Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Ethias Finance moet lenen bij Ethias

maandag 16 april 2012  -  De Morgen, pag. 2 

Verzekeraar Ethias leent 20,7 miljoen euro aan haar moedermaatschappij Ethias Finance, zodat die laatste haar obligatielening kan afbetalen. Opmerkelijk detail: die obligatielening ging Ethias Finance aan om Ethias nv te helpen.

Lees meer →

Ethias is bewijs van constante inteelt

maandag 16 april 2012  -  De Standaard, pag. 27 

Het brugkrediet dat Ethias heeft gegeven aan moeder Ethias Finance om die in staat te stellen een obligatielening af te betalen, is de zoveelste illustratie van de inteelt bij de belangrijkste financiële instellingen van het land. Alle instellingen die gered moesten worden met overheidsgeld, maakten zich schuldig aan dergelijke inteelt.

Lees meer →

Hoe Peeters II de miserie van gescheiden koppels verdubbelt

maandag 16 april 2012  -  De Morgen, pag. 17 

Ik kan enkel vaststellen dat de Vlaamse regering door het verdubbelen van de miserietaks voor de weg van de minste weerstand heeft gekozen. Koppels die scheiden, zijn niet in strijdbare belangengroepen georganiseerd, laat staan dat ze met stakingen kunnen dreigen

Lees meer →

Econoom Geert Noels haalt uit naar Ethias

vrijdag 13 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - "Cirkelfinanciering" en "een wankele constructie". Econoom Geert Noels (foto) haalt uit naar de leningscarrousel die Ethias Finance en haar dochterbedrijf, verzekeraar Ethias, hebben opgezet.

Lees meer →

Ethias staat voor ontwarring nieuwe Dexia-knoop

donderdag 12 april 2012  -  De Tijd, pag. 4 

Na de verkoop van de Dexia-aandelen en de moeizame financiering daarvan, is de verzekeraar Ethias nog niet af van de Dexia-zorgen. De volgende vraag is: moet Ethias nieuw verlies slikken?

Lees meer →

"Niets nieuws, niets risicovols"

donderdag 12 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Dat Ethias Finance 20,7 miljoen euro moet lenen bij dochter Ethias om een obligatielening af te betalen "is niets nieuws". Dat zegt de verzekeraar in een reactie op het artikel in onze woensdagkrant. "Er is niets risicovols aan de hand."

Lees meer →

Ethias Finance leent bij Ethias

donderdag 12 april 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 42 

Ethias Finance heeft bij zijn verzekeringsdochter Ethias een overbruggingskrediet van 20,7 miljoen euro afgesloten. Ethias Finance moet immers het eerste deel van de obligatielening terugbetalen die ze is aangegaan om de Dexia-participatie van Ethias over te nemen.

Lees meer →

“Wij denken in confederale termen”

woensdag 11 april 2012  -  t Pallieterke  

Is er nog een toekomst voor LDD als partij weggelegd? Meningen lopen uiteen, maar neigen vooral naar het pessimisme. Ons draait het echter om de inhoud. Hoe kijkt de fractievoorzitter in het Vlaams Parlement van deze libertarische V-partij tegen de evolutie van dit land aan? Hoe meedogenloos is hij voor de regering Di Rupo? En vooral: hoe staat LDD tegenover die andere formaties die men als V-partij labelt? Een gesprek met Lode Vereeck.

Lees meer →

Ethias lijkt steeds meer op Russische roulette

woensdag 11 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL/HASSELT - De holding Ethias Finance zit in financieel stormweer. Omdat er onvoldoende liquide middelen zijn, is een constructie van leningen opgezet die bij financieel specialist Petercam de wenkbrauwen doet fronsen. "Russische roulette", noemt Lode Vereeck (LDD) dit scenario.

Lees meer →

Ethias leent van en aan zichzelf

woensdag 11 april 2012  -  De Morgen, pag. 11 

Verzekeraar Ethias leent 20,7 miljoen euro aan zijn moedermaatschappij Ethias Finance, zodat die haar obligatielening kan afbetalen. Die lening werd aangegaan om Ethias nv uit de slechte papieren te helpen. Vermogensbeheerder Petercam heeft vragen bij de operatie.

Lees meer →

Lode Vereeck op lijst D.A.A.D.

dinsdag 3 april 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 24 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) duwt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Diepenbeek de lijst van de lokale regenboogpartij D.A.A.D. (De Andere Aanpak in Diepenbeek).

