Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Akkoord over hogere responsabiliseringsbijdrage

dinsdag 26 juni 2012  -  De Tijd, pag. 8 

De federale regering heeft op het overlegcomité een akkoord bereikt over een hogere responsabiliseringsbijdrage die de deelstaten vanaf dit jaar moeten betalen voor de pensioenen van hun ambtenaren.

Lees meer →

Vlaanderen in Actie' scoort maar 1 op 5

vrijdag 22 juni 2012  -  De Morgen, pag. 11 

De Vlaamse regering haalt op dit moment maar een op de vijf doelstellingen om in 2020 in de top vijf van Europese regio's te staan. Dat blijkt uit een meting van de studiedienst van de Vlaamse regering over VIA, het actieplan 'Vlaanderen in Actie'.

Lees meer →

De Lijn betaalt voor Spartacus en Maastricht

woensdag 20 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Dat is maandagavond gezegd op een openbare commissie in Maastricht, waar de 33 km lange Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht aan de hand van een powerpoint werd toegelicht. De aanleg van die 6 km tramlijn wordt in Maastricht op 45 miljoen euro geschat.

Lees meer →

Hoge schuld wél in begroting, niet in Vlaamse cijfers

woensdag 20 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag 50 

Volgens Lode Vereeck (DAAD) geven de cijfers uit de begroting wél een correct beeld van de financiële situatie. Zo loopt de schuld van Diepenbeek op tot 23 miljoen euro, inclusief de leningen ten laste van derden.

Lees meer →

Brug van 200 meter over kruispunt in Diepenbeek

vrijdag 15 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

BRUSSEL - In Diepenbeek wordt de N76-Verbindingslaan door middel van een brug van 200 meter over de N2- Grendelbaan gelegd. Daarmee krijgt Diepenbeek een oplossing voor de aanleg van de Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht op zijn grondgebied. Alle betrokken partijen zijn het daarover eens geraakt, Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits beslist eerdaags over de financiering (geschat op 2 tot 4 miljoen euro).

Lees meer →

Het Spartacusplan

donderdag 14 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 20 

Hasselt - Zelfs al zou de wereld vergaan, dan nog komt het Spartacusplan er. Zoveel is duidelijk na een gesprek met de directie van De Lijn Limburg. Die blijft onwrikbaar na de bakken kritiek die het plan de afgelopen maanden kreeg. Ook de kostprijs blijft volgens De Lijn overeind. Alles samen zal de volledige 33 km van lijn 1 ruim 285 miljoen euro kosten, als het geld vandaag op tafel zou worden gelegd. Omdat het project over minstens 25 jaar wordt betaald, zal dat echter een veelvoud hiervan zijn.

Lees meer →

Oppositie filibustert echtscheidingstaks

woensdag 13 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

De oppositiepartijen in het Vlaams parlement hebben gisteren opnieuw een vertragingsmanoeuvre uitgevoerd bij de behandeling van de echtscheidingstaks: ze gaan bij de Raad van State advies vragen over hun eigen amendementen op die taks.

Lees meer →

Google Street View is er gelukkig

dinsdag 12 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Met zijn kritiek op de trage, gebruiksonvriendelijke en niet geüpdate Vlaamse verkeersbordendatabank (zie mandagkrant) krijgt Vlaams parlementlid Lode Vereeck (LDD) steun uit onverwachte hoek. "Vlaamse verkeersbordendatabank niet up-to-date.

Lees meer →

Verkeersbordendatabank van 20 miljoen werkt niet

maandag 11 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - "De Vlaamse regering heeft 20 miljoen euro belastinggeld geïnvesteerd in een nutteloze verkeersbordendatabank." Dat zegt Lode Vereeck (LDD). "Ofwel zet ze het project stop, ofwel wordt het systeem sneller en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Lees meer →

Ruzie over zware agenda

vrijdag 8 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Dat de werklast in het parlement piekt wanneer het zomerreces voor de deur staat, is niet nieuw. Maar dit jaar ligt er in het Vlaams Parlement nog zoveel werk op de plank, dat de oppositie het op haar heupen krijgt. "We worden herleid tot een stemmachine", klinkt het.

