Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Vlaanderen betaalt een op vijf facturen te laat

dinsdag 20 november 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 20 

De Vlaamse overheid betaalde in 2011 een op de vijf facturen te laat. Vooral Mobiliteit en Openbare Werken zijn een probleem. De Vlaamse regering moest 451.463 facturen betalen in 2011. Daarvan betaalde ze een op de vijf te laat. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) die Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD) opvroeg.

Lees meer →

Lessen uit het verleden voor het nieuwe Limburgplan

zaterdag 3 november 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

De Vlaamse regering heeft haar actieplan Limburg² goedgekeurd. Vlaanderen werkt ondertussen al 25 jaar aan de reconversie van Limburg. Welke lessen kunnen we trekken uit eerdere Limburgplannen?

Lees meer →

WAAR LOOPT HET MIS?

zaterdag 27 oktober 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8 

Vraag aan honderd Vlamingen wat ze denken bij Limburg en ze antwoorden: groen, vriendelijke mensen en veel ruimte. Eén groot Bokrijk met idyllische fietsroutes, betaalbare woningen, weinig files en nog plaats zat voor bedrijven. Maar ondanks al deze troeven is Limburg een economisch kerkhof. Met de sluiting van het allerlaatste bastion, Ford Genk, blijft er van grote industrie niets meer over. "We moeten nú hoogtechnologische bedrijven aantrekken en zorgen dat ons talent niet meer wegloopt."

Lees meer →

Mogelijk verlies voor Vlaanderen

woensdag 17 oktober 2012  -  De Morgen, pag. 16 

Voor een schuldherschikking deed mediagroep Alfacam vorig jaar een beroep op Gigarant, de waarborgregeling van de Vlaamse overheid. Voorlopig is op die waarborg nog geen beroep gedaan. Vlaanderen kan er maximaal 16,4 miljoen euro bij verliezen.

Lees meer →

ONBETROUWBARE OVERHEID

woensdag 10 oktober 2012  - Eric DONCKIER  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Uit het antwoord van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) op vragen van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) blijkt dat de Vlaamse overheid de meeste van haar facturen niet op tijd betaalt. Vooral het Vlaams Infrastructuurfonds zou nalatig zijn. Vorige week was ook het handelsinformatiebureau Graydon in een studie al tot de conclusie gekomen dat de Vlaamse overheid in het tweede kwartaal van dit jaar slechts de helft van haar facturen op tijd betaalde.

Lees meer →

Verwijlintresten stijgen met 83%

woensdag 10 oktober 2012  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Graydon bevestigt: Vlaamse overheid Betaalt helft facturen te laat BRUSSEL - "Het is bijzonder cynisch dat de Vlaamse regering uitpakt met een bankenplan om de kredietverlening aan bedrijven te verbeteren, maar zelf nalaat haar facturen op tijd te betalen." Dat zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). "De intresten die de Vlaamse overheid daardoor moet betalen, zijn in de eerste helft van dit jaar met 83 procent gestegen. Maatregelen dringen zich op."

Lees meer →

Vlaamse begroting is verkiezingsbegroting

donderdag 27 september 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 6 

Het bedrag is onzeker, maar net daarom moet u een buffer aanleggen voor de kosten van de staatshervorming. Vlaams fractievoorzitter LDD lode vereeck

Lees meer →

Borstklopperij zonder cijfers

dinsdag 25 september 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

BRUSSEL - De Vlaamse oppositie reageert teleurgesteld en ietwat misnoegd op de Septemberverklaring.

Lees meer →

Vlaamse regering snoeit zonder te bloeien

dinsdag 25 september 2012  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 3 

De Vlaamse regering neemt maatregelen die onze toekomst verzekeren. Het blijft onze ambitie om beter te doen. We wijken niet af van het pad dat we in ons regeerakkoord hebben uitgestippeld. De begroting is in evenwicht. Opnieuw. Als enige regering in dit land. Door de keuzes die we vandaag maken, kunnen de uitdagingen kansen worden op nieuwe groei. De Vlaamse regering is ervan overtuigd dat de uitweg uit de crisis dichterbij is dan velen denken.

