Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Laat supporters meebetalen voor sporter

maandag 15 juli 2013  - Fabian Lefevere  -  Het Nieuwsblad, pag. 9 

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor crowdfunding van topsporters, een systeem waarin supporters en bedrijven kunnen meebetalen aan de carrière van hun favoriet. Dat zegt hij op aangeven van de Vlaams Parlementsleden Lode Vereeck en Ulla Werbrouck (LDD). Fabian Lefevere

Lees meer →

Investeringen kunnen 900 miljoen goedkoper

woensdag 3 juli 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6 

De Vlaamse overheid zou beter niet meer lenen bij de banken. Als ze rechtstreeks een beroep zou doen op de obligatiemarkt, kan ze de komende twintig jaar 900 miljoen euro uitsparen bij de bouw van ziekenhuizen, rusthuizen en scholen. Dat berekende consultant Roland Berger.

Lees meer →

"Laat energiezuinigheid grondbelasting bepalen"

vrijdag 28 juni 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

Lode vereeck (LDD) wil onroerende voorheffing vernieuwen. De onroerende voorheffing is een belasting die u elk jaar betaalt op elke eigendom (onroerend goed) dat u in ons land hebt. Ze wordt berekend op basis van het federaal Kadastraal Inkomen (KI).

Lees meer →

Boetes voor bouwovertredingen breken record

dinsdag 25 juni 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 7 

De opbrengsten uit dwangsommen en administratieve boetes voor bouwovertredingen lagen nooit hoger. Van minnelijke schikkingen is nauwelijks sprake.

Lees meer →

Vlaamse onderzoekers krijgen te weinig kansen

maandag 17 juni 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 6 

Wil Vlaanderen een braindrain voorkomen, dan moet een op de drie van de aangevraagde onderzoeksprojecten ingewilligd worden. Maar Vlaanderen komt zelfs niet in de buurt.

Lees meer →

Vervroegd vertrek onderwijzers kost 55 miljoen

woensdag 12 juni 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

In 2013 doen nog 3.980 onderwijzers beroep op de TBS-regeling. De Vlaamse regering besliste vorig jaar de TBS-regeling - de vervroegde vertrekregeling voor leerkrachten - uit te laten doven. Toch weegt de regeling nog zwaar op de Vlaamse begroting.

Lees meer →

Oppositie vreest belastingverhoging door nieuwe weg

woensdag 29 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 19 

De Diepenbeekse oppositiepartijen DAAD, Groen en sp.a vrezen dat er een belastingverhoging op til is, als gevolg van de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen de Peperstraat en de Waardestraat. Schepen van Financiën Jos Leroi (CD&V) ontkent dat.

Lees meer →

Noord-Zuid verbinding kostte al acht miljoen

dinsdag 28 mei 2013  - Kizzy Van Horne  -  De Standaard, pag. 31 

Houthalen-Helchteren Noord-Zuid verbinding kostte al acht miljoen De verschillende studies die werden uitgevoerd over de aanleg van de Noord-Zuidverbinding, hebben al meer dan acht miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Lode Vereeck (LDD) aan Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer →

BAM slokte al 142 miljoen euro op

dinsdag 28 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 16 

Voor het BAM-tracé, dat de Antwerpse ring moet rondmaken, zijn al 142 miljoen euro aan studiekosten uitgegeven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) opvroeg bij minister Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer →

Werken kosten 150 miljoen nog voor ze begonnen zijn

dinsdag 28 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

Van een begin van de werken in Antwerpen (Oosterweel) en Limburg (Noord-Zuidverbinding) is nog lang geen sprake, maar dat belet niet dat ze al 150 miljoen hebben gekost aan studiewerk.