Lees meer →

Lode Vereeck duwt lijst DAAD

maandag 2 april 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 14 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck duwt bij de gemeenteraadsverkiezingen de lijst van de Diepenbeekse lokale partij DAAD.

Lees meer →

Vereeck duwt regenbooglijst Diepenbeek

maandag 2 april 2012  -  De Standaard, pag. 8 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober de regenbooglijst D.A.A.D. (De Andere Aanpak in Diepenbeek) duwen. 'Mijn oproep tot kartelvorming is mislukt. Bijgevolg zullen een achttal partijen naar de Diepenbeekse kiezer trekken', geeft Vereeck toe. D.A.A.D is een amalgaam gaande van groenen tot N-VA'ers. Op 20 januari had Lode Vereeck een oproep tot kartelvorming in Diepenbeek gelanceerd. Hij praatte daarvoor met alle partijen. De gemeente telt een overtal aan politieke partijen: CD&V-Plus, SP.A, Open VLD, Groen, Vlaams Belang, de scheurlijsten DAAD en PUUR, en twee onafhankelijken. 'Dat zorgt voor chaos, je kunt een gemeente op die manier niet blijven besturen', klonk het toen.

Lees meer →

Lode Vereeck duwt regenbooglijst D.A.A.D.

zaterdag 31 maart 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 80 

BRUSSEL In Diepenbeek zal Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) bij de verkiezingen van 14 oktober de regenbooglijst D.A.A.D. (De Andere Aanpak in Diepenbeek) duwen. "Mijn oproep tot kartelvorming is mislukt. Bijgevolg zullen een achttal partijen naar de Diepenbeekse kiezer trekken", geeft Vereeck toe.

Lees meer →

Over drie jaar heeft Limburg 5.000 rusthuisbedden te kort

zaterdag 31 maart 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Limburg heeft vandaag 6.363 erkende rusthuisbedden, terwijl het er volgens de programmanorm 10.438 mogen zijn. Het wordt dus hoog tijd dat Vlaams minister Jo vandeurzen (CD&V) die programmanorm afschaft", zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Zo krijg je een vraaggestuurd aanbod waardoor instellingen niet langer vergunningen aanvragen zonder te bouwen."

Lees meer →

Vernietigende evaluaties. maar 4,6 miljoen subsidies

vrijdag 23 maart 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 8 

BRUSSEL - Hoewel het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en de Inspectie van Financiën brandhout maakten van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) in Diepenbeek, heeft het VIM van de Vlaamse regering 4,6 miljoen euro subsidie gekregen.

Lees meer →

Vlaanderen gooit subsidies over de balk

vrijdag 23 maart 2012  -  De Tijd, pag. 11 

De rode draad in het verhaal van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit is een totaal gebrek aan transparantie.

Lees meer →

Kris Peeters in de aanval tegen federale regering

donderdag 22 maart 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 12 

Minister-president Peeters gaat de harde confrontatie aan met de federale regering. De Vlaamse regeringsleider veegt de federale voorstellen voor de overdracht van zo-genaamde "geüsurpeerde bevoegdheden" van tafel.

Lees meer →

MARKTVERSTORING OP Z'N VLAAMS

woensdag 14 maart 2012  - WALTER PAULI  -  Knack, pag. 26 

Als de Vlaamse overheid haar werking wil ontvetten, is het misschien niet slecht om de zogenaamde 'Vlaamse competentiepolen' eens kritisch door te lichten. Tussenstructuren die met de beste bedoelingen zijn opgezet, leveren niet altijd het beste resultaat op.

Lees meer →

De truc van de eenmalige inkomsten

maandag 12 maart 2012  - Lode Vereeck  -  De Morgen, pag. 16 

Dat onze beleidsmakers zo makkelijk 'zonder pijn te doen' miljarden vinden, toont aan hoe vet de overheid in ons land wel niet is

Lees meer →

Lode Vereeck blijft bij LDD

donderdag 8 maart 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

DIEPENBEEK - "Een kwakkel, pure journalistieke kolder." Zo omschrijft Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) het artikel in De Standaard dat hij vruchteloos heeft geprobeerd om een plaatsje als onafhankelijke op de Diepenbeekse N-VA-lijst te veroveren.

Lees meer →

Vereeck verknalt uitweg naar N-VA

woensdag 7 maart 2012  -  De Standaard, pag. 1 

LDD-fractieleider Lode Vereeck wilde op de Diepenbeekse N-VA-lijst. Een echte overstap was niet aan de orde, al begreep de N-VA-leiding het anders.