Lees meer →

Nieuwjaarsbrief zonder cijfers

dinsdag 25 september 2012  -  De Morgen, pag. 7 

De oppositie schiet met scherp op de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). "Loze beloftes, een Septemberverklaring onwaardig", foeterde LDD-fractieleider Lode Vereeck na afloop van de voorstelling. "Geen nieuwe belastingen, wordt dan trots gezegd. Het zou er nog aan moeten mankeren, we zijn de miserietaks nog niet vergeten. En dan beweren dat het einde van de crisis in zicht is." Vereeck somt de storende elementen uit de toespraak op. "Het ergste van al is: dit is een nieuwjaarsbrief zonder cijfers. In de volledige tekst staat één cijfer, daar moeten we het mee doen. Terwijl er voor de pers wel onmiddellijk een gedetailleerde briefing wordt voorzien."

Lees meer →

Tekort aan opvangplaatsen voor ouderen nooit zo groot

maandag 24 september 2012  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

HASSELT - Ondanks de inhaalbeweging in het Limburgplan, kampt Limburg met een historisch aanbodtekort in de erkende ouderenzorg. Inzake rusthuisbedden en serviceflats blijft Limburg veruit de slechtste leerling van Vlaanderen. Erger nog: door de dubbele vergrijzingsgolf zakt onze provincie nog verder weg. Dat blijkt althans uit de nieuwste cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees meer →

Coalitie steunt bankenplan

zaterdag 15 september 2012  -  De Standaard, pag. 6 

De oppositiepartijen Groen, Open VLD en LDD hebben kritiek op het bankenplan van minister-president Peeters (CD&V). De Vlaamse meerderheidspartijen echter niet.

Lees meer →

De renteniersmaatschappij: het debat

vrijdag 14 september 2012  -  De Morgen, pag. 18 

In weinig landen is het verschil tussen de belastingtarieven voor wie geld verdient met werken en wie geld verdient met geld zo groot als in 'België, waar de rentenier minder bijdraagt dan de verpleegster' (DM 13/9). Een greep uit de reacties.

Lees meer →

Voordelen Nadelen

donderdag 13 september 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

+ Financiële voordelen: belastingvermindering, lagere onderhoudskosten, lagere verbruikskosten, minder verkeersbelasting en vrijstelling van BIV + Minder uitstoot van CO2 (opwarming van de aarde) en fijne stofdeeltjes (gezondheid). + Grote energie-efficiëntie: een deel van de remenergie wordt opnieuw opgeslagen in de batterij; de motor draait niet wanneer het voertuig stilstaat; en er gaat minder energie verloren aan warmte. + Goed recycleerbare batterijen (95 % van metalen kan worden omgezet in nieuwe producten) plus garantie op goed werkende batterij. + Veel minder lawaaiproductie.

Lees meer →

Elektrische auto is goed voor je portemonnee

donderdag 13 september 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - "De elektriche auto is dé toekomst, wegens goed voor het milieu en goed voor je portemonnee." Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Gemeenten zitten op schuldenberg van 10 miljard

vrijdag 13 juli 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 10 

De 308 Vlaamse gemeenten staan samen 10,14 miljard euro in het rood. Daarmee is hun schuldenberg een pak groter dan die van het Vlaams gewest (7 miljard euro). Dat blijkt uit cijfers die LDD-fractieleider Lode Vereeck opvroeg bij minister Geert Bourgeois (N-VA).

Lees meer →

Miserietaks is goedgekeurd

vrijdag 13 juli 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De verdeeltaks - beter bekend als scheidings- of miserietaks - is een feit. De Vlaamse regering had twee stemrondes nodig in het parlement om de belastingverhoging goedgekeurd te krijgen, maar het is er ondanks zwaar verzet van de oppositie dus toch van gekomen.

Lees meer →

Ludo Sannen (sp.a) vindt verdeeltaks "een lelijk ding"

vrijdag 13 juli 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Brussel - Ludo Sannen (sp.a) heeft na de goedkeuring van de verdeeltaks een tweet rondgestuurd die in het verkeerde keelgat is geschoten bij Lode Vereeck (LDD) en bij coalitiepartner N-VA. "U moet hier uw mond opentrekken, maar u mag niet", sneerde Vereeck.

Lees meer →

Schuld Vlaamse gemeenten: 10 miljard euro

donderdag 12 juli 2012  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8 

De 308 Vlaamse gemeenten hebben samen 10,14 miljard euro aan schulden. Dit is meer dan de 7 miljard euro schuld van Vlaanderen. 0 0 Dit blijkt uit de berekeningen van 0 0 Dit blijkt uit de berekeningen van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD), op basis van cijfermateriaal opgevraagd bij minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois.