Lees meer →

Noord-Zuidverbinding heeft al 8 miljoen euro gekost

dinsdag 28 mei 2013  - Kizzy Van Horne  -  Het Nieuwsblad, pag. 20 

Houthalen-Helchteren De verschillende studies die uitgevoerd werden in het kader van de aanleg van de Noord-Zuidverbinding hebben al meer dan acht miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Lode Vereeck (LDD) aan Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer →

Studiekosten rond Noord-Zuid nu al 8 miljoen euro

maandag 27 mei 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Veiligheidsmaatregelen kosten 3,42 miljoen euro BRUSSEL - De studie- en advieskosten voor de Noord- Zuid in Limburg hebben al 8 miljoen euro gekost. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op de parlementaire vraag van Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Studiekosten BAM lopen op tot 142 miljoen

maandag 27 mei 2013  - Yves Lambrix en Lex Moolenaar  -  Gazet van Antwerpen, pag. 11 

Mobiliteit Bestuurders kostten alleen al vorig jaar 282.000 euro De studie- en advieskosten die de nv BAM heeft gemaakt voor het Masterplan in Antwerpen, hebben al 142 miljoen euro gekost. Dat heeft minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Vlamingen betalen 40 miljoen meer verkeerstaksen

woensdag 22 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 1 

De Vlaamse automobilisten hebben vorig jaar een slordige 1,29 miljard euro aan verkeersbelastingen betaald. "Dat is 40 miljoen méér dan het jaar voordien", zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Vlaamse regering doet chauffeurs meer betalen

woensdag 22 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 4 

4,2% MEER OPBRENGST UIT VERKEERSBELASTINGEN IN 1 JAAR De Vlaamse ministers zijn géén haar beter dan de federale in het invoeren van verkapte belastingverhogingen Lode Vereeck (LDD). Dit is geen verhoging, maar gewoon het gevolg van een betere inning en de indexering Philippe Muyters (N-VA).

Lees meer →

Haperende administratie bezorgt IWT slecht rapport

woensdag 22 mei 2013  - g.teg  -  De Standaard, pag. 7 

Het Vlaams innovatie-instituut IWT ligt onder vuur, niet voor zijn innovatie, maar voor de haperende administratie.

Lees meer →

Vlaamse innovatie nog steeds ondoorzichtig en versnipperd

woensdag 22 mei 2013  - Bart Haeck  -  De Tijd, pag. 6 

Het IWT lijkt niet bij machte om zijn financiële activiteiten op te volgen. Dat gaat ten koste van de bedrijven en van de belastingbetaler. Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD) De Vlaamse overheid heeft moeite om op een efficiënte manier innovatie te ondersteunen. Er was al herhaaldelijk kritiek op de versnippering van haar beleid, nu rijst opnieuw kritiek op de ondoorzichtigheid ervan.

Lees meer →

Vernietigende evaluatie voor Vlaamse overheidsinstelling IWT

dinsdag 21 mei 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 3 

'Het IWT lijkt niet in staat om zijn financiële activiteiten op te volgen. Dit gaat ten koste van de bedrijven en de belastingbetaler' Lode Vereeck Vlaamse Parlementslid (LDD) Beperkte interne controle, ontoereikende procedures, beperkte administratieve organisatie. Een externe audit is erg scherp voor de Vlaamse overheidsinstelling IWT, een instelling die 320 miljoen euro belastinggeld beheert.

Lees meer →

Adviesraden kraken nieuw innovatieplan

dinsdag 21 mei 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

De regering formuleert de ene beleidstekst na de andere, maar wat is er al in de praktijk gebeurd? fractieleider LDD Lode Vereeck De Vlaamse Innovatieraad vreest dat de conceptnota zal leiden tot nog een nieuwe beleidsstrategie bovenop alle andere. Te veel plannen, maar te weinig actie en coherentie. De kritiek van de oppositie op het Vlaamse innovatiebeleid wordt nu ook gedeeld door de sociale partners en de innovatiespelers zelf

Lees meer →

Gewaarborgde Vlaamse schuld stijgt fel

maandag 13 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De totale schuld die de Vlaamse overheid heeft gewaarborgd, bedroeg eind maart 2013 ruim 10,6 miljard euro. Tegen eind dit jaar zal dat bedrag oplopen tot 12 miljard. Dat is een stijging met 3,1 miljard sinds eind 2009

Lees meer →

Vlaams fonds voor de zorg raakt moeilijk van de grond

maandag 13 mei 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 7 

Flanders Care Invest raakt nauwelijks van de grond. De Vlaamse regering kondigde in mei 2011 de oprichting van een rollend fonds aan voor investeringen in startende bedrijven die innovatieve producten en diensten ontwikkelen in de zorgsector

Lees meer →

12 miljard

maandag 13 mei 2013  - Belga  -  De Standaard, pag. 9 

De totale gewaarborgde schuld die de Vlaamse overheid heeft uitstaan, bedroeg eind maart 2013 ruim 10,6 miljard euro. Tegen eind 2013 zal dat bedrag oplopen tot 12 miljard euro of ruim 3,1 miljard meer dan eind 2009. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) op een vraag van Lode Vereeck (LDD). Uit ramingen blijkt dat de teller van de gewaarborgde schuld de komende jaren verder kan oplopen tot 14,7 miljard euro eind 2015.