Lees meer →

Mijnheer Peeters, neem Lieten haar smartphone af

donderdag 7 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - In een woelig en scherp actualiteitsdebat over Uplace in het Vlaams parlement, heeft minister-president Kris Peeters zijn regering en meer bepaald minister Ingrid Lieten gisteren in ware 'catenaccio'-stijl (vijfmansverdedigings uit het Italiaanse voetbal,red.) verdedigd.

Lees meer →

Oppositie schiet met scherp op Lieten

donderdag 7 juni 2012  -  De Tijd, pag. 6 

De oppositie hakte tijdens het actualiteitsdebat over Uplace gisteren in op minister Ingrid Lieten (sp.a) en de Vlaamse regering. Toch kon ze geen wig drijven tussen de coalitiepartners.

Lees meer →

Peeters II sluit toch de rangen

donderdag 7 juni 2012  -  De Morgen, pag. 8 

Vlaamse regering doorstaat in parlementair debat storm over Uplace en interne samenhang

Lees meer →

Kris Peeters bouwt verdedigingsgordel rond 'judas' Lieten

donderdag 7 juni 2012  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8 

In een woelig en scherp actualiteitendebat over Uplace heeft minister-president Kris Peeters zijn regering en meer bepaald minister Ingrid Lieten in ware 'catenacciostijl' beschermd. Hij bouwde een verdedigingsgordel rond zijn coalitie.

Lees meer →

Raad van State weer kritisch over 'echtscheidingstaks'

woensdag 6 juni 2012  -  De Tijd, pag. 7 

De Raad van State heeft bedenkingen bij het bijgestuurde compromis over de verdeel- of echtscheidingstaks. Dat feitelijk samenwonenden bijvoorbeeld niet kunnen genieten van de fiscale vrijstelling (abattement) en gehuwden en wettelijk samenwonenden wel zet de deur open voor procedures bij het Grondwettelijk Hof. Dat blijkt uit het advies van de Raad van State op enkele amendementen.

Lees meer →

Sannen blijft zich verzetten

zaterdag 2 juni 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

Bij de oppositie is de kritiek op het Uplace-debacle intussen vlijmscherp.

Lees meer →

Peeters dwingt Lieten tot knieval voor Uplace

zaterdag 2 juni 2012  -  De Tijd, pag. 6 

Vlaamse viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) zat gisteren na haar 'deloyaal gedrag' op het beklaagdenbankje. Ze slikte haar woorden in, maar de sp.a ontwapent niet rond Uplace.

Lees meer →

Pensioenlast weegt op begroting

dinsdag 22 mei 2012  -  Gazet van Antwerpen, pag. 6 

De ambtenarenpensioenen slaan de komende jaren een almaar groter gat in de Vlaamse begroting. Lode Vereeck (LDD) vreest het ergste voor die begroting omdat de Vlaamse regering ook nog eens fantoom- of usurperende bevoegdheden moet overnemen én nieuwe bevoegdheden krijgt zonder alle bijbehorende financiële middelen.

Lees meer →

Ambtenarenpensioen slaat groot gat in Vlaams budget

dinsdag 22 mei 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De ambtenarenpensioenen slaan de komende jaren een alsmaar groter gat in de Vlaamse begroting. Lode Vereeck (LDD) vreest dan ook het ergste voor die begroting, omdat de Vlaamse regering ook nog eens usurperende bevoegdheden moet overnemen én nieuwe bevoegdheden zonder alle bijhorende financiële middelen krijgt, als gevolg van de staatshervorming

Lees meer →

Vlaanderen krijgt budgettaire lawine over zich heen

dinsdag 22 mei 2012  -  De Tijd, pag. 8 

LDD-oppositieleider Lode Vereeck klaagt de struisvogelpolitiek van de Vlaamse regering aan. 'Uit vertrouwelijke cijfers blijkt dat Vlaanderen de rekening drie keer doorgestuurd krijgt', hekelt Vereeck.

Lees meer →

9,6 miljard aan facturen nooit betaald

vrijdag 11 mei 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 5 

De voorbije 12maanden werden in ons land voor 9,6miljard euro aan facturen niet betaald. Dat geld zullen de getroffen bedrijven nooit meer zien. Geen wonder dat ruim één op de twee in de financiële problemen komt, zegt incassogroep Intrum Justitia.

