Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Lutselus krijgt gewijde kerk

dinsdag 19 februari 2013  - Dirk JACOBS  -  Het Belang van Limburg, pag 52 

"Lutselus krijgt een gewijde kerk." Dat antwoordde schepen Jos Leroi (CD&V) op een vraag van Frank Keunen (sp.a) gisteren tijdens een woelige Diepenbeekse gemeenteraad.

Lees meer →

Raadsleden mogen elkaar niet filmen

maandag 18 februari 2013  - Dirk JACOBS  -  Het Belang van Limburg, pag 69 

Vanavond stemt de Diepenbeekse gemeenteraad over een nieuw huishoudelijk reglement. Daarin ook het nieuwe artikel 27, waarin het opnemen van klank of het maken van beeld verboden wordt op de gemeenteraad.

Lees meer →

KBC boort Vlaamse regering 247 miljoen door de neus

vrijdag 15 februari 2013  -  Het Nieuwsblad, pag. 14 

KBC lijkt goed te boeren, zo blijkt uit de cijfers van gisteren. Maar niet zo goed dat de bank in 2014 een dividend zal uitkeren aan haar aandeelhouders. Dat is slecht nieuws voor de Vlaamse regering. Volgens een raming van begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) loopt de regering op die manier 247,5 miljoen euro aan inkomsten mis. Muyters antwoordde dat op een vraag van LDD-parlementslid Lode Vereeck.

Lees meer →

Slechts 13 Vlaamse gemeenten investeren in elektrisch vervoer

donderdag 14 februari 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Lode Vereeck: Lokale overheden moeten voorbeeldfunctie vervullen. BRUSSEL - Slechts 13 Vlaamse gemeenten hebben subsidies aangevraagd voor de aankoop van in totaal 28 elektrische voertuigen. Wil Vlaanderen zijn burgers warm maken voor de elektrische wagen, moeten de lokale overheden meer meegaan in dit verhaal, zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Privégegevens van pleegouders en dopingartsen gelekt

woensdag 13 februari 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De voorbije drie jaar zijn er zeven datalekken ontdekt bij instellingen van de Vlaamse overheid. Zo werden de private gegevens van een tiental werkzoekenden, 42 pleegouders en 85 dopingartsen vrijgegeven. De oorzaak was telkens een interne onvoorzichtigheid.

Lees meer →

Prioriteit nummer één: scholen

zaterdag 9 februari 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 13 

Professor daems stelt salk-plan voor in vlaams parlement Brussel - Scholen, zijn de eerste prioriteit van alle voorstellen die in het Strategisch Actieplan Limburg Kwadraat (SALK) staan. Dat vindt professor Herman Daems, voorzitter van de expertengroep die het rapport heeft opgesteld.

Lees meer →

Twee jaar werk voor niets

zaterdag 9 februari 2013  -  Het Belang van Limburg, pag 63 

De oppositiepartijen reageren verbaasd op de beslissing. "Dit scenario lag in het verleden ook al op tafel maar toen was één van de belangrijkste opmerkingen dat je kerk en ontmoetingscentrum nooit tegelijk kan gebruiken", zegt voormalig schepen Frank Keunen (sp.a). "Hopelijk doen ze dit niet om de verzekering geld te ontfutselen om er binnen enkele jaren een feestzaal van te maken."

Lees meer →

Grondig werkstuk maar weinig nieuws

zaterdag 2 februari 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 43 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) blijft met gemengde gevoelens achter na het lezen van het SALK. "Ik kan niet ontkennen dat dit een zeer grondig werkstuk is. Het bundelt nog eens alle sterktes en zwaktes van de Limburgse economie met actuele gegevens.

Lees meer →

Politiek is België al een confederatie, economisch blijft het unitair

donderdag 31 januari 2013  -  Trends, pag. 14 

Zogoed als alle fiscale bevoegdheden overdragen naar de deelstaten en een transparante, maar eindige solidariteit tussen de regios. Zo zien academici de toekomstige Belgische confederatie. Maar dat zien de Franstaligen niet zitten. Ook de verdeling van de overheidsschuld is een hinderpaal.

Lees meer →

Plan voor Limburg mikt op korte termijn op 5.000 jobs

donderdag 31 januari 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

Limburg hoeft niet te wanhopen na de sluiting van Ford Genk, maar de taskforce Limburg wacht wel een zware taak. Dat blijkt uit het eindrapport van de expertengroep onder leiding van Herman Daems.

