een mail die donderdag uitlekte, geeft een kabinetsmedewerker van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) aan dat de minister in het parlement heeft 'gelogen' over de begroting 2009. De mail werd verstuurd naar de fractie van de N-VA. Fractieleider Kris Van Dijck wijst Bas Luyten aan als de schuldige voor het lek. De voormalige N-VA-medewerker kwam in opspraak door zijn drugsproblemen en zijn betrokkenheid bij een drugszaak met ex-senator Kim Geybels (N-VA).

Lees meer →

Maar heeft Muyters nu gelogen of niet?

zaterdag 21 januari 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 3 

De cruciale vraag is natuurlijk of Muyters gelogen heeft over de begroting. De oppositie in het parlement denkt van wel en wil dat hij opstapt. Een plezieruitstapje wordt het dus niet voor Muyters volgende week woensdag, als hij zichzelf moet verdedigen over het gelekte mailverkeer.

Lees meer →

"Mijn positie is niet verzwakt"

zaterdag 21 januari 2012  -  Gazet van Antwerpen, pag. 2 

Philippe Muyters, vele jaren ouder na een bijzonder slopende politieke week, blijft Vlaams minister. Ondanks de striemende aanvallen van de oppositie heeft Vlaams minister Muyters zijn collega's in de regering kunnen overtuigen van zijn eerlijkheid. Ze behouden hun vertrouwen in hem.

Lees meer →

Vereeck wil partijen bundelen

zaterdag 21 januari 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 38 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) gaat in de volgende weken gesprekken aanknopen met de acht verschillende fracties in de Diepenbeekse gemeenteraad. Hij wil verschillende partijen samen doen opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, om zo de politieke versnippering tegen te gaan. "Momenteel hebben alle partijen die in Diepenbeek in de gemeenteraad zetelen, heel weinig slagkracht.

Lees meer →

VEL GERED (al zal het volgende week nog stuiven)

zaterdag 21 januari 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

Philippe Muyters kan weer lachen - al was het gisteren maar een groen lachje, na afloop van de Vlaamse ministerraad. Daar kreeg de N-VA'er het vertrouwen van zijn collega's in de Vlaamse regering. Er is voorlopig geen bewijs dat hij het parlement voorgelogen zou hebben, zoals een kabinetsmedewerker schreef in een uitgelekte mail. Maar volgende week moet de begrotingsminister opniéuw spitsroeden lopen, in het Vlaams Parlement. En dan is het nog bang afwachten of er geen nieuwe mails opduiken.

Lees meer →

1 op 100 Diepenbekenaren staat straks op de verkiezingslijst

zaterdag 21 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

Op zondag 14 oktober kiezen alle Belgische gemeenten een nieuw gemeentebestuur. Ook in Diepenbeek is dat zo, maar hoe het nadien verder moet, weet zelfs voor de verkiezingen niemand. Het politieke landschap in de gemeente is dan ook zo versnipperd dat het oplossen van de nieuwste ingewikkelde Rubik Kubus eerder kinderspel lijkt, in vergelijking met de Diepenbeekse politiek. Wij proberen de puzzel stukje voor stukje voor u samen te stellen en daardoor wat duidelijkheid te scheppen.

Lees meer →

Kabinet-Muyters: 'Is gelogen'

vrijdag 20 januari 2012  -  De Morgen, pag. 3 

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters heeft het parlement voorgelogen over de begroting van 2009. Dat staat te lezen in een mail die zijn kabinet verstuurde aan de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

Het blunderboek van de minister

vrijdag 20 januari 2012  -  De Morgen, pag. 2 

Het blunderboek van de minister

Lees meer →

Vereeck wil partijen in één lijst bundelen DIEPENBEEK

vrijdag 20 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 44 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) wil met meerdere partijen in Diepenbeek één lijst vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Hij start nu met gesprekken met de 8 (!) fracties en scheurlijsten die de gemeente op dit moment telt. "Als de gesprekken afspringen, komen we als LDD niet alleen op. Politiek Diepenbeek is al versnipperd genoeg."