Lees meer →

Bouwovertreder weet niet van recht op minnelijke schikking

maandag 13 mei 2013  -  De Morgen, pag. 8 

Parlementslid Lode Vereeck (LDD) pleit voor een cel minnelijke schikkingen die bouwovertreders voorstellen doet Wie een bouwovertreding begaat en zijn werf stilgelegd ziet worden, kan zelf een minnelijke schikking aanvragen. Alleen weet niemand van het bestaan van die mogelijkheid af, en gebeurt het dus bijna nooit.

Lees meer →

Bouwovertreder weet niet van recht op minnelijke schikking

maandag 13 mei 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 8 

Parlementslid Lode Vereeck (LDD) pleit voor een cel minnelijke schikkingen die bouwovertreders voorstellen doet Wie een bouwovertreding begaat en zijn werf stilgelegd ziet worden, kan zelf een minnelijke schikking aanvragen. Alleen weet niemand van het bestaan van die mogelijkheid af, en gebeurt het dus bijna nooit.

Lees meer →

2.300 sociale woningen erbij voor 5.400 gezinnen

dinsdag 7 mei 2013  - Peter Gorle  -  Het Laatste Nieuws, pag. 12 

Nooit werden er de voorbije tien jaar méér nieuwe sociale woningen gebouwd: dit jaar komen er zo'n 2.300 bij. Toch blijven de wachtlijsten groeien. De afgelopen twee jaar met 5.400 gezinnen per jaar. "Het is dweilen met de kraan open. Hoeveel we ook bouwen, de wachtlijst groeit sneller. Dat is niet houdbaar", zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Dat zal er niet op verbeteren nu meer mensen in aanmerking komen."

Lees meer →

Twee kandidaten voor elke nieuwe sociale woning

dinsdag 7 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 1 

Er staan 70.860 Vlaamse gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat zijn er 10.828 méér dan twee jaar geleden. "Jaarlijks komen er dus 5.414 mensen bij", zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Daarmee groeit de wachtlijst twee keer sneller aan dan het aantal nieuwe sociale woningen. Dat is onhoudbaar."

Lees meer →

Vlaanderen in Actie: 8 miljoen euro promotie, maar niemand kent het

donderdag 2 mei 2013  - Ann de Boeck  -  De Morgen, pag. 6 

'Onpersoonlijk', 'saai' en 'te ingewikkeld'. Marketingexpert Peter Ampe maakt de promotiecampagne van Vlaanderen in Actie (ViA) met de grond gelijk. De Vlaamse regering pompte al bijna 8 miljoen euro in de promotie. 'Dit is barslechte communicatie.'

Lees meer →

"Gratis bus in ruil voor nummerplaat werkt niet meer"

vrijdag 26 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8 

Elk jaar ruilen minder mensen hun nummerplaat in voor een gratis abonnement van De Lijn. En slechts 5% van de Vlamingen die dat wél doen, is bereid om na twee jaar de volle prijs te betalen voor het busabonnement. "De conclusie is dat de gratis abonnementen niet werken", zegt Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

"Zeker nieuw milieurapport voor Noord-Zuidverbinding"

vrijdag 26 april 2013  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Muyters en Crevits antwoorden in parlement op vragen noord-zuid. Brussel - "Een oplossing in één-twee-drie voor de Noord-Zuidverbinding is niet mogelijk. Wat we ook doen, we zullen opnieuw een milieu-effectenrapport (plan-mer) en een ruimtelijke uitvoeringsplan (grup) moeten maken." Dat heeft minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) gisteren gezegd in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

Onduidelijkheid over sneltramlijnen blijft

woensdag 24 april 2013  - Ralph Gregoor  -  Het Nieuwsblad, pag. 24 

Tijdens de gemeenteraad van Diepenbeek is gebleken dat er nog steeds onvoldoende eensgezindheid en duidelijkheid is over het Spartacusplan. De gemeente wil schriftelijke garanties voor sneltramlijn 1 en meer info over lijn 2. Ralph Gregoor Diepenbeek Op de gemeenteraad werden vooral de agendapunten over sneltramlijn 1 en 2 van het Spartacusplan met argusogen gevolgd