Lees meer →

Vlaanderen Feest, maar alleenomdat het moet

donderdag 12 juli 2012  -  De Morgen, pag. 7 

Ook op hun feestdag bekvechten de Vlaamse partijen, CD&V enN-VA op kop. Nieuw twistpunt: de lofspeech van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over Wallonië.

Lees meer →

Vlaamse gemeenten hebben meer dan 10 miljard euro schuld

donderdag 12 juli 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

"Om te weten hoeveel schulden de gemeenten hebben, moet men niet enkel kijken naar de schuld van de gemeenten op zich, maar ook naar de schulden van de OCMW's en naar de schulden die ze aangaan voor derden", zegt Lode Vereeck. "Want komen OCMW's of derden in de problemen, dan draaien de gemeenten er voor op."

Lees meer →

Schuldenberg gemeenten groter dan die van Vlaams Gewest

donderdag 12 juli 2012  -  De Morgen, pag. 6 

De totale schuldenberg van de Vlaamse gemeenten is groter dan die van het hele Vlaams Gewest. Maar voor een aantal gemeenten is het plaatje nog minder rooskleurig dan het op het eerste gezicht al lijkt. De 'verborgen schuld' stijgt fors.

Lees meer →

Schuld Vlaamse gemeenten: 10 miljard euro

donderdag 12 juli 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - De 308 Vlaamse gemeenten hebben samen 10,14 miljard euro aan schulden. Dit is meer dan de 7 miljard euro aan schulden van Vlaanderen. De 44 Limburgse gemeenten zijn goed voor een kleine 1,2 miljard euro schuld.

Lees meer →

Vestzak-broekzak

maandag 9 juli 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

De Vlaamse Regering keerde in de periode 1999-2011 voor iets meer dan 200 miljoen euro subsidies uit aan de Vlaamse automobielindustrie. Dat blijkt uit berekeningen van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) op basis van antwoorden die hij kreeg van de ministers Kris Peeters (economie) en Ingrid Lieten (innovatie) op een hele reeks schriftelijke vragen.

Lees meer →

Ford Genk goed voor kwart Vlaamse subsidies

maandag 9 juli 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

BRUSSEL - In de periode 1999-2011 keerde de Vlaamse Regering voor 208,3 miljoen euro subsidies uit aan de Vlaamse automobielindustrie. Ford Genk was goed voor een kwart van die subsidies. De Vlaamse regering doet dat om de automobielindustrie in Vlaanderen te houden. "Met een lagere vennootschapsbelasting en lagere loonlasten was dat niet nodig", zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (foto).

Lees meer →

Oppositie staakt strijd rond miserietaks

zaterdag 7 juli 2012  -  De Tijd, pag. 6 

De oppositie in het Vlaams Parlement is intern verdeeld over de strijd tegen de verdeeltaks of miserietaks. De procedureslag rond de geplande belastingverhoging lijkt daarmee bijna ten einde.

Lees meer →

SERV bevestigt: Vlaamse begroting structureel ongezond en niet gewapend voor budgettaire lawine

donderdag 5 juli 2012  -  LDD-persdienst 

In het adviesrapport m.b.t. de begrotingsopmaak voor 2013 is de SERV bijzonder hard voor het Vlaams begrotingsbeleid. De SERV zegt dat de Vlaamse Regering onvoldoende rekening houdt met de toekomstige budgettaire uitdagingen en noemt de houding van de Vlaamse Regering “struisvogelpolitiek”. Lode Vereeck is absoluut niet verbaasd over de kritiek van de SERV, die in een eerder rapport de Vlaamse begroting reeds “structureel ongezond” had genoemd.

Lees meer →

Decreten-diarree' baart Vlaamse oppositie zorgen

woensdag 4 juli 2012  -  De Standaard, pag. 7 

BRUSSELDe Vlaamse oppositiepartijen Open VLD, Groen en LDD stappen vrijdag voor de tweede keer naar de Raad van State, om de parlementaire behandeling van de miserietaks te rekken en zo over het zomerreces te tillen. Tot grote ergernis van de meerderheid, die alles op alles zet om de maatregel, die veertig miljoen euro oplevert, nog voor de Vlaamse feestdag op 11 juli goed te keuren.

