Bezoek academische website Lode Vereeck Lode Vereeck

In de pers

Bouwovertreder weet niet van recht op minnelijke schikking

maandag 13 mei 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 8 

Parlementslid Lode Vereeck (LDD) pleit voor een cel minnelijke schikkingen die bouwovertreders voorstellen doet Wie een bouwovertreding begaat en zijn werf stilgelegd ziet worden, kan zelf een minnelijke schikking aanvragen. Alleen weet niemand van het bestaan van die mogelijkheid af, en gebeurt het dus bijna nooit.

Lees meer →

2.300 sociale woningen erbij voor 5.400 gezinnen

dinsdag 7 mei 2013  - Peter Gorle  -  Het Laatste Nieuws, pag. 12 

Nooit werden er de voorbije tien jaar méér nieuwe sociale woningen gebouwd: dit jaar komen er zo'n 2.300 bij. Toch blijven de wachtlijsten groeien. De afgelopen twee jaar met 5.400 gezinnen per jaar. "Het is dweilen met de kraan open. Hoeveel we ook bouwen, de wachtlijst groeit sneller. Dat is niet houdbaar", zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Dat zal er niet op verbeteren nu meer mensen in aanmerking komen."

Lees meer →

Twee kandidaten voor elke nieuwe sociale woning

dinsdag 7 mei 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 1 

Er staan 70.860 Vlaamse gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat zijn er 10.828 méér dan twee jaar geleden. "Jaarlijks komen er dus 5.414 mensen bij", zegt Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). "Daarmee groeit de wachtlijst twee keer sneller aan dan het aantal nieuwe sociale woningen. Dat is onhoudbaar."

Lees meer →

Vlaanderen in Actie: 8 miljoen euro promotie, maar niemand kent het

donderdag 2 mei 2013  - Ann de Boeck  -  De Morgen, pag. 6 

'Onpersoonlijk', 'saai' en 'te ingewikkeld'. Marketingexpert Peter Ampe maakt de promotiecampagne van Vlaanderen in Actie (ViA) met de grond gelijk. De Vlaamse regering pompte al bijna 8 miljoen euro in de promotie. 'Dit is barslechte communicatie.'

Lees meer →

"Gratis bus in ruil voor nummerplaat werkt niet meer"

vrijdag 26 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8 

Elk jaar ruilen minder mensen hun nummerplaat in voor een gratis abonnement van De Lijn. En slechts 5% van de Vlamingen die dat wél doen, is bereid om na twee jaar de volle prijs te betalen voor het busabonnement. "De conclusie is dat de gratis abonnementen niet werken", zegt Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

"Zeker nieuw milieurapport voor Noord-Zuidverbinding"

vrijdag 26 april 2013  - Liliana Casagrande  -  Het Belang van Limburg, pag. 5 

Muyters en Crevits antwoorden in parlement op vragen noord-zuid. Brussel - "Een oplossing in één-twee-drie voor de Noord-Zuidverbinding is niet mogelijk. Wat we ook doen, we zullen opnieuw een milieu-effectenrapport (plan-mer) en een ruimtelijke uitvoeringsplan (grup) moeten maken." Dat heeft minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) gisteren gezegd in het Vlaams Parlement.

Lees meer →

Onduidelijkheid over sneltramlijnen blijft

woensdag 24 april 2013  - Ralph Gregoor  -  Het Nieuwsblad, pag. 24 

Tijdens de gemeenteraad van Diepenbeek is gebleken dat er nog steeds onvoldoende eensgezindheid en duidelijkheid is over het Spartacusplan. De gemeente wil schriftelijke garanties voor sneltramlijn 1 en meer info over lijn 2. Ralph Gregoor Diepenbeek Op de gemeenteraad werden vooral de agendapunten over sneltramlijn 1 en 2 van het Spartacusplan met argusogen gevolgd

Lees meer →

Vlaanderen dreigt 265 miljoen te verliezen aan Gemeentelijke Holding

vrijdag 19 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 6 

De Vlaamse regering dreigt 265 miljoen euro te verliezen door het faillissement van de Gemeentelijke Holding, één van de hoofdaandeelhouders van Dexia

Lees meer →

Vlaanderen verliest 265 miljoen euro na failliet Gemeentelijke Holding

vrijdag 19 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Van de 450 miljoen euro die de drie gewesten eind 2008 aan de Gemeentelijke Holding (GH) toestonden, kan maximum 10 miljoen gerecupereerd worden. Vlaanderen verliest aan de vereffening van de GH zo'n 265 miljoen euro belastinggeld.