Lees meer →

Vlaanderen dreigt 265 miljoen te verliezen aan Gemeentelijke Holding

vrijdag 19 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 6 

De Vlaamse regering dreigt 265 miljoen euro te verliezen door het faillissement van de Gemeentelijke Holding, één van de hoofdaandeelhouders van Dexia

Lees meer →

Vlaanderen verliest 265 miljoen euro na failliet Gemeentelijke Holding

vrijdag 19 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Van de 450 miljoen euro die de drie gewesten eind 2008 aan de Gemeentelijke Holding (GH) toestonden, kan maximum 10 miljoen gerecupereerd worden. Vlaanderen verliest aan de vereffening van de GH zo'n 265 miljoen euro belastinggeld.

Lees meer →

Vlaanderen krijgt slechts habbekrats van Gemeentelijke Holding

vrijdag 19 april 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 7 

265 miljoen euro heeft de Vlaamse regering gepompt in de Gemeentelijke Holding, toen die al op haar laatste benen liep. Maar Vlaanderen gaat daar amper iets van terugzien.

Lees meer →

De Belgische geldstromen

donderdag 18 april 2013  - Alain Mouton  -  Trends, pag. 20 

Met de nieuwe staatshervorming wordt het budget van de deelstaten groter dan dat van de sociale zekerheid. Dat heeft de econoom en politicus Lode Vereeck berekend. Tegelijk wijst hij op de blijvende lacunes in de Belgische financiën: de beperkte fiscale autonomie voor de deelstaten en een financieel uitgeklede federale staat.

Lees meer →

Recordaantal boetes bouwovertreders

donderdag 18 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

1,8 miljoen euro dwangsommen geïnd in 2012 BRUSSEL - De Vlaamse overheid heeft vorig jaar voor 1,8 miljoen euro aan dwangsommen geïnd van overtreders die een bouwovertreding niet in de oorspronkelijke staat hebben hersteld. Een absoluut record.

Lees meer →

Vlaanderen regelt zelf betwiste bouwvergunningen: "Nu gaat het nóg trager"

donderdag 18 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 12 

Omdat de Raad van State zo tergend traag was, richtte de Vlaamse regering vier jaar geleden een eigen administratieve rechtbank op om te oordelen over geweigerde bouwvergunningen. En wat blijkt? Van alle zaken uit 2009 is maar de helft afgesloten. "Wat Vlaanderen zelf doet, doet het niet beter", zegt Lode Vereeck.

Lees meer →

PMV boekt vaker verlies op steunmaatregelen

maandag 15 april 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 19 

De investeringen van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) lopen niet altijd even goed af. Vlaams fractievoorzitter Lode Vereeck (LDD) waarschuwt voor de risico's.

Lees meer →

'Vlaamse regering, waar zijn de structurele keuzes?'

vrijdag 12 april 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6 

De regering neemt de stress niet weg bij de ouders die volgend schooljaar een plaats zoeken voor hun kind. Vlaams fractievoorzitster Groen Elisabeth Meuleman

Lees meer →

'Vlaamse regering had geld voor meer scholen'

vrijdag 12 april 2013  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 6 

'Ofwel is men slordig geweest, ofwel gunt men elkaar niets' 'De factuur wordt doorgeschoven naar later, terwijl er wel geld voor extra scholen beschikbaar was.' De oppositie hakt ongenadig in op de oplossing van de Vlaamse regering voor het scholentekort.

Lees meer →

"Vlaamse regering doet te weinig voor onderwijs"

vrijdag 12 april 2013  - PG  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - In het Vlaams Parlement vond donderdag in commissie de bespreking plaats van de begrotingscontrole. De oppositie had het vooral over onderwijs.

Lees meer →

1203 mensen minder op wachtlijst

woensdag 10 april 2013  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 6 

Gehandicapten Beleid Vlaamse regering begint vruchten af te werpen In totaal 20.852 personen met een handicap wachten op de juiste zorg of een Persoonlijk Assistentie Budget (PAB), zo blijkt uit de zesmaandelijkse cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). In vergelijking met een jaar geleden staan er 1203 personen minder op de wachtlijst.

