Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Het blunderboek van de minister

vrijdag 20 januari 2012  -  De Morgen, pag. 2 

Het blunderboek van de minister

Lees meer →

Vereeck wil partijen in één lijst bundelen DIEPENBEEK

vrijdag 20 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 44 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) wil met meerdere partijen in Diepenbeek één lijst vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Hij start nu met gesprekken met de 8 (!) fracties en scheurlijsten die de gemeente op dit moment telt. "Als de gesprekken afspringen, komen we als LDD niet alleen op. Politiek Diepenbeek is al versnipperd genoeg."

Lees meer →

Primeur: motie van wantrouwen tegen Vlaams minister

donderdag 19 januari 2012  -  De Morgen, pag. 6 

'Excuses.' Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minister van Financiën, móest ze gisteren aanbieden. In een mail die vanuit zijn kabinet vertrok, krijgt de oppositie de schuld voor de vertraagde invoering van een nieuwe belasting. Die oppositie dient nu een motie van wantrouwen in, een primeur.

Lees meer →

Vereeck wil af van vergunning voor rusthuisbedden

woensdag 18 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) is aangenaam verrast met het voorstel van minister Jo Vandeurzen (CD&V) om het vergunningensysteem voor rusthuisbedden te veranderen zodat die ook effectief worden gebouwd.

Lees meer →

Geld voor Ethias is Russische roulette

dinsdag 17 januari 2012  -  De Morgen, pag. 19 

De investering van verschillende overheden in Ethias is niet gesteund op financiële redenen, benadrukt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck. Hij baseert zich daarvoor onder meer op een advies dat financieel adviseur Petercam maakte voor de Vlaamse regering. Verzekeraar Ethias NV kreeg tijdens de bankencrisis van 2008 1,5 miljard euro overheidssteun, 500 miljoen daarvan kwam uit Vlaanderen. De Europese Commissie gaf groen licht voor die steun op voorwaarde dat de Dexia-aandelen in handen van Ethias NV zouden worden doorverkocht. De waardevermindering van die aandelen lag aan de basis van de problemen. Ethias NV verkocht de aandelen aan Ethias Finance. Om de transfer te financieren besliste die laatste vennootschap via een obligatielening 280 miljoen euro op te halen. Meteen werd eraan toegevoegd dat er geen steun zou worden gevraagd aan de overheden. De onderneming schermde met interesse uit binnen- en buitenland voor de obligaties op zeven jaar en een rente van 7,5 procent. Uiteindelijk moest de federale overheid via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij met 100 miljoen euro over de brug komen. De Waalse regering kocht rechtstreeks en via een aantal investeringsvehikels voor 51,5 miljoen euro Ethias-obligaties. Voor de Vlaamse overheid sprong de Participatiemaatschappij Vlaanderen - die voor 100 procent in overheidshanden is - met enkele tientallen miljoenen in de bres. Naar verluidt gaat het om 40 miljoen euro.

Lees meer →

Banken met overheidssteun mogen geen bonussen uitkeren

zaterdag 7 januari 2012  -  Het Belang van Limburg, pag. 2 

Lode Vereeck, Vlaams parlementslid voor oppositiepartij LDD, roept zijn collega's in het halfrond op om snel een resolutie goed te keuren die ervoor moet zorgen dat banken die van overheidssteun genieten geen bonussen uitkeren aan hun topmanagement.

Lees meer →

Kris Peeters gaat hakmes bovenhalen

dinsdag 3 januari 2012  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De Vlaamse ministers zullen dit jaar de buikriem moeten aanhalen. Dat zegt Kris Peeters (CD&V). Er zullen daarbij keuzes gemaakt moeten worden, want de methode om overal een beetje weg te schaven heeft volgens de minister-president zijn grens bereikt.

Lees meer →

Kris Peeters heeft het licht gezien

dinsdag 3 januari 2012  -  De Standaard, pag. 6 

De oppositie reageert laaiend enthousiast op de boodschap van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om fors te besparen.