Lees meer →

Primeur: motie van wantrouwen tegen Vlaams minister

donderdag 19 januari 2012  -  De Morgen, pag. 6 

'Excuses.' Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minister van Financiën, móest ze gisteren aanbieden. In een mail die vanuit zijn kabinet vertrok, krijgt de oppositie de schuld voor de vertraagde invoering van een nieuwe belasting. Die oppositie dient nu een motie van wantrouwen in, een primeur.

Lees meer →

Vereeck wil af van vergunning voor rusthuisbedden

woensdag 18 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) is aangenaam verrast met het voorstel van minister Jo Vandeurzen (CD&V) om het vergunningensysteem voor rusthuisbedden te veranderen zodat die ook effectief worden gebouwd.

Lees meer →

Geld voor Ethias is Russische roulette

dinsdag 17 januari 2012  -  De Morgen, pag. 19 

De investering van verschillende overheden in Ethias is niet gesteund op financiële redenen, benadrukt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck. Hij baseert zich daarvoor onder meer op een advies dat financieel adviseur Petercam maakte voor de Vlaamse regering. Verzekeraar Ethias NV kreeg tijdens de bankencrisis van 2008 1,5 miljard euro overheidssteun, 500 miljoen daarvan kwam uit Vlaanderen. De Europese Commissie gaf groen licht voor die steun op voorwaarde dat de Dexia-aandelen in handen van Ethias NV zouden worden doorverkocht. De waardevermindering van die aandelen lag aan de basis van de problemen. Ethias NV verkocht de aandelen aan Ethias Finance. Om de transfer te financieren besliste die laatste vennootschap via een obligatielening 280 miljoen euro op te halen. Meteen werd eraan toegevoegd dat er geen steun zou worden gevraagd aan de overheden. De onderneming schermde met interesse uit binnen- en buitenland voor de obligaties op zeven jaar en een rente van 7,5 procent. Uiteindelijk moest de federale overheid via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij met 100 miljoen euro over de brug komen. De Waalse regering kocht rechtstreeks en via een aantal investeringsvehikels voor 51,5 miljoen euro Ethias-obligaties. Voor de Vlaamse overheid sprong de Participatiemaatschappij Vlaanderen - die voor 100 procent in overheidshanden is - met enkele tientallen miljoenen in de bres. Naar verluidt gaat het om 40 miljoen euro.

Lees meer →

Banken met overheidssteun mogen geen bonussen uitkeren

zaterdag 7 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Lode Vereeck, Vlaams parlementslid voor oppositiepartij LDD, roept zijn collega's in het halfrond op om snel een resolutie goed te keuren die ervoor moet zorgen dat banken die van overheidssteun genieten geen bonussen uitkeren aan hun topmanagement.

Lees meer →

Kris Peeters gaat hakmes bovenhalen

dinsdag 3 januari 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De Vlaamse ministers zullen dit jaar de buikriem moeten aanhalen. Dat zegt Kris Peeters (CD&V). Er zullen daarbij keuzes gemaakt moeten worden, want de methode om overal een beetje weg te schaven heeft volgens de minister-president zijn grens bereikt.

Lees meer →

Kris Peeters heeft het licht gezien

dinsdag 3 januari 2012  -  De Standaard, pag. 6 

De oppositie reageert laaiend enthousiast op de boodschap van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om fors te besparen.

Lees meer →

Vlaanderen boekt overschot ondanks tegenslagen

zaterdag 31 december 2011  -  De Morgen, pag. 8 

De Vlaamse regering haalt haar doelstelling voor 2011: een begroting in evenwicht. Meer zelfs, minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) verwacht een overschot van bijna 100 miljoen euro. De oppositie is

Lees meer →

Vlaams Parlement keurt 'schijnbegroting' goed

donderdag 22 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 10 

Het Vlaams Parlement heeft gisteravond de begrotingsopmaak 2012 goedgekeurd. Die voorziet een evenwicht. Maar de oppositie spreek van een 'schijnbegroting' omdat begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) de economische groei overschat.