Lees meer →

Nog geen kostenplaatje voor Strategisch Actieplan Limburg

donderdag 31 januari 2013  - Eric DONCKIER  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Het is niet duidelijk hoeveel het Strategisch Actieplan Limburg de Vlaamse regering zal kosten. Minister-president Kris Peeters kon gisteren in het Vlaams Parlement niet antwoorden op een vraag van Lode Vereeck (LDD) daarover. Omdat hij het rapport nog niet heeft en het eerst wil bestuderen. Hij betreurde ook de voortijdige publicatie van het rapport dat pas morgen officieel wordt voorgesteld. De 12-koppige expertengroep kwam gisteren onder voorzitterschap van professor Herman Daems een laatste keer bijeen om het rapport te finaliseren.

Lees meer →

Gouverneursloon: 9.704 bruto

donderdag 24 januari 2013  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 9 

BRUSSEL - De vijf gouverneurs, de adjunct-gouverneur van Vlaams-Brabant en de 12 arrondissementscommissarissen kosten samen jaarlijks zo'n 2,5 miljoen euro.

Lees meer →

Truc met begroting kost Vlaanderen 600 miljoen

donderdag 24 januari 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De Vlaamse regering is niet vies van een trucje om de begroting te doen sluiten, al breekt haar dat al eens zuur op. Dat stelt LDD-fractieleider Lode Vereeck.

Lees meer →

Begrotingstruc kost 600 miljoen

woensdag 23 januari 2013  - Pascal Dendooven  -  De Standaard, pag. 1 

De Vlaamse regering spekt ook in 2013 haar begroting met de verkoop van terreinen en gebouwen. De al eerder gebruikte truc kost het dubbele van wat hij opbrengt: zo'n 607 miljoen.

Lees meer →

20 jaar lang betalen voor Vlaamse begrotingstruc

woensdag 23 januari 2013  - Pascal Dendooven  -  De Standaard, pag. 33 

Een Vlaamse begrotingstruc met terreinen en gronden kost Vlaanderen op termijn 600 miljoen of vrijwel het dubbele van wat het opbrengt. Lode Vereeck (LDD) spreekt van een dure carrousel.

Lees meer →

'Dat superieure toontje pikken we niet meer'

woensdag 23 januari 2013  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 6 

'De N-VA wordt te weinig tegen-gesproken' In het Vlaams Parlement werd duidelijk waar de zaak-Briers echt over gaat. 'Met welke vermeende superioriteit zegt u dat Jan Briers niet partijpolitiek gebonden is?'

Lees meer →

Minister-president Kris Peeters (CD&V) wil selectieprocedure aanpassen

woensdag 23 januari 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 6 

Open Vld moet gouverneur slikken De meeste partijen hebben het er helemaal mee gehad dat N-VA Briers neerzet als onafhankelijke kandidaat

Lees meer →

Oppositie pleit voor open vacature

dinsdag 22 januari 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De Vlaamse oppositiepartijen Groen, LDD en Vlaams Belang roepen de meerderheid op om de benoeming van de gouverneurs weg te halen van de partijpolitiek. Ze pleiten voor een open vacature met duidelijk omschreven selectiecriteria.

Lees meer →

2,5 MILJOEN

zaterdag 19 januari 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 7 

Vlaamse bestuurders in 189 entiteiten kosten BRUSSEL - De Vlaamse overheid moet elk jaar 2,5 miljoen euro betalen voor de bestuurders en regeringscommissarissen van zijn verschillende entiteiten. "Bepaalde entiteiten hebben bestaansrecht, maar de versnippering is te groot en kost te veel", zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

2,4 miljoen euro aan Vlaamse 'zitpenningen'

zaterdag 19 januari 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

Binnen de Vlaamse overheid bestaan 189 entiteiten. 66 daarvan hebben een raad van bestuur. 189 De bestuursvergoedingen en controlekosten van de instellingen die verbonden zijn aan de Vlaamse overheid kostten in 2011 2,4 miljoen euro. LDD klaagt de versnippering aan.

Lees meer →

Vlaanderen moet op zoek naar half miljard euro

vrijdag 18 januari 2013  -  De Morgen, pag. 10 

De Vlaamse regering kijkt aan tegen een begrotingsgat van bijna een half miljard euro. Dat berekende de SERV, de koepel van de sociale partners. Bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA) maakt zich geen zorgen.