Lees meer →

Vlaanderen boekt overschot ondanks tegenslagen

zaterdag 31 december 2011  -  De Morgen, pag. 8 

De Vlaamse regering haalt haar doelstelling voor 2011: een begroting in evenwicht. Meer zelfs, minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) verwacht een overschot van bijna 100 miljoen euro. De oppositie is

Lees meer →

Vlaams Parlement keurt 'schijnbegroting' goed

donderdag 22 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 10 

Het Vlaams Parlement heeft gisteravond de begrotingsopmaak 2012 goedgekeurd. Die voorziet een evenwicht. Maar de oppositie spreek van een 'schijnbegroting' omdat begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) de economische groei overschat.

Lees meer →

LDD: Extra arbeidslasten via bedrijfswagens is economische waanzin!

woensdag 21 december 2011  -  Persbericht LDD 

De regering Di Rupo wil 500 miljoen euro ophalen door het extra belasten van bedrijfswagens, die 15% van het totale wagenpark uitmaken. SD Worx heeft berekend dat de nieuwe belasting voor bedrijfswagens gemiddeld een netto loonverlies betekent van 460 euro per jaar. Omdat de factuur uiteindelijk door onze bedrijven zal moeten worden opgehoest, is Lode Vereeck (LDD) van oordeel dat deze maatregel de competitiviteit van onze bedrijven verder in gevaar brengt, wat ongehoord is in deze barre economische tijden.

Lees meer →

Fel debat over virtuele begroting

woensdag 21 december 2011  -  De Tijd, pag. 9 

'De Vlaamse regering zal haar begroting moeten aanpassen door de slechte groeiprognoses en plant daartoe een vervroegde begrotingscontrole in februari.' Dat herhaalden Vlaams minster van Financiën Philippe Muyters (N-VA) en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren tot vervelens toe in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

Eric Van Rompuy: 'Vlaamse regering moet tot 500 miljoen besparen'

dinsdag 20 december 2011  -  De Morgen, pag. 1 

De Vlaamse begroting 2012 is nu al achterhaald. In februari zal de regering meteen een controle moeten uitvoeren. Die kritiek, op de vooravond van het begrotingsdebat in het Vlaams Parlement, komt niet van de oppositie, maar van CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy.

Lees meer →

Financiën negatief over Spartacus

dinsdag 20 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 53 

De Inspectie van Financiën heeft de Vlaamse regering een negatief advies gegeven over het Spartacusdossier.

Lees meer →

Inspectie Financiën hard voor Spartacus

dinsdag 20 december 2011  -  De Tijd, pag. 5 

'Het dossier is onvolledig en intransparant. De studie over het reizigerspotentieel berust op speculatieve gegevens en de inkomstencijfers zijn vaag.' De Inspectie van Financiën maakt brandhout van het ambitieuze Spartacusdossier dat voorziet in een geïntegreerd netwerk van trein, sneltram en bus in Limburg.

Lees meer →

Inspectie van Financiën negatief over Spartacus

dinsdag 20 december 2011  -  De Standaard, pag. 23 

Parlementslid Lode Vereeck (LDD) kon het rapport van de inspectie inkijken. Volgens het rapport van de Inspectie van Financiën is er te weinig bekend over het reizigerspotentieel, is de kostprijs meer dan verdubbeld en zijn de inkomstencijfers niet duidelijk.

Lees meer →

Nederlandse bank lokt Vlaamse overheid met "abnormale" tarieven

dinsdag 20 december 2011  -  Het Laatste Nieuws, pag. 7 

De Nederlands-Belgische bank ING is huisbankier van de Vlaamse overheid kunnen worden omdat ze in de aanbesteding "abnormaal lage prijzen" heeft geboden. Dat zegt Lode Vereeck, fractieleider van LDD in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

We zijn niet beste leerling van de klas

dinsdag 20 december 2011  -  De Morgen, pag. 7 

Eric Van Rompuy, begrotingsexpert van CD&V, maakt er geen geheim van dat de Vlaamse regering in februari opnieuw op zoek moet naar 500 miljoen euro. Hij treedt, hoogst ongebruikelijk, de kritiek van LDD-fractieleider Lode Vereeck bij.

Lees meer →

LDD: Dringend nood aan minimale prestatieregeling bij stakingen!

maandag 19 december 2011  -  Persbericht LDD 

Naar aanleiding van de oproep van de syndicale organisaties tot een algemene staking bij de openbare diensten op donderdag 21 december pleit Vlaams volksvertegenwoordiger en LDD-fractievoorzitter Lode Vereeck er voor dat het federaal parlement op korte termijn een wetgevend initiatief neemt om een gewaarborgde minimale dienstverlening bij stakingen in de openbare sector mogelijk te maken.