Lees meer →

LDD: Extra arbeidslasten via bedrijfswagens is economische waanzin!

woensdag 21 december 2011  -  Persbericht LDD 

De regering Di Rupo wil 500 miljoen euro ophalen door het extra belasten van bedrijfswagens, die 15% van het totale wagenpark uitmaken. SD Worx heeft berekend dat de nieuwe belasting voor bedrijfswagens gemiddeld een netto loonverlies betekent van 460 euro per jaar. Omdat de factuur uiteindelijk door onze bedrijven zal moeten worden opgehoest, is Lode Vereeck (LDD) van oordeel dat deze maatregel de competitiviteit van onze bedrijven verder in gevaar brengt, wat ongehoord is in deze barre economische tijden.

Lees meer →

Fel debat over virtuele begroting

woensdag 21 december 2011  -  De Tijd, pag. 9 

'De Vlaamse regering zal haar begroting moeten aanpassen door de slechte groeiprognoses en plant daartoe een vervroegde begrotingscontrole in februari.' Dat herhaalden Vlaams minster van Financiën Philippe Muyters (N-VA) en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren tot vervelens toe in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

Eric Van Rompuy: 'Vlaamse regering moet tot 500 miljoen besparen'

dinsdag 20 december 2011  -  De Morgen, pag. 1 

De Vlaamse begroting 2012 is nu al achterhaald. In februari zal de regering meteen een controle moeten uitvoeren. Die kritiek, op de vooravond van het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement, komt niet van de oppositie, maar van CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy.

Lees meer →

Financiën negatief over Spartacus

dinsdag 20 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 53 

De Inspectie van Financiën heeft de Vlaamse regering een negatief advies gegeven over het Spartacusdossier.

Lees meer →

Inspectie Financiën hard voor Spartacus

dinsdag 20 december 2011  -  De Tijd, pag. 5 

'Het dossier is onvolledig en intransparant. De studie over het reizigerspotentieel berust op speculatieve gegevens en de inkomstencijfers zijn vaag.' De Inspectie van Financiën maakt brandhout van het ambitieuze Spartacusdossier dat voorziet in een geïntegreerd netwerk van trein, sneltram en bus in Limburg.

Lees meer →

Inspectie van Financiën negatief over Spartacus

dinsdag 20 december 2011  -  De Standaard, pag. 23 

Parlementslid Lode Vereeck (LDD) kon het rapport van de inspectie inkijken. Volgens het rapport van de Inspectie van Financiën is er te weinig bekend over het reizigerspotentieel, is de kostprijs meer dan verdubbeld en zijn de inkomstencijfers niet duidelijk.

Lees meer →

Nederlandse bank lokt Vlaamse overheid met "abnormale" tarieven

dinsdag 20 december 2011  -  Het Laatste Nieuws, pag. 7 

De Nederlands-Belgische bank ING is huisbankier van de Vlaamse overheid kunnen worden omdat ze in de aanbesteding "abnormaal lage prijzen" heeft geboden. Dat zegt Lode Vereeck, fractieleider van LDD in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

We zijn niet beste leerling van de klas

dinsdag 20 december 2011  -  De Morgen, pag. 7 

Eric Van Rompuy, begrotingsexpert van CD&V, maakt er geen geheim van dat de Vlaamse regering in februari opnieuw op zoek moet naar 500 miljoen euro. Hij treedt, hoogst ongebruikelijk, de kritiek van LDD-fractieleider Lode Vereeck bij.

Lees meer →

LDD: Dringend nood aan minimale prestatieregeling bij stakingen!

maandag 19 december 2011  -  Persbericht LDD 

Naar aanleiding van de oproep van de syndicale organisaties tot een algemene staking bij de openbare diensten op donderdag 21 december pleit Vlaams volksvertegenwoordiger en LDD-fractievoorzitter Lode Vereeck er voor dat het federaal parlement op korte termijn een wetgevend initiatief neemt om een gewaarborgde minimale dienstverlening bij stakingen in de openbare sector mogelijk te maken.