Lees meer →

Vlaanderen krijgt slechts habbekrats van Gemeentelijke Holding

vrijdag 19 april 2013  - Ann van den Broek  -  De Morgen, pag. 7 

265 miljoen euro heeft de Vlaamse regering gepompt in de Gemeentelijke Holding, toen die al op haar laatste benen liep. Maar Vlaanderen gaat daar amper iets van terugzien.

Lees meer →

De Belgische geldstromen

donderdag 18 april 2013  - Alain Mouton  -  Trends, pag. 20 

Met de nieuwe staatshervorming wordt het budget van de deelstaten groter dan dat van de sociale zekerheid. Dat heeft de econoom en politicus Lode Vereeck berekend. Tegelijk wijst hij op de blijvende lacunes in de Belgische financiën: de beperkte fiscale autonomie voor de deelstaten en een financieel uitgeklede federale staat.

Lees meer →

Recordaantal boetes bouwovertreders

donderdag 18 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

1,8 miljoen euro dwangsommen geïnd in 2012 BRUSSEL - De Vlaamse overheid heeft vorig jaar voor 1,8 miljoen euro aan dwangsommen geïnd van overtreders die een bouwovertreding niet in de oorspronkelijke staat hebben hersteld. Een absoluut record.

Lees meer →

Vlaanderen regelt zelf betwiste bouwvergunningen: "Nu gaat het nóg trager"

donderdag 18 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 12 

Omdat de Raad van State zo tergend traag was, richtte de Vlaamse regering vier jaar geleden een eigen administratieve rechtbank op om te oordelen over geweigerde bouwvergunningen. En wat blijkt? Van alle zaken uit 2009 is maar de helft afgesloten. "Wat Vlaanderen zelf doet, doet het niet beter", zegt Lode Vereeck.

Lees meer →

PMV boekt vaker verlies op steunmaatregelen

maandag 15 april 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 19 

De investeringen van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) lopen niet altijd even goed af. Vlaams fractievoorzitter Lode Vereeck (LDD) waarschuwt voor de risico's.

Lees meer →

'Vlaamse regering, waar zijn de structurele keuzes?'

vrijdag 12 april 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6 

De regering neemt de stress niet weg bij de ouders die volgend schooljaar een plaats zoeken voor hun kind. Vlaams fractievoorzitster Groen Elisabeth Meuleman

Lees meer →

'Vlaamse regering had geld voor meer scholen'

vrijdag 12 april 2013  - Wim Winckelmans  -  De Standaard, pag. 6 

'Ofwel is men slordig geweest, ofwel gunt men elkaar niets' 'De factuur wordt doorgeschoven naar later, terwijl er wel geld voor extra scholen beschikbaar was.' De oppositie hakt ongenadig in op de oplossing van de Vlaamse regering voor het scholentekort.

Lees meer →

"Vlaamse regering doet te weinig voor onderwijs"

vrijdag 12 april 2013  - PG  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - In het Vlaams Parlement vond donderdag in commissie de bespreking plaats van de begrotingscontrole. De oppositie had het vooral over onderwijs.

Lees meer →

1203 mensen minder op wachtlijst

woensdag 10 april 2013  - Yves Lambrix  -  Gazet van Antwerpen, pag. 6 

Gehandicapten Beleid Vlaamse regering begint vruchten af te werpen In totaal 20.852 personen met een handicap wachten op de juiste zorg of een Persoonlijk Assistentie Budget (PAB), zo blijkt uit de zesmaandelijkse cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). In vergelijking met een jaar geleden staan er 1203 personen minder op de wachtlijst.

Lees meer →

Wachtlijst gehandicaptenzorg slinkt maar blijft boven 20.000

woensdag 10 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - 20.852 personen met een handicap wachten op de juiste zorg of een Persoonlijk Assistentie Budget (PAB). Dat zeggen de nieuwste zesmaandelijkse cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). In vergelijking met een jaar geleden staan er 1.203 personen minder op de wachtlijst. De 118,8 miljoen euro extra die de Vlaamse regering sinds 2010 heeft voorzien, werpt vruchten af.

Lees meer →

Wachtlijst wordt eindelijk wat korter

woensdag 10 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

20.852 gehandicapten wachten nog op hulp. HASSELT - De ellenlange wachtlijst in de gehandicaptenzorg is in één jaar tijd met 1203 zorgvragen geslonken.