Lees meer →

Kris Peeters dumpt Dexia en KBC

donderdag 15 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 15 

Op een moment dat Dexia en KBC met onnoemlijke problemen kampen, dumpt de Vlaamse regering ze als huisbankiers. Het Nederlandse ING vervangt ze.

Lees meer →

Rivalen Dexia België ruiken bloed

donderdag 15 december 2011  -  De Standaard, pag. 34 

Ook in de banksector geldt de wet van de sterkste. Vlaanderen vervangt Dexia Bank België als huisbankier door ING, dat in de aanbesteding ruim goedkoper was. De verzwakte staatsbank zal moeten vechten voor zijn marktaandeel.

Lees meer →

Dexia en KBC konden niet tippen aan de voorwaarden ING

donderdag 15 december 2011  -  De Standaard, pag. 35 

De Vlaamse regering mag dan wel correct de regels van een openbare aanbesteding gevolgd hebben. Toch lijkt het dat ze eieren voor haar geld koos.

Lees meer →

ING was nu eenmaal de beste keuze

donderdag 15 december 2011  -  De Tijd, pag. 8 

De Vlaamse regering had geen andere keuze dan ING als vervanger te kiezen voor haar huisbankiers Dexia Bank België en KBC omdat de Nederlandse groep als beste uit de bus was gekomen tijdens een openbare aanbesteding. Dat zei de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren in een reactie op de heisa over de overstap van de Vlaamse regering. Vooral de timing van die switch is pijnlijk: Dexia Bank België werd begin oktober genationaliseerd. Critici, zoals oppositielid Lode Vereeck (LDD) wijzen erop dat Peeters in de aanloop naar die nationalisering uithaalde naar gemeenten die ermee dreigden hun geld weg te halen bij Dexia Bank België. Nu doet de regering net hetzelfde, en zonder de oppositie en de bevolking te informeren, luidt het verdict.

Lees meer →

Geen geld voor fiscale autonomie

woensdag 14 december 2011  -  De Standaard, pag. 8 

Vlaanderen maakt amper gebruik van zijn fiscale autonomie, terwijl het toch zegt dat 'maximaal' te doen.

Lees meer →

Geschuif met gronden fleurde begroting op

dinsdag 13 december 2011  -  De Standaard, pag. 9 

De ene Vlaamse dienst verkoopt gronden aan een andere. De regering vindt dit 'bedrijfseconomische logica', de oppositie spreekt van misbruik en begrotingsopsmuk.

Lees meer →

Overheden wachtten te lang met redding Holding

dinsdag 13 december 2011  -  De Tijd, pag. 6 

De overheden in ons land hebben te lang getalmd met de redding van de Gemeentelijke Holding. Pas enkele maanden geleden zijn ze beginnen nadenken over een structurele oplossing.

Lees meer →

Vereeck (LDD) verwijt Muyters begrotingstruc

dinsdag 13 december 2011  -  Het Belang van Limburg, pag. 7 

Het Rekenhof en de Inspectie van Financiën hebben scherpe kritiek geuit op een operatie rond Aquafin-gronden, waarbij de Vlaamse regering twee keer betaalt voor dezelfde investering. Het kabinet van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) ontkent dat het gaat om een budgettaire truc.

Lees meer →

Vlaanderen betaalt tweede keer voor eigen gronden

maandag 12 december 2011  -  De Morgen, pag. 1 

De Vlaamse regering heeft voor 307,9 miljoen aan gronden verkocht aan Aquafin. Maar tegelijkertijd financiert diezelfde regering Aquafin voor deze aankoop. Vlaanderen betaalt zo een tweede keer voor dezelfde investering. Het Rekenhof keurt de transactie af.

Lees meer →

Dit is geen goed beheer van openbare financiën

maandag 12 december 2011  -  De Morgen, pag. 5 

De Vlaamse regering heeft gronden van de Vlaamse Milieu Maatschappij verkocht aan Aquafin, maar door de achterliggende financiering betaalt de Vlaamse regering een tweede keer voor dezelfde investering. Zowel het Rekenhof als de Inspectie van Financiën uitten al scherpe kritiek op die operatie.