Lees meer →

Halfrond zet met toeters en bellen de deuren open voor groot publiek

donderdag 17 januari 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 6 

Het Vlaams Parlement wil de burger dichter bij de politiek te brengen en dat mag wat kosten, crisis of niet. Aan het Festival van de Politiek hangt een prijskaartje van 200.000 euro.

Lees meer →

Financiering Vlaamse projecten loopt spaak

zaterdag 5 januari 2013  - Ruben Mooijman  -  De Standaard-on line 

In Beveren-Waas komt één van de vier nieuwe gevangenissen die via publiek-private samenwerking tot stand zullen komen. Foto: schets van de gevangenistuin. BRUSSEL - Vlaanderen krijgt het steeds moeilijker om zijn infrastructuur- en bouwprojecten gefinancierd te krijgen. Dat is het gevolg van strengere regels voor de banken.

Lees meer →

Burgemeester mag geen voorzitter zijn

zaterdag 5 januari 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 8 

BRUSSEL - LDD-fractieleider Lode Vereeck heeft vrijdag in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet ingediend om het Gemeentedecreet te wijzigen. "Nu zijn gemeenteraadsleden volledig vrij om te beslissen welk raadslid ze kiezen als voorzitter van de gemeenteraad.

Lees meer →

Vereeck zoekt steun om mandaat burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter op te splitsen

zaterdag 5 januari 2013  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 13 

Lode Vereeck (LDD): 'De combinatie burgemeester-voorzitter verzwakt de taak van de gemeenteraad' Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) wil dat een burgemeester zijn mandaat niet meer mag combineren met het voorzitterschap van de gemeenteraad. 'Ik hoop steun te vinden bij de andere partijen, om samen het voorstel in te dienen.'

Lees meer →

Plannen van N-VA crimineel lichtzinnig

dinsdag 18 december 2012  - ANN VAN DEN BROEK  -  De Morgen, pag. 8 

Straks bespreekt het Vlaams parlement de begroting voor 2013. Maar zo lang wilden Lode Vereeck (LDD) en Eric Van Rompuy (CD&V) niet wachten. 'N-VA blokkeert de voorbereiding op de zesde staatshervorming in Vlaanderen.'

Lees meer →

Bedrijfswaarborgen kosten Vlaanderen pak geld

dinsdag 18 december 2012  -  Tijd.be 

De Vlaamse Waarborgregeling, een steunmaatregel van Participatiemaatschappij Vlaanderen, kost de Vlaamse begroting 18,1 miljoen euro in 2012. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). Het Vlaams Parlement buigt zich vandaag over de Vlaamse begroting voor 2013. Vlaams Parlementslid (LDD) waarschuwt voor de risico's van de waarborgmaatregelen.

Lees meer →

Wachten op ontslagen voor Europese steun

dinsdag 18 december 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 18 

Voordat de werknemers van Ford Genk aanspraak kunnen maken op steun van het Europese Globalisatiefonds moeten er eerst minstens 500 ontslagen vallen in de fabriek en bij haar toeleveranciers. Dat antwoordde Vlaams minister-president Kris Peeters op een vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Vlaams Parlement tobt over noodzaak van bankenplan

woensdag 12 december 2012  - JASPER D'HOORE  -  De Tijd, pag. 7 

Heeft Vlaanderen nood aan een bankenplan? Dat is de vraag waar het Vlaams Parlement gisteren met een hoorzitting een antwoord op zocht. De conclusie is niet eenduidig.

Lees meer →

Een partij is een middel

zondag 9 december 2012  - Paul Cobbaert  -  De Zondag, 9 december, pag. 7 

BRUSSEL – Na de mislukte gemeenteraadsverkiezingen bleef het oorverdovend stil rond LDD. Hoe ziet Vlaams fractieleider Lode Vereeck zijn toekomst en die van zijn partij? “LDD heeft goed gescoord in die gemeenten waar ze goede, en vooral bekende, kandidaten kon uitsturen en minder in die gemeenten waar ze over minder bekende kandidaten beschikte”, maakt Lode Vereeck de conclusie.

Lees meer →

Nieuw innovatiecentrum in de steigers

vrijdag 7 december 2012  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 5 

Als alles goed loopt, geeft de Vlaamse regering vandaag haar fiat voor een nieuwe innovatiespeler: de Sociale Innovatie- fabriek. De opstart staat nochtans haaks op het besparings- advies.