Lees meer →

Regering betaalt 17,5 miljoen voor advies dat ze negeert

dinsdag 9 april 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8 

De twaalf strategische adviesraden waarover de Vlaamse overheid beschikt, kosten jaarlijks 17,5 miljoen euro. Dat becijferde LDD-fractieleider Lode Vereeck.

Lees meer →

Adviesraden schieten als paddenstoelen uit de grond

maandag 8 april 2013  - gteg  -  Het Nieuwsblad, pag. 9 

De regering raadpleegt die raden omdat ze moet, niet omdat ze er de meerwaarde van inziet. Tien jaar nadat de Vlaamse regering een einde maakte aan de wildgroei van adviesraden en de 160 die toen bestonden, had vervangen door twaalf grote strategische adviesraden, zijn er alweer een pak nieuwe ontstaan. 224, 130 of 61, al naargelang de bron. Volgens de oppositie wordt er ook amper geluisterd naar hun advies.

Lees meer →

Regering betaalt 17,5 miljoen voor adviezen die ze negeert

maandag 8 april 2013  - Guy Tegenbos  -  de Standaard, pag. 7 

Tien jaar nadat de Vlaamse regering de wirwar van toen 160 bestaande adviesraden had vervangen door twaalf grote strategische adviesorganen, groeiden naast die twaalf alweer een pak nieuwe raden. Terwijl ze die twaalf compleet negeert, zegt de oppositie.

Lees meer →

Interview: De geldstromen in België

zaterdag 6 april 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. D4-5. 

BRUSSEL – “Wie zegt dat de zesde staatshervorming niet veel meer voorstelt dan wat borrelnootjes, weet niet waar hij over praat. Het is wel een belangrijke hervorming. Trouwens, Vlaanderen geeft op zijn eentje nu al méér uit dan de federale regering en na de uitvoering van de zesde staatshervorming wordt dat nog veel meer”, zegt Lode Vereeck. Die er meteen eerlijk aan toevoegt dat de zesde staatshervorming geen eindpunt is en dat er verdere stappen moeten gezet worden naar een echt confederalisme wat hij vergelijkt met een LAT-relatie, met living apart together. Onder dat “together” zit de solidariteit met o.a. ook de Franstaligen.

Lees meer →

Wat doet de overheid met uw geld?

zaterdag 6 april 2013  - Eric Donckier  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 en D2-3. 

HASSELT - De federale overheid in ons land incasseert jaarlijks 100 miljard euro van zijn burgers. Waar dat geld allemaal aan wordt uitgegeven en hoe het precies wordt verdeeld, is voor het eerst in kaart gebracht door Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Bodemsaneringen kosten belastingbetaler 68 miljoen

zaterdag 6 april 2013  - Yves Lambrix  -  Het Belang van Limburg, pag. 14 

133 vervuilers kunnen of willen niet zelf betalen. BRUSSEL - De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft vandaag 68,8 miljoen euro te goed van bedrijven en personen die de saneringskosten van 133 vervuilde sites in Vlaanderen niet willen of kunnen betalen. 38 anderen hebben de saneringskosten wel al terugbetaald.

Lees meer →

Vlaanderen gebruikt zijn fiscale wapens niet

dinsdag 2 april 2013  - Barbara Moens, Bart Haeck  -  De Tijd, pag. 1 

De N-VA ijvert voor meer autonomie, maar net onder Philippe Muyters maakt de Vlaamse regering steeds minder gebruik van haar fiscale wapens. fractievoorzitter LDD Lode Vereeck

Lees meer →

Haventransport per zeppelin

donderdag 28 maart 2013  - Paul Verbraeken  -  Gazet van Antwerpen, pag. 10 

Antwerpen loopt vast. Om toch de 'slimme draaischijf van Europa' te blijven, laat Vlaams minister Hilde Crevits onderzoeken of bijvoorbeeld zeppelins kunnen worden ingezet voor goederentransport. Een eerste testvlucht wordt "voor het eerste kwartaal 2014" verwacht.

Lees meer →

N-VA zwijgt in alle talen over geld voor onderwijs

donderdag 28 maart 2013  - DCA  -  Gazet van Antwerpen, pag. 8 

Waar zit het geld dat op pijnloze manier kan worden vrijgemaakt voor de uitbreiding van de capaciteit in het Vlaams onderwijs? De N-VA wilde het gisteren in het Vlaams Parlement niet zeggen en minister-president Kris Peeters hield eveneens de lippen stijf op elkaar.