Lees meer →

Topsport-infrastructuur komt niet van de grond

dinsdag 28 februari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - In tegenstelling tot zijn beleidsintenties in 2009 maakt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) maar weinig werk van trainingsinfrastructuur voor topsport. "Waar zijn voorganger Bert Anciaux hiervoor 14 miljoen euro investeerde, heeft Muyters nog maar 117.805 euro uitgetrokken", klagen de LDD-ers Lode Vereeck en Ulla Werbrouck aan.

Lees meer →

Gat in de Vlaamse begroting mogelijk meer dan 700 miljoen

vrijdag 24 februari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Om een begroting in evenwicht te realiseren, moet de Vlaamse regering mogelijk op zoek naar 742 miljoen euro in plaats van 550 tot 600 miljoen. Dat zegt LDDfractieleider Lode Vereeck op basis van het antwoord van Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) op een schriftelijke vraag.

Lees meer →

Lode Vereeck (LDD): "Vlaanderen moet nog meer besparen"

vrijdag 24 februari 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De Vlaamse regering moet volgens oppositieleider Lode Vereeck (Lijst Dedecker) een pak meer besparen dan ze officieel wil toegeven. De regering heeft in 2011 een aantal uitgaven doorgeschoven naar 2012. Die komen volgens Vereeck nu bovenop het tekort van circa 550 tot 604 miljoen van dit jaar.

Lees meer →

Snoeien in honderden adviesorganen

dinsdag 21 februari 2012  -  De Standaard, pag. 9 

'Eigen schuld, dikke bult.' Volgens LDD-fractievoorzitter Lode Vereeck heeft de Vlaamse regering de zoektocht naar een half miljard euro extra besparingen volledig aan zichzelf te danken. 'Had de ploeg van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) mijn aanbevelingen gevolgd, dan was het budgettair nooit zo ver gekomen.'

Lees meer →

Automobilist betaalt opnieuw

vrijdag 17 februari 2012  -  De Tijd, pag. 10 

De kilometerheffing voor vrachtwagens en het wegenvignet voor personenwagens, twee geplande verkeersbelastingen voor 2013, brengen de Vlaamse schatkist 1,163 miljard euro op. Dat blijkt uit berekeningen van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD). Volgens het parlementslid komen die belastingen boven op de bestaande verkeersbelastingen. Wat ligt precies op tafel? De Vlaamse regering wil de jaarlijkse verkeersbelasting hervormen.

Lees meer →

Automobilist wordt alweer kind van Vlaamse rekening

vrijdag 17 februari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

BRUSSEL - "De opbrengsten van het wegenvignet voor auto's en de kilometerheffing voor vrachtwagens volstaan ruimschoots om de huidige autobelastingen te vervangen. De Vlaamse regering wil deze nieuwe regeling budgetneutraal houden. Maar ik betwijfel dat ten zeerste, want ze is op zoek naar extra inkomsten." Dat zegt LDD-fractieleider in het Vlaams parlement en vervoersspecialist Lode Vereeck.

Lees meer →

'POLITIEK IS NIET VOOR WATJES'

woensdag 15 februari 2012  -  Knack, pag. 6 

In de peilingen is Libertair Direct Democratisch (LDD) bijna tot het nulpunt gezakt. En toch manifesteert LDD'er Lode Vereeck zich in het Vlaams Parlement als een van de mondigste en stilaan meest gezagsvolle volksvertegenwoordigers.

Lees meer →

Vlaanderen komt half miljard tekort

zaterdag 11 februari 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

Vlaanderen moet 500 tot 550 miljoen euro extra vinden om de begroting voor dit jaar opnieuw in evenwicht te krijgen.

Lees meer →

Onvoldoende industrieel beleid

donderdag 9 februari 2012  -  De Tijd, pag. 9 

Het voltallige Vlaams Parlement heeft gisteren drie uur lang gedebateerd over de toekomst van de industrie in Vlaanderen. De concrete aanleiding waren de recente ontslagen bij onder meer Bekaert. Maar volgens de oppositie is het geen toeval dat het Parlement zich voor de vierde keer in 2,5 jaar buigt over de toekomst van de Vlaamse industrie. 'Het industrieel beleid is onvoldoende. De regering toont te weinig daadkracht om de erosie van het industrieel weefsel tegen te houden', aldus LDD-fractieleider Lode Vereeck.