Lees meer →

Actie tegen Spartacustram

maandag 12 december 2011  -  De Standaard, pag. 27 

Actiecomité Leefbaar Hasselt heeft zaterdag een gedeelte van het traject van de toekomstige Spartacustram te voet afgelegd. Het gaat meer bepaald om het traject van de tram die in de toekomst tussen Hasselt en Maastricht zal rijden. De actie werd ondersteund door buurtbewoners die ook tegen de komst van de tram pleiten.

Lees meer →

Spartacus schaadt leefbaarheid in Hasselt

maandag 12 december 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 63 

Leefbaar Hasselt en enkele misnoegde buurtbewoners hebben zaterdag actie gevoerd tegen de Spartacustram. Ze roepen het stadsbestuur op om een grondig onderzoek te voeren naar de kostprijs en om de leefbaarheid te bewaken. Peter Henderix

Lees meer →

Vlaams pronkstuk voor innovatie struikelt

vrijdag 9 december 2011  -  De Tijd, pag. 12 

TINA, het paradepaardje van het Vlaams innovatiebeleid, valt al zonder brandstof voor het fonds goed en wel vertrokken is. De Europese Investeringsbank (EIB) en het Europees Investeringsfonds zijn niet bereid de toegezegde 300 miljoen euro rechtstreeks in het TINA-fonds te injecteren.

Lees meer →

Europa investeert geen 300 miljoen in het TINA-fonds

vrijdag 9 december 2011  -  Het Belang van Limburg, pag. 6 

Europa investeert geen 300 miljoen euro in het TINA-fonds. De Vlaamse regering richtte dat fonds begin dit jaar op "om de Vlaamse economie te transformeren". Ze stak er 200 miljoen euro in. Nochtans is 500 miljoen euro volgens Vlaams minister-president Kris Peeters "het kritische minimum" om iets serieus te realiseren."

Lees meer →

Europa weigert 300 miljoen euro voor paradepaardje Kris Peeters

vrijdag 9 december 2011  -  Gazet van Antwerpen, pag. 75 

De Vlaamse regering stak er via de Participatie Maatschappij Vlaanderen zelf al 200 miljoen euro in. Maar volgens Vlaams minister-president Kris Peeters is 500 miljoen "het kritische minimum" om iets serieus te realiseren. Toen hij in maart vorig jaar de oprichting van het TINA-fonds aankondigde (Transformatie, Innovatie en Acceleratie), zag Vlaams minister-president Kris Peeters dit als een cruciale pijler in zijn 'Nieuw Industrieel Beleid'. Het werd meermaals als voorbeeld aangehaald voor de daadkracht van deze Vlaamse regering

Lees meer →

Tramlijn tussen Hasselt en Maastrichtzal 300 miljoen euro kosten

woensdag 30 november 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 55 

Volgens Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) lopen de kosten van sneltramlijn 1 in het Spartacusplan op tot 300 miljoen euro.

Lees meer →

300 miljoen voor tramlijn

woensdag 30 november 2011  -  De Standaard, pag. 26 

In september keurde de Vlaamse regering het voorstel van de eerste tramlijn binnen het Spartacusplan, tussen Hasselt en Maastricht, goed. De kostprijs zou 122,2miljoen euro bedragen. Maar volgens Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) kloppen die cijfers niet.

Lees meer →

SBM: “Tram Hasselt-Ma​astricht loopt financieel uit de hand”

woensdag 30 november 2011  -  Maastricht Aktueel 

Stadsbelangen Mestreech constateert opnieuw dat de kosten voor het sneltramproject Hasselt-Ma​astricht explosief blijven stijgen. Volgens de partij ontspoort het project financieel helemaal. De fractie heeft twijfels of het bij de 45 miljoen blijft voor wat betreft het Nederlands aandeel.

Lees meer →

Kostprijs sneltram Hasselt-Maastricht: 300 miljoen euro

dinsdag 29 november 2011  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

De Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht zal minstens 300 miljoen euro kosten. Dit leidt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) af uit antwoorden van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits.