Lees meer →

Klimaatfonds verkoopt 'groene' aandelen

woensdag 9 mei 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 20 

Elke Limburger kan voortaan aandelen kopen uit het Limburgs Klimaatfonds. 100 euro per stuk met een maximum aan 25 aandelen. Met het geld dat dat opbrengt, willen onder meer LRM en Nuhma investeren in energiebesparing, warmtepompen, lage-energie woningen of elektrische voertuigen. In ruil krijgt de aandeelhouder jaarlijks een dividend dat naar schatting één procent hoger ligt dan het spaarboekje. Vlaams Parlementslid en professor economie Lode Vereeck (LDD) waarschuwt: "door de inflatie ga je er geen geld aan verdienen".

Lees meer →

Vlaams parlementslid goed betaald

dinsdag 8 mei 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De Vlaamse parlementsleden worden goedn goed betaald. Mogen ze ook nog eens een commissie of eenof een fractie voorzitten of in het bureau zetelen, dan worworden ze zelfs héél goed betaald. Ook hun uittredingsverergoegoe-dingen en pensioenen zijn aan de royale kant.

Lees meer →

Van kwaad naar erger

maandag 7 mei 2012  - Lode Vereeck  -  De Morgen, pag. 17 

Scheidende koppels dreigen binnenkort een extra rekening van duizenden euro's gepresenteerd te krijgen. De Vlaamse regering wil immers de 'verdeelbelasting' die verschuldigd is bij onder andere de inkoop van de gemeenschappelijke woning door een van de ex-partners, meer dan verdubbelen. De regering probeert zo 40 miljoen euro meer belastingen te innen om haar begroting in evenwicht te krijgen. Dit is een cynische beslissing als je weet dat een echtscheiding op zich al een zware emotionele en financiële dobber is. Extra belastingen kan je dan missen als kiespijn.

Lees meer →

Topsportschool gaat voor politiek bewustzijn en burgerzin

zaterdag 5 mei 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

De leerlingen uit het zesde jaar van de Topsportschool in Hasselt beleefden donderdagnamiddag 26 april het hoogtepunt van hun vakoverschrijdend project rond politiek bewustzijn en burgerzin.

Lees meer →

Lijn 1 kost 500 tot 600 miljoen euro

woensdag 2 mei 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 21 

Het totale kostenplaatje voor lijn 1 van het Spartacusproject, de zogenaamde sneltram tussen Hasselt en Maastricht, loopt volgens Leefbaar Hasselt op tot 500 à 600 miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van een hooggeplaatste Vlaamse ambtenaar die de actiegroep kon inkijken. Bij De Lijn betwist men de cijfers.

Lees meer →

De strakke hand, het lege hoofd

woensdag 2 mei 2012  - Walter Pauli  -  Knack, pag. 15 

In de rel om de verdeeltaks toonde minister-president Kris Peeters (CD&V) andermaal dat hij de enige baas is in de Vlaamse politiek.

Lees meer →

Felle kritiek op Brugpensioen

zaterdag 28 april 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 4 

De 124 brugpensioenen in de Bekaert-vestigingen in Aalter (vanaf 52 jaar), Ingelmunster (vanaf 55) en Zwevegem (bedienden op 58, arbeiders op 56) zetten kwaad bloed.

Lees meer →

Protest tegen verdeeltaks in vlaams parlement

donderdag 26 april 2012  -  De Tijd, pag. 6 

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) was niet opgezet met het protest van Lode Vereeck (LDD, foto) tegen de verhoging van de verdeeltaks of 'miserietaks'. Hij liet de boodschap verwijderen.

Lees meer →

Peeters sluit rangen over 'miserietaks'

woensdag 25 april 2012  -  De Tijd, pag. 5 

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de aanpassing van de verdeeltaks. Ze sluit daarmee opnieuw de rangen na de interne verdeeldheid over de belastingverhoging.