Lees meer →

Vlaams begrotingsevenwicht is een grote mythe

woensdag 8 februari 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 8 

'De begrotingsorthodoxie van de Vlaamse regering is gebaseerd op een leugen.' Met dat ene zinnetje maakt LDD-fractieleider Lode Vereeck brandhout van de jarenlange besparingen van twee miljard euro. Die blijken nu voor bijna de helft op 'one shots' gebaseerd, eenmalige maatregelen dus.

Lees meer →

LDD schiet kilometerheffing af

dinsdag 7 februari 2012  -  Metro, pag. 2 

LDD-fractieleider in het Vlaams parlement Lode Vereeck heeft zich gekant tegen de invoering van een slimme kilometerheffing in de hoofdstad, zoals voorgesteld door bevoegd Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V).

Lees meer →

Hobbelig parcours naar wegenvignet

dinsdag 7 februari 2012  -  De Tijd, pag. 10 

Een jaar geleden sloegen Vlaanderen, Wallonië en Brussel de handen in elkaar: in januari 2013 zouden ze een gemeenschappelijk wegenvignet voor personenwagens invoeren. Maar met liefst 15 betrokken ministers en verschillende regionale belangen lijkt de geplande timing niet echt haalbaar.

Lees meer →

Ambtenaren moeten clausule tekenen dat ze geen info lekken

donderdag 2 februari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Omdat de voorbije twee jaar verschillende interne mails van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en technologie (IWT) naar de pers zijn gelekt, zullen de ruim 100 Vlaamse ambtenaren van deze dienst een 'confidentialiteitsclausule' moeten tekenen. Het is de eerste keer dat dit in een Vlaamse administratie gebeurt.

Lees meer →

Indexsprong meteen afgeschoten

maandag 30 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Het voorstel van federaal minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) om de concurrentiekracht van bedrijven te herstellen via een zogenaamde indexsprong, heeft het weekend niet overleefd.

Lees meer →

Vereeck kritisch over investering van LRM

vrijdag 27 januari 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 21 

De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) investeert 10,95 miljoen euro in Ethias Finance. Met dat geld kan Ethias Finance een reeks Dexia-aandelen van dochterbedrijf Ethias Verzekeringen overnemen. Een enorm risicovolle beslissing volgens Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Ook meerderheid kritisch over LRM-steun

vrijdag 27 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Na de oppositie hebben ook de meerderheidspartijen CD&V en N-VA zich gisteren in het Vlaams parlement kritisch uitgelaten over de 38,3 miljoen euro steun van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de Limburgse reconversiemaatschappij (LRM) aan Ethias.

Lees meer →

Minister Lieten vroeg PMV in te tekenen bij Ethias

vrijdag 27 januari 2012  -  De Tijd, pag. 4 

Vlaams minister van Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten (sp.a, foto) heeft in het Vlaams Parlement toegegeven dat zij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) gevraagd heeft na te gaan of die kon intekenen op de obligatieleningen van Ethias Finance. Dat bevestigde Lieten gisteren op vragen van LDD-fractievoorzitter Lode Vereeck en Matthias Diependaele (N-VA).

Lees meer →

Muyters van emotioneel naar assertief

woensdag 25 januari 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 9 

Philippe Muyters (N-VA) bleef makkelijk overeind met zijn verdediging tegen de kritiek over de compromitterende mail vanop zijn kabinet. Muyters, die vorige week zo emotioneel was, was technisch maar ook erg assertief.

Lees meer →

Geheime stemming over motie tegen Muyters?

woensdag 25 januari 2012  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8 

Het Vlaams Parlement stemt vandaag over een motie van wantrouwen van de oppositie tegen minister van Begroting Philippe Muyters. Verwacht wordt dat hij die stemming moeiteloos zal overleven. Maar de oppositie gaat proberen er een geheime stemming van te maken. En dan wordt het spannend.

Lees meer →

Muyters: 'was wel op de hoogte, heb niet gelogen'

woensdag 25 januari 2012  -  De Morgen, pag. 9 

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) had half december 2009 wel degelijk indicaties dat het begrotings-tekort hoger zou kunnen oplopen dan de voorziene 1 miljard euro. "Daarom heb ik in november al maatregelen genomen. Verdere ingrepen in december leken niet noodzakelijk."