Lees meer →

Kris Peeters dumpt Dexia en KBC

donderdag 15 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 15 

Op een moment dat Dexia en KBC met onnoemlijke problemen kampen, dumpt de Vlaamse regering ze als huisbankiers. Het Nederlandse ING vervangt ze.

Lees meer →

Rivalen Dexia België ruiken bloed

donderdag 15 december 2011  -  De Standaard, pag. 34 

Ook in de banksector geldt de wet van de sterkste. Vlaanderen vervangt Dexia Bank België als huisbankier door ING, dat in de aanbesteding ruim goedkoper was. De verzwakte staatsbank zal moeten vechten voor zijn marktaandeel.

Lees meer →

Dexia en KBC konden niet tippen aan de voorwaarden ING

donderdag 15 december 2011  -  De Standaard, pag. 35 

De Vlaamse regering mag dan wel correct de regels van een openbare aanbesteding gevolgd hebben. Toch lijkt het dat ze eieren voor haar geld koos.

Lees meer →

ING was nu eenmaal de beste keuze

donderdag 15 december 2011  -  De Tijd, pag. 8 

De Vlaamse regering had geen andere keuze dan ING als vervanger te kiezen voor haar huisbankiers Dexia Bank België en KBC omdat de Nederlandse groep als beste uit de bus was gekomen tijdens een openbare aanbesteding. Dat zei de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren in een reactie op de heisa over de overstap van de Vlaamse regering. Vooral de timing van die switch is pijnlijk: Dexia Bank België werd begin oktober genationaliseerd. Critici, zoals oppositielid Lode Vereeck (LDD) wijzen erop dat Peeters in de aanloop naar die nationalisering uithaalde naar gemeenten die ermee dreigden hun geld weg te halen bij Dexia Bank België. Nu doet de regering net hetzelfde, en zonder de oppositie en de bevolking te informeren, luidt het verdict.

Lees meer →

Geen geld voor fiscale autonomie

woensdag 14 december 2011  -  De Standaard, pag. 8 

Vlaanderen maakt amper gebruik van zijn fiscale autonomie, terwijl het toch zegt dat 'maximaal' te doen.

Lees meer →

Geschuif met gronden fleurde begroting op

dinsdag 13 december 2011  -  De Standaard, pag. 9 

De ene Vlaamse dienst verkoopt gronden aan een andere. De regering vindt dit 'bedrijfseconomische logica', de oppositie spreekt van misbruik en begrotingsopsmuk.

Lees meer →

Overheden wachtten te lang met redding Holding

dinsdag 13 december 2011  -  De Tijd, pag. 6 

De overheden in ons land hebben te lang getalmd met de redding van de Gemeentelijke Holding. Pas enkele maanden geleden zijn ze beginnen nadenken over een structurele oplossing.

Lees meer →

Vereeck (LDD) verwijt Muyters begrotingstruc

dinsdag 13 december 2011  -  Het Belang van Limburg, pag. 7 

Het Rekenhof en de Inspectie van Financiën hebben scherpe kritiek geuit op een operatie rond Aquafin-gronden, waarbij de Vlaamse regering twee keer betaalt voor dezelfde investering. Het kabinet van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) ontkent dat het gaat om een budgettaire truc.

Lees meer →

Vlaanderen betaalt tweede keer voor eigen gronden

maandag 12 december 2011  -  De Morgen, pag. 1 

De Vlaamse regering heeft voor 307,9 miljoen aan gronden verkocht aan Aquafin. Maar tegelijkertijd financiert diezelfde regering Aquafin voor deze aankoop. Vlaanderen betaalt zo een tweede keer voor dezelfde investering. Het Rekenhof keurt de transactie af.

Lees meer →

Dit is geen goed beheer van openbare financiën

maandag 12 december 2011  -  De Morgen, pag. 5 

De Vlaamse regering heeft gronden van de Vlaamse Milieu Maatschappij verkocht aan Aquafin, maar door de achterliggende financiering betaalt de Vlaamse regering een tweede keer voor dezelfde investering. Zowel het Rekenhof als de Inspectie van Financiën uitten al scherpe kritiek op die operatie.