Lees meer →

Mijn voorstel is veel socialer

maandag 3 december 2012  -  De Standaard, pag. 6 

Merkwaardige passant op het visiecongres van SP.A. In het druk bijgewoonde panelgesprek over fiscaliteit hield LDD-boegbeeld Lode Vereeck een vurig pleidooi voor de vlaktaks. Dat is een maatregel die ieder inkomen met hetzelfde percentage belast - een voorstel waartegen de socialisten sterk gekant zijn.

Lees meer →

Samsom en Vereeck op visiecongres sp.a

zaterdag 1 december 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Dit weekend houdt de sp.a in Gent haar tweedaags visiecongres. Er staan twaalf themadebatten op het programma, met enkele opmerkelijke gastsprekers: de Nederlandse Pvda-leider Diederik Samsom en Lode Vereeck, LDD-fractieleider in het Vlaams parlement.

Lees meer →

Niet-keynesiaanse oplossingen voor keynesiaanse problemen

woensdag 28 november 2012  -  http://www.apache.be/2012/11/27/lode-vereeck-ldd-we-storten-griekenland-voor-20-jaar-in-armoede/ 

Apache neemt rustig de tijd om een oplossing te zoeken voor de crisis die Europa nu al vier jaar lang in haar greep houdt. Vandaag libertair Lode Vereeck, fractieleider voor LDD in het Vlaams parlement.

Lees meer →

Vlaams Parlement richt geen Ford-commissie op

dinsdag 27 november 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 3 

Brussel - Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft gisteren beslist niet in te gaan op de vraag van Lode Vereeck (LDD) om een ad-hoccommissie Ford/Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat op te richten.

Lees meer →

Onderwijs voelt besparingen niet

zaterdag 24 november 2012  -  De Tijd, pag. 4 

Het onderwijs moet met 82 miljoen euro de grootste inspanning leveren voor de besparingsoefening, maar het onderwijspersoneel zal dat niet voelen. Dat blijkt uit het akkoord tussen de Vlaamse regering en de onderwijsvakbonden.

Lees meer →

"N-VA doet wat ze federale regering verwijt"

zaterdag 24 november 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De Vlaamse oppositiepartijen Open Vld en LDD schieten met scherp op deze besparing. Met allerhande begrotingstrucs doet de N-VA op Vlaams niveau wat ze de federale regering verwijt, klinkt het.

Lees meer →

Vlaanderen betaalt een op vijf facturen te laat

dinsdag 20 november 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 20 

De Vlaamse overheid betaalde in 2011 een op de vijf facturen te laat. Vooral Mobiliteit en Openbare Werken zijn een probleem. De Vlaamse regering moest 451.463 facturen betalen in 2011. Daarvan betaalde ze een op de vijf te laat. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) die Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD) opvroeg.

Lees meer →

Lessen uit het verleden voor het nieuwe Limburgplan

zaterdag 3 november 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

De Vlaamse regering heeft haar actieplan Limburg² goedgekeurd. Vlaanderen werkt ondertussen al 25 jaar aan de reconversie van Limburg. Welke lessen kunnen we trekken uit eerdere Limburgplannen?

Lees meer →

WAAR LOOPT HET MIS?

zaterdag 27 oktober 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8 

Vraag aan honderd Vlamingen wat ze denken bij Limburg en ze antwoorden: groen, vriendelijke mensen en veel ruimte. Eén groot Bokrijk met idyllische fietsroutes, betaalbare woningen, weinig files en nog plaats zat voor bedrijven. Maar ondanks al deze troeven is Limburg een economisch kerkhof. Met de sluiting van het allerlaatste bastion, Ford Genk, blijft er van grote industrie niets meer over. "We moeten nú hoogtechnologische bedrijven aantrekken en zorgen dat ons talent niet meer wegloopt."

Lees meer →

Mogelijk verlies voor Vlaanderen

woensdag 17 oktober 2012  -  De Morgen, pag. 16 

Voor een schuldherschikking deed mediagroep Alfacam vorig jaar een beroep op Gigarant, de waarborgregeling van de Vlaamse overheid. Voorlopig is op die waarborg nog geen beroep gedaan. Vlaanderen kan er maximaal 16,4 miljoen euro bij verliezen.