Lees meer →

Wachtlijst gehandicaptenzorg slinkt maar blijft boven 20.000

woensdag 10 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - 20.852 personen met een handicap wachten op de juiste zorg of een Persoonlijk Assistentie Budget (PAB). Dat zeggen de nieuwste zesmaandelijkse cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). In vergelijking met een jaar geleden staan er 1.203 personen minder op de wachtlijst. De 118,8 miljoen euro extra die de Vlaamse regering sinds 2010 heeft voorzien, werpt vruchten af.

Lees meer →

Wachtlijst wordt eindelijk wat korter

woensdag 10 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

20.852 gehandicapten wachten nog op hulp. HASSELT - De ellenlange wachtlijst in de gehandicaptenzorg is in één jaar tijd met 1203 zorgvragen geslonken.

Lees meer →

Regering betaalt 17,5 miljoen voor advies dat ze negeert

dinsdag 9 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8 

De twaalf strategische adviesraden waarover de Vlaamse overheid beschikt, kosten jaarlijks 17,5 miljoen euro. Dat becijferde LDD-fractieleider Lode Vereeck.

Lees meer →

Adviesraden schieten als paddenstoelen uit de grond

maandag 8 april 2013  - gteg  -  Het Nieuwsblad, pag. 9 

De regering raadpleegt die raden omdat ze moet, niet omdat ze er de meerwaarde van inziet. Tien jaar nadat de Vlaamse regering een einde maakte aan de wildgroei van adviesraden en de 160 die toen bestonden, had vervangen door twaalf grote strategische adviesraden, zijn er alweer een pak nieuwe ontstaan. 224, 130 of 61, al naargelang de bron. Volgens de oppositie wordt er ook amper geluisterd naar hun advies.

Lees meer →

Regering betaalt 17,5 miljoen voor adviezen die ze negeert

maandag 8 april 2013  - Guy Tegenbos  -  de Standaard, pag. 7 

Tien jaar nadat de Vlaamse regering de wirwar van toen 160 bestaande adviesraden had vervangen door twaalf grote strategische adviesorganen, groeiden naast die twaalf alweer een pak nieuwe raden. Terwijl ze die twaalf compleet negeert, zegt de oppositie.

Lees meer →

Interview: De geldstromen in België

zaterdag 6 april 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. D4-5. 

BRUSSEL – “Wie zegt dat de zesde staatshervorming niet veel meer voorstelt dan wat borrelnootjes, weet niet waar hij over praat. Het is wel een belangrijke hervorming. Trouwens, Vlaanderen geeft op zijn eentje nu al méér uit dan de federale regering en na de uitvoering van de zesde staatshervorming wordt dat nog veel meer”, zegt Lode Vereeck. Die er meteen eerlijk aan toevoegt dat de zesde staatshervorming geen eindpunt is en dat er verdere stappen moeten gezet worden naar een echt confederalisme wat hij vergelijkt met een LAT-relatie, met living apart together. Onder dat “together” zit de solidariteit met o.a. ook de Franstaligen.

Lees meer →

Wat doet de overheid met uw geld?

zaterdag 6 april 2013  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 en D2-3. 

HASSELT - De federale overheid in ons land incasseert jaarlijks 100 miljard euro van zijn burgers. Waar dat geld allemaal aan wordt uitgegeven en hoe het precies wordt verdeeld, is voor het eerst in kaart gebracht door Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Bodemsaneringen kosten belastingbetaler 68 miljoen

zaterdag 6 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

133 vervuilers kunnen of willen niet zelf betalen. BRUSSEL - De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft vandaag 68,8 miljoen euro te goed van bedrijven en personen die de saneringskosten van 133 vervuilde sites in Vlaanderen niet willen of kunnen betalen. 38 anderen hebben de saneringskosten wel al terugbetaald.

Lees meer →

Vlaanderen gebruikt zijn fiscale wapens niet

dinsdag 2 april 2013  - Barbara Moens, Bart Haeck  -  De Tijd, pag. 1 

De N-VA ijvert voor meer autonomie, maar net onder Philippe Muyters maakt de Vlaamse regering steeds minder gebruik van haar fiscale wapens. fractievoorzitter LDD Lode Vereeck

Lees meer →