Lees meer →

Politieke onenigheid over dossier sneltram

zaterdag 30 juni 2012  -  De Standaard, pag. 50 

De eerste fase van het Spartacusplan, met de bouw van een sneltram van Hasselt tot Maastricht, leidt tot discussies op de betrokken gemeenteraden.

Lees meer →

Politieke onenigheid over dossier sneltram

zaterdag 30 juni 2012  -  Het Nieuwsblad, pag. 68 

De eerste fase van het Spartacusplan met de bouw van een sneltram van Hasselt tot Maastricht zorgt voor discussies op de betrokken gemeenteraden. De N-VA stemde donderdag in Lanaken tegen het dossier omdat kosten en baten niet in verhouding zijn. Phillip Pergens

Lees meer →

Coalitiepartners Lieten verliezen geduld

vrijdag 29 juni 2012  -  De Tijd, pag. 8 

Het Vlaams Parlement boog zich gisteren over het tweede rapport-Soete, een doorlichting van het Vlaams innovatielandschap. Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) heeft aan de conclusies van het rapport beleidslijnen gekoppeld, die ze vanaf het najaar wil omzetten in concrete acties.

Lees meer →

Pure schande dat miserietaks gehandicapten discrimineert

donderdag 28 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - De nieuwe miserietaks van de Vlaamse regering discrimineert ouders van gehandicapte kinderen. "Dit doet mijn bloed koken", fulmineert Lode Vereeck (LDD). "Dit is moreel en ethisch rotslecht."

Lees meer →

HOE POLITIEKE ENERGIE VERSPILLEN

woensdag 27 juni 2012  - WALTER PAULI  -  Knack, pag. 18 

Een half jaar na zijn oprichting blijft het een raadsel waarom het Vlaams Energiebedrijf er zo nodig moest komen. Er zijn weinig andere redenen te bedenken dan: omdat het nu eenmaal in het Vlaams regeerakkoord staat. En dat was de eis van de N-VA.

Lees meer →

Akkoord over hogere responsabiliseringsbijdrage

dinsdag 26 juni 2012  -  De Tijd, pag. 8 

De federale regering heeft op het overlegcomité een akkoord bereikt over een hogere responsabiliseringsbijdrage die de deelstaten vanaf dit jaar moeten betalen voor de pensioenen van hun ambtenaren.

Lees meer →

Vlaanderen in Actie' scoort maar 1 op 5

vrijdag 22 juni 2012  -  De Morgen, pag. 11 

De Vlaamse regering haalt op dit moment maar een op de vijf doelstellingen om in 2020 in de top vijf van Europese regio's te staan. Dat blijkt uit een meting van de studiedienst van de Vlaamse regering over VIA, het actieplan 'Vlaanderen in Actie'.

Lees meer →

De Lijn betaalt voor Spartacus en Maastricht

woensdag 20 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Dat is maandagavond gezegd op een openbare commissie in Maastricht, waar de 33 km lange Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht aan de hand van een powerpoint werd toegelicht. De aanleg van die 6 km tramlijn wordt in Maastricht op 45 miljoen euro geschat.

Lees meer →

Hoge schuld wél in begroting, niet in Vlaamse cijfers

woensdag 20 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag 50 

Volgens Lode Vereeck (DAAD) geven de cijfers uit de begroting wél een correct beeld van de financiële situatie. Zo loopt de schuld van Diepenbeek op tot 23 miljoen euro, inclusief de leningen ten laste van derden.

Lees meer →

Brug van 200 meter over kruispunt in Diepenbeek

vrijdag 15 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

BRUSSEL - In Diepenbeek wordt de N76-Verbindingslaan door middel van een brug van 200 meter over de N2- Grendelbaan gelegd. Daarmee krijgt Diepenbeek een oplossing voor de aanleg van de Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht op zijn grondgebied. Alle betrokken partijen zijn het daarover eens geraakt, Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits beslist eerdaags over de financiering (geschat op 2 tot 4 miljoen euro).