Lees meer →

Succes niet gegarandeerd

donderdag 21 maart 2013  - Roeland Byl  -  Trends, pag. 22 

Ruim 2,4 procent van zijn bruto binnenlands product geeft Vlaanderen aan onderzoek en ontwikkeling. Maar vorige week kwam er kritiek omdat multinationals het gros van de innovatiesubsidies opslokken.

Lees meer →

Vlaamse overheid stikt in kluwen van 194 agentschappen

donderdag 21 maart 2013  - Jan-Frederik Abbeloos, Guy Tegenbos  -  de Standaard, pag. 13 

'Meer samenwerking tussen de verschillende diensten moet mogelijk zijn' Rond de Vlaamse overheid circuleren niet minder dan 194 diensten, agentschappen, vzw's en bedrijfjes die overheidstaken waarnemen. Volgens critici een kluwen dat moet worden ontward.

Lees meer →

Amper 14 bedrijven vinden weg naar overheidspot voor buitenlandse groei

woensdag 20 maart 2013  - Barbara Moens  -  De Tijd, pag. 6 

Sinds zijn start in 2005 heeft het Fonds Vlaanderen Internationaal in amper 14 bedrijven geïnvesteerd. 'Ondernemingen kennen dit instrument te weinig', zegt Vlaams fractievoorzitter Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Ambtenaren met financiële problemen krijgen hulp met geld belastingbetaler

dinsdag 19 maart 2013  -  Het Laatste Nieuws, pag. 8 

Zonder dat we het weten blijken de Vlaamse belastingbetalers al jaren hulp te bieden aan ambtenaren met financiële problemen. Tussen 2000 en 2012 werd voor maar liefst 2 miljoen euro renteloze leningen uitgekeerd. "Met deze steun wil de Vlaamse overheid personeelsleden met problemen ondersteunen, waardoor ze goed blijven functioneren", klinkt het.

Lees meer →

Vereeck hekelt cijferwerk Muyters

dinsdag 19 maart 2013  -  Metro, pag. 2 

LDD-fractieleider Lode Vereeck heeft het begrotingswerk van bevoegd Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) onder vuur genomen.

Lees meer →

Ambtenaren krijgen renteloze leningen

maandag 18 maart 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - De Vlaamse Gemeenschap heeft sinds 2000 voor 5,5 miljoen euro aan renteloze leningen toegekend aan tientallen ambtenaren met financiële moeilijkheden. "Met deze steun wil de Vlaamse overheid personeelsleden met persoonlijke problemen beter doen functioneren", klinkt het.

Lees meer →

Gemeenten hebben 930 miljoen euro schulden

donderdag 14 maart 2013  -  Het Nieuwsblad, pag. 27 

De Limburgse gemeenten hebben samen 930 miljoen euro schulden. Hasselt heeft de grootste schuldenberg, Bree telt de meeste schulden per inwoner.

Lees meer →

Lieten wil steun aan Ford deels terugvorderen

donderdag 14 maart 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten onderzoekt of ze een deel van de innovatiesteun aan Ford Genk kan terugvorderen. Het gaat daarbij om een bedrag van 594.000 euro aan voorschotten voor een project uit 2011.

Lees meer →

Vlaamse gemeenten: 8 miljard schuld

woensdag 13 maart 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 11 

BRUSSEL - De schuldenberg van de 308 Vlaamse steden en gemeenten is met 400 miljoen euro gestegen tot 8,2 miljard euro. Daarnaast staan ze voor 2,6 miljard euro borg voor leningen van OCMW's en derden. Daarmee hebben onze lokale besturen meer schulden dan het Vlaams gewest (6 miljard) en staan ze voor een loodzware saneringsopdracht.

Lees meer →

Schuldenberg gemeenten 8 MILJARD EURO

woensdag 13 maart 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - De schuldenberg van de 308 Vlaamse steden en gemeenten is met 400 miljoen euro gestegen tot 8,2 miljard euro. De 44 Limburgse gemeenten staan 930 miljoen euro in het rood. De verhoging van de belastingen is in heel wat gemeenten onafwendbaar.

Lees meer →

Schuldenberg gemeenten loopt op tot 8 miljard euro

woensdag 13 maart 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 7 

De schuldenberg van de Vlaamse steden en gemeenten is gestegen tot 8,2 miljard euro. Dat is meer dan de schulden van het Vlaams Gewest. Bovendien stijgt ook de 'verborgen schuld' fors.