Lees meer →

Actie tegen Spartacustram

maandag 12 december 2011  -  De Standaard, pag. 27 

Actiecomité Leefbaar Hasselt heeft zaterdag een gedeelte van het traject van de toekomstige Spartacustram te voet afgelegd. Het gaat meer bepaald om het traject van de tram die in de toekomst tussen Hasselt en Maastricht zal rijden. De actie werd ondersteund door buurtbewoners die ook tegen de komst van de tram pleiten.

Lees meer →

Spartacus schaadt leefbaarheid in Hasselt

maandag 12 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 63 

Leefbaar Hasselt en enkele misnoegde buurtbewoners hebben zaterdag actie gevoerd tegen de Spartacustram. Ze roepen het stadsbestuur op om een grondig onderzoek te voeren naar de kostprijs en om de leefbaarheid te bewaken. Peter Henderix

Lees meer →

Vlaams pronkstuk voor innovatie struikelt

vrijdag 9 december 2011  -  De Tijd, pag. 12 

TINA, het paradepaardje van het Vlaams innovatiebeleid, valt al zonder brandstof voor het fonds goed en wel vertrokken is. De Europese Investeringsbank (EIB) en het Europees Investeringsfonds zijn niet bereid de toegezegde 300 miljoen euro rechtstreeks in het TINA-fonds te injecteren.

Lees meer →

Europa investeert geen 300 miljoen in het TINA-fonds

vrijdag 9 december 2011  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

Europa investeert geen 300 miljoen euro in het TINA-fonds. De Vlaamse regering richtte dat fonds begin dit jaar op "om de Vlaamse economie te transformeren". Ze stak er 200 miljoen euro in. Nochtans is 500 miljoen euro volgens Vlaams minister-president Kris Peeters "het kritische minimum" om iets serieus te realiseren."

Lees meer →

Europa weigert 300 miljoen euro voor paradepaardje Kris Peeters

vrijdag 9 december 2011  -  Gazet van Antwerpen, pag. 75 

De Vlaamse regering stak er via de Participatie Maatschappij Vlaanderen zelf al 200 miljoen euro in. Maar volgens Vlaams minister-president Kris Peeters is 500 miljoen "het kritische minimum" om iets serieus te realiseren. Toen hij in maart vorig jaar de oprichting van het TINA-fonds aankondigde (Transformatie, Innovatie en Acceleratie), zag Vlaams minister-president Kris Peeters dit als een cruciale pijler in zijn 'Nieuw Industrieel Beleid'. Het werd meermaals als voorbeeld aangehaald voor de daadkracht van deze Vlaamse regering

Lees meer →

Tramlijn tussen Hasselt en Maastrichtzal 300 miljoen euro kosten

woensdag 30 november 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 55 

Volgens Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) lopen de kosten van sneltramlijn 1 in het Spartacusplan op tot 300 miljoen euro.

Lees meer →

300 miljoen voor tramlijn

woensdag 30 november 2011  -  De Standaard, pag. 26 

In september keurde de Vlaamse regering het voorstel van de eerste tramlijn binnen het Spartacusplan, tussen Hasselt en Maastricht, goed. De kostprijs zou 122,2miljoen euro bedragen. Maar volgens Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) kloppen die cijfers niet.

Lees meer →

SBM: “Tram Hasselt-Ma​astricht loopt financieel uit de hand”

woensdag 30 november 2011  -  Maastricht Aktueel 

Stadsbelangen Mestreech constateert opnieuw dat de kosten voor het sneltramproject Hasselt-Ma​astricht explosief blijven stijgen. Volgens de partij ontspoort het project financieel helemaal. De fractie heeft twijfels of het bij de 45 miljoen blijft voor wat betreft het Nederlands aandeel.

Lees meer →

Kostprijs sneltram Hasselt-Maastricht: 300 miljoen euro

dinsdag 29 november 2011  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

De Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht zal minstens 300 miljoen euro kosten. Dit leidt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) af uit antwoorden van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits.

Lees meer →