Lees meer →

Tax Shelter voor Brecel en co

dinsdag 24 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

BRUSSEL - Het Vlaams topsportbeleid vertoont een aantal hiaten waardoor topsporters als Luca Brecel (snooker), Jean-Pierre Bauwens jr. (boksen) en Kenny Belaey (trial) niet in aanmerking komen voor een topsportcontract en betoelaging. "Een Tax Shelter, zoals die al bestaat in de audiovisuele sector, kan hier de oplossing bieden", zeggen LDD-parlementsleden Lode Vereeck en Ulla Werbrouck.

Lees meer →

Miserietaks op het kapblok

woensdag 18 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De Vlaamse regering gaat een initiatief nemen om de verdeeltaks (ook echtscheidings- of miserietaks genoemd) gedeeltelijk of helemaal te schrappen. Om haar begroting in evenwicht te brengen, had ze die taks in februari verdubbeld. De meerderheidspartijen willen nu een aanpassing, maar dan moet elders geld gevonden worden.

Lees meer →

Warm Vlaanderen wordt arm Vlaanderen

dinsdag 17 april 2012  -  De Standaard, pag. 27 

Scheiden doet lijden, en vooral in Vlaanderen, schrijven LODE VEREECK en FILIP WATTEEUW. De 'scheidingstaks' voor wie uit de echt treedt, is niet alleen pijnlijk voor de betrokkenen, maar ook sociaal onrechtvaardig.

Lees meer →

Ethias Finance moet lenen bij Ethias

maandag 16 april 2012  -  De Morgen, pag. 2 

Verzekeraar Ethias leent 20,7 miljoen euro aan haar moedermaatschappij Ethias Finance, zodat die laatste haar obligatielening kan afbetalen. Opmerkelijk detail: die obligatielening ging Ethias Finance aan om Ethias nv te helpen.

Lees meer →

Ethias is bewijs van constante inteelt

maandag 16 april 2012  -  De Standaard, pag. 27 

Het brugkrediet dat Ethias heeft gegeven aan moeder Ethias Finance om die in staat te stellen een obligatielening af te betalen, is de zoveelste illustratie van de inteelt bij de belangrijkste financiële instellingen van het land. Alle instellingen die gered moesten worden met overheidsgeld, maakten zich schuldig aan dergelijke inteelt.

Lees meer →

Hoe Peeters II de miserie van gescheiden koppels verdubbelt

maandag 16 april 2012  -  De Morgen, pag. 17 

Ik kan enkel vaststellen dat de Vlaamse regering door het verdubbelen van de miserietaks voor de weg van de minste weerstand heeft gekozen. Koppels die scheiden, zijn niet in strijdbare belangengroepen georganiseerd, laat staan dat ze met stakingen kunnen dreigen

Lees meer →

Econoom Geert Noels haalt uit naar Ethias

vrijdag 13 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - "Cirkelfinanciering" en "een wankele constructie". Econoom Geert Noels (foto) haalt uit naar de leningscarrousel die Ethias Finance en haar dochterbedrijf, verzekeraar Ethias, hebben opgezet.

Lees meer →

Ethias staat voor ontwarring nieuwe Dexia-knoop

donderdag 12 april 2012  -  De Tijd, pag. 4 

Na de verkoop van de Dexia-aandelen en de moeizame financiering daarvan, is de verzekeraar Ethias nog niet af van de Dexia-zorgen. De volgende vraag is: moet Ethias nieuw verlies slikken?

Lees meer →

"Niets nieuws, niets risicovols"

donderdag 12 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Dat Ethias Finance 20,7 miljoen euro moet lenen bij dochter Ethias om een obligatielening af te betalen "is niets nieuws". Dat zegt de verzekeraar in een reactie op het artikel in onze woensdagkrant. "Er is niets risicovols aan de hand."

Lees meer →

Ethias Finance leent bij Ethias

donderdag 12 april 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 42 

Ethias Finance heeft bij zijn verzekeringsdochter Ethias een overbruggingskrediet van 20,7 miljoen euro afgesloten. Ethias Finance moet immers het eerste deel van de obligatielening terugbetalen die ze is aangegaan om de Dexia-participatie van Ethias over te nemen.