Lees meer →

ONBETROUWBARE OVERHEID

woensdag 10 oktober 2012  - Eric DONCKIER  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Uit het antwoord van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) op vragen van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) blijkt dat de Vlaamse overheid de meeste van haar facturen niet op tijd betaalt. Vooral het Vlaams Infrastructuurfonds zou nalatig zijn. Vorige week was ook het handelsinformatiebureau Graydon in een studie al tot de conclusie gekomen dat de Vlaamse overheid in het tweede kwartaal van dit jaar slechts de helft van haar facturen op tijd betaalde.

Lees meer →

Verwijlintresten stijgen met 83%

woensdag 10 oktober 2012  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Graydon bevestigt: Vlaamse overheid Betaalt helft facturen te laat BRUSSEL - "Het is bijzonder cynisch dat de Vlaamse regering uitpakt met een bankenplan om de kredietverlening aan bedrijven te verbeteren, maar zelf nalaat haar facturen op tijd te betalen." Dat zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). "De intresten die de Vlaamse overheid daardoor moet betalen, zijn in de eerste helft van dit jaar met 83 procent gestegen. Maatregelen dringen zich op."

Lees meer →

Vlaamse begroting is verkiezingsbegroting

donderdag 27 september 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

Het bedrag is onzeker, maar net daarom moet u een buffer aanleggen voor de kosten van de staatshervorming. Vlaams fractievoorzitter LDD lode vereeck

Lees meer →

Borstklopperij zonder cijfers

dinsdag 25 september 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

BRUSSEL - De Vlaamse oppositie reageert teleurgesteld en ietwat misnoegd op de Septemberverklaring.

Lees meer →

Vlaamse regering snoeit zonder te bloeien

dinsdag 25 september 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 3 

De Vlaamse regering neemt maatregelen die onze toekomst verzekeren. Het blijft onze ambitie om beter te doen. We wijken niet af van het pad dat we in ons regeerakkoord hebben uitgestippeld. De begroting is in evenwicht. Opnieuw. Als enige regering in dit land. Door de keuzes die we vandaag maken, kunnen de uitdagingen kansen worden op nieuwe groei. De Vlaamse regering is ervan overtuigd dat de uitweg uit de crisis dichterbij is dan velen denken.

Lees meer →

Nieuwjaarsbrief zonder cijfers

dinsdag 25 september 2012  -  De Morgen, pag. 7 

De oppositie schiet met scherp op de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). "Loze beloftes, een Septemberverklaring onwaardig", foeterde LDD-fractieleider Lode Vereeck na afloop van de voorstelling. "Geen nieuwe belastingen, wordt dan trots gezegd. Het zou er nog aan moeten mankeren, we zijn de miserietaks nog niet vergeten. En dan beweren dat het einde van de crisis in zicht is." Vereeck somt de storende elementen uit de toespraak op. "Het ergste van al is: dit is een nieuwjaarsbrief zonder cijfers. In de volledige tekst staat één cijfer, daar moeten we het mee doen. Terwijl er voor de pers wel onmiddellijk een gedetailleerde briefing wordt voorzien."

Lees meer →

Tekort aan opvangplaatsen voor ouderen nooit zo groot

maandag 24 september 2012  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

HASSELT - Ondanks de inhaalbeweging in het Limburgplan, kampt Limburg met een historisch aanbodtekort in de erkende ouderenzorg. Inzake rusthuisbedden en serviceflats blijft Limburg veruit de slechtste leerling van Vlaanderen. Erger nog: door de dubbele vergrijzingsgolf zakt onze provincie nog verder weg. Dat blijkt althans uit de nieuwste cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees meer →

Coalitie steunt bankenplan

zaterdag 15 september 2012  -  De Standaard, pag. 6 

De oppositiepartijen Groen, Open VLD en LDD hebben kritiek op het bankenplan van minister-president Peeters (CD&V). De Vlaamse meerderheidspartijen echter niet.

Lees meer →

De renteniersmaatschappij: het debat

vrijdag 14 september 2012  -  De Morgen, pag. 18 

In weinig landen is het verschil tussen de belastingtarieven voor wie geld verdient met werken en wie geld verdient met geld zo groot als in 'België, waar de rentenier minder bijdraagt dan de verpleegster' (DM 13/9). Een greep uit de reacties.

Lees meer →