Lees meer →

Spartacus kost geen 137 maar zeker 300 miljoen

dinsdag 29 november 2011  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

"De Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht zal geen 137 miljoen euro kosten zoals de Vlaamse regering op 23 september besliste, maar minstens 300 miljoen euro." Dat leidt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) af uit antwoorden van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Lees meer →

Help, IWT heeft nog 18 miljoen euro over

donderdag 17 november 2011  -  De Tijd, pag. 8 

Hoewel de Vlaamse regering druk op zoek is naar 107 miljoen extra besparingen om haar begroting in evenwicht te krijgen, heeft het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) nog 18 miljoen euro op te maken voor het einde van het jaar. Dat blijkt uit een interne mail.

Lees meer →

Geld IWT moet de deur uit

donderdag 17 november 2011  -  De Standaard, pag. 9 

Het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) moet tegen eind dit jaar nog 18miljoen euro zien op te maken. Dat blijkt uit een interne mail die de LDD-fractieleider Lode Vereeck in handen kreeg.

Lees meer →

Lode Vereeck (LDD) hekelt zoektocht van IWT om dit jaar nog 18 miljoen euro uit te geven

donderdag 17 november 2011  -  Gazet van Antwerpen, pag. 6 

LDD -fractieleider Lode Vereeck toverde gisteren een interne mail van het IWT te voorschijn waaruit blijkt dat het agentschap dit jaar nog 18 miljoen te spenderen heeft. "Belangrijkste reden is dat we voor 10 miljoen euro betalingen hebben bijgekregen die we niet hadden gevraagd", luidt het daarin.

Lees meer →

LDD verwijst Vlaamse begroting naar de prullenmand

dinsdag 15 november 2011  -  Persbericht LDD 

In het Vlaams parlement wordt vandaag de begroting 2012 besproken. Voor LDD gaat het om een ‘virtuele’ begroting die niet getuigt van zin voor realiteit. Op papier is er evenwicht; in de realiteit is er een tekort van 215 miljoen euro. Wordt het nieuw aangekondigde beleid (230 miljoen), waaronder de kindpremie, uitgevoerd of geschrapt? De begroting is een decreet. LDD vraagt een nieuwe begroting uit respect voor het parlement en de burgers.

Lees meer →

Twintig jaar innovatiebeleid haalt Europese norm niet

donderdag 10 november 2011  -  De Tijd, pag. 12 

Het vlaggenschip van het Vlaamse innovatie- beleid, het IWT, viert vandaag zijn 20ste verjaardag. Het mooiste cadeau dat het IWT zich kon wensen, is wellicht het halen van de Europese innovatienorm van 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar dat cadeau is het IWT niet gegund.

Lees meer →

Dehaene weer in parlement, nu zonder pottenkijkers

woensdag 9 november 2011  -  De Tijd, pag. 4 

Na zijn opgemerkte passage in het federaal parlement mag Jean-Luc Dehaene vandaag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg geven over de ondergang van Dexia.

Lees meer →

Verborgen Vlaamse schuld zwelt aan

woensdag 9 november 2011  -  De Standaard, pag. 6 

'Gouverneur Luc Coene heeft gelijk, we moeten dringend overschotten boeken' LODE VEREECK, LDD-fractieleider

Lees meer →

Innovatie brengt weinig op

maandag 7 november 2011  -  De Standaard, pag. 6 

Het Vlaams Innovatiefonds dat starters met risicokapitaal financieel bijstaat, kost de Vlaamse overheid handenvol geld. Terwijl de opbrengsten aan de magere kant uitvallen. Het fonds, sinds 2006 goed voor 26 miljoen euro aan investeringen, boekt momenteel zelfs een minwaarde van meer dan 2 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A).

Lees meer →

Vlaamse regering houdt adviezen achter

zaterdag 5 november 2011  -  De Standaard, pag. 8 

'Om met kritiek van de Inspectie van Financiën te kunnen omgaan, is de Vlaamse regering intern te zeer verdeeld' LODE VEREECK LDD-fractieleider

Lees meer →

Gemeenten hebben 7,6 miljard euro schuld

zaterdag 5 november 2011  -  Het Laatste Nieuws, pag. 2 

De 308 Vlaamse gemeenten hebben samen een schuld van 7,633 miljard euro. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois op vragen van parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Vlaamse regering houdt adviezen achter

zaterdag 5 november 2011  -  Het Nieuwsblad, pag. 14 

De adviezen van de Inspectie van Financiën worden niet langer systematisch doorgespeeld aan het Vlaams parlement. LDD-fractieleider Lode Vereeck schreeuwt moord en brand.

Lees meer →