Lees meer →

“Wij denken in confederale termen”

woensdag 11 april 2012  -  t Pallieterke  

Is er nog een toekomst voor LDD als partij weggelegd? Meningen lopen uiteen, maar neigen vooral naar het pessimisme. Ons draait het echter om de inhoud. Hoe kijkt de fractievoorzitter in het Vlaams Parlement van deze libertarische V-partij tegen de evolutie van dit land aan? Hoe meedogenloos is hij voor de regering Di Rupo? En vooral: hoe staat LDD tegenover die andere formaties die men als V-partij labelt? Een gesprek met Lode Vereeck.

Lees meer →

Ethias lijkt steeds meer op Russische roulette

woensdag 11 april 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL/HASSELT - De holding Ethias Finance zit in financieel stormweer. Omdat er onvoldoende liquide middelen zijn, is een constructie van leningen opgezet die bij financieel specialist Petercam de wenkbrauwen doet fronsen. "Russische roulette", noemt Lode Vereeck (LDD) dit scenario.

Lees meer →

Ethias leent van en aan zichzelf

woensdag 11 april 2012  -  De Morgen, pag. 11 

Verzekeraar Ethias leent 20,7 miljoen euro aan zijn moedermaatschappij Ethias Finance, zodat die haar obligatielening kan afbetalen. Die lening werd aangegaan om Ethias nv uit de slechte papieren te helpen. Vermogensbeheerder Petercam heeft vragen bij de operatie.

Lees meer →

Lode Vereeck op lijst D.A.A.D.

dinsdag 3 april 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 24 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) duwt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Diepenbeek de lijst van de lokale regenboogpartij D.A.A.D. (De Andere Aanpak in Diepenbeek).

Lees meer →

Lode Vereeck duwt lijst DAAD

maandag 2 april 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 14 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck duwt bij de gemeenteraadsverkiezingen de lijst van de Diepenbeekse lokale partij DAAD.

Lees meer →

Vereeck duwt regenbooglijst Diepenbeek

maandag 2 april 2012  -  De Standaard, pag. 8 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober de regenbooglijst D.A.A.D. (De Andere Aanpak in Diepenbeek) duwen. 'Mijn oproep tot kartelvorming is mislukt. Bijgevolg zullen een achttal partijen naar de Diepenbeekse kiezer trekken', geeft Vereeck toe. D.A.A.D is een amalgaam gaande van groenen tot N-VA'ers. Op 20 januari had Lode Vereeck een oproep tot kartelvorming in Diepenbeek gelanceerd. Hij praatte daarvoor met alle partijen. De gemeente telt een overtal aan politieke partijen: CD&V-Plus, SP.A, Open VLD, Groen, Vlaams Belang, de scheurlijsten DAAD en PUUR, en twee onafhankelijken. 'Dat zorgt voor chaos, je kunt een gemeente op die manier niet blijven besturen', klonk het toen.

Lees meer →

Lode Vereeck duwt regenbooglijst D.A.A.D.

zaterdag 31 maart 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 80 

BRUSSEL In Diepenbeek zal Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) bij de verkiezingen van 14 oktober de regenbooglijst D.A.A.D. (De Andere Aanpak in Diepenbeek) duwen. "Mijn oproep tot kartelvorming is mislukt. Bijgevolg zullen een achttal partijen naar de Diepenbeekse kiezer trekken", geeft Vereeck toe.

Lees meer →

Over drie jaar heeft Limburg 5.000 rusthuisbedden te kort

zaterdag 31 maart 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Limburg heeft vandaag 6.363 erkende rusthuisbedden, terwijl het er volgens de programmanorm 10.438 mogen zijn. Het wordt dus hoog tijd dat Vlaams minister Jo vandeurzen (CD&V) die programmanorm afschaft", zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Zo krijg je een vraaggestuurd aanbod waardoor instellingen niet langer vergunningen aanvragen zonder te bouwen."

Lees meer →

Vernietigende evaluaties. maar 4,6 miljoen subsidies

vrijdag 23 maart 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 8 

BRUSSEL - Hoewel het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en de Inspectie van Financiën brandhout maakten van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) in Diepenbeek, heeft het VIM van de Vlaamse regering 4,6 miljoen euro subsidie gekregen.

Lees meer →

Vlaanderen gooit subsidies over de balk

vrijdag 23 maart 2012  -  De Tijd, pag. 11 

De rode draad in het verhaal van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit is een totaal gebrek aan transparantie.

Lees meer →