Lees meer →

'Waarom zou ik liegen?'

woensdag 25 januari 2012  -  De Standaard, pag. 6 

Minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) maakt aannemelijk dat hij niet heeft gelogen over de ontsporing van de begroting 2009. 'We dachten dat we de begroting al opnieuw onder controle hadden.' Hoeveel wist minister Muyters (N-VA) vooraf over de ontsporing van de begroting 2009 in december van dat jaar? Het is een halszaak geworden voor de minister, na het uitlekken van een mail van zijn medewerker waarin met zoveel woorden staat dat Muyters loog toen hij begin 2010 in het parlement zei dat hij tot op het laatst 'geen indicaties' had gekregen over het dreigende tekort.

Lees meer →

Geheime stemming over motie tegen Muyters?

woensdag 25 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

BRUSSEL - Het Vlaams Parlement stemt vandaag over een motie van wantrouwen van de oppositie over de persoon van minister Philippe Muyters. Het is de verwachting dat de N-VA-minister die stemming moeiteloos zal overleven. Maar de oppositie wil er een geheime stemming van te maken.

Lees meer →

Oppositie scherpt messen voor clash

dinsdag 24 januari 2012  -  De Tijd, pag. 11 

De storm rond Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) is nog niet gaan liggen. Vandaag staat een harde confrontatie met de oppositie op de agenda. Muyters moet zich in de commissie Financiën van het Vlaams Parlement verantwoorden voor de uitgelekte mail. Daarin zegt zijn medewerker dat Muyters gelogen heeft over de begroting van 2009. De Vlaamse regering wou die begroting met een tekort van 1 miljard euro afsluiten, maar aan het eind van de rit was het tekort 200 miljoen euro hoger dan voorzien. Nochtans had de minister op 16 december 2009 in het Parlement nog gezegd dat een tekort van 1 miljard realistisch was. Ook bij een interpellatie in januari 2010 gaf Muyters aan dat hij in december geen indicatie had over een extra tekort.

Lees meer →

BELGA: Vereeck: "Ik speel steeds de bal, nooit de man."

zaterdag 21 januari 2012 

BRUSSEL 21/01 (BELGA) = "Het is mijn taak als parlementslid en oppositieleider om de regering te controleren. En daarbij viseer ik zeker niet één minister of één partij. Bovendien speel ik altijd de bal en niet de man." Dat zegt LDD-fractieleider Lode Vereeck in een reactie op de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Vereeck ontkent dus dat hij Muyters zou viseren. "Ik heb veel respect voor de mens, ik heb alleen kritiek op zijn functioneren als minister", klinkt het. En was de minister van Financiën iemand anders geweest, dan was de kritiek even scherp geweest, zo verzekert hij.

Lees meer →

'Triestigaard, smeerlap, lullo's'

zaterdag 21 januari 2012  -  De Standaard, pag. 6 

De vraag of minister Muyters het parlement heeft voorgelogen over de begroting 2009 is nog niet helemaal beantwoord.

Lees meer →

Loog hij of loog hij niet?

zaterdag 21 januari 2012  -  De Tijd, pag. 5 

In een mail die donderdag uitlekte, geeft een kabinetsmedewerker van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) aan dat de minister in het parlement heeft 'gelogen' over de begroting 2009. De mail werd verstuurd naar de fractie van de N-VA. Fractieleider Kris Van Dijck wijst Bas Luyten aan als de schuldige voor het lek. De voormalige N-VA-medewerker kwam in opspraak door zijn drugsproblemen en zijn betrokkenheid bij een drugszaak met ex-senator Kim Geybels (N-VA).

Lees meer →

Maar heeft Muyters nu gelogen of niet?

zaterdag 21 januari 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 3 

De cruciale vraag is natuurlijk of Muyters gelogen heeft over de begroting. De oppositie in het parlement denkt van wel en wil dat hij opstapt. Een plezieruitstapje wordt het dus niet voor Muyters volgende week woensdag, als hij zichzelf moet verdedigen over het gelekte mailverkeer.

Lees meer →

"Mijn positie is niet verzwakt"

zaterdag 21 januari 2012  -  Gazet van Antwerpen, pag. 2 

Philippe Muyters, vele jaren ouder na een bijzonder slopende politieke week, blijft Vlaams minister. Ondanks de striemende aanvallen van de oppositie heeft Vlaams minister Muyters zijn collega's in de regering kunnen overtuigen van zijn eerlijkheid. Ze behouden hun vertrouwen in hem.

Lees meer →