Lees meer →

Multinationals aan de haal met leeuwendeel innovatiesteun

dinsdag 5 maart 2013 

di 05/03/2013 - 06:52 Update: di 05/03/2013 - 08:49 Bijna 60% van de Vlaamse subsidies voor onderzoek en innovatie is de afgelopen tien jaar naar slechts 10 grote bedrijven gegaan. Dat schrijft De Standaard op basis van cijfers die minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A) berekende. Tegelijk daalde de werkgelegenheid in die bedrijven aanzienlijk. Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) vraagt een bijsturing van het beleid.

Lees meer →

Amper 10 bedrijven vangen 60 procent van innovatiesteun

dinsdag 5 maart 2013  -  Het Nieuwsblad, pag. 31 

Lode Vereeck (LDD) Die subsidies moeten meer richting kmo's gaan. Daar zit het grootste potentieel voor jobcreatie In 2011 ging bijna 60 procent van de bedrijfssubsidies voor onderzoek en ontwikkeling naar welgeteld tien bedrijven. Maar die multinationals schrapten de voorbije jaren samen een kwart van hun jobs in ons land. 'De cijfers vragen om een bijsturing van het beleid.' Jan-Frederik Abbeloos

Lees meer →

Handvol multinationals slokt innovatiesubsidies op

dinsdag 5 maart 2013  -  De Standaard, pag. 22 

Tussen 2002 en 2011 streken tien multinationals de royaalste innovatiesubsidies in Vlaanderen op. Ondertussen schrapten ze samen een kwart van hun jobs hier. 'De cijfers vragen om een bijsturing van het beleid.'

Lees meer →

Geloof toch minstens proberen te bewijzen

dinsdag 5 maart 2013  -  De Standaard, pag. 2  

Cijfers die de Vlaamse minister van Innovatie, Ingrid Lieten (SP.A), gaf aan parlementslid Lode Vereeck van LDD, leren dat maar een beperkt aantal bedrijven met het leeuwendeel van de innovatiesteun aan de haal gaat, en dat de werkgelegenheid in die bedrijven eerder daalt dan stijgt.

Lees meer →

Vijftig scholen wachten nog op 129 miljoen euro

vrijdag 1 maart 2013  -  Gazet van Antwerpen, pag. 40 

Achterstal in uitbetalen subsidies houdt tachtig projecten in koelkast De wachtlijst voor de realisatie van schoolinfrastructuur groeit almaar aan en ook in de Antwerpse zuidrand ondervinden de scholen dat aan den lijve, zo blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Lees meer →

Wachtlijst scholenbouw langer dan ooit

woensdag 27 februari 2013  - BARBARA MOENS  -  De Tijd, pag. 7 

De wachtlijst loopt op, maar de regering biedt geen perspectief op een inhaalbeweging. Vlaams parlementslid, Lode Vereeck (LDD) De wachtlijst voor scholenbouw is nog nooit zo lang geweest: 2.522 scholen wachten op 3,1 miljard euro. Op korte termijn is 150 miljoen euro nodig om het capaciteitsprobleem op te lossen, maar voorlopig is slechts 40 miljoen euro uitgetrokken.

Lees meer →

Wachtlijst wordt steeds langer

woensdag 27 februari 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - "De enorme wachtlijst is het gevolg van onvoldoende investeringen in het verleden. De toename van het aantal leerlingen kon nochtans jaren geleden al voorspeld worden", reageert Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (foto).

Lees meer →

Vlaamse scholen wachten op 3,1 miljard voor bouwwerken

woensdag 27 februari 2013  - Yves LAMBRIX  -  Het Belang van Limburg, pag. 4 

BRUSSEL - Vlaanderen heeft vandaag een achterstand in schoolinfrastructuur van 3,1 miljard euro. Dat is 500 miljoen euro meer dan een jaar geleden.

Lees meer →

3,1 miljard achterstand bij bouw van scholen

woensdag 27 februari 2013  -  Het Belang van Limburg, pag. 1 

BRUSSEL - De achterstand voor schoolinfrastructuur in Vlaanderen is vandaag opgelopen tot 3,1 miljard euro.

Lees meer →

Wachtlijst voor scholen groeit nog verder aan

woensdag 27 februari 2013  - WIM DAENINCK, YVES LAMBRIX  -  Gazet van Antwerpen, pag. 15 

Het bedrag van de wachtlijst van nieuwbouw en renovatie van scholen in Vlaanderen is aangegroeid tot 3,1 miljard euro. Voor de stad gaat het om zowat 130 projecten, sommige al een kwarteeuw geleden ingediend.

Lees meer →