Lees meer →

Het Spartacusplan

donderdag 14 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 20 

Hasselt - Zelfs al zou de wereld vergaan, dan nog komt het Spartacusplan er. Zoveel is duidelijk na een gesprek met de directie van De Lijn Limburg. Die blijft onwrikbaar na de bakken kritiek die het plan de afgelopen maanden kreeg. Ook de kostprijs blijft volgens De Lijn overeind. Alles samen zal de volledige 33 km van lijn 1 ruim 285 miljoen euro kosten, als het geld vandaag op tafel zou worden gelegd. Omdat het project over minstens 25 jaar wordt betaald, zal dat echter een veelvoud hiervan zijn.

Lees meer →

Oppositie filibustert echtscheidingstaks

woensdag 13 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

De oppositiepartijen in het Vlaams parlement hebben gisteren opnieuw een vertragingsmanoeuvre uitgevoerd bij de behandeling van de echtscheidingstaks: ze gaan bij de Raad van State advies vragen over hun eigen amendementen op die taks.

Lees meer →

Google Street View is er gelukkig

dinsdag 12 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Met zijn kritiek op de trage, gebruiksonvriendelijke en niet geüpdate Vlaamse verkeersbordendatabank (zie mandagkrant) krijgt Vlaams parlementlid Lode Vereeck (LDD) steun uit onverwachte hoek. "Vlaamse verkeersbordendatabank niet up-to-date.

Lees meer →

Verkeersbordendatabank van 20 miljoen werkt niet

maandag 11 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - "De Vlaamse regering heeft 20 miljoen euro belastinggeld geïnvesteerd in een nutteloze verkeersbordendatabank." Dat zegt Lode Vereeck (LDD). "Ofwel zet ze het project stop, ofwel wordt het systeem sneller en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Lees meer →

Ruzie over zware agenda

vrijdag 8 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Dat de werklast in het parlement piekt wanneer het zomerreces voor de deur staat, is niet nieuw. Maar dit jaar ligt er in het Vlaams Parlement nog zoveel werk op de plank, dat de oppositie het op haar heupen krijgt. "We worden herleid tot een stemmachine", klinkt het.

Lees meer →

Mijnheer Peeters, neem Lieten haar smartphone af

donderdag 7 juni 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - In een woelig en scherp actualiteitsdebat over Uplace in het Vlaams parlement, heeft minister-president Kris Peeters zijn regering en meer bepaald minister Ingrid Lieten gisteren in ware 'catenaccio'-stijl (vijfmansverdedigings uit het Italiaanse voetbal,red.) verdedigd.

Lees meer →

Oppositie schiet met scherp op Lieten

donderdag 7 juni 2012  -  De Tijd, pag. 6 

De oppositie hakte tijdens het actualiteitsdebat over Uplace gisteren in op minister Ingrid Lieten (sp.a) en de Vlaamse regering. Toch kon ze geen wig drijven tussen de coalitiepartners.

Lees meer →

Peeters II sluit toch de rangen

donderdag 7 juni 2012  -  De Morgen, pag. 8 

Vlaamse regering doorstaat in parlementair debat storm over Uplace en interne samenhang

Lees meer →

Kris Peeters bouwt verdedigingsgordel rond 'judas' Lieten

donderdag 7 juni 2012  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8 

In een woelig en scherp actualiteitendebat over Uplace heeft minister-president Kris Peeters zijn regering en meer bepaald minister Ingrid Lieten in ware 'catenacciostijl' beschermd. Hij bouwde een verdedigingsgordel rond zijn coalitie.

Lees meer →

Raad van State weer kritisch over 'echtscheidingstaks'

woensdag 6 juni 2012  -  De Tijd, pag. 7 

De Raad van State heeft bedenkingen bij het bijgestuurde compromis over de verdeel- of echtscheidingstaks. Dat feitelijk samenwonenden bijvoorbeeld niet kunnen genieten van de fiscale vrijstelling (abattement) en gehuwden en wettelijk samenwonenden wel zet de deur open voor procedures bij het Grondwettelijk Hof. Dat blijkt uit het advies van de Raad van State op enkele amendementen.

Lees meer →

Sannen blijft zich verzetten

zaterdag 2 juni 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

Bij de oppositie is de kritiek op het Uplace-debacle intussen vlijmscherp.

Lees meer →

Peeters dwingt Lieten tot knieval voor Uplace

zaterdag 2 juni 2012  -  De Tijd, pag. 6 

Vlaamse viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) zat gisteren na haar 'deloyaal gedrag' op het beklaagdenbankje. Ze slikte haar woorden in, maar de sp.a ontwapent niet rond Uplace.